Tui i landskapsdesign: funktioner och typer

Inom landskapsdesign har thuja länge blivit en av de mest populära trädarterna. Det väljs själv av proffs och amatörer, eftersom det kommer att glädja dig året runt med sitt attraktiva utseende. Dessutom har thuja förmågan att rena luften, vilket är mycket viktigt i den moderna världen. Beroende på vilken sort som valts kan de användas i helt olika områden eller till och med kombineras med andra växter. Med rätt vård förblir thuja dessutom attraktiv i många år..

Tui i landskapsdesign: funktioner och fördelar

Innan du shoppar föreslår vi att du förstår funktionerna och de främsta fördelarna. Först och främst noterar vi att thuja är vintergröna som perfekt kan hittas i tempererade klimat utan överdriven värme eller kyla. Därför kan de odlas nästan överallt. Det finns dock individuella egenskaper hos vården, beroende på den valda sorten..

Dessutom noterar vi att thuja kan vara av helt olika storlekar. Buskar är till exempel sällan mer än en halv meter höga. Men det finns också större alternativ som växer upp till två meter i höjd och visuellt liknar träd. Därför bör alla dessa funktioner beaktas när du väljer. Thujas kan ju kompletteras med vissa dekorativa element eller planteras ensamma..

Västra thujas i landskapsdesign

Trots många olika alternativ finns det två typer av tui: västra och östra. Var och en av alternativen presenteras i olika sorter. Utan tvekan har de både fördelar och nackdelar som är värda att veta om innan de köper. Därför kommer vi nu att överväga egenskaperna hos västra tui.

Dannik

Denna sort av thuja är i allmänhet inte för hög, cirka 0,5 m i höjd och bredd. Men ibland kan de nå en meter åt sidorna. Sådana thuja är inte för nyckfulla för att ta hand om och växa i sandig lera och lätta leriga jordar. Långsam tillväxt kan särskiljas bland fördelarna, så kompositionen med blommor förblir oförändrad under lång tid. Den största nackdelen med denna sort är dess känslighet för övervattning eller brist på vatten..

Smaragd

Till skillnad från den tidigare versionen är dessa thuja höga – från tre till fem meter. I detta fall kan kronan sträcka sig två meter på sidorna. Det finns naturligtvis några fördelar med allt detta. Först och främst är det en mörk, vacker färg. Dessutom kan sådan thuja tåla frost bra, men inte för starkt. Fruktbar jord är bäst lämpad för dem, där den kan stanna i cirka 150 år. Som sådan finns det inga brister i denna sort. Det enda är att med brist på ljus blir färgen på thujan mindre mättad.

Globosa

Denna sort av thuja skiljer sig åt i en diameter på cirka en meter. De växer i måttligt fuktig och bördig jord. Därför är de idealiska för de flesta tomter. Bland bristerna är det värt att notera förlusten av form och gamla tui. Dessutom, under förhållanden med övervattning, kan de inte växa ordentligt..

Hoseri

Denna sort är inte stor i storlek. Ofta är diametern bara 40 cm. På grund av denna funktion väljs ofta thuja för små tomter, liksom olika stenstrukturer. Trots denna fördel är dessa thuja mycket krävande på marken. Idealiska förhållanden för dem kommer att vara en näringsrik och måttligt fuktig jord..

Brabant

Denna sort anses vara snabbväxande och har en kolonnkrona. Nålarna har en ljusgrön nyans. I grunden planteras thuja med ett avstånd på mindre än en meter för att bilda en tät grön vägg. Dess höjd kan nå 4 meter.

gyllene glob

Thuja av denna sort har huvudsakligen en diameter på cirka 80 cm. De växer bra på bördig jord med måttlig fukt. De används främst för att skapa kompositioner med inte för mycket detaljer. Den största nackdelen är intoleransen mot överdriven vattning..

Funktioner av orientaliska thujas i landskapsdesign

När det gäller de östra thujasna är de inte mindre attraktiva och har ett antal egna egenskaper, fördelar och nackdelar. De används ofta för att skapa levande väggar samt gruppplanteringar. I allmänhet tror man att östra thujas tolererar de ogynnsamma förhållandena i staden väl..

Aurea Nana

En medelstor sort har en medelhöjd på cirka 80 cm. Sådana thuja växer i vertikal riktning och har en oval kronform. När det gäller skuggan är den i detta fall gyllene. Det ser otroligt vackert ut i landskapsdesign. Nackdelen är behovet av skydd på vintern, samt skydd mot vinden året runt.

Yustinka

Denna typ av thuja växer i allmänhet inte mer än en meter. Kronan har en kolonnform, liksom en saftig grön färg. De ser bra ut i kompositioner med små detaljer. Men trots detta kräver thuja skydd mot vinden och obligatoriskt skydd för vintern..

Tui i landskapsdesign: sorter i form

Förutom klassificeringen av thuja efter årskurs, finns det fortfarande ett ganska stort antal alternativ i form. Columnar thuja når ofta en höjd av fem meter. De väljs för att skapa häckar. Tack vare olika sorter kan du alltid hitta det mest lämpliga alternativet för varje enskilt fall..

Pyramidal thuja kan bli upp till tjugo meter, medan andra inte överstiger två meter i höjd. Mestadels planteras de separat eller i kombination med olika växter..

Keglevidnye thuja växer upp till två meter, har täta grenar. Det är tack vare detta som det visar sig bilda lyxiga häckar..

I sin tur är den paraplyformade thujan inte för stor. Mestadels växer de upp till en meter. De används för dekorativa ändamål för små rabatter..

Sfäriska thuja har täta sfäriska grenar. De växer ganska långsamt, så att de inte bryter mot kompositionen..

Tui anses vara nästan de viktigaste inom landskapsdesign. I allmänhet är de nästan de mest opretentiösa och kräver inte onödig uppmärksamhet i vårdprocessen..