Våningssäng i interiören

Om du har två eller flera barn, och barnrummet är ett, och även det inte skiljer sig åt i ett stort område, är en våningssäng det bästa sättet att skapa sovplatser. Men denna otroligt praktiska, platsbesparande möbel slutar inte där. Vi inbjuder dig att bekanta dig med hundratals moderna designprojekt för rum med våningssängar, ta reda på kriterierna för val av material och metod för utförande, hitta inspiration för att skapa en individuell design.

Ljus våningssäng

Vit säng på en blå bakgrund

Våningssäng: urvalskriterier

Sängar i två nivåer används främst i barnrum där två eller flera barn bor. Det uppenbara behovet av att spara användbart utrymme är relevant inte bara för små barnrum; i medelstora och stora rum försöker föräldrar också lämna så mycket ledigt utrymme som möjligt för aktiva spel, kreativitet och sport. Men samtidigt. En våningssäng bör inte bara effektivt rädda det användbara området i rummet, utan också fungera som en bekväm och ergonomisk sovplats för barn.

I vitt

I pastellfärger

Tvåvåningshus

I olivton

Snövit yta

Så, en våningssäng ska vara:

  • tillverkad av kvalitetsmaterial, hållbart och naturligt;
  • ha ett tillverkares certifikat, som inte bara anger produktens tekniska egenskaper, utan också barns maximala höjd, vikt;
  • modellen ska vara praktisk (trots allt pratar vi om ett barnrum, i princip), bekvämt, uppfyller ergonomiska regler (inte så mycket sängramen kommer att vara ansvarig för ortopedi, men basen och madrassen);
  • sängen måste vara stabil – kolla den monterade modellen i butiken för gungning, för barnen kommer att ordna en riktig möbel för en ny möbel «krocktest»;
  • sängen ska tilltala barn och motsvara den valda dekorationsstilen för barnets rum (ofta är dessa kriterier svåra att uppfylla och som ett alternativ till färdiga lösningar måste föräldrarna tillgripa individuell produktion av en säng i två nivåer );
  • den sista på listan, men en av de första viktigaste förutsättningarna – sängen måste vara säker (överkanten måste vara utrustad med skyddande stötfångare, stegen måste ha en sluttning och bekväma steg, det är önskvärt att ha en räcke eller handtag för bekvämt stöd när du rör dig mellan sängnivåerna).

Mörk konstruktion

Snövita sovplatser

Bekväm sida

Möbelkomplex

Nivålayouter och sängdesign

Inom tillverkning av våningssängar finns det många alternativ som skiljer sig inte bara i design utan också i själva principen för designen. Ett av de mest populära alternativen för att skapa en säng i två nivåer är den klassiska modellen, känd för de flesta av oss, där sovplatser ligger parallellt med varandra på det avstånd som behövs för bekväm placering. Detta är en universell modifiering, där längd och bredd på kojerna, hur stegen är gjord, färgerna och dekorelementen kan variera. Men själva principen för sängen förblir oförändrad..

Traditionell modell

Klassiker i ljusa färger

Ljus design

Två nivåer på två sidor

Den traditionella modellen av en våningssäng är en mångsidig möbel som organiskt passar in i alla interiörer i ett barns rum. Om vi ​​pratar om det mest mångsidiga sättet att skapa en klassisk tvåvåningsbädd, kan du använda naturligt trä som material och lämna ett vackert naturligt trämönster som en färg. Trä kan enkelt kombineras med de flesta nyanser i färgspektrumet och ger alltid värme och komfort till det inre av rummet..

Säng i mörkt trä

Träd överallt

Träytor

Lakoniskt alternativ

Säng i massivt trä

Symmetrisk layout

Den andra versionen av den traditionella modellen av en våningssäng är en snövit färg. Detta är en neutral och samtidigt universell design som kommer att vara lämplig i alla stilistiska utföranden av interiören i ett barns rum eller något annat rum. En sådan säng kommer inte att bli en accent för rymddesign, men den kommer att kunna organiskt komplettera den befintliga miljön..

Modell i vitt

Snövit bild

I tjejrummet

Vit våningssäng

Vita sängar med ljusa sängkläder

En vit säng är perfekt för ett rum där rollen som ett accentelement tilldelas dekorationen av en eller flera ytor. I ett rum med ljusa, neutrala väggar kan möbler bli en sådan accent. En ljus säng kommer inte bara att späda ut färgpaletten i rummet, utan också glädja barnen, eftersom alla barn älskar ljusstyrka, de behöver accentfläckar för att fokusera sin syn.

Ljus lösning

I nautisk stil

Ljust barnrum

Ljusa färgkombinationer

Färgglad design

I barnrummet, där två barn bor, finns det ofta inte tillräckligt med utrymme, inte bara för att organisera sovplatser, utan också för att installera lagringssystem. Och i rum av medelstora och stora storlekar finns det aldrig många lådor och skåp. Därför väljer många föräldrar en våningssängsmodell, vars nedre koja är utrustad med lådor för förvaring av sängkläder och andra tillbehör..

Säng med förvaringssystem

Marin stilistik

I ett snövit rum

Traditionell sängmodell

Lätt interiör

Sovplatser och förvaringssystem

Förvaringssystem kan placeras inte bara i botten av sängen, utan också under trappan, om trappan är gjord med spänn.

Mysiga sovplatser

Lådor under stegen

Lagringssystem överallt

Skaldesign

Skriv siffror på staplarna mellan stegen, så lär barnet inte bara snabbt hur man räknar, utan kommer också ihåg hur man skriver siffrorna …

Undersöker kontot

Ibland är det möjligt att utrusta lagringssystem och överkanten …

I grönt

I vissa fall är det nödvändigt att köpa en modell av en våningssäng, där den nedre nivån representeras av en dubbelsäng, och den övre nivån är utformad för ett barn. Modellen är inte den mest kompakta, men en dubbelsäng kräver mer användbart rumsutrymme, men i vissa fall är det detta arrangemang av sovplatser som är optimalt för en viss familj. Den övre delen i en sådan säng kan vara parallell med den nedre …

Ljus pastellpynt

Dubbelsäng på nedre våningen

Bred basbädd

Snövit inredning

Eller vinkelrätt mot dubbelsängen …

Vinkelrätt arrangemang

I mörkblått

I mjuka, pastellfärger

Original layout

Sovplatser i två rader

Om det finns tillräckligt med plats i barnkammaren kan sängen kompletteras med en rutschkana. I detta fall måste en stege för lyft till andra våningen vara obligatorisk. En vanlig våningssäng blir ett lekkomplex.

Glidbädd

Sovplats och lekcenter

En säng utan ben är bekväm om ett litet barn suger på den nedre nivån – han har helt enkelt ingenstans att falla. Men ur ergonomins synvinkel är en sådan modell oönskad att använda – ju äldre personen är, desto högre ska sovplatsen vara placerad från golvet (idealiskt är att den övre delen av madrassen vidrör knäna på personen som står bredvid till det).

Säng utan ben

Barnrumsdesign

Vindläge

Det motsatta alternativet för att ordna sovplatser är hängande sängar som inte har ben, men ligger på ett avstånd från golvet. Med tanke på att städa lokalerna är detta alternativ otroligt bekvämt. Men designen kräver en pålitlig och stark infästning, vilket innebär tjocka väggar utan hålrum.

Fjädringssystem

Hängande sängar på kedjor

Upphängd modell

Upphängt våningssystem

Inbyggda sängar

Ett av alternativen för en hängande säng är associerad med utförandet i suspenderat tillstånd på endast en nivå – den övre eller nedre.

Säng på hjul

Sängens övre nivå kan fästas inte bara på väggen, utan också i taket …

Fästning på rep

Snövit inredning

Kedjade sängar

Oftast är våningssängar för barn gjorda av massivt trä eller MDF, men de kan också innehålla metallelement. Metallelement kan vara sängramar, trappor och jämna sidor. Oftast är sådana detaljer gjorda i en kontrastfärg mot hela strukturen för att betona kombinationen och till och med fungera som dekorativa element..

I vitt

Trä och metall

Med en metallstege

I mörk prestanda

Storskalig konstruktion

I vissa fall passar färdiga lösningar som finns i möbelbutiker inte föräldrar. Detta kan bero på den icke-standardiserade utformningen av rummet, den ursprungliga arkitekturen i själva rummet eller kraven från ägarna (deras barn) för att organisera sovplatser. Den inbyggda våningssängen gör att du effektivt kan använda tillgängliga kvadratmeter. Strukturer som är inbyggda i en nisch eller mellan två väggar i ett smalt rum är oftast inte bara utrustade med sovplatser utan också med förvaringssystem. I vissa fall är inbyggda modeller ett helt komplex av sovplatser, en arbetsyta (skrivbord eller datorbord) och förvaringssystem med olika modifieringar (inte bara lådor under den nedre sängen, utan också hyllor, hängande skåp).

Upplysta sängar

Inbyggt komplex

I grått

På vit bakgrund

Sovplatser för två

Modell för ett rymligt rum

Det är viktigt för varje barn att ha sitt eget hörn av integritet. I blygsamma standardlägenheter är det svårt att hitta möjligheten att inte bara tilldela ett rum, utan till och med en zon i ett gemensamt rum för varje barn. En sovplats kan bli ett sådant hörn för integritet. I det här fallet är sängen gjord i form av ett tvåvåningshus – inte bara sovplatser utan också väggar som omsluter varje barns personliga utrymme.

Mysiga ställen

Klassisk stil

Lantlig stil

Husbäddar

Original design

Ibland är det tillräckligt för att skapa ett privat område för att sova och koppla av, att utrusta våningssängens båda nivåer med gardiner. Denna metod är lämplig för inbyggda strukturer och modeller med väggar på båda sidor..

Gardinsängar

Design för ett flickrum

Sovplatser bakom gardiner

Bekväm sovplats

Mysig dekoration

Allt som omger barnet blir för honom en metod för att känna igen denna värld. Även en säng kan inte bara vara en plats att sova och vila, utan också en slags träningsmaskin. Det tematiska utförandet av denna möbel hjälper till att skapa en speciell atmosfär i barnrummet och en anledning till utvecklingen av barnets fantasi..

Rustik dekoration

En bädd av stockar och kvistar

Tematisk design

Rymlig byggnad

I de flesta fall ligger en våningssäng längs en av väggarna i rummet, ibland i en nisch eller, när det gäller ett smalt rum, mellan två väggar. Men i ett rymligt rum kan en hög säng i två nivåer användas som ett zonelement för att dela in rummet i funktionella segment. Med tanke på att det bor minst två barn i rummet är det ett utmärkt sätt att fördela utrymme genom att skapa ett separat område för vart och ett av barnen..

Säng som zonindelning

Skiljebädd

En våningssäng är inte bara för ett barns rum

Modellen av en säng med två kojer i två nivåer kan användas inte bara för att organisera en sov- och viloplats i barnrum. Detta mångsidiga sätt att spara användbart utrymme kan användas i privata hem för att ordna sängar i ett rum.. «Dölj» två nivåer av sovplatser kan vara i vardagsrummet garderob och öppna vid behov.

Vardagsrum med sovplatser

Sängar i två våningar

Inte bara i barnkammaren

En hopfällbar våningssäng kan användas för liknande ändamål. Under dagen kan rummet fungera som vardagsrum eller lekrum (säng «gömmer sig» i garderoben), och på natten blir det ett sovrum.

Hopfällbar våningssäng