Portaat toiseen kerrokseen – moderni, turvallinen ja houkutteleva muotoilu

Jos omakotitalossa tai monitasoisessa huoneistossa on useampi kuin yksi kerros, kysymys portaikon rakentamisesta nousee esiin kunnostuksen alussa. Kun valitset portaikon suunnittelua ja materiaalia, on tärkeää ohjata paitsi tyyliasetuksiasi, myös unohtamatta turvallisuutta ja ergonomiaa. Mainittakoon useita kriteerejä, joiden mukaan portaikkorakenne ja sen valmistusmateriaalit valitaan:

 • portaikon sijainti on erityisen tärkeä – pääportaat eteisen keskellä, olohuone tai toissijainen asunnon takapihalla;
 • tulevan rakenteen sijainti suhteessa huoneeseen, sen mitat ja portaiden suoraan rakentamiseen osoitettu neliömetrimäärä;
 • rakenteen turvallisuustaso riippuu siitä, asuvatko pienet lapset ja vanhukset pysyvästi talossa – jotkut nykyaikaiset portaat voivat olla vaarallisia;
 • niiden seinien paksuus, joihin rakenneosat kiinnitetään;
 • niiden tilojen sisätilat, joihin rakenne sijoitetaan.

Ylellinen portaikkorakenne

Portaikko sisätiloihin maalaistyyliin

Yksityisen meijerin tai asunnon portaat eivät ole vain rakenne, joka auttaa pääsemään ylemmälle tasolle, vaan myös tärkeä sisätilojen elementti, joka vaikuttaa sen ulkonäköön, huonekalujen järjestelyyn ja sisustukseen. Siksi on välttämätöntä lähestyä tikkaat -mallin valintaa vakavasti, punnitsemalla kunkin mallin ja sen valmistusmateriaalin kaikki edut ja haitat..

Metalli ja puu - portaiden materiaali

Portaikko modernissa kodissa

Portaikkovaihtoehdot yksityisille taloille

Kaikki portaat voidaan jakaa ehdollisesti marssi- ja kierre (spiraali). Useimmiten marssirakenteita käytetään nykyaikaisissa asunnoissa, jotka puolestaan ​​on jaettu seuraaviin alalajeihin:

 • kosouran rakenteet – koostuvat palkeista, jotka on kiinnitetty erikseen pohjaan (puusta, metallista ja betonista);
 • tikkaat jousinauhoissa – portaat on kiinnitetty palkin sisäpuolelle. Rakenteet ovat monimutkaisia ​​ja ne voidaan valmistaa eri materiaaleista;
 • pultit – kaikki rakenneosat ruuvataan (on metallia ja puuta).

Portaikko harmailla sävyillä

Alkuperäinen muotoilu

Katsotaanpa tarkemmin jokaista vaihtoehtoa portaiden marssimiseen.

Portaat kosouralla

Yksi yleisimmistä vaihtoehdoista portaiden rakentamiseen yksityistaloihin ovat kosouran rakennukset. Tällaisten mallien etuja ovat seuraavat:

 • korkea turvallisuustaso;
 • lakoninen ulkonäkö, joka sopii helposti lähes mihin tahansa sisustustyyliin;
 • monet koon ja sisustuksen vaihtelut;
 • voidaan tehdä nousuputkilla tai ilman.

Tikkaat ympyrässä

Sileät linjat

Menetelmä tällaisten rakenteiden portaiden kiinnittämiseksi riippuu pohjaan kiinnitettyjen palkkien määrästä – kaksi tai yksi. Kosoura puolestaan ​​voi olla suora, rikki tai ruuvi.

Perinteinen muotoilu

Tämän tyyppiset portaat ovat mahdollisia eri toteutusvaihtoehdoissa, voit luoda aidosti yksilöllisen rakenteen perinteisen mallin perusteella.

Amerikkalaistyylinen portaikko

Lasi- tai muovisen läpinäkyvän kaiteen käyttö seulojen muodossa mahdollistaa kevyemmän portaikkokuvan luomisen nykyaikaisiin sisätiloihin. Ainoa haittapuoli on kaiteen puute ideassa, johon olemme tottuneet, mahdottomuus luottaa kiinnikkeisiin. Mutta tällaisilla lyhyillä marsseilla tämä haitta on merkityksetön, ellei talossa ole liikkumisongelmista kärsiviä vanhuksia..

Lasiset sivut

Rakenteet jousinauhoissa

Jousilankojen portailla on hienostunut ulkonäkö, joka näyttää harmonisimmin sisustuksen klassisesta tyylistä ja tämän tyylin suunnan johdannaisista. Tällaisten rakenteiden portaat on kiinnitetty tukipalkkiin sisäpuolelta. Suunnittelun monimutkaisuus ja erinomainen ulkonäkö eivät estä rakenteita saamasta uskomattoman korkeaa mukavuutta, turvallisuutta ja liikkumismukavuutta..

Klassinen versio

Vaiheet keulalangoilla

Tällaiset rakenteet voivat olla metallia ja puuta, jotka toimivat yhdistelmänä muiden materiaalien kanssa..

Puinen versio

Massiivinen rakenne

Rakennukset ruuveilla

Pultitikkaat ovat pääsääntöisesti metallia (tämä johtuu rakenteen elementtien kiinnittämisen erityispiirteistä), mutta niillä voi olla myös yhdistelmä valmistusmateriaaleja. Koska kaikki elementit on yhdistetty nastoilla ja pultteilla, rakenteilla on melko yksinkertainen ja lakoninen ulkonäkö, mutta ne ovat uskomattoman vahvoja ja kestäviä. Rakenteet kestävät suuria painoja. Tosiasia on, että tukipalkki asennetaan kattoon, seinään tai lattiaan metallitangoilla..

Tummassa värissä

Tämän suunnittelun tärkein etu on kyky purkaa korjausta tai jälleenrakennusta varten. Tällaisten portaiden portaat voivat olla avoimia tai suljettuja, eri muotoisia ja kokoisia.

Tikkaat ruuveissa

Koska tällaisilla portailla ei ole perustuksia, niiden alla olevaa tilaa voidaan käyttää kotitalouksien hyväksi järjestämällä rentoutumispaikka, lukukulma ja pieni kirjasto..

Kirjasto portaiden alla

Puu ja metalli portaiden toteuttamiseen

Kierreportaat – ainutlaatuinen sisustus

Kierreportaat ovat erityisen suosittuja yksityisissä taloissa, joissa pieni hyödyllinen huonetila on tarkoitettu rakenteen järjestämiseen. Kierreportaat koostuvat portaista, kaiteista ja telineestä (pohja). On yllättävää, mutta kierreportaat voivat olla paitsi pyöreitä myös kahdeksankulmaisia ​​neliöitä. Taloissa, joissa on pieniä lapsia tai vanhempia ihmisiä, joilla on liikuntaongelmia, ei ehkä kannata käyttää tällaisia ​​alkuperäisiä malleja, mutta muissa tapauksissa kierreportaat voivat koristella mitä tahansa sisustusta, puhumattakaan asian käytännön puolelta.

Kierreportaat

Kierre muotoilu

Useimmiten tällaisissa rakenteissa on metallikehys, mutta on myös vaihtoehtoja, jotka on valmistettu kokonaan puusta. Yhdistetyt rakenteet näyttävät erittäin vaikuttavilta, eivät lujuudeltaan ja kestävyydeltään huonompia kuin metallirakenteet.

Kompakti tikkaat

Epätavallinen muotoilu

Futuristinen muotoilu

Materiaalit portaiden valmistukseen

Tällä hetkellä portaiden valmistuksessa käytetään erilaisia ​​materiaaleja, korostamme suosituimpia niistä:

 • metalli;
 • puu;
 • betoni;
 • lasi;
 • kivi;
 • materiaaliyhdistelmiä.

Materiaalien yhdistelmä

Tikkaat hyllyjen taustalla

Suosituimmat, kuten monta vuotta sitten, ovat metalli- ja puiset portaat, koska ne ovat ympäristöystävällisiä, lujia, kestäviä ja suhteellisen alhaisia. Mutta sen huoneen sisätilan tyylistä riippuen, johon portaikko on asennettu, käytetään erilaisia ​​näiden materiaalien yhdistelmiä lasin, luonnon tai tekokiven ja jopa muovin kanssa..

Puu ja kivi - maalaistyylinen

Valaistut askeleet

Puu, joka on vakiinnuttanut asemansa vahvana, kestävänä, kulutusta kestävänä ja ympäristöystävällisenä materiaalina, on monien vuosien ajan ollut yksi suosituimmista vaihtoehdoista raaka-aineiden rakentamiseen portaiden valmistukseen. Tällaiset portaat voivat olla kolmenlaisia:

 • Metsä

Tikkaat suojaverkolla

Seinään asennettavat portaat

Joskus on rakenteita, jotka yhdistävät kaksi vaihtoehtoa asteiden kiinnittämiseen yhteen rakenteeseen. Joissakin huoneissa sitä edellyttävät tilan suunnitteluominaisuudet, toisissa se on vain suunnittelumenetelmä tuoda omaperäisyyttä sisustukseen..

Yhdistetty muotoilu

Puiset portaat, joissa on metallikaiteet, koristeltu taotulla sisustuksella, näyttävät perinteisiltä, ​​vaikuttavilta ja turvallisilta. Tällaiset rakenteet sopivat orgaanisesti moniin sisustustyyleihin..

Perinteinen tyyli

Ylellinen muotoilu yksityiseen kotiin

Takorautakaide

Metallin ja puun yhdistelmä tarjoaa monia muunnelmia kiinteiden ja luotettavien portaiden suunnitteluun, jotka sopivat orgaanisesti moderniin sisustus-, parvi- tai maalaistyyliin.

Loft -tyylinen portaikko

Kiviportaat ovat kestäviä ja vahvoja, mutta vaativat vaikuttavan pohjan päärakenteen suuren painon vuoksi. Useimmiten luonnonkiveä käytetään vain portaiden ja nousuputkien valmistukseen, mutta jopa tässä tapauksessa rakenteen paino on vaikuttava. Keinotekoisia analogeja koskevia vaatimuksia on vähemmän, mutta tällaisten materiaalien lujuus ja kestävyys ovat huomattavasti huonompia kuin luonnolliset raaka -aineet. Mutta ulkonäköä on vaikea erottaa luonnollisesta materiaalista, ja keinotekoinen kivi on paljon halvempaa kuin luonnollinen..

Kiviset askeleet

Kiviset portaat

Kiviportaat, joissa on takorautakaiteet, näyttävät ylellisiltä. On yllättävää, mutta portaikon klassinen kuva on merkityksellinen paitsi perinteisissä sisustustyyleissä, moderni tyyli hyväksyy myönteisesti tällaisten rakenteiden integroinnin.

Klassiset portaat modernissa sisustuksessa

Portaikko, jonka portaat on valmistettu karkeasta kivestä, näyttää vaikuttavalta, kestävältä ja turvalliselta. Maalaismaisuutta tällaiseen rakenteeseen lisäävät joustavat oksista tehdyt alkuperäiset kaiteet, jotka eivät ensi silmäyksellä ole käsitelty.

Maalaismainen muotoilu

Betoniportaat ovat yksi edullisimmista vaihtoehdoista. Ne ovat riittävän vahvoja, turvallisia, mutta eivät valitettavasti yhtä kestäviä kuin metallista, kivestä tai puusta valmistetut kollegansa..

Betoniset portaat

Portaat, jotka käyttävät lasia askelmien näyttämiseen uskomattoman kevyiltä, ​​jopa ilmavilta. Tällaisissa rakenteissa käytetään erityisesti karkaistua lasia, jonka lujuusominaisuuksia lisätään. Yhdessä rungon kromattujen pintojen kanssa lasiportaat täydentävät tehokkaasti sisätilojen modernia tyyliä, huipputekniikkaa, pop-taidetta tai parvea.

Lasi ja kromi portaiden rakentamiseen

Portaat alkuperäisellä suunnittelulla

Jotkut portaamallit edustavat suunnittelijan mielikuvitusta. Tällaiset rakenteet pystyvät nostamaan sisätilojen ainutlaatuisuuden riman taivaallisiin korkeuksiin, mutta epätavallisten rakentavien ideoiden saavuttamiseksi on tärkeää olla unohtamatta rakenteen turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä..

Luova suunnittelu

Voit tehdä perinteisimmistäkin portaista ainutlaatuisia koristelemalla kaiteet tai portaiden alla olevan tilan alkuperäisellä tavalla. Esimerkiksi nousuputkien vastapäätä keraamisia laattoja, joissa on kirkkaat koristeet, voit tuoda ainutlaatuisuuden huoneen sisustukseen, mutta myös positiivisen tunnelman ja juhlallisen ulkonäön..

Keramiikka nousuputkien koristeluun

Portaikkojen verhous

Nousuputkien kirkas viimeistely

Portaikko, jossa on kaareva pohja, joka ei ole kierre, mutta on sileä, näyttää enemmän kuin vaikuttavalta. Kulutuspinnat on kiinnitetty kaarevan pohjan keskelle. Tietenkin tällaisella portaikkorakenteella on vaikea tehdä ilman kaiteita. Tällainen rakenne ei vie paljon tilaa eikä vaadi massiivista pohjaa – tukea.

Epätavallinen portaikko

Portaikkoa, jossa on yksi kierros marssia, käytetään useimmiten monitasoisissa huoneistoissa, jotta se pääsee ylemmälle tasolle, joskus vastaavia rakenteita löytyy yksityistaloista. Jos kotona ei ole pieniä lapsia ja vanhuksia, voit rajoittua muotoiluun ilman kaiteita..

Yksiruuviset tikkaat

Maalaistyyliin sisustetuissa huoneissa on usein maalaismaisia ​​elementtejä portaiden rakentamisessa. Maalaismaisuus vaikuttaa pääsääntöisesti kaiteen elementteihin, joskus tukiin.

Epätavalliset kaiteet

Maalaismaisia ​​elementtejä

Tikkaat runkojen välissä

Maalaismainen maa

Portaikon valaistus – turvallisuus- ja sisustuselementti

Portaiden tai portaiden lähellä olevan tilan valaistuksesta voi tulla paitsi kotisi turvaelementti, myös antaa sisustukselle omaperäisyyttä, antaa sinulle mahdollisuuden luoda erilaisia ​​vaihtoehtoja tunnelmaan tietyntyyppisten käyttötapojen mukaan valaistus.

Portaikon valaistus - turvallisuusominaisuus

Portaikko, jossa yksilöllinen valaistus

Portaiden taustavalo näyttää upealta ja antaa sinun liikkua turvallisesti kotitalouksien kerrosten välillä yöllä..

Valaistus sisustukseksi

Tilaa portaiden alla – käytännöllinen ja esteettinen käyttö

Tallennusjärjestelmiä ei ole koskaan liikaa. Tämä opinnäytetyö on tuttu kaikille asunnonomistajille. Siksi portaiden alla olevan tilan suosituin käyttö on erityyppisten kaappien, hyllyjen ja jopa kokonaisten hyllyjen järjestely..

Säilytysjärjestelmät portaiden alla

Pystyttämällä kirjahyllyn portaiden alle ja asettamalla sen viereen mukava nojatuoli ja lattiavalaisin, annat kotitalouksille mahdollisuuden lukea kirjaa yksin ja rentoutua käyttämättä huoneiden hyödyllistä tilaa, mikä usein ei yksinkertaisesti riitä tällaiset toiminnalliset alueet..

Kirjahylly portaiden alla

Joskus portaiden alle on mahdollista merkitä työpaikka tai jopa täysimittainen toimisto, jossa on kirjoituspöytä, nojatuoli ja kirjojen ja toimistotarvikkeiden säilytysjärjestelmät.

Kaappi portaiden alla olevassa tilassa

Jotkut asunnon omistajat haluavat luoda viinikaapin portaiden alle. Toiminnallisen taustan lisäksi tällaiset säilytysjärjestelmät näyttävät vaikuttavilta ja moderneilta, ja niistä tulee sisustuksen kohokohta.

Viinikaappi portaiden alla

Joskus portaiden alla olevaa tilaa voidaan käyttää portaiden säilytysjärjestelminä, joita molemmin puolin rajoittavat seinät. Mutta tällaisella laatikkorakenteella on tärkeää muistaa, että säiliöitä ei kannata ladata raskaasti, tämä riippuu osittain portaita ylöspäin liikkumisen turvallisuudesta..

Laatikot portaiden alla

Joissakin taloissa (tilojen arkkitehtonisista ominaisuuksista riippuen) käy ilmi, että käytetään järkevästi paitsi portaiden alla olevaa tilaa myös marssien välisten laskeutumisten aluetta. Pehmeät istuimet ikkunan vieressä auttavat järjestämään luku- tai keskustelualueesi.

Hengityspaikka marssien välillä