Vackra och ovanliga sänggavlar: foton och designtips

Mys och lugn i atmosfären är de viktigaste förutsättningarna för att ordna ett sovrum. I ett rum där alla vill koppla av och vara ensamma, bör varje detalj i interiören bära en positiv laddning. Oavsett om det är textilier eller andra tillbehör, färger, möbler eller sänggavlar. Allt detta tillsammans skapar en bekväm atmosfär. Och sänggaveln, elegant och original, kommer att bli en källa till värme och komfort i sovrummet..

Orange kuddar mot en beige sänggavel

Vad är det bästa sättet att dekorera den här delen av sängen? Allt beror på dina preferenser och möjligheter. Det är nödvändigt att bestämma vilken idé som kommer att förkroppsligas i sängens inredning..

Eftersom denna del av sängen fokuserar på sig själv den viktigaste uppmärksamheten, är det värt att välja en design som kan bli ett slags accent i sovrummet och samtidigt inte störa och inte irritera ägarna..

Mjuka sängdukar i textil

Oftast väljs mjuka alternativ för utformningen av sänggaveln. De skapar en mysig och varm atmosfär, en känsla av trygghet och säkerhet och är utmärkta ljudisolerade.

Sänggavlarna är mantlade med textilier, läder eller konstläder. Materialet kan matchas med färgen på gardiner, mattor och andra tillbehör, eller så kan du välja ett kontrasterande tyg:

Orange kuddar mot en beige sänggavel Turkos mjuk sänggavel Vita rektanglar i huvudet

Traditionellt är mjuka sänggavlar dekorerade med puffar. Dessa ryggar kommer att tilltala älskare av retro:

Grå stoppad sänggavel med puffar Vit stoppad sänggavel med puffar på svart bakgrund vit sänggavel i vit säng

Lockiga mjuka sänggavlar klädda med tyg ser mycket intressanta ut:

Tryckt rosa tyg vid sänggaveln grönt tryckt sänggavelstyg

Sänggaveln bildar inte alltid en monolitisk helhet med sängen. Detta kan vara en väggmonterad panel som matchar sängens bredd. Ekonomiskt och koncist sätt att designa:

Mörkgrå smal sänggavel

En massiv sänggavel i form av en soffrygg, klädd i mjuk velour, kommer att ge sovrummet ett lyxigt presentabelt utseende:

Mörkgrå sänggavel i form av en soffrygg

Hårda sänggavlar

Sänggavlarna, gjorda av snygga paneler, passar in i minimalistiska sovrumsdesigntrender. Små sänggavlar av trä ger enkelhet och elegans till interiören:

Trä sänggavel på grå bakgrund

Mer massiva höga strukturer kan skapa disharmoni i inredningen. För att undvika detta är det bäst att använda material som matchar möbler eller golv:

Huvudgavel och fläkt i högt trä

Spegeln monterad i sänggavelpanelen är inte bara ett sätt att dekorera sängen, utan också möjligheten att skapa olika visuella effekter i sovrummet:

Spegel i huvudet

Polerade träpaneler fungerar som hyllor eller ställningar för olika tillbehör:

Huvudgavel i polerat trä och två pallar

Om det inte finns någon baksida i sängens design, kan du istället för den ordna en accentvägg genom att helt enkelt måla den med färg i en kontrastfärg:

Brun vägg i huvudet

Huvudgavlens design kan vara en enda stilintegritet med interiören, eller det kan vara ett accentelement i inredningen. Tänk på några av designfunktionerna i sängkanten.

Eklekticism – frihetens och fantasins anda:

Älskare av extravagans kommer att uppskatta ett sådant projekt för att dekorera ett sovrum och en sänggavel som eklekticism. Detta är ett utrymme för fantasi och kreativitet..

Mot bakgrund av en tegelvägg skapar en strikt sänggavel i klassisk stil en härlig miljö. För att skapa kontrast kan du använda inte bara färger utan också material. Så, tegel som ett hårt kallt material kommer att betona mjukhet och nåd av velour:

Lila sänggavel på tegelväggbakgrund

En mjuk sänggavel i grå-svart design med högteknologiska element kombineras snyggt och effektivt:

Ljusgrå sänggavel och teleskop

I stil med urban minimalism kommer trägitteret att lägga till ett element av naturlig naturlighet och samtidigt kan anpassas till grunden för placering av hyllor:

Sänggavel med hyllor och turkosmatta

Rustika och naturliga stilar – mysig enkelhet

Nackstöd som imiterar tjockt stickning skapar en mysig, varm miljö:

Två stickade sänggavlar

Huvudgavlar i massivt trä med bevarad konsistens kommer harmoniskt att passa in i stilen med naturlig eller rustik minimalism:

Tvärtavlor vid sänggaveln och två hängande lampor i smidesjärn Två svarta kuddar och en sänggavel av trä Två sängar med sänggavlar i trä

I ett sovrum med lantliga traditioner kommer en sänggavel i form av dörrar av borstade brädor att se extravagant ut. Hyllor i en nisch kan döljas bakom dörrarna:

Vintage sänggavel av grå brädor

Etnisk riktning

Det finns många olika riktningar i etnostilen. En sänggavel med genomarbetade snidade mönster i orientalisk stil, tillsammans med lämpliga tillbehör, kommer att skapa en speciell nationell smak i sovrummet:

Snidad träbrun sänggavel Snidad turkos sänggavel Vit ristad sänggavel

Den mjuka sänggaveln i form av en upphängd långsträckt kudde balanserar alla inredningselement i ett rum i skandinavisk stil:

Hängande mjuk sänggavel

Ljus marockansk prydnad på tyget vid sänggaveln är en catchy accent i det etniska sovrummet:

Sänggavel med marockanska prydnader

Boho – komfort, lugn och frihet

Ingen annan inredning kombinerar så många ljusa färger, textilaccessoarer och vintageartiklar som i boho. Sänggavlar utformade enligt reglerna i denna stil kan vara mycket djärva, djärva och samtidigt skapa en glad och varm atmosfär:

Randig sänggavel och obdaka Sänggavel med orange tryck i brun ram

Förutom rika färger på sänggaveln kan antikt dekorerade träskivor användas:

Grå sänggavel och vita kuddar

Gitter gjorda av obehandlade brädor kommer att lägga till konstnärlig vårdslöshet för inredningen:

Gittergavel

Elegant klassiker

I den klassiska inredningen i sovrummet kommer mjuka sänggavlar med enkla traditionella former att se ekologiskt ut. Ett oumbärligt villkor är att denna del av sängen måste vara tillräckligt hög:

Vit mjuk sänggavel och svarta skor Beige stoppad sänggavel på en brun panel

Snidade sänggavlar

Mönstren gjorda med hjälp av konstsmide -tekniken kommer säkert att bli den centrala länken i det inre av sovrummet. Vita element i smidesjärn kommer inte att störa harmonin mellan värme och komfort i sovrummet. En sådan sänggavel kommer att se mer effektiv ut mot en kontrasterande bakgrund:

Huvudgavel i smidesjärn

Huvudgavlarna är ristade i trä med tydliga geometriska linjer och passar in i vilken inredning som helst. De resulterande geometriska formerna kan användas som ramar för placering av fotografier eller färgade dekorationer:

Mosaikinsatser i en ristad sänggavel av trä

Enkla, utan krusiduller, snidade träelement ger rummet lätthet och nåd:

Två vita snidade sänggavlar

DIY sänggavel

Du kan ordna sänggaveln själv. Du behöver inte gå till designers eller köpa dyra material. Mjuka sänggavlar inramade av stora obehandlade grenar av naturliga träd kommer att se mycket imponerande ut:

Grenar av träd vid huvudet

Om du inte är rädd för vågade experiment kan du fästa de mest oväntade föremålen på sängens huvud. Till exempel båtårar. Olika i form, storlek, färg, struktur, sådana tillbehör kommer utan tvekan att bli centrum för uppmärksamhet i sovrummet. Med ett lugnt neutralt färgschema stör denna ovanliga sänggavel inte din avkoppling. Genom att välja andra inredningsartiklar i naturlig stil skapar du en mysig, varm atmosfär i en fiskeby i ditt sovrum:

Paddlar vid sängens huvud

Träbrädans gitter är också lätt att göra med egna händer:

Trägitter i huvudet på en vit säng

Det enklaste sättet är att göra en mjuk sänggavel själv. Vanligtvis limmas skumgummi täckt med tyg på ett spånskivor. Ytterligare efterbehandling av sänggaveln med kontrasterande tyg är ett mycket praktiskt alternativ, eftersom textilbanan kan alltid bytas ut och därigenom lägga till variation i interiören:

Svartvita ränder på sänggaveln Två blå tyglöpare vid sänggaveln