Kalanchoe: skönhet och fördelar i en blomkruka

Kalanchoe är en växt med en unik kombination av användbara egenskaper. Den kombinerar den estetiska komponenten med medicinska egenskaper på bästa sätt. Utbudet av möjligheter för växtsaften inkluderar behandling av förkylning, ont i halsen, sårläkning av olika ursprung och mycket mer..

Kalanchoe med formade knoppar

Kalanchoe i blom

Externa funktioner i Kalanchoe

Madagaskar anses vara födelseplatsen för blomman. Vanligtvis är den tjocka stammen på Kalanchoe dekorerad med ljusgröna blad av en långsträckt form med en skarp ände. Under blomningen kröntes de flesta sorterna med ljusrosa blommor..

Rosa Kalanchoe blommor

Delikata rosa Kalanchoe -blommor

Kalanchoe tillhör succulenterna från den feta familjen. För närvarande finns det cirka 200 sorter av denna växt. Blommans stjälkar och blad kan vara nakna eller pubesenta, beroende på sorten..

Blommande Kalanchoe med röda blommor

Hängande Kalanchoe -blommor

De kan också växa från några centimeter till fyra meter. Bland dem finns vinstockar och epifytter. De flesta arter har en ovanlig egenskap – knoppar bildas på bladen, som sedan blir till unga Kalanchoe.

Kalanchoe gröna blad

Stickiga kalanchoe -blad

Blomställningarna i denna växt kallas terminal tredelad. De är falska panikulära paraplyer. När du når toppen av stammen blir bladen mindre.

Röda Kalanchoe blommor

Olika Kalanchoe -sorter

Förutom rosa blommor kan du hitta sorter av andra färger. Blommor kan vara upprätt eller hängande. Några sorter av kronblad växer tillsammans till ett rör.

Olika Kalanchoe blommor

Rosa rörformade Kalanchoe -blommor

De mest kända två typerna av Kalanchoe är Blossfeld och Degremon. Den första kännetecknas av nakna stjälkar som blir upp till 30 cm höga. Bladen är äggformade med en ojämn kant.

Stor Kalanchoe -buske

Ljusorange Kalanchoe -blommor

Vanligtvis har dessa gröna blad en röd kant runt kanterna. Denna art blommar med små blommor upp till 1 cm i diameter. De samlas uppifrån i en blomställning av orange, rött, gult eller rosa..

Delikata Kalanchoe -blommor

Rödaktiga Kalanchoe -blad

Den andra arten växer upp till 50 cm. Dess blad kan bli upp till 20 cm långa. De är smalare än hos de tidigare arterna, även om de fortsätter att behålla sin äggformiga form. Lila fläckar kan ses på dessa blad nedan. De är särskilt köttiga och kan vikas längs längsaxeln..

Saftiga Kalanchoe -blad

Unga blad av Kalanchoe

Det finns ett antal andra arter av denna växt:

  • Kalanchoe beauverdii;
  • Kalanchoe bentii;
  • Kalanchoe campanulata;
  • Kalanchoe dinklagei;
  • Kalanchoe crundallii;
  • Kalanchoe farinacea;
  • Kalanchoe manginii och många andra.

Vita Kalanchoe -blommor

Gula Kalanchoe blommor

Rätt vård för utvecklingen av en vacker och hälsosam växt

Växtens utseende och blomningstiden beror på vårdkvaliteten. Dessutom är det viktigt att välja rätt plats för installation av en blomkruka..

Olika nyanser på Kalanchoe -blommor

Frodig blomning av Kalanchoe

Vattning

Överskott av fukt kan ha en skadlig effekt på Kalanchoe. Därför är det nödvändigt att studera detaljerna i detta förfarande. Blommans rötter är mycket känsliga och börjar genast ruttna när marken är konstant våt.

En nyans av rosa på Kalanchoe -blommor

Ljusröda Kalanchoe -blommor

Under den varma årstiden används kallt, sedimenterat vatten för bevattning. Det bör hällas uteslutande i marken. Droppar som faller på stjälken eller bladen kan orsaka ruttnande..

Unga Kalanchoe -växter

Unga Kalanchoe

Mängden vatten bör vara tillräcklig för att bibehålla jorden i önskat skick, men utan att det bildas vattenpölar. Överflödig vätska bör avlägsnas omedelbart. En paus mellan vattningen i tre dagar anses vara optimal..

Kalanchoe sjukdomar

Många knoppar på Kalanchoe -blad

Under den kalla perioden halveras vattningen. Pallen under krukan ska vara torr och fukt kan bara kännas på jorden. Detta beror på att den termofila Kalanchoe är mycket svår att tolerera kylan och kommer att frysa och dö av överflödigt vatten..

Vit Kalanchoe blomma

För att skydda växten från stress under vintern bör vattnet för bevattning ha rumstemperatur. På vintern förbrukas fukten som ackumuleras i bladen långsammare och dess reserver är tillräckliga för en längre period. Intervallen mellan bevattningar kan vara upp till 14 dagar..

Gulorange blommande Kalanchoe

Ljusrosa Kalanchoe -blommor

Luftfuktighet

Kalanchoe behöver inte sprutas. Det räcker med att ibland tvätta bladen under duschen. Detta är tillräckligt för att tvätta bort det ackumulerade dammet. Dessutom kan du ibland torka av bladen med en fuktig trasa. Detta hjälper till att undvika spindelmider och mjölmaskar..

Rötter på framtida Kalanchoe

Stora rosa Kalanchoe -blommor

Belysning

Växten kan leva även med lite solljus. I direkt solljus kommer bladen att ändra färg, något rodnande. Denna position kommer inte att skada anläggningen.

Frodiga gula Kalanchoe -blommor

Ändå är den mest lämpliga för Kalanchoe de östra och sydöstra delarna av huset. Den uppenbara bristen på strålar kommer att påverka plantans utseende: det kommer att försvagas och sträcka sig uppåt. Därför, på vintern, är det bättre att ge busken ytterligare belysning..

Blommande inomhus Kalanchoe

Temperaturregim

Det finns inte heller några strikta krav på temperatur. Även tidigt på våren, med 10 gram värme, kan Kalanchoe tas ut i luften. På sommaren kan blomman hållas ute dygnet runt..

Orange Kalanchoe blommor

Graciösa blomstjälkar av Kalanchoe

Varma dagar är inte hemska för Kalanchoe. För att ge blomman tröst nu är det tillräckligt att öka vattningsfrekvensen. Om det är möjligt att kontrollera temperaturen runt växten, då på sommaren bör den vara mellan 23 och 25 gram och på vintern 12-16 gram.

Små Kalanchoe -blommor

Småblommig Kalanchoe

Toppdressing

Kanske är Kalanchoe en av få växter som inte gillar befruktning. Men trots anspråkslösheten i denna fråga finns det situationer när blomman helt klart saknar näringsämnen. Sedan kan du köpa en speciell komposition för succulenter och använda den enligt instruktionerna..

Ljust gula blommor

Kalanchoe plantor

Befruktning är utesluten på vintern. Även om utseendet på Kalanchoe är tveksamt bör du inte ladda rötterna med onödiga tillsatser. Toppdressing kan ske endast på våren eller mitt på sommaren..

Blomställning av röd Kalanchoe

Delikata Kalanchoe -kronblad

Beskärning

Beskärning är särskilt viktigt för blommande sorter. Peduncle måste skäras mycket lågt, eftersom resterna kommer att ruttna, vilket växten inte kommer att gilla. Blommor försvagar växten, så alla vissnade blommor och onödiga delar måste tas bort.

Gula blomställningar av Kalanchoe

Suckulenter i solen

Unga skurna skott kan användas för att rota och odla nya unga växter. På sommaren kan du nypa växten högst upp på den. Detta främjar uppkomsten av nya sidoskott..

Grönt lövverk av kalanchoe

I allmänhet kräver Kalanchoe inte ökad uppmärksamhet och omsorg. Det är kravlöst på villkoren för frihetsberövande och regim. Men samtidigt kan en sådan blomma i huset ge många trevliga intryck och gynna hälsan..