Yksityisten talojen katot – vuoden 2018 valinta

Yksityisen talon materiaalin ja katotyypin valinta maassamme ei ole helppo tehtävä, koska katon on kestettävä äärimmäisiä ilmasto -olosuhteita. Katon on suojattava koti luotettavasti auringonvalolta ja kuumuudelta, tuulisilta tuuleilta ja sateilta, kovilta pakkasilta. On selvää, että yksityisen kotitalouden lämmön ja mukavuuden lisäksi myös sen ulkonäkö riippuu suoraan kattorakenteen ja toteutusmateriaalien oikeasta valinnasta. Siksi ei ole yllättävää, että asunnon omistajat etsivät paitsi kattotöiden laatua ja luotettavuutta myös rakenteen estetiikkaa, kauneutta tai suorituskyvyn omaperäisyyttä. Jotta katon luontimenetelmän valinta olisi mahdollisimman tehokas, on otettava huomioon myös rakennuksen arkkitehtuurin erityispiirteet, rakenteen toteutusmateriaalit ja myöhempi katto tietyn alueen ilmasto -olosuhteina. Tässä julkaisussa käsitellään näitä ominaisuuksia ja tekijöitä, jotka vaikuttavat katotyypin valintaan..

Katon valinta yksityiselle talolle

Yksityisen talon katto: valitse toteutusmuoto

Ennen kuin valitset tietyn katon tyypin kotiisi, sinun on ainakin yleensä tutustuttava luokitukseen. Perinteisesti kattovaihtoehdot jaetaan kolmen kriteerin mukaan:

 • suorituskyky materiaali;
 • katon kaltevuus;
 • rakenteen muoto ja tyyppi.

Alkuperäinen suorituskyky

Radiaaliset muodot

Maalaistalon julkisivu

Kaareva katto

Jotta yksityisen talon katon toteutusmenetelmän valinta olisi käytännöllistä, tehokasta ja kestävää, kaikki kolme osaa on valittava oikein. Silloin mikään sääkatastrofi ei ole kauhea rakenteellesi. Pysytään katon muodon valinnassa. Monet vaihtoehdot auttavat paitsi löytämään oman tavan tehdä katto tietyille sääolosuhteille (nimittäin ne toimivat keskeisenä kriteerinä), vaan myös toteuttavat suunnitteluhaaveita rakennuksen alkuperäisen kuvan luomiseksi.

Muotojen ja materiaalien yhdistelmä

Uima-allas talo

Luova lähestymistapa yksityiseen rakentamiseen

Joten pääkriteeri katon muodon valinnassa on ilmasto -olosuhteet. Hyväksy, että olisi outoa rakentaa katto, jossa on pieni kaltevuus alueelle, jossa lumisade on yleistä. Lumen kertymistä, joka sitten alkaa sulaa, kukaan ei tarvitse.

Yksityinen talo hämärässä

Kirkas katto vaaleille seinille

Kirkas toteutus

Kattojen pääasiallinen jakautuminen tyyppeihin tapahtuu rinteiden muodon ja lukumäärän mukaan – katon kaltevuus on yli 10 astetta. Rinteiden lukumäärän ja tyypin mukaan katot voidaan jakaa:

 • yksirinteinen;
 • pääty;
 • lonkattu;
 • monikokoiset – katot, joissa on yhdistetyt rinteet;
 • lonkkakatto (muodoltaan ne muistuttavat telttaa);
 • kupumainen (harvinainen ja useimmiten lisärakenteena päärakenteeseen);
 • kartiomainen (voidaan käyttää suuremmissa määrin koriste -elementtinä liitteissä, monimutkaisten arkkitehtonisten rakenteiden torneissa);
 • yhdistetty (yhdistelmä erityyppisiä säteitä).

Kontrasti kirkas katto

Yhdistetty katto

Muotojen ja rampien yhdistelmä

Katot mansardien kanssa

Harkitse maamme suosituimpia kattovaihtoehtoja rinteiden lukumäärän ja muodon perusteella:

1.Katon katot ovat yksinkertaisimpia toteutuksen kannalta. Myös tätä katon luomistapaa voidaan kutsua talousarvioksi – materiaalien ja työvoimakustannusten vähimmäismäärä.

Katon katto

Epätavallinen suoritus

Ei-triviaali lähestymistapa

Katon vaihtoehdot

2.Viilukattoja käytetään usein alueilla, joilla on paljon talvisateita. Ne ovat myös helppoja toteuttaa, edullisia kustannuksiltaan ja rakentaa suhteellisen nopeasti..

Kattoikkuna

Itsepuhdistuva katto

Talon julkisivu harmaa

Yksityisen talon ulkopuoli

3.Mansardikatot – yksi viilukaton muunnelmista, mutta rikkoutunut profiili, jossa jokainen rinne on varustettu kahdella tasolla (ensimmäinen taso on lempeä, toinen putoaa).

Talo ullakolla

Taitekatto

Talo ullakkohuoneilla

Olen kirkas ja alkuperäinen katto

4.Hip -katot sopivat erinomaisesti suuriin rakennuksiin. Tämäntyyppinen katto on ihanteellinen alueille, joilla on voimakas ja tuulinen tuuli. Lonkatolla on alatyyppi – kaareva kaltevuus (katto näyttää lopulta vähän kuin perinteiset aasialaiset pagodit). Tällainen vaihtoehto katon suorittamiseen on harvoin, koska se on melko monimutkainen toteutuksessa, mikä tarkoittaa, että se ei ole halpaa. Mutta alkuperäinen ulkonäkö korvaa enemmän kuin kaikki kulut..

Epätavallinen kattorakenne

Kartiomaiset muodot

Pagodien tyypin mukaan

Ullakko, jossa ikkunat

Toinen vaihtoehto lonkatolle on lonkatto. Tämä muoto sopii erinomaisesti neliömäisille rakennuksille. Tämän seurauksena katto näyttää teltalta – neljä kolmiota, jotka kohtaavat kärjissä.

Lantiokaton muunnelma

Epätavallinen maalaistalo

Rakennukset vaaleissa väreissä

Semi-lonkkikatto on toinen lonkaton muunnelmista. Tämä on monimutkainen muoto viilukatolle.

Epätavallinen julkisivu

Kivi, puu ja metalli

Alkuperäinen kattorakenne

5. monikerroksinen katto on melko monimutkainen rakenne, mutta sitä käytetään usein, koska se sopii sekä neliö- että suorakulmaisiin rakennuksiin.

Kontrastinen suorituskyky

Kontrastiset väriyhdistelmät

Valkoinen ja harmaa rakennuksen julkisivu

6.Holvikatto nimettiin niin, koska rakenne oli ilmeisesti samanlainen kuin holvikatto. Tämäntyyppistä kattoa käytetään harvoin pääkattona, useammin se toimii laajennusten, lisärakenteiden koriste -elementtinä.

Katto talolle, jossa on ulkorakennuksia

Lumivalkoinen kuva

7.Tamburiinikattoa käytetään harvoin toteutuksen monimutkaisuuden vuoksi – neljä rombia on laskettu keskelle yläosineen. Tämä kattovaihtoehto on täydellinen rakennuksille, joissa on neliömäinen pohja..

Katettu katto

Luonnolliset sävyt

Rinteiden lukumäärän ja tyypin mukaan luokittelun lisäksi kaikki katot voidaan jakaa kahteen luokkaan:

käytössä – katot, joita voidaan käyttää alustoina virkistysalueiden, leikkikenttien järjestämiseen urheiluun ja jopa vihannespuutarhan, nurmikon viljelyyn. Tietenkin nämä katot ovat litteitä. Ne on helppo toteuttaa eikä vaadi vakavia taloudellisia ja työvoimakustannuksia. Mutta tärkeä haittapuoli on kaltevuuden puuttuminen, mikä tarkoittaa, että sateen kertymisen todennäköisyys on erittäin suuri;

Toimiva katto

Katon maisemointi

Rakentaminen osana luontoa

hyödyntämättä – kaikki muut katotyypit, joita ei voida käyttää millään tavalla, lukuun ottamatta rakennusten suojaamista ilmastonmuutoksilta.

Tiilikatto

Hyödyntämätön katto

Kirkkaan taivaan taustalla

Toimivat katot ovat viime aikoina saaneet ennennäkemättömän suuren suosion. Todellisten vihreiden keitaiden luominen omille katoillesi johtuu osittain lasista ja betonista valmistettujen rakennusten hallitsevuudesta, halusta jopa sisällä «kivi viidakko» päästä käsiksi luontoon, omaan vihreään niityseesi. Katon käyttö virkistysalueiden luomiseen liittyy enemmän kaupungin tonttien korkeisiin kustannuksiin – leikkikentän järjestämiseen, auringonottoon, grillin järjestämiseen ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tilaa pienillä pihoilla, koko alueella Jossa on autotalli tai pysäköintialue.

Katolla oleva oleskelualue

Toimiva katto

Ulkoilu

Kaikki katot voidaan myös jakaa kahteen muuhun tyyppiin:

ullakko – katon ja katon välinen etäisyys on enintään 1,5 metriä. Yleensä ullakkotilaa käytetään teknisiin tarpeisiin;

Katto pienellä ullakolla

Alkuperäiset yhdistelmät

Provencen tyyli

ullakko – katon tyyppi, joka on välttämätön, jos haluat käyttää ullakkohuonetta asumistilan järjestämiseen. Ullakkohuoneet voidaan luoda jo valmiiseen rakennukseen yksinkertaisesti täyttämällä toinen taso.

Talo ullakkohuoneilla

Kalteva katto

Katon kaltevuuden valinta

Kaltevuus on rampin kallistuskulma suhteessa horisontin tasoon. Yleensä kaltevuuskulma mitataan asteina, mutta joskus käytetään prosenttiosuutta katon korkeudesta jänneväliin. Esimerkiksi 100%: n kaltevuus on 45 asteen kulma. Kaikki katot kaltevuustyypeittäin on jaettu seuraaviin:

 • kallistettu;
 • tasainen.

Katto harmaa

Katon vaihtoehdot

Tummissa väreissä

Katon kaltevuus on ensinnäkin tarpeen sademäärän poistamiseksi. Jos kaltevuus on alle 1%, ts. sitä ei käytännössä ole, katto altistuu jatkuvasti vuotoille. Maassamme tällainen valinta rakennusten kattavuuden järjestämisestä sopii paremmin käyttö-, teknisiin rakennuksiin. Mutta ulkomaiset suunnittelijat tarjoavat usein kattoja ilman kaltevuutta alkuperäisenä suunnitteluliikkeenä, joka auttaa erottumaan muista kadun rakennuksista..

Yksityisen kodin omistus

Luova suunnittelu

Talo lasiseinillä

Kun valitaan katon kaltevuus, on yleisesti hyväksytty, että pudonneen lumen pinnan suurin kuormitus saavutetaan 30 asteen kulmassa. Jotta tällainen pinta voi olla itsepuhdistuva, ts. kun lumi luonnollisesti rullaa maahan, rinteiden kaltevuuskulma on järjestettävä 45 asteeseen.

Mustavalkoisia rakennuksia

Katon kaltevuuskulma

Maalaisasunnon omistus

Yhdistetty kattorakenne

Sateen määrän ja voimakkuuden lisäksi on otettava huomioon kunkin alueen tuulenpuuskat. On tärkeää ymmärtää, että jokaisen katon kaltevuuden lisääntyessä 20-30%tuulikuorman taso kasvaa 5 kertaa. Mutta jopa erittäin pieni katon kaltevuus ei ole vaihtoehto tässä tilanteessa, tuuli voi tunkeutua sisälle kattojen halkeamien läpi ja repiä katon irti. Kuten aina, sinun on noudatettava «kultainen keskitie». Mutta vain suunnittelutoimistojen asiantuntijat, jotka pystyvät ottamaan huomioon kaikki ilmasto -olosuhteet, voivat löytää sen..

Vankka muotoilu

Monivaiheinen katto

Julkisella alueella Internetissä on laskentakaavoja ja kaavioita oikean kulmakulman löytämiseksi kullekin yksittäistapaukselle. Lyhyesti sanottuna toimintojen ydin on laskea harjanteen koon suhde puoleen rakenteen leveydestä. Haluttu kaltevuusarvo saadaan kertomalla löydetty luku 100: lla. Katon rakentamisesta aiheutuvien taloudellisten kustannusten kannalta voimme sanoa, että ne kasvavat kaavalla löydetyn arvon kasvaessa.

Tumma julkisivu, kirkas katto

Tumma katto

On tärkeää ymmärtää, että alkukustannukset eivät ole etusijalla niille, jotka haluavat saada vaikean esteettisen pinnoitteen kotiinsa, mutta myös luotettavan, kestävän, turvallisen ja monitoimisen kattorakenteen. Siksi kaikki kehittäjät tarjoavat kaltevan kattovaihtoehdon luotettavimmaksi, vaikkakin kalliimmaksi (verrattuna tasakattoon). Mutta on sanottava, että katon kaltevuus määräytyy muun muassa myös rakennusmateriaalin mukaan..

Yhdistä muodot

Tummat ja vaaleat pinnat

Laajamittainen rakenne

Kattomateriaalin valinta kaltevuuden mukaan

Jokainen asunnonomistaja haluaa saada luotettavan ja kestävän kodin suojan kaikenlaisilta sääolosuhteilta. Tätä varten rakennusmateriaaleja valittaessa on otettava huomioon rinteiden (tai yhden kaltevuuden) kaltevuuskulma:

1.Liuskekivi – asbestisementtilevyt, joissa on aaltopahviprofiili. Tällainen pinnoite voidaan levittää 13-60 asteen kaltevuuskulmassa. On epäkäytännöllistä käyttää liuskekiveä, jonka katon kallistuskulma on alle 13 astetta – kosteus voi tunkeutua levyjen välisiin saumoihin ja lyhentää edelleen rakennusmateriaalin käyttöikää (jota ei voida kutsua pitkäksi).

Katto liuskekivi

2.Bitumilaatta – harvoin käytetty, pääasiassa vähintään 5 asteen kaltevuudessa. Suurin kaltevuusarvo ei ole standardoitu, mutta kaltevuuskulma on otettava huomioon laskettaessa. Sen luomiseen on kaksi vaihtoehtoa:

 • kiinteää lattiaa käytetään 5-10 asteen kaltevuudella;
 • saumattua terästä käytetään 20 asteen kaltevuudella (lopullista arvoa ei ole).

Moniprofiilinen katto

Kirkas puu julkisivuun

3.Keraamiset laatat – käytetään 30-60 asteen kattojen kaltevuuksiin. Katon pienemmällä kaltevuudella keraamisten laattojen asentaminen on myös mahdollista, mutta edellyttäen alustavaa työtä katon vedeneristyksen ja tuuletuksen järjestämiseksi.

Keraamiset kattotiilet

Keraamiset kattotiilet

Yhdistettynä valkoisiin seiniin

Välimeren tyyli

4.Metallilaatta on maamme suosituin materiaali yksityisrakentamiseen katon luomiseksi. Suurin etu (esteettisten ominaisuuksien lisäksi) on se, että tälle katon koristamismenetelmälle ei ole maksimikallistuskulmaa ja minimi on 15 astetta..

Kattolaatat

Kirkas katon muotoilu

Amerikkalainen tyyli

5.Bitumiset vyöruusut – käytetään pääasiassa säteittäisten vyöruusujen alkuperäiseen suunnitteluun. Tässä tapauksessa kaltevuuskulman ei pitäisi olla alle 12 astetta, enimmäisrajaa ei myöskään ole standardoitu.

Vyöruusu pyöristettyihin muotoihin

Suorat ja suorat linjat

Katto maalaistalolle

Epätavallinen visiiri

6.Terassi – käytetään useimmiten väliaikaisena vaihtoehtona yksityisten talojen rakentamisessa tai pysyvänä peitteenä käyttö- ja teknisille rakennuksille. Kaltevuuskulma 10 asteesta rajoittamatta raja -arvoa.

Rakennusmateriaalin valinta

Valitsemme kattomateriaalin

Alkuperäinen omakotitalo

Siirtomaa -tyylinen

7.Kaksinkertaiset ikkunat ja karkaistut lasilevyt. Yleensä lasia käytetään pinnoitteen luomiseen tietyille katto -osille, jos puhumme yksityisestä rakentamisesta. Useimmiten kaksinkertaisia ​​ikkunoita käytetään katoksen luomiseen verannalle, kasvihuoneelle ja joskus keittiön, ruokasalin tai olohuoneen päälle. Lasi kestää melko suuria tuuli- ja lumikuormia. Yleensä se kiinnitetään metalliprofiiliin, harvemmin lasia käytetään ilman muita kiinnitysmateriaaleja. Tällainen arkkitehtuuri- ja suunnitteluratkaisu vaatii tietysti lisäkustannuksia sekä itse materiaalin ostamisesta että sen asennuksesta. Mutta saatu tulos on epäilemättä kaiken investoinnin arvoinen..

Karkaistu lasi katolla

Lasikatto

Lasiosat katolla

Lasikattoinen keittiö

Yhteenvetona: kun valitset rakennusmateriaalia katon luomiseksi, sinun on muistettava yksinkertainen sääntö – mitä suurempi on kattomateriaalin tiheys, sitä pienempi on rinteiden kaltevuuskulma. Tämä on välttämätöntä todella luotettavan, pitkäaikaisen ja kestävän rakennuspinnan luomiseksi, joka kestää kaikki luonnolliset ilmenemismuodot..

Espanjalaiseen tyyliin

Rakennus ruskeilla sävyillä

Majesteettinen rakenne