Delikat och graciös eustoma från USA

Eustoma, eller som det också kallas lisianthus, tillhör familjen örtväxter. Den naturliga livsmiljön för denna blomma är nära floder och lågland..

Delikata nyanser av eustoma

Denna växt kom till oss från USA och fick omedelbart uppmärksamhet hos trädgårdsälskare..

Bukett färgglada lisianthusblommor

Mörklila eustoma blommor

Särskilda egenskaper hos växten

Lisianthus har förtjänat sin popularitet tack vare de stora, pråliga blommorna som pryder växten under blomningen. Tack vare uppfödarnas arbete glädjer eustoma ögat med en mängd olika nyanser:

 • rosa;
 • grön;
 • Vit;
 • aprikos;
 • gul;
 • lila;
 • lila.

Fantastisk vacker eustoma

Lila eustomas i marken

Du kan hitta varianter av fantastisk skönhet som kombinerar två nyanser på sina kronblad samtidigt och därigenom skapar en fantastisk dekorativ effekt på rabatten..

Ljusa eustomablommor

Delikat rosa eustoma kronblad

Vanligtvis når växten en höjd av 100 cm. De grenade stjälkarna är täckta med små blad av en ovanlig gråaktig färg.

Delikat eustoma blommor

Frodig rosa blomma

I utseende kan en blommande eustoma förväxlas med en ros. Men bladen är betydligt tunnare än de hos dess lyxiga motsvarighet. Trots de uppenbara skillnaderna kallas eustoma för den japanska rosen..

Stor lila eustoma blomma

Bicolor eustoma

En buske kan dekoreras med 20 stora blommor samtidigt. I detta fall kommer blomningen av växten att pågå länge, eftersom knopparna blommar i tur och ordning.

Bicolor eustoma bukett

Ljusa nyanser av eustoma

Busken klassificeras som gentian. Innan du bestämmer dig för att odla eustoma bör du veta att vården av en sådan växt kännetecknas av vissa svårigheter. Den maximala livslängden för en odlad växt är bara två år..

Delikat bukett eustoma

Snövit eustomas

Vanligtvis odlas eustoma i krukor eller för skärning. Dessutom slår vissa sorter sig väl i det öppna fältet. Sådana buskar ser bra ut i enstaka planteringar och i blomsterarrangemang..

Het rosa lisianthus

Lila kant på vita blommor

Eustoma sorter och hybrider

Uppfödare skapar alla nya sorter som är allmänt tillgängliga i specialaffärer. När du väljer en eustoma måste du förstå klassificeringen. Buskar är indelade i:

 • hög
 • dvärg-.

Stor lisianthusblomma

Lisianthus, tvåfärgad sort

Långa växter är lämpliga för klippning eller landskapsarkitektur. Lågväxande sorter mår bra i en lägenhet och i lådor för inredning av balkonger, terrasser och uteplatser.

Fantastisk bröllopsbukett med eustoma

Du måste också välja mellan årliga och tvååriga sorter. Vanligtvis anges denna information på fröförpackningen. Årliga sorter är mer lämpliga för amatörblomsterodlare, eftersom tvååriga buskar kommer att kräva specialutrustade växthus och erfarenhet av att ta hand om sådana nyckfulla blommor..

Vita eustomablommor

Eustoma bukett i en vas

Eustoma är uppdelad efter blommans typ i dubbel och enkel. Terry sorter ser mer imponerande ut. Samtidigt har de inga begränsningar för nyanser..

Delikata kombinationer i en bukett eustoma

Kombinationen av nyanser av lila i buketten

De mest populära bland frottévarianter är:

 • Misty Blue;
 • Rose Pikoti;
 • Dimmig rosa;
 • Champagne;
 • Blå Rom;
 • Purpl;
 • Deep Blue et al.

Frodig blomning av lisianthus

Fördelarna med dessa sorter inkluderar:

 • starka skott;
 • stora blommor;
 • tidig blomning.

Kombinationen av nyanser på eustoma kronblad

Att växa och ta hand om lisianthus

Inledningsvis måste du vara uppmärksam på valet av plats för att plantera buskar. Eftersom växten älskar solen bör den placeras på södra sidan av platsen. Om växten är inomhus måste du sätta den vid fönstret..

Lisianthuses i rabatten

Samtidigt ska du inte lämna blommor under sommarsolens brännande strålar. Under varma timmar är det bättre att försöka ge skuggning till buskarna..

Ekibana från eustoma

Man bör också vara uppmärksam på att skapa en lämplig jordkomposition. Jordens surhet bör ligga på en normal nivå. Marken måste vara näringsrik och väldränerad. För odling av eustoma är det bra att tillsätta fin sand till kompositionen.

Blommig bukett eustoma

Rosenblad av lisianthus

För tät jord måste spädas med perlit och torv. Om du vill förbereda kompositionen själv måste du lägga till den:

 • Del av landet;
 • del av sanden (perlit);
 • lummigt land;
 • torv.

Fluffiga Lisianthus kronblad

Fantastisk bukett lisianthus

Den bästa tiden för utfodring är under växtsäsongen. Det rekommenderas att använda flytande näringsformuleringar för befruktning. Innan du matar, måste du se till att plantorna är rotade..

Lisianthus blomma på en gren

Stor tvåfärgad lisianthus

Om eustoma växer i en lägenhet bör du inte skapa ett överskott av fukt. Det är viktigt att jorden hinner torka helt mellan vattningarna. Vattnet ska vara i rumstemperatur och tillräckligt mjukt.

Bicolor lisianthus kronblad

Sidovy av lisianthusblomma

Eustoma som växer utomhus kan nöja sig med regnvatten om det regnar kraftigt den här säsongen. Om sommaren visade sig vara torr, bör vattningen vara regelbunden..

Närbild: lisianthus

Lisianthus blommans storlek

När det gäller temperaturregim och belysning behöver anläggningen stark belysning under de första månaderna. Detta kommer att säkerställa tät tillväxt av busken, i stället för utseendet på långa skott. För inomhusväxter kan du organisera belysning med hjälp av lysrör..

Eustoma grenar

Eustoma i ljusstrålarna

Temperaturen som är lämplig för tillväxt av eustoma varierar mellan 20 och 25 grader. De första skotten visas den 15: e dagen. Blomningen börjar i mitten av sommaren och pågår till oktober.

Delikata rosenblad av lisianthus

Blommande ser ut så här: förgrening sker i mitten av stammen. Efter det kommer cirka 20 knoppar att dyka upp. Blommorna öppnas efter varandra och garanterar en långvarig levande blomning..

Ljus lisianthus i rabatten

Blommor kommer att dekorera trädgården i två månader. I slutet kan du klippa blommorna och lägga dem i en vas. Så stjälkarna med blommor kommer att stå en stund. Dessutom börjar stjälkarna växa igen från roten, som kommer att blomma igen.

Blommor med lisianthus

Lisianthus kommer att skapa en unik atmosfär i trädgården. Ljusa flerfärgade blommor kommer att pryda landskapet. I lägenheten kommer en sådan buske också att ge många trevliga intryck och skapa en mysig atmosfär..