Vinterträdgård: 100 moderna idéer för att skapa ett växthus

Vi försöker alla skapa den mest bekväma, varma och mysiga atmosfären i vårt hem. Och vad kan vara bättre än en sommar året runt i ditt eget växthus? Vila omgiven av frodig grönska, exotiska växter, mitt i vinterfrost är drömmen för många av våra landsmän. Numera kan du skapa din egen vinterträdgård, inte bara i ett privat hushåll, utan också i en bostad i ett flerfamiljshus. Naturligtvis måste du anstränga dig inte bara för att skapa din egen gröna oas, utan också att ständigt ägna tid åt växthuset för att underhålla växterna och lokalerna i rätt skick. Vi erbjuder dig ett imponerande urval av 100 mönster för ett stort antal växthus och vi hoppas att de kan inspirera dig till dina egna prestationer för att skapa ett grönt hörn av avkoppling och avkoppling..

Vinterträdgård interiör

Vy ovanifrån

Vinterträdgårdarnas ursprung

I dessa dagar kan dessa växthus säkert kallas gröna oaser, en koncentration av skönhet och harmoni för vila och avkoppling. Men för detta har lokalerna med växter gått långt. Även i det antika Rom föddes vinterträdgårdar som ett fenomen inom arkitekturen. Senare, från södra länder, som flyttade västerut, erövrade växthusen bokstavligen hela Europa. De mest utbredda fristående konstruktionerna av glas och trä erhölls i England, i hushållen hos ädla och rika människor..

Glas och trä

Klassisk stil

Glasbyggnad

Exotiska växter

Det var i England som betydande förändringar ägde rum i själva tillvägagångssättet för att odla växter i speciella strukturer året om: metoderna för uppvärmning av rummet genomgick förändringar. Från de mest primitiva åtgärderna, när hål grävdes i marken och fylldes med hett kol, till utseendet på en spiralskorsten och slutligen ett vattenvärmesystem. I mitten av 1800-talet började vinterträdgårdarna dyka upp inte bara i privata bostäder utan också i byggnader med flera våningar..

Vardagsrum i växthuset

Gröna ytor

Original design

Växthus med korgmöbler

Snövit ram

I Ryssland dök den första vinterträdgården upp i Spaso-Preobrazhensky Solovetsky-klostret. De första stenväxthusen med värmesystem i vårt land dök upp där. Munkarna kunde inte bara odla en mängd olika växter under ganska tuffa klimatförhållanden, utan också att odla grönsaker i sina växthus året runt..

Lyxig vinterträdgård

Liten förlängning

Kontrastdesign

Blygsam inställning

Snövit växthus

På 1800 -talet, i Ryssland, fick vinterträdgårdarna en allvarlig drivkraft i utvecklingen och distributionen bland kända adelsmän. Inte bara Moskva GUM och Petropavlovsky -passagen i Sankt Petersburg var utrustade med egna växthus; många ädla personer i deras gods kunde förvärva täckta trädgårdar. Med tiden upphörde glasstrukturer att bara vara en plats för växter, men blev koncentrationen av en avslappnad tidsfördriv bland adeln. Vardagsrum var praktiskt taget belägna i växthusen, och gäster togs emot. Mode för vinterträdgårdar inomhus med vackra dekorationer fick snabbt fart – inte bara exotiska växter dök upp, utan också fontäner, sångfåglar.

Växter finns överallt

Omgiven av grönskande grönska

Snövit bild

Planteringar på flera nivåer

Mysigt hörn

Gröna på vit bakgrund

Med tillkomsten av sovjetmakten upplevde vinterträdgårdarna som en plats för utsökt avkoppling omgiven av exotiska växter en allvarlig nedgång. De flesta landsmän var tvungna att oroa sig för åtminstone ett tak över huvudet och en mager mat. Numera finns det inga restriktioner för bygg- och efterbehandlingsmaterial, system för att skapa en viss temperatur och luftfuktighet hjälper till att skapa optimala förutsättningar för växande växter av de önskade sorterna. Med hjälp av modern teknik är det möjligt att skapa en inte lätt bekväm plats för växtförädling, men ett riktigt bekvämt utrymme för vila och avkoppling..

Snövit förlängning

Grön bild

Med högt glastak

Kupoltak

Växthus i huset

Funktioner för att skapa ett växthus

Uppenbarligen är det nödvändigt att skapa och bibehålla vissa villkor för en framgångsrik odling av växter. Om olika kulturer inte är bekväma i växthuset kommer hela driften av att bygga, dekorera och underhålla en inomhus grön trädgård att misslyckas. För att skapandet av en vinterträdgård ska vara effektivt är det nödvändigt att uppfylla minst två grundläggande villkor:

  • växthusrummet måste ha en hög nivå av naturlig belysning (varför dessa byggnader oftast är nästan helt gjorda av glas);
  • för en viss typ av växt skapas och bibehålls speciella förhållanden – den nödvändiga temperaturen och luftfuktigheten i luften, tidig vattning och utfodring av grönområden utförs.

Vardagsrum-växthus

Glas med glasmålningar

Snövit inredning

Kontrasterande design

Under glastaket

Det finns tre alternativ för att skapa ett växthus i ett privat hushåll:

  • växthuset är konstruerat på byggstadiet och är en integrerad del av strukturen;
  • vinterträdgården är ansluten till huvudbyggnaden efter att byggnadsarbetet har slutförts (det är möjligt att det har gått mycket tid sedan byggandet av huset);
  • ett växthus är en fristående byggnad med egna system för uppvärmning, belysning, ventilation och fuktighet.

Växthus i lägenheten

Snövit golv

Utsikt från gatan

Växthusfasad

Vinterträdgård interiör

Naturligtvis är det optimala (när det gäller kostnad och ansträngning) sättet att skapa ett växthus när du designar ett hus. I en sådan situation läggs vinterträdgården och grunden för den initialt, all kommunikation utförs gemensamt med huvudbyggnaden. Men denna metod för att bygga en brant trädgård används sällan på grund av att ägarna på byggstadiet antingen inte planerar att odla växter året runt, eller så passar inte detta projekt in i den övergripande ekonomiska uppskattningen.

Med en spiraltrappa

Olika växtsorter

Liten inomhus trädgård

Snövit dekoration

Växthus med utgång från huset

Oftast, när man bygger ett växthus, följer ägarna den andra vägen – att fästa en glasstruktur på den färdiga byggnaden. Denna metod är relativt ekonomisk: husets vägg fungerar som en av väggarna i vinterträdgården. Men du kommer inte att kunna spara på att lägga grunden. Glasstrukturer (även av de mest blygsamma storlekarna) är bara till synes luftiga, viktlösa – glas är ett tungt material och en grund eller sockel är nödvändig «drunkna» djupt nog. Stiftelsens storlek och djup beror på växthusets höjd, eftersom många växer i sin inomhus trädgård inte bara lågväxande växter utan också dvärgträd.

Glasväggar och tak

Klassiska motiv

Glasförlängning

Med trästomme

Bilaga till huvudbyggnaden

Den minst använda metoden är att bygga en separat byggnad där växter kommer att odlas och en plats för vila och avkoppling kommer att ordnas. Ometligheten i denna metod förklaras av de höga kostnaderna, behovet av att använda gårdens eller markens fria yta samt «att dra» alla kommunikationssystem på ett avstånd från huvudbyggnaden.

Fristående byggnad

Glasväxthus

Symmetririket

Rymlig inomhus trädgård

Storskalig konstruktion

Växthus som separat byggnad

Vinterträdgårdsdekorationsmetoder

Valet av växter för växthuset är ett individuellt beslut av varje ägare. Men när det gäller att organisera rekreationsområden kan du hitta intressanta idéer från kända designers. Så vad kan organiseras i ett växthus med växter? Det första och mest logiska beslutet som kommer till alla framtida och riktiga ägare av vinterträdgården är arrangemanget av vardagsrummet. Vila, ta emot gäster och bara familjesammankomster omgiven av frodig grönska är ett nöje som inte är tillgängligt för alla stadsbor. Detta gör tiden i en avkopplande atmosfär ännu mer värdefull..

Samtida stil

Träd och blommor

Ljus bild

Sten och glas

Modern stil

Trädgårdsmöbler ser mest organiskt ut i växthusets inre, nämligen korgprodukter. Fåtöljer och soffor, soffbord och underlägg av vinrankor eller rotting passar otroligt harmoniskt in i atmosfären nära naturen, vilket skapar en mysig och bekväm miljö. För att öka komforten i växthusets rekreationsområde är det tillräckligt att utrusta rottingmöbler med mjuka säten, dekorativa kuddar.

Med kupoltak

Sittgrupp med korgmöbler

Kupolformad design

Flätade växthusmöbler

Lätta korgmöbler

I ett rymligt växthus behöver du inte stanna vid att installera stoppade möbler och ett soffbord för att ordna ett rekreationsområde. Fontäner och små vattenfall (imitation av vatten som faller från en viss höjd) är lämpliga i ett rum bokstavligen fyllt med gröna utrymmen. Inbyggda lampor och bandbelysning av växter och en fontän kommer att lägga originalitet till en utsökt atmosfär.

Växthus med en fontän

Fontän i rekreationsområdet

Matsal med mjuka stolar

Valet av möbler för växthuset

Det andra, inte mindre populära sättet att dekorera ett växthus är att ordna en matsal. Varje måltid omgiven av frodig grönska blir trevligare och godare. Det räcker med att hitta plats för ett litet matbord och stolar. Beroende på rummets storlek och form kan du använda ett runt eller oval (det mest organiska alternativet för att ordna en matplats), ett fyrkantigt eller rektangulärt bord. Stolar väljs också beroende på bordsmodell. Mycket ofta används trädgårdsmöbler för att utrusta matplatsen..

Elegant matgrupp

Matsal i vinterträdgården

Inomhus trädgård matplats

Lakonisk design

Matplats med runt bord

Matgrupp av trä

I vissa fall är det bekvämt för ägarna att ordna ett fullvärdigt kök i växthuset med en arbets- och matplats. Men man måste komma ihåg att växter måste väljas som är resistenta mot extrema temperaturer. Kökssegmentet måste vara utrustat med en kraftfull huva för att rädda växterna från att tränga in även de minsta fettdropparna.

Växthuskök

Ljus bild av matsalen i vinterträdgården

Stor matgrupp och arbetsområde

Även en mycket blygsam förlängning med glasväggar och tak kan förvandlas till en liten grön oas om det tillgängliga utrymmet är korrekt fördelat. Anläggning av växter i nivåer, installation av ställ för små planteringar, skapande av så kallade ekoväggar eller «gröna väggar», även i ett litet växthus kan du hitta en plats att installera ett runt bord med ett par stolar för att organisera en plats för korta måltider, avkoppling och beundra saftiga gröna.

Liten vinterträdgård

Ödmjukt växthus

Mellan två byggnader

Liten inomhus trädgård

Liten glasbilaga

Växthusets yttre

Om vi ​​inte talar om det inre innehållet i vinterträdgården, men dess yttre, måste växthusets fasad säkert vara i harmoni med huvudbyggnadens utseende, oavsett om den ursprungligen designades, tillagd efter huvudbyggnaden, eller är en separat byggnad. Oftast har växthusets väggar en sockel, som är utlagd av tegel eller sten. För konstruktion av källaren används sällan skumblock eller ihåliga tegelstenar – sådana strukturer tål kanske inte den stora vikten av glasväggar och en kupol eller ett transparent tak.

Byggnadens fasadvy

Harmonisk ensemble

Vy över det bifogade växthuset

Glas, trä och metall

Växthus för ett lanthus

Harmoniskt boraz

Källaren, klar med sten, ser lyxigt ut i harmoni med huvudbyggnadens design. Glasytor ger luftighet till den övergripande bilden av hela byggnaden. Även ett litet växthus i detta fall förändrar utseendet på husets fasad avsevärt..

Sten och glas till växthuset

Ekologiska kombinationer

En liknande situation uppstår med användning av tegel som byggnad eller efterbehandlingsmaterial. Moderna fasadstenar (utformade för att dekorera husfasader) kan textureras, med fasader, gjorda i en mängd olika färger.

Tegel och glas

Blygsam glasbyggnad

Växthus i ett privat hus

Snövit glasfasad

Växter i vinter- och sommarträdgården

Litet växthus i glas

Polyhedron