Vackra badrumsväggar: vi använder alla möjligheter

Den moderna industrin för tillverkningsmaterial för ytbehandling kan du återskapa den mest ovanliga fantasin i alla rum. För bara några decennier sedan hade ingen kunnat föreställa sig att något annat än billiga plattor eller färg kunde användas på väggen i ett rum där det alltid var fuktigt och lite utrymme..

Nu kan badrummet dekoreras med alla typer av dekorativt material. Det viktigaste är att den har en speciell komposition som gör att en sådan tapet eller till och med ett träbeklädnad tål badrumets aggressiva miljö..

Badrum med träelement Granitvägg i badrummet Badrum i blå toner

Allmänna rekommendationer för badrumsinredning

En av huvudreglerna för att avsluta ett badrum är att alla regler och teknik följs. I det här fallet spelar det ingen roll alls vilket av materialen som kommer att väljas. Hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar kan förstöra de dyraste ytorna om de görs fel..

Oftast är det inget komplicerat i sådant arbete, och det räcker med att bara följa instruktionerna som bifogas det valda materialet för efterbehandling. Det första och grundläggande steget innan du applicerar någon beläggning är att planera väggarna..

Badrum i nyanser av brunt Laminerat i badrumsdesignen Snövit badrum

Beroende på graden av ojämnheter i väggarna väljs olika metoder för ytbehandling. Om väggarna bara har en viss skada, och de flesta är jämna, kan en gipsblandning användas för att dölja dessa brister. Den torra blandningen, utspädd i en speciell behållare, appliceras på väggen med en spatel och fördelas jämnt på platsen för skador. Efter att väggen som behandlats på detta sätt har torkat måste den behandlas med slippapper. Du får en plan yta. Denna metod är den enklaste och mest ekonomiska.

Om hela väggen skadas är det bättre att mantla den med helt vattentät gipsskiva, som används i rum med hög luftfuktighet. Du måste börja detta arbete med installationen av en ram gjord av metallprofiler. Ytterligare prestanda för hela systemet beror på kvaliteten på en sådan låda. Dessutom måste du planera vilken av kommunikationerna som kommer att döljas under gipset, och vilken som kommer att vara tillgänglig..

kombination av vitt och svart i badrumsinredningen Måla på badrumsväggen Träelement i badrummet

När allt har verifierats och ramarna är installerade kan du fixa ark med gips på dem. Ett antibakteriellt medel måste appliceras under vilken beläggning som helst. Detta kommer att skydda rummet från tillväxt av svamporganismer. Den färdiga ytan kan dekoreras med valfritt material..

Material för badrumsinredning

Den viktigaste faktorn för ett perfekt badrumsutseende är valet av efterbehandlingsmaterial. Det är på dem som färgen och strukturen på väggarna i rummet beror, liksom prestanda och möjligheten att ytterligare dekorera rummet..

Mörk vägg i badrumsdekoration Enhetlig kakling på badrumsgolv och väggar Snyggt badrum i ljusa färger

Materialmängden anpassad till svåra badrumsförhållanden är mycket stor:

  • tapeter och mer.

Mörka färger i badrumsdekoration Stor badrumsspegel

Kakel i badrummet

Det vanligaste badrumsdekorationsmaterialet är utan tvekan kakel. Detta förklaras av ett sådant materials höga hållfasthet och vattenbeständighet. Dessutom samlas inte damm och smuts på ytor kaklade med kakel, det är lätt att rengöra. Samtidigt är plattan inte rädd för bearbetning med kemikalier..

Möbler i badrumsinredningen Kontrast i badrumsdesign Badrum med matta

Kaklet utför också sina dekorativa funktioner på bästa sätt. En mängd olika färger, former, texturer och storlekar kommer att ge möjligheten att reproducera vilken designer som helst. Ser fördelaktig ut som en injekteringsbruk, matchad ton med huvudbeläggningen och kontrasterande nyanser.

Limning av kakel i badrummet är nästan detsamma som kakel i andra rum. Detta är mångsidigheten hos ett sådant material – det kan användas för alla lokaler..

Kombinationen av kontrasterande nyanser i badrummet Beige inuti badrummet Kombination av träelement i badrummet

Väggpaneler

Väggpaneler är en annan populär lösning för badrumsväggdekoration. Detta är ett bra sätt att skapa ett attraktivt utseende för dina väggar till en relativt låg kostnad. Installation av plastpaneler kräver inte mycket ansträngning och särskild kunskap. Detta är ett av få material som inte kräver obligatorisk inriktning av väggarna, utan helt enkelt döljer alla brister..

Ramen för ett sådant material är tillverkat av träblock som är impregnerade med vattenavvisande och svampdödande medel. En sådan ram är mantlad med plastpaneler. Installationsteknik liknar användningen av gipsskivor.

Persienner i badrummet Tapeter i badrummet Ovanliga badrumshyllor

Fogarna med VVS och hörn måste tätas med tätningsmedel. Den dekorativa effekten kan förstärkas genom att använda speciella hörn och golvlister, som finns i samma butiker där själva panelerna köptes. Detta material kan användas för att dekorera taket och integrera lampor i det. En sådan teknik för att dekorera badrumsinredning ger ett praktiskt och vackert rum som inte kräver extra kostnader..

Målade väggar

Ett annat klassiskt och billigt sätt att inreda ett badrum på är att måla väggarna med vattentät färg. Lämpliga sorter inkluderar latexfärger. Förutom fuktavvisande egenskaper är denna produkt också resistent mot fett och annan smuts..

Snövit badrum Rymligt badrum med kontrastmöbler

Den enda nackdelen med sådan täckning kan vara behovet av grundlig förberedelse, vilket kommer att kräva en investering av tid och ansträngning. Väggen ska vara helt plan under färgen. Då blir effekten av en sådan designteknik den bästa..

Ett sådant mångsidigt material gör det möjligt att dekorera ett rum i valfri stil och färgschema. Med en stencil kan du applicera valfritt mönster eller till och med måla konstverk direkt på rummets vägg.

Minimalistiskt badrum

Badrumsväggmosaik

Ett ovanligt sätt att dekorera en badrumsinredning är mosaik. Detta val säkerställer det unika i designen av rummet. I det här fallet spelar det ingen roll alls om bildelementen är stora eller små. Materialet spelar egentligen ingen roll heller. Du kan välja glas, kakel, sten och andra material. Du kan använda både enskilda delar för att skapa ditt eget mönster och färdiga paneler, limmade i förväg på en polymerbas.

Mörk färg i badrumsinredningen Sandfärg i badrumsdesignen Badrumsmöbler

Badrumsklistermärken

Badrumsväggdekaler är inte det främsta dekorationsmaterialet. Detta är bara ett dekorativt element som tillför glädje och originalitet till det inre av designerns självuttryck..

Den uppenbara fördelen med en sådan beläggning är de obegränsade möjligheterna att välja bildens tema och bildens färg. Detta kan antingen vara en original prydnad eller ett familjefoto av ägarna till lägenheten. Vilken bild som helst kan appliceras på klistermärket och utbudet av ämnen begränsas endast av författarens fantasi.

Linoleum på väggen. Ursprungligt drag

Det är svårt att tänka sig en mer ovanlig beläggning för badrumsväggen än linoleum. Detta är dock ett av de möjliga alternativen. Låg kostnad och enkel limningsteknik gör att denna idé inte längre kan klassas som vansinnig. Dessutom kan du använda inte bara vanligt golvmaterial utan också speciella typer som är speciellt utformade för väggdekoration..

Badrum med transparent dusch

Ytan bör noggrant förberedas och behandlas med alla skyddande ämnen som rekommenderas av tillverkaren. I detta fall kommer denna ovanliga beläggning att hålla i många år och kommer att överraska besökarna med sin originalitet..

Man kan säga att alla typer av väggbeklädnader kan användas i badrummet. Det viktigaste är att beredningen av ytor motsvarar det material som används och rummets egenskaper. Då kommer granit, tapeter och speglar organiskt att se ut på badets väggar, utan att ge ägaren till huset onödiga problem..