Ungdomsrum – åsikter, råd från designers och psykologer

«Eh, ung grön». Så har de alltid sagt och fortfarande talar i Ryssland om en dåraktig man som vet lite om livet, men samtidigt anser sig vara insatt i det. Du har naturligtvis redan förstått att vi talar om den yngre generationen, det vill säga om ungdomar, omvärlden, vars uppfattning är något annorlunda än vuxnas. Och hur de ser det eller vill se det, återspeglas i den delen av rummet som kallas tonåringens rum..

Tonårspojkrum Tonårsflickas rum

Men det är inte för ingenting som denna artikel började med ett populärt talesätt. Tonåringar tenderar att ta fel, och som ett resultat kan utrymmet runt honom presenteras på ett sätt som inte kommer att ha en fördelaktig effekt på honom. För det mesta följer ungdomar den kollektiva världsbilden hos kamraterna runt honom, ett slags «gregariousness». Och tonåringen förkroppsligar denna världsbild i sitt rum. Därför rekommenderar psykologer att föräldrar som vill uppfostra en normal person tar hand om miljön runt sin son eller dotter, oavsett utrymme, och deltar i skapandet. Och tonåringens rum bör motsvara detta på alla möjliga sätt. Men hennes design är ett mycket svårt jobb. Föräldraintuition ensam kan inte uppfylla den; viss kunskap, råd från psykologer och designers krävs. Och den här artikeln hjälper dig att undvika misstag i utformningen av din tonårs rum..

Funktioner i tonåringens rum

Låt oss först ta reda på vad som är särart i detta rum, hur det ska skilja sig från andra rum. Vid en första anblick är utseendet på en vuxen ingenting. Lyckligtvis tror du, läsaren, inte det. Annars skulle du ha missat den här artikeln. Men detta hände inte, så vi går längre, bekantar oss med dessa funktioner och med experternas åsikter om dem..

Möjligheten till integritet, skydd av din värld

Rummets huvuddrag är möjligheten för en tonåring att känna precis i sin egen värld, en värld där han kan behålla sina hemligheter och där ingen kommer att inkräkta i hans frånvaro, utan hans vetskap. Och det första en tonåring ber dig göra är att installera en dörr till sitt rum. Naturligtvis är detta en idyll, men det är så varje tonåring föreställer sig sitt rum. Det finns alternativ, men essensen av dem alla kommer att reduceras till en sak – möjligheten till integritet. Det är sant att psykologer är försiktiga med detta, men här bör du redan tänka på att övervinna detta «dövskydd».

Så här föreställer sig en tonårsflicka sitt rum. Så här ser en tonårspojke ut för ett rum

Möjligheten att göra det du älskar

Tonåringens rum måste ha lite utrymme där tonåringen kan göra sin favorit tidsfördriv. Designers och psykologer kallar det ett arbetsområde och rekommenderar det starkt. Men en tonåring kommer in i sitt rum för att inte arbeta (han har fortfarande arbete framför sig), utan för att slappna av, göra det han älskar. Detta är en mycket viktig punkt i det inre av rummet. En tonåring som kommer in i ett rum bör hitta ett tillfälle att göra något i det och inte ligga på sängen och stirra tomt i taket. Även lyssna på din favoritmusik, helst när du gör något annat intressant och användbart.

Zone för att göra det du älskar Zone för att göra det du älskar Zone för att göra det du älskar

Jag skulle särskilt vilja bo på sporthörnan i rummet. Medicin och psykologer rekommenderar att man organiserar ett sådant hörn, eftersom tonåren kännetecknas av rörlighet och energi. I vilket rum som helst, om så önskas, kan du hitta en plats för en horisontell bar, en svensk trappa, ett par hantlar. Detta är särskilt nödvändigt för tonårspojkar. Dessutom är det inte svårt att göra det – i sportutrustningsbutiker kan du köpa allt för ett sådant hörn..

Sportavdelningen Sportavdelningen Sportavdelningen

Arbetsplats för studier, kreativitet – strikt krävs

Det måste finnas en plats (zon) i rummet där en tonåring kan arbeta med läxor, med en dator eller pyssla med något. Allt ska vara bekvämt här, «tvinga» tonåring som har kul. Och detta är mycket viktigt, eftersom studien långsamt drar sig tillbaka i bakgrunden i tonåren..

Om ditt barn är målmedvetet och målmedvetet kan arbetsplatsen organiseras på ett stort bord, som har plats för studier, arbete med en dator och kreativitet. Detta alternativ är lämpligt när det finns brist på rum..

Universell arbetsplats Universell arbetsplats

Men det är bättre att inte frestas av att en dator står bredvid dig. Därför rekommenderar experter att ha två platser: för studier och för arbete på en dator..

Arbetsplats för arbete på en dator Arbetsplats för studier

Möbler spelar en viktig roll i utformningen av arbetsplatsen. Dess originalitet kommer att öka tonåringens intresse för klasser. Det är en sak att lära sig lektioner medan du sitter på en stol, och en annan sak att sitta bekvämt i en originalformad stol. Och om samma stol hittas för en vän, då … Tro mig, det fungerar. Speciellt om läxor är datorrelaterade.

Arbetsplatsmöbler Arbetsplatsmöbler

Rummets färgschema – «inflytelserik» egenhet

Tillvägagångssättet för färgschemat i ett tonåringsrum bör vara medvetet, eftersom färgens inflytande på en person är enormt, särskilt när den här personen just kommer in i världen. Tonåringens psykologiska och fysiska välbefinnande beror på den omgivande färgbakgrunden. Forskningen har fastställt detta förhållande. När en ögonbindel placerades i rum med en annan färgbakgrund förändrades hans reaktion..

De viktigaste kraven för ett tonåringsrum är att stimulera hans mentala aktivitet och parallellt att ge tillräcklig vila. Därför vänder vi oss till rekommendationer från psykologer, läkare och designers för att få en minimal uppfattning om färgens psykologiska effekt på en person..

Experter hävdar att:

Röd

röd färg ökar aktiviteten hos en person, i vissa fall, orsakar honom aggression. Innan du beslutar om «röd» rum, borde du veta vilken psykotyp din tonåring tillhör. Det är klart att för en aktiv tonåring ska rummet vara inrett i lugnare färger. Om du verkligen vill ha rött i interiören, kan det presenteras som alla slags accenter. Dessa kan vara röda kuddar, möbler, tillbehör, gardiner..

Övervägandet av rött orsakar aggression Rött ska vara måttligt Rött som accent

Rosa

rosa är specifikt. Endast lämplig för en tonårsflickas rum. Själva färgen och dess nyanser anses vara den mest energiska, men till skillnad från rött släcker den ilska och aggression. Så att färgen inte är catchy och söt kan du lägga till några ljusa färger. Trots att vissa moralens väktare tillskrivs rosa omoraliska färger (enligt modern «begrepp»), var inte uppmärksam på detta. Rosa färg gör rummet mysigt, känsligt, vilket per definition borde finnas i dess inre..

Rosa färg gör rummet mysigt, ömt Rosa färg gör rummet mysigt, ömt Rosa färg gör rummet mysigt, ömt

Grön

grönt är den vanligaste färgen i naturen, det skapar en känsla av enhet med naturen. Och vad mer kan ha en gynnsam effekt på en person, som närvaron i naturens omgivande utrymme, dess blommor. Det är därför «grön» rummet kommer att ha en lugnande effekt på tonåringen, vilket minskar hans överdrivna aktivitet. Men föräldrar bör vara medvetna om att med ett överskott av grönt är det motsatta resultatet möjligt: ​​en tonåring kommer att bli avslappnad, vilket kommer att utvecklas till elementär latskap. Därför ska man inte vara nitisk med grönt i rummet. Ser bra ut i kombination med blått och dess nyanser. Denna kombination hjälper dig att kompensera för överskotten, ta bort negativiteten som har uppstått i det här fallet. Preferens bör ges till saftiga gröna nyanser för att inte förvandla rummet till en operationssal med grågrön bakgrund. I det senare fallet hjälper det inte heller att använda andra färger..

Grön färg har en gynnsam effekt på människor Grön färg har en gynnsam effekt på människor

Blå och ljusblå

blå är i verkligheten liknande grön. Symboliserar lugn och ro. Lindrar nervös spänning och trötthet. Det kommer att vara användbart i ett tonåringsrum, särskilt om det här rummet är litet, eftersom den blå färgen och dess nyanser visuellt utvidgar utrymmet. Men även här behövs en åtgärd, eftersom överdriven närvaro av en djupblå färg kan orsaka sorg och en känsla av ensamhet hos en tonåring..

Blått symboliserar lugn och ro. Blått symboliserar lugn och ro. överdriven närvaro av djupblått kan få tonåren att känna sig ledsen och ensam

om den blå färgen, liksom, symboliserar havets djup, då är den blå färgen färgen på ett annat hav, luftigt. Enligt denna definition kommer blått att bidra till att göra ett tonårs rum lika gränslöst som himlen, rymden. Färgen är bra för att avsluta tak, väggar i ett litet rum, eftersom det visuellt kommer att expandera det.

Blått är himmelens färg Ljusblått gör rummet oändligt Ljusblått gör rummet oändligt

Gul

gul färg ger rummet en känsla av munterhet, livsglädje, tro på dig själv och att allt kommer att bli bra. Denna färg blir förresten precis vägen för en tonåring, eftersom livet i hans ålder är fullt av situationer när han behöver just den här egenskapen gul. Dessutom bidrar gula och liknande toner till utvecklingen av intelligens och nyfikenhet. Det bör dock inte användas för att måla väggar, tak, golv, särskilt om det är mörka nyanser. Det är bättre om det finns som en accent. I detta fall skapas intrycket av närvaron av solpartiklar i rummet, vilket kommer att förkroppsligas i tillbehör, möbler, sängkläder. Men om du använder ren gul, kommer det att vara ganska lämpligt både på väggen och i taket..

Gult som accent

Orange

orange färg har samma egenskaper som gul, bara med en större amplitud. Ett tonåringsrum, där apelsin kommer att användas, kommer att ha ett muntert, soligt utseende. Inredningen i den kommer att utstråla värme och komfort, vilket kommer att vara mycket användbart om du hittar ett rum i den norra delen av huset. Ser bra ut som en accent.

& quot; Vit tystnad '' orsakar tristess och frustration Att lägga till ljusa färger försvagar negativet med den `` vita tystnaden '' Att lägga till ljusa färger försvagar negativet med den `` vita tystnaden ''

Vi lärde känna de viktigaste färgerna som används i utformningen av rummet, deras inflytande på tonåringen, med rekommendationer från specialister. Användning av rena färger rekommenderas dock inte. När det gäller alla möjliga kombinationer av färger, deras nyanser, kräver denna fråga en separat övervägande, och vi kommer att försöka återkomma till det lite senare. Under tiden, låt oss titta på hur olika färger kan skapa önskad stil i ett tonåringsrum..

Ögonhälsa – särskilt belysning

Både läkare och psykologer säger att rummet ska vara ljust. Läkare påminner om att i denna ålder faller en stor börda på tonåringens ögon. Om dålig belysning läggs till den, så kommer du att ha det inom en snar framtid «vandra» till optikern, från vilken du kommer tillbaka redan med glasögon. Och psykologer målar upp ett ännu svårare och mörkare perspektiv. Dålig belysning gör atmosfären i rummet dyster och förtryckande, vilket har en allvarlig inverkan på tonåringens psykologiska tillstånd, på hans utveckling. Du har förmodligen märkt att om du placerar en växt i ett skuggat rum kommer den i bästa fall att växa hämmad och ofördelaktig. Den här utsikten borde knappast passa dig..

Om vi ​​pratar om reglerna för att organisera belysningen av ett tonåringsrum, så är de följande:

 • belysningen ska vara måttligt ljus. Enligt allmänt accepterade standarder är detta femton till arton watt per kvadratmeter..
 • belysning ska inte ge reflektioner från ytor.
 • belysning bör inte tillåta en skarp övergång från en ljus till en mörk bakgrund.
 • det måste finnas en gemensam ljuskälla som belyser hela rummet.

Related posts:

 1. Matt kök: en touch av konservatism
 2. Reparation av balkong och loggia
 3. Liten vardagsrumsinredning: ett kalejdoskop av illusioner
 4. Matsal med pentry – elegant och praktiskt
 5. Liten badrumsdesign: kakel
 6. Kombinerat badrum: funktioner i planering och design
 7. Gardiner för köket – trender 2018
 8. Ett kalejdoskop med superidéer för ett ljust vardagsrum