Tapeter för sovrumsdekoration 2019

Endast vid första anblicken kan det tyckas att valet av efterbehandlingsmaterial för sovrummet är en exceptionellt trevlig upplevelse. Rummet har ett utmärkt mikroklimat – inga höga luftfuktighets- och temperaturförändringar, kranens ytor utsätts sällan för kontaminering eller mekanisk påkänning, vilket innebär att det ur praktiska synvinkel inte finns några undantag. Men vad ska man göra med olika färger och texturer? Vilken tillverkare att välja – inhemsk eller utländsk? Ska jag köpa breda eller vanliga tapeter? Och hur kombinerar jag paletten med färglösningarna för möbler, textilier och dekorativa element? En sak är klar – utan en preliminär plan för val av kvalitet, färg och textur på tapeter bör du inte gå till en butik med ett otroligt brett utbud av alternativ. Vi hoppas att de utvalda sovrumsdesignprojekten, i vars dekoration en mängd olika tapeter användes, hjälper dig att inte enkelt göra en sådan plan utan också göra det mest effektiva och framgångsrika valet..

Modernt sovrum interiör

Tapeter för sovrumsdekoration

Funktioner i valet av tapeter för sovrummet

Huvuddragen i valet av efterbehandling för ett sovrum är den nästan fullständiga frånvaron av begränsningar. I sovrummet finns det inga faktorer som är skadliga för dekorationen, själva väggarna laddas sällan eller någon form av mekanisk påfrestning, risken för kontaminering minimeras. Och uppmärksamheten hos hemmets gäster på det privata utrymmet är minimal, vilket innebär att du kan dekorera sovrummet i enlighet med din egen vision om funktionalitet, estetik, praktik och skönhet. En viktig faktor när du väljer ett efterbehandlingsmaterial när det gäller tekniska egenskaper är budgeten för reparationer. Trots allt är prisintervallet för tapeter från inhemska och utländska tillverkare otroligt stort. Och bara ägarna kommer att kunna bestämma vad de gillar – billig, men inte hållbar papperstapet eller praktisk vinyl, eller kanske lyxiga velourdukar, vilket kommer att ta hälften av de tillgängliga finansiella resurserna för reparation eller rekonstruktion av sovrumsinredningen.

Neutrala färger

Lakonisk bur

Original tryck

Tapeter i papper. De främsta fördelarna är låg kostnad, miljövänlighet, enkel installation, luftgenomsläpplighet och ett brett utbud av färger, produkter med tryck. De uppenbara nackdelarna inkluderar bräcklighet (även vid mycket noggrann användning – högst 4-5 år), känslighet för utbrändhet under påverkan av solljus och oförmåga att utstå våt rengöring, användning av rengöringsmedel.

Färgglada tapeter

Pastell nyanser

Sovrum i ljusa färger

Ljusa lösningar

Ovävt tapeter eller fiberduk. Ovävt tyg har en hög densitet, det består av cellulosafibrer med tillsats av polymermaterial. Beroende på ritningsmetod finns det två grupper av fiberduk:

tapeter med direkt applikation;

polymerbelagda dukar.

Kontrastutskrift

Original tapetmönster

Snygg tapet

Med direkt applicering överförs mönstret direkt på filiselinbasen. Sådana dukar är starkare än pappersdukar, men de har ett antal andra nackdelar:

 • sådant material, som pappersdukar, kan inte tvättas, rengöras med speciella medel;
 • tapeter blekna i solen.

Sovrum i gråtoner

Ljus design

Kombination av tryck

Fördelarna med fiberduk tapeter med direktritning inkluderar:

 • hög styrka;
 • enkel installation – tapeter kan appliceras på en vägg som behandlats med lim utan att använda den för själva dukarna;
 • förmåga «andas»;
 • miljövänlighet i förhållande till människor och miljö;
 • dukarnas täthet gör att du kan dölja mindre brister i bearbetningen av ytor som avslutas.

Mörka nyanser

Nyklassisk stil

Sovrum i mörka färger

Med en polymerbeläggning av fiberduk tapeter appliceras mönstret på vinylbeläggningen. Denna polymerbeläggning kan vara slät, skummad eller präglad (typ av silketryck). Ytan på sådana dukar kan imitera olika finish – från tegel eller murverk till betong- och träytor.

Original prydnad

Accent design

Präglad tapet

Fördelarna med vinylbelagd fiberduk inkluderar:

 • utmärkt hållfasthet (inklusive draghållfasthet);
 • varaktighet;
 • möjligheten till våt rengöring;
 • utbränningsmotstånd;
 • möjligheten att dölja små sprickor och gropar i väggarnas yta.

Efterbehandling för ett ljust rum

Alla nyanser av grått

Bland det lilla antalet nackdelar kan följande särskiljas:

 • oförmåga att passera luft;
 • vissa polymerprodukter kan släppa ut giftiga ämnen, därför måste valet av tapeter utföras i enlighet med GOST.

Ljus design

Ljusa nyanser för att utöka rummet

Ljusa färger

Textil tapeter. Detta efterbehandlingsalternativ är perfekt för sovrummet. Bakgrunden görs enligt följande – en tygduk eller tråd appliceras på ett tätt papper eller fiberduk. Duken kan vara:

 • bomull;
 • linfrö;
 • jute;
 • velour;
 • känt.

Tapeter i linne

Textil tapet för accent

Naturliga nyanser

Metallisk tapet

Naturligtvis överträffar sådant material betydligt pappersprodukter i kostnad, men det har också distinkta fördelar:

 • förbättrade ljud- och värmeisoleringsegenskaper (vilket är viktigt för sovrummet);
 • en hög miljövänlighet, andningsförmåga (om basen är gjord av papper);
 • lyxigt utseende, exklusivitet i design.

Velour accent

Textiltyger

Accent textilier

Tyvärr finns det också många nackdelar med denna finish:

 • rengöring av ytor är problematiskt, våt rengöring är förbjudet;
 • låg motståndskraft mot mekaniska skador (användning är oönskad i ett hus med små barn och / eller husdjur);
 • installationen av sådana dukar är svårare att utföra än att klistra in väggarna med papper eller vinyltapeter;
 • höga kostnader för dukar.

Silverglitter

Ljusa textilier

Mörkt linne

Lakonisk inredning

Tapet. De används ofta vid skapandet av moderna designprojekt för sovrum. Perfekt för accentväggdekoration. Bilden av en vacker stadsbild, växter eller djur, natur eller fiktiva motiv, makrofotografering eller familjefoton förstorade på hela väggen – en inredning med en sådan accent kommer att vara unik och intressant.

Tapeter till sovrummet

Fototapeter för accentvägg

Fototapeter med karta

Fototapeter är som regel gjorda av glasfiber och har ett självhäftande lager. Men nyligen har det blivit modernt att använda en naturlig bas – bambu, läder, kork.

Original fototryck

Ovanlig bild

Förutom ovanstående typer av tapeter används flytande tapeter och glasfiberdukar också i moderna sovrumsdesignprojekt. Texturerade tapeter är mycket populära, med prägling, införande av kvarts, färgade glaspartiklar, halm, skal och mycket mer..

Ovanlig konsistens

Mörka accentfläckar

Kombinationen av tapeter i dekorationen av sovrummet

Kombinationen av tapeter, olika i färg, tryck, textur och till och med utförande, kan hjälpa inte bara att skapa en originalinredning, utan också korrigera bristerna i rummets geometri, markera vissa funktionella områden, skapa vissa accenter.

Klassisk stil

Ovanligt tryckval

Nyklassisk stil

Lätta ytor

Vi fokuserar på fördelarna och döljer nackdelarna. Med hjälp av en färg, ett mönster eller ett mönster kan du skapa uppmärksamhet på ett visst område i rummet, ett objekt i interiören eller en yta. Till exempel vill du avleda uppmärksamheten från takets design (oegentligheter eller brister i finishen) – ett ljust mönster på väggen i mitten av rummet kommer att vara ett idealiskt accentalternativ. Eller tvärtom, du skulle vilja fokusera på inredningen av rummet (till exempel vacker design av en sovplats) – du klistrar över väggarna med tapeter i ett neutralt färgschema och gör dem praktiskt taget osynliga.

Ytval

Ljus ritning

Ljus sovrumsdesign

Subtila accenter

Zonera rummet. Mycket ofta i sovrummet, förutom själva sov- och relaxområdet, finns det andra funktionella segment – toalettbord, boudoir, arbetsplats, omklädningsrum, läshörna. Det räcker med att använda en kombination av tapeter som är olika i färg, textur eller stilistisk lösning och rummet kommer att zoniseras effektivt.

Tilldelning av en arbetsplats

Mörka ytor i sovrummet

I ett ljust rum

Vi ökar utrymmet. Det är ingen hemlighet att du med hjälp av vissa optiska effekter kan justera volymen i rummet visuellt. Till exempel hjälper horisontella ränder på tapeten till att visuellt öka rummets bredd och vertikala ränder – takets höjd..

Ljusa ränder

Vertikala ränder

Visuell höjning av höjden

En favoritteknik bland designers över hela världen (mestadels tvingad) är användningen av en ljuspalett för att visuellt öka utrymmet, radera rummets gränser. Men det betyder inte att i ett litet sovrum måste du klistra över alla väggar med vit tapet och nöja dig med ljusa accenter på sängtextilerna eller fönstergardinerna. Paletten av pastellfärger, som inte kommer att störa den visuella förstoringen av rummet och kommer att ge ett visst lust till sovrumsdesignen, är otroligt mångsidig. Och du kan skapa en accent med ett mjukt tryck på ljus tapet, med texturerade element.

Snövit idyll

Accent i ett ljust rum

Lätt finish

Ljus och ren bild

Ljus bakgrund för en mörk sänggavel

Skapa en accentyta. Det enklaste och mest effektiva sättet att skapa en färg accent är att utföra en av väggarna i rummet i en ljus ton (mot bakgrunden av en ljus färgpalett) eller använda en ritning (mönster, prydnad, fotoutskrift). Det finns många färdiga kombinationslösningar på marknaden. Tapeter säljs i speciellt skapade samlingar – som regel är tonen i huvuddekorationen närvarande i mönstret av accentmålningar.

Dekoration av ett smalt rum

Dekoration av ett smalt rum

Kombinera tapeter

Svartvit design

Fokusera uppmärksamheten på en punkt. En lika populär designteknik för att fokusera uppmärksamheten på rätt plats är att skapa en accent inte på hela ytan, utan på någon del av den. Till exempel sticker ett segment ut över sängens huvud, runt en öppen spis, ett läsområde, ett toalettbord eller en inredning som man vill uppmärksamma (antika möbler, ett konstföremål eller ett dyrt dekorativt element).

Skapa fokus

Skapa fokus

Original design

Tapeter som dekorativt element. Ofta används mycket vackra, dyra tapeter (eller bara dukar som skiljer sig väsentligt från rummets allmänna bakgrund) som väggdekor. Du kan ordna plywood med tapeter klistrade på den i en vacker ram och hänga på väggen eller dekorera med lister dukar placerade lokalt på sovrummets vertikala ytor.

Tapeter som dekorativt element

Tapeter och lister

Symmetririket

Faktisk färgpalett – trendiga tryck och texturer

Uppenbarligen formar färgschemat på väggdekorationen i sovrummet i stort sett inte bara bilden av rummet, utan också vårt psykologiska tillstånd under vår vistelse i det. Det är därför det är viktigt att ta valet av tapetutskrifter för sovutrymmet på allvar. Färgpaletten och alternativen för mönster på dukar beror på följande faktorer:

 • rummets storlek och form;
 • antalet och parametrarna för fönsteröppningar (nivån av naturligt ljus är otroligt viktigt);
 • rumets läge i förhållande till kardinalpunkterna;
 • färglösningar för huvudmöbler och textildesign av sängen och fönstren (regeln om att kombinera vanlig tapet med tryckta gardiner och vice versa, färgstark dekoration med neutralt draperi av fönster, har inte avbrutits).

Pastellfärger i sovrummet

Litet tapetmönster

I beige toner

Monokrom tapeter är ett alternativ för en lakonisk inredning eller ett rum där det är planerat att lyfta fram möblerna i rummet och framför allt sängen med sin design. Oftast väljs neutrala pastellfärger för sovrummet, lugnande och inställning för vila, avkoppling …

Vanliga väggar

Ädelgrått

Mångsidig grå

I grått

Men det finns också radikalt motsatta sovrumsdesignalternativ. En ljus, färgglad ton av tapeter väljs oftast för att dekorera en accentvägg. Om ytan bakom sänggaveln blir en sådan vägg, kommer inte ens en ljus ton att störa ett lugnt känslomässigt tillstånd. När allt ligger i sängen kan vi inte fokusera på väggen bakom sängens huvud..

Ljusa färger

Ljus accentyta

I bruna toner

Blomtryck. Ett blommigtryck är perfekt för att skapa ett romantiskt utseende för ett rum. Och ändå är sovrummet oftast ett utrymme för två. För att balansera atmosfären och inte gå för långt med det kvinnliga i interiören, används blommönstret på tapeten oftast som en accentväggdekoration. Beroende på tapets kvalitet kan blommotrycket användas för att skapa en klassisk, romantisk, modern inredning och i skruvstil, shabby chic.

Blommig prydnad

Romantisk stil

Blommor överallt

Blomsteckning

Ofta ekar ett blommigt eller växttryck animalistiska motiv i dekorationen av sovrumsväggarna. Bilder av djur, fåglar, fiskar och insekter bidrar till en avkopplande men rolig atmosfär i rummet. Oftast kan ett liknande tapetmönster hittas i sovrumsprojekt i en klassisk, orientalisk och eklektisk designstil..

Växter och fåglar

Grafiskt tryck

Ovanlig sovrumsdekoration

Ornament med geometriska element. Användningsområdet för geometriskt tryck i sovrumsdekoration när det gäller att bekanta sig med en viss stil är otroligt stort. Den geometriska prydnaden ser ganska strikt ut, lakonisk, men mycket beror på de valda färglösningarna och deras kombinatorik. Geometriskt tryck kan användas från klassiskt till modernt, från diskreta motiv till eklekticism.

Geometrisk prydnad

I mörk prestanda

Efterbehandling för ett rymligt sovrum

«Imiterat spel». Tapeter som imiterar olika ytor är på toppen av sin popularitet. Det är lätt att skapa en accentvägg med tapeter som efterliknar betong eller trä, tegel eller murverk, skalande puts eller gammal färg. Bildens originalitet och enkel installation (i jämförelse med de ursprungliga finishen av sten eller trä) fängslar både designers och deras kunder.

Originalversionen av imitationen

Ovanliga ytor

Texturerad tapet

Industriella motiv

Spektakulär imitation