Peerless krysantemum: drag av växter, sorter och vård av dem

De ljusa färgerna som dekorerar krysantemumträdgården kan glädja ögat hela sommaren till sen höst. Vid denna tidpunkt brukar andra prydnadsväxter i trädgården vanligtvis redan avsluta sin blomning..

Ömtåliga små krysantemum

Olika sorter av krysantemum

Den ovanliga bittra doften av flerfärgade blommor skiljer denna växt från andra. Frodiga krysantemum kan odlas både i växthuset och utomhus i trädgården.

Små rosa krysantemum

Stor röd krysantemum

Trädgårds krysantemum har flera namn, till exempel krysantemum eller dendronthema. De tillhör familjen Asteraceae eller Compositae. Namnet översätts bokstavligen som «blomma-sol» eller «gyllene». Detta namn beror på att de flesta sorter har ljusgula kronblad..

Lila krysantemum

Varianterna av denna växt är indelade enligt:

 • buskform;
 • buskens höjd;
 • kronbladets färg;
 • frottéblad;
 • storleken på blommorna;
 • typ av blomställningar;
 • blomningstid.

Krysantemum i gruppplanteringar

Växtens höjd varierar från 35 cm till 150 cm. Färgområdet är också mycket omfattande:

 • gul;
 • rosa;
 • vit;
 • grön;
 • röd;
 • orange.

Bukett färgglada krysantemum

Dessutom kan dessa färger delas in i nyanser på samma buske..

Små busk krysantemum

De första krysantemum blev kända för människan i antiken. De kom till oss från Fjärran Östern. Man tror att denna växt först tämdes i Kina. Det odlades där i krukor för 3000 år sedan..

Små vita krysantemum

Kombination av vita och gula krysantemum i en bukett

Arachnid -sorterna var de första som domesticerades. De användes för tillverkning av läkemedel och för matlagning. Confucius själv nämnde detta i sina avhandlingar. Senare började de växa bara för den dekorativa effekten som dessa unika buskar har..

Ömtåliga vita krysantemum

Ovanliga gröna krysantemum

Krysantemum för kineserna omges av ett magiskt mysterium. Många föreställningar är förknippade med henne..

Rosa fluffiga krysantemum

År 1802, redan i Europa, fylldes släktet med krysantemum med tio nya sorter. Förutom storblommiga arter har buskväxter som används i landskapsdesign också blivit populära hos oss..

Varmrosa krysantemum

Vit krysantemumblomma stor

Skurna elitsorter av krysantemum utmärks av större blomställningar. Blommans symmetriska struktur och harmoniskt lagda kronblad kompletteras med ljusa färska gröna bladverk. Färgen på sådana växter är ljusare och mer mättad..

Stor vit krysantemumblomma

Småblommiga vita krysantemum

Krydda krysantemum har en enklare form. De ser ut som små buskar prickade med små blomställningar. Samtidigt ser någon av sorterna fantastiska ut under blomningen och förtrollar ögat..

Vacker vit krysantemum

Fantastisk bukett med krysantemum

En kompetent trädgårdsmästares uppgift är att välja sorter av krysantemum på ett sådant sätt att slutet av blomningen av en av dem sammanfaller med början av blomningen av den andra. Då kommer trädgården att vara full av ljuspunkter länge..

Delikat rosa krysantemum

Krysantemum med vassa kronblad

Enligt vissa rapporter finns det nu cirka 30 arter av krysantemum. För det mesta är de vanliga i de norra och tempererade zonerna, liksom i större delen av Asien..

Gren av vit krysantemum

Blomställningar av vit krysantemum

Den mest kända moderna arten av trädgårdskrysantemum var resultatet av att korsa två arter, ursprungligen från Asien. Detta är en småblommig och storblommig krysantemum.

Ljus bukett av krysantemum

Ljust gula krysantemum

Ett annat antagande säger att förfäderna till trädgårdskrysantemum var indiska småblommiga sorter och kinesisk krysantemum. Dessutom fortsätter uppfödningen av nya sorter av denna fantastiska blomma till denna dag..

Vit krysantemum med vassa kronblad

Ljusgula krysantemumblommor

En av klassificeringarna av denna typ av växt är dess uppdelning i flerårig och årlig. Växtbaserade sorter och dvärgbuskar kan också noteras..

Blek lila krysantemum

Rosa krysantemumgrenar

Sådana växters rötter har en grenad struktur och sprider sig vanligtvis parallellt med jordens yta. På skotten av vissa sorter kan du se pubescens. Alla andra har nakna sticklingar.

Medelstora krysantemumblommor

Frodig buske av röda krysantemum

Krysantemumblad kan anses vara ovanliga, eftersom deras form är mycket olika. I naturen kan du hitta hackade, dissekerade, tandade sorter. De kan också vara pubescenta..

Flera typer av krysantemum

Gula krysantemumblommor

Varianter av krysantemum sorter

Olika länder har sina egna klassificeringssystem för krysantemum. Några av dem är generiska och värda att kolla in.

skurna sorter av krysantemum

Blommiga krysantemumblommor

Storleksdifferentiering presenteras i två kategorier:

Ljusa kombinationer av krysantemum i en bukett

Olika rosa nyanser i krysantemumfärger

Storblommiga sorter har en blomsterdiameter på upp till 25 cm. Dess höjd kan nå 120 cm. Sådana arter kännetecknas av olika former av blomställningar. Vanligtvis odlas de för skärning, eftersom en sådan blomma inte kan övervintra i marken. Men moderna uppfödare har redan presenterat flera alternativ utan en sådan nackdel..

Romantisk bukett med krysantemum

Kombination av gula och röda krysantemum

Bland de mest populära sorterna:

Ömtåliga vita krysantemumblad

Prydnadsvarianter tillhör den medelblommiga klassen. Den maximala diametern på en sådan blomma når 18 cm med en buskhöjd på 70 cm. Användningen av sådana sorter är mest varierande: de kan klippas eller odlas i krukor och i rabatter.

Bukett av krysantemum i olika färger

Denna sort inkluderar:

Ljus bukett med gula krysantemum

Ljus bukett med gula krysantemum

Koreansk småblommig krysantemum utmärks av sin opretentiöshet och frostbeständighet. I vanliga människor kallas dessa sorter «ekar». Växtens buske kan bli upp till 120 cm hög. I detta fall växer blomställningarna bara upp till 10 cm i diameter. Dessa sorter är fleråriga och kan leva på vilken mark som helst i upp till 4 år..

Gula krysantemum blomställningar

De mest kända sorterna i denna klassificering är krysantemum:

Mängden av krysantemumarter

Det finns andra kriterier för att klassificera en växt. Till exempel, enligt blomställningens form, är krysantemum uppdelade i:

Enkel Terry

Skarlet krysantemum

Vid tidpunkten för blomningen är krysantemum uppdelade i tidiga, mittblommande och sena sorter. Det finns ett antal klassificeringar, tack vare vilka trädgårdsmästaren eller landskapsdesignern kommer att kunna välja den mest lämpliga sorten för denna typ av avel..

Den mest effektiva vården för krysantemum

Den opretentiösa krysantemum tolererar lätt de flesta sorterna av jordkomposition. En viktigare fråga blir platsen för blomkrukan eller rabatten. Bra solsken och väldränerad jord är av yttersta vikt vid odlingen av denna blomma..

Blå krysantemum kronblad

Regelbunden utfodring är bra för plantans utseende. Den optimala regimen är när en allmän utfodring sker i början av säsongen. Efter det kan du göra några fler förband med högt kaliuminnehåll under spirande perioden. Du bör inte vara nitisk med gödningsmedel, eftersom du istället för ljusa blommor kan få långa och svaga gröna.

Ovanliga nyanser av krysantemum

Höga sorter av krysantemum kan behöva ett strumpeband. För detta är metallstavar eller trådkonstruktioner lämpliga..

Krysantemum bör vattnas rikligt, eftersom brist på fukt påverkar utseendet på en blommande växt. Det bästa alternativet skulle vara regn eller sedimenterat vatten, till vilket några droppar ammoniak tillsätts. Bladen ska skyddas från vatten, allt ska hällas direkt under roten.

Ljusa nyanser av krysantemumblad

Efter vattning ska jorden lossas, ogräs avlägsnas. Mulching jorden runt busken kommer att vara ett användbart förfarande..

Korrekt vård av krysantemum kommer inte att vara svårt även för en nybörjare. Resultatet av sådan vård kommer att bli ljusa blommor som kommer att pryda trädgården, gräsmattan eller fönsterbrädan hos en blomsterälskare under lång tid..