Willow i landskapsdesign: vårdfunktioner, typer och sorter

Idag används inte pil ofta i landskapsdesign. Faktum är att trädet växer upptar ett ganska stort område. Och för att det ska se organiskt ut tillsammans med andra växter behövs ett rymligt territorium. Idag kommer vi att prata om hur man korrekt placerar pilen i trädgårdens allmänna stil, liksom vilka kompositioner som kan göras med hennes deltagande. Och naturligtvis kommer reglerna för vård och landning inte att gå obemärkt förbi..

Sorter i landskapsdesign

I naturen har pilen funnits mycket länge. Och idag finns det mer än 170 arter som växer på alla kontinenter. Inom landskapsdesign började de aktivt användas i England under 1800 -talet och sedan dess har trenden fortsatt. Tack vare sibiriska uppfödare dök dessutom lågväxande frostbeständiga sorter av pil upp. De har höga dekorativa egenskaper. I allmänhet är alla vide indelade i tre stora grupper:

  • höga sorter passar bäst för landskapsarkitekturer, rekreationsområden och botaniska trädgårdar. Deras höjd kan vara upp till 40 m. Den mest populära är den vita pilen (pilen). Det är anmärkningsvärt för det faktum att bladen på ett ungt träd har en trevlig silveraktig nyans. Med tiden blir det smaragd, vilket ser inte mindre attraktivt ut. Dessutom blommar denna pil med gula blommor och har en behaglig doftande doft under denna period. Det är mest lämpligt för parkområden och används inte i landskapsdesign..

  • medelstora sorter når en höjd av högst 15 m. Det är intressant att dessa träd växer ganska snabbt och också har långa tunna löv, spetsiga i ändarna. I den övre delen är de gröna, och i den nedre delen är de grågrå. Tack vare detta ser trädet otroligt vackert ut i solen. Denna sort används främst för enkelplantering. Oftast kan du se Pontic willow, som har ett ovanligt utseende. Flera stammar kan avvika från en rot på en gång, men samtidigt kombineras de till en rundad krona. Den minsta representanten för den medelstora sorten var Ostrolistnaya-vide. I genomsnitt når ett vuxet träd en höjd av 8 m. Det planteras huvudsakligen mitt på en grön gräsmatta eller i mitten av en komposition med buskar.

  • buskar i landskapsdesign används oftast. Mängd “Hakuro-Nishiki” växer upp till 3 m och ser otroligt vacker ut. Ett ungt träd har en vitrosa bladfärg, som med tiden blir den vanliga gröna. I princip planteras sådana träd på ett avstånd av minst en och en halv meter från varandra. När de växer är kronan sammanflätad med varandra. Och resultatet är en vacker grön häckliknande vägg..

Dessutom finns det hybrider i naturen som inte mindre ofta används i landskapsdesign. Dessa inkluderar:

  • gråtande vide. Willow har blivit särskilt populärt. “gråtande gnome”, som är ett förkrossat träd. Detta alternativ är idealiskt för att dekorera små dammar. Detta beror på att den inte växer mer än 3,5 m i höjd, och kronan har rätt form med hängande grenar. Willow förtjänar uppmärksamhet “Till minne av Bazhov” – ett högt träd upp till 14 m. Det är intressant att under de första åren av tillväxt behåller kronan formen av en pyramid och först på 10: e året börjar grenarna falla. På grund av detta blir kronan ännu bredare och själva pilen gråter. Denna sort har ljusröda skott som ser otroligt vackra ut under vintersäsongen..

  • lågväxande pilar är också lämpliga för landskapsarkitektur. “Sfärisk dvärg” Är ett kort träd med en rundad krona och ljuslila skott. I vissa fall används den för att odla bonsai. I tur och ordning, “Sverdlovsk lindning” pil växer upp till 4 m och har en oval krona. Till skillnad från den tidigare versionen snurrar hennes skott. Denna sort är idealisk för trädgårdslandskapskompositioner..

Pilvård regler

Som nämnts ovan är vidar opretentiösa i vården och kan växa bra under nästan alla förhållanden. Det finns dock vissa nyanser som bör följas så att träden ser attraktiva ut länge..

Först och främst noterar experter att det är bäst att plantera pil på leriga jordar på en varm plats skyddad från vind och sol. Under sådana förhållanden kan du räkna med att dess grenar kommer att växa särskilt frodiga och gröna. Flera gånger om året kan du dessutom använda speciella organiska gödningsmedel. Speciellt om trädet växer i ett område där grundvattnet är mycket lågt.

När det gäller planteringsprocessen kan detta göras från april till slutet av oktober. Detta är den mest optimala tiden på året. Men tänk på att groddarna måste planteras innan bladen dyker upp på grenarna. Annars kommer pilen inte att rota sig och slå rot. Efter plantering i flera månader kräver plantorna rikligt med vattning var 1-3: e vecka. Intensiteten bestäms av väderförhållandena. Efter sex månader kommer rötterna att stärkas, så att de kan dra vatten från jorden..

Separat bör det noteras att det finns sorter som inte är vana vid frost. Därför är det bättre att täcka dem för vintern under de första två åren efter avstigning. Om detta inte görs kommer groddarna inte att rota sig..

Willow i landskapsdesign

Beroende på vilken sort som väljs kan pilen planteras i grupper eller ensam. Weeping willow är idealisk för att dekorera en damm. Medan dvärgvarianter ser bäst ut i en alpinsk glidkomposition.

Vide “Hakuro Nishiki” ser bra ut omgiven av ljusa blommor, liksom miniatyrbuskar eller mot bakgrund av en gräsmatta. Det är hon som oftast används för kompositioner inom landskapsdesign..

Det finns många sorter och typer av pil, så du kan alltid välja det bästa alternativet i storlek, baserat på områdets område. Rätt vald vård och ordning är vad som behövs för god tillväxt och utveckling av trädet.