Astra: en ljus stjärna på en personlig tomt

En blomma med raka kronblad ser verkligen ut som en stjärna. Astra fick sitt namn från det latinska ordet Aster, vilket betyder en himmelsk kropp med strålar spridda åt sidan..

Mjuk rosa aster

Ljusrosa aster

Blomman är klassad som en örtartad växt som kan vara ettårig och flerårig. Enligt olika källor inkluderar dessa Asteraceae från 200 till 500 arter..

Bukett med färgade asters

Variegated blommor av asters

Asterns hemland anses vara Nord- och Centralamerika. Anläggningen kom till europeiska länder för många hundra år sedan, tillbaka på 1600 -talet..

Ovanlig asterfärgning

Tubular aster kronblad

Växtens fördelar anses vara förmågan att motstå frost och till och med blomma vid -7 grader. Ogynnsamma förhållanden är inte ett hinder för uppkomsten av plantor från frön. Samtidigt kan aster förökas både vegetativt och från frön..

Aster med lila kronblad

Lila tubulära asterblad

Fantastiska regenerativa förmågor gör blomstertransplantation lätt. Den skadade rhizomen kommer lätt att återhämta sig. De olika nyanser som asterbladen kan förvärva gör att du kan skapa fantastiska kompositioner på webbplatsen..

Vit aster

Storblommig rosa aster

Aster är en rhizomväxt med en korgblomställning. Stammen har enkla blad. Blomställningar samlas vanligtvis i paniklar. Vissa sorter blommar med sköldar.

Original nyanser av asters

Kronbladen vid kanterna av blommorna är vanligtvis ligulerade, målade i olika färger. De som är närmare mitten är rörformiga. De finns oftast i gult..

Småblommig rosa aster

Stor asterblomma

Olika typer och sorter av asters

För information bör det förtydligas att förutom släktet med asters, där ettåriga och fleråriga växter är representerade, finns det en trädgård aster eller callistephus. Detta är en årlig blomma från familjen Aster..

Frodiga asterblommor

Aster på nära håll

Denna växt har gröna eller mörkröda stjälkar. De kan vara enkla eller grenade. Ett kraftfullt grenat rotsystem tillhör fibrösa. Den alternativa anordningen av bladen är en annan egenskap hos växten. Det är denna växt som är bäst lämpad för plantering i trädgården..

Aster i solljuset

Frodiga asterbuskar

Fleråriga asters är indelade i:

 • tidig blomning;
 • höstblommande.

Ljus nyans av asterblad

Ömtåliga asterblad

Tidig blomning inkluderar:

 • alpin aster;
 • aster bessarabskaya;
 • aster italiensk.

Ljust nyansspel på blommor

Småfärgad lila aster

Alpina asters kännetecknas av en höjd av 10-30 cm; enda blomställningar 5 cm i diameter. Varianter av denna art kan färgas i nyanser av blått eller rosa. Du kan se blommor från maj till juni.

Små blommor av lila aster

Ljusa asters på en rabatt

Blommorna på den italienska astern kan ses i mitten av sommaren. Stora blomställningar klassificeras som corymbose. Buskarna når en höjd av 70 cm och är lämpliga för bergarter.

Asters i rabatten

Asters i trädgården

Bessarabian aster växer upp till 75 cm i höjd. Dess blommor kännetecknas av ett ovanligt utseende: lila kronblad och ett brunt centrum. Sådana blommor i stort antal prickar busken..

Asters saftiga färg i rabatten

Stor rosa asterblomma

Höstblommande fleråriga asters inkluderar:

 • buske aster;
 • Ny belgisk aster;
 • New England aster.

Graciös aster med spetsiga kronblad

Den årliga trädgårdsastern har cirka 4000 sorter. Några av dem ser inte ens ut som klassiska asters och är förvirrade med andra färger. Många graderingar har utvecklats för att klassificera dessa färger..

Frodig buske med små blommande asters

Aster med ett stort gult centrum

Till exempel, beroende på blomningstid, sorteras sorterna in i:

 • blommar i juli – tidigt;
 • blommar i början av augusti – medium;
 • blommar i slutet av augusti – sent.

Bourgogne aster kronblad

Enligt höjdkriteriet är asters indelade i:

 • upp till 25 cm – dvärg;
 • upp till 35 cm – underdimensionerad;
 • upp till 60 cm – medelstora;
 • upp till 80 cm – hög;
 • mer än 80 cm – jätte.

Kombinationen i boken av asters i olika färger

Frodig bukett asters

Dessutom kan asters klassificeras i skjuvning, hölje och universella asters. Du kan också använda uppdelningen i rör, övergång och vass. Det finns andra klassificeringar också. De hjälper till att bestämma valet, bara genom att exakt bestämma syftet med färgerna..

Asters på en personlig tomt

Ljusrosa asters i en rabatt

Omsorg för asters: växande och vård

Du bör börja med att välja den lämpligaste platsen för att plantera en blomma. Ett väl upplyst område i det här fallet kommer att vara det bästa valet. Det är bättre om blommor inte har vuxit på denna plats under de senaste 5 åren, eftersom rester av gamla växter kan orsaka infektion.

Vit aster med vassa kronblad

Flerfärgade asterbuskar på en rabatt

Det är också viktigt att säkerställa god dränering. Astra tål inte överflöd och stagnation av vatten. Du måste se till att grundvattnet är tillräckligt djupt på den plats som valts för plantering..

Marken under astern ska vara neutral eller lätt alkalisk. Du måste lägga till sand eller lera i kompositionen, då kommer buskarna att känna sig bekväma. Jordberedningen bör börja under hösten..

Avrundad asterblomma

Upp till 4 kg humus eller kompost måste läggas till jorden grävd till ett djup av 30 cm. Du kan också tillsätta kaliumsalt och superfosfat i de rekommenderade doserna för de givna förhållandena. Det rekommenderas inte att använda färsk gödsel.

Ljusa vinröda asters

För plantering i marken är det bättre att använda plantor. För att göra detta, i slutet av mars, sås fröna i krukor. I ett växthus kan detta göras i april. De första skotten kommer att visas om 5 dagar.

Sfäriska vinröda asters

Ju mer robusta och härdade plantorna har vuxit, desto mer sannolikt kommer de att slå rot på det öppna fältet. Lämpligt planteringsmaterial är 6-10 cm i höjd och från 5 stora gröna blad.

Asters för att dekorera webbplatsen

Att lossa jorden är en viktig process i vården av asters. Detta bör göras efter varje bevattning. För att inte skada roten är det nödvändigt att lossa den till ett djup av högst 6 cm.Det är värt att spilla busken till en höjd av 7 cm.Detta hjälper till att stärka rhizomen.

Ovanligt färgade asters

Otillräcklig vattning leder till krossning av blomställningarna. Du kan undvika detta genom att vattna buskarna sällan, men rikligt. Tack vare denna enkla vård kan du odla växter med fantastisk skönhet på platsen, som kommer att dekorera rabatterna med ljusa färger..