Spiskåpa – välja det bästa alternativet

Oavsett hur huven för köket kallas – en luftrenare eller överplåtfilter, och frågan om att välja detta viktiga element i hushållsapparater är ganska akut. För cirka 15-20 år sedan hade många av våra landsmän som planerar köksrenovering inte ens tänkt på att välja en huva för ett rum med hög luftförorening. Numera är det svårt att föreställa sig ett köksutrymme utan denna nödvändiga enhet. Frågan om att välja en luftrenare är särskilt akut för kök i kombination med ett vardagsrum, matsal och ibland hela bostadsutrymmet i en lägenhet eller ett privat hus. Med den ökande populariteten för användningen av öppen planering i utformningen av moderna hem har behovet av att installera en högkvalitativ och kraftfull huva ökat betydligt.

Köksinteriör

Spiskåpa

Moderna hemmafruar har redan lyckats se till att ett kök utan huva är en oändlig anledning till rengöring. På senare tid har det snövita taket ovanför spisen mörknat, väggarna och väggskåpen har fått ett orört utseende. Och det är bara konsekvenserna som kan märkas visuellt, det är ingen fråga om lukten av brännande och luften som förorenas av förbränningsprodukter från olika livsmedel. För att förlänga den ursprungliga bilden av köket, «som efter renovering», rädda dig själv och ditt hushåll från obehagliga lukter, fånga fettpartiklarna som svävar i luften ovanför spisen och minska avsevärt antalet allmänna rengöringar av köksutrymmet, du måste välja rätt huva.

Snövit huva

Spiskåpa

Kriterier för att välja en huva för köket

Oavsett modell är alla kåpor utformade för att rena luften i köksutrymmet. Denna process utförs på ett av två sätt:

 • genom att filtrera luften i rummet – luft passerar genom de inbyggda filtren och den renade luften återförs till köksutrymmet;
 • med avgasventilation – förorenad luft avlägsnas utanför köket.

Moderna modeller av köksluvor är oftast utrustade med ett kombinerat åtgärdssystem – de kan utföra båda typerna av åtgärder omväxlande.

Dold huva

Upphängd modell

Prestanda

Ett av de viktigaste kriterierna för att välja en köksfläkt är dess prestanda – mängden luft som enheten kan passera genom sig själv på en tidsenhet. Uppenbarligen beror hushållsapparatens effektivitet direkt på denna indikator. Om du tror indikatorerna för sanitära standarder, ska hela luften i köksutrymmet bytas ut på 1 timme..

Huva med belysning

Original konstruktiv lösning

Du kan självständigt beräkna erforderlig hudeffekt för ditt kök. För att göra detta är det nödvändigt att multiplicera kökets yta med takets höjd, sedan multiplicera med 12 (detta är luftväxelkursen som bestäms av SES) och multiplicera det resulterande talet med potentialkoefficienten reserv lika med 1,3. Till exempel, för ett kök med en yta på 6 kvadratmeter och en takhöjd på 2,5 m, är det nödvändigt att välja en luftrenare med en kapacitet på minst 234 kubikmeter / timme..

Ö -huva

Inbyggd modell

Storleken

Enligt experter bör kåpans bredd inte vara mindre än spisens eller spisens dimensioner. Om huven är betydligt mindre blir det värre att fånga förorenad luft. Om brödet på din spis är 55-60 cm, är det bättre att köpa kåpan med en storlek på minst 80 cm. Men inte alltid utrymmet ovanför hällen och köksuppsättningens design gör att du kan följa denna regel . Och bland designmodellerna på huvar finns det många ursprungliga former med en liten storlek, men hög effekt..

Stora dimensioner

Förklädd teknik

Driftsätt

Som nämnts ovan kan en köksluftrenare arbeta i filtreringsläge, rena luften som passerar genom den, eller så kan den följa principen om forcerad ventilation. Många modeller kan fungera i kombinerat läge. Man tror att endast avgasläget kan ge hundraprocentig rening av luften i rummet, men som vi förstår finns det inget luftflöde med denna metod. Efter att ha valt ventilationsprincipen kommer det att vara nödvändigt att omedelbart köpa utbytbara filter och noggrant övervaka den snabba bytet av produkter.

Ovanlig huva

I det traditionella köket

Filtermodeller

Nästan alla moderna modeller av huvar är utrustade med filterelement. Som med vattenrening är luftreningsfilter uppdelade i grova och fina filter. Grova filter behåller endast fettpartiklar och är tunna metallnät. Dessa filter är återanvändbara och kan tvättas med speciella rengöringsmedel. Fina filter är vanligtvis kolelement. De måste köpas separat, och ersättningsperioden beror på intensiteten för användning av ventilationsläget på din huva..

Lutande modell

Vertikalt arrangemang

I moderna modeller, förutom grova och fina filter, finns det mellanliggande, extra filterelement. Oftast är de ett tunt nät av syntetmaterial. Detta rutnät är engångsbruk, du måste ändra det efter behov. Glöm inte att kontrollera smutsnivån – ett uttömt syntetiskt nät kan skada hela enhetens funktion.

Med en lång skorsten

Hi-tech stil

Arbetssätt

Valet av hur du ska styra huven beror enbart på dina preferenser. Moderna luftrenare kan utrustas med en touchkontrollpanel – tryck på icke -konvexa knappar. Många husägare älskar det välbekanta sättet att använda ett tryckknappssystem. Många moderna modeller av huvar är utrustade med kontrollpaneler med de enklaste arbetspanelerna..

Zest av interiören

Spiskåpa i modernt kök

Ytterligare alternativ

När du väljer en huva för köket bör du vara uppmärksam på ytterligare kriterier, bland annat till exempel restfläkten. Denna funktion säkerställer att huven förblir i drift efter avstängning (vanligtvis 5 till 15 minuter). Detta «bonus» låter dig rena luften helt efter tillagning. Ytterligare alternativ inkluderar intervallkoppling av enheten. Till exempel slås huven på under en kort tid (5-10 min) 1-2 gånger i timmen för att säkerställa kontinuerlig förnyelse av luften i rummet. Även ett rum där ingen mat förbereds för närvarande behöver snabb ventilation..

OriginalframträdandeVissa modeller är utrustade med en elektronisk timer, som ska slås på när tillagningen är slut, så att apparaten stängs av efter en viss tid, och du kan gå igång utan att övervaka hur fläkten fungerar..

Liten modellMånga moderna modeller är utrustade med inbyggda ljuskällor. De mest populära är enheter med halogenlampor, som håller länge, sparar energi och är lätta att byta..

Spiskåpa över köksön

HuvlampaModerna modeller av huvar kan ta bort upp till 95% av lukt och luftföroreningar. När du väljer en renare är det särskilt viktigt att uppmärksamma maximal prestanda för ägare av studiolägenheter och privata hus med öppet kök, matsal och vardagsrum. I sådana rum är inte bara enhetens kraft viktig, utan också dess «buller».

Vertikal installationLuftrenarens funktion kan jämföras med mycket tyst om ljudet som produceras är jämförbart med en viskning (upp till 35 decibel). Huven anses vara tyst om ljudet är jämförbart med ett samtal på ett avstånd av upp till 10 m (detta är cirka 45 decibel). Om ditt kök är ett isolerat rum, kommer en kåpa med en ljudnivå på upp till 50 decibel inte att vara ett hinder. En sådan nivå av utsända ljud brukar betraktas som normal. Alla parametrar som överstiger 50 decibel kan anses olämpliga för användning i vardagsrum – du kan helt enkelt inte ignorera sådant brus..

Glänsande hushållsapparat

Kroppsmaterial

När du väljer en huva, tänk inte bara på de tekniska egenskaperna, utvärdera också materialet från vilket enhetens kropp är gjord. Det här skulle kunna vara:

 • plast;
 • emaljerat stål;
 • rostfritt stål;
 • aluminium;
 • silat glas.

Inbyggd huva

Falsk takkonstruktionOm vi ​​pratar om pris-kvalitet-förhållandet är den mest populära tekniken med ett fodral tillverkat av bearbetat aluminium. Materialets matta yta är i perfekt harmoni med många modeller av köksutrustning. Aluminiumhöljet är lätt att rengöra, korroderar inte och visar inga fingeravtryck på ytan.

Huva i köket-matsalen

Enhetens rostfria stomme i kombination med härdat glas ser väldigt snyggt och modernt ut. En sådan enhet kommer att vara organiskt integrerad i köket, inredd i en modern inredning. Det är möjligt att beställa en individuell tillverkning av enheten med de uppsättningar funktioner du behöver, val av kroppsmaterial och originaldesign.

Stål och glas

Original stål- och glaskonstruktion

Ö -huva med glas

Faktorer som köksluftrenarens effektivitet beror på:

 • lufttryck som genereras av motorn. Uppenbarligen kommer högt lufttrycksmätningar att åtföljas av en bra prestanda hos enheten;
 • mekanismen. Huven som tas ut i ventilationsaxeln fungerar mer effektivt än enheten i ventilationsläge;
 • fettfilternas tvärsnitt och kolfilterelementens densitet (om sådana finns i anordningens konstruktion). Ju tätare filtret är, desto högre luftreningsprestanda. Men det är viktigt att förstå att inget filterelement ger 100% luftrening;
 • prestandamarginal. Det mest effektiva är läget som gör att du snabbt kan rena luften under extrema förhållanden – när maten brinner. När du väljer en huva är det vettigt att uppmärksamma denna parameter;
 • enhetens dimensioner. Ju större kåpmått, desto mer förorenad luft fångas upp från det större området. Detta innebär att mindre luftturbulens kommer att genereras nära köksmöbler. När allt kommer omkring är det känt att ytan på ett kök nära en spis eller spishäll utsätts för uttorkning över tiden på grund av konstant exponering för varm luft..

Modern modell

Spiskåpa med inbyggd belysning

Typer av köksluvor

Traditionell (klassisk)

Detta är en hängande modell som är monterad på väggen ovanför spisen eller hällen. Ibland är en sådan huva placerad under köksskåpet i toppskiktet. Detta är ett av de mest budgetalternativ för en köksluftrenare. Tillverkare erbjuder enheter med engångsfettfilter för akryl. Återcirkulation av luft kräver installation av kolfilter för att neutralisera fina partiklar. Lukten av sådana enheter avlägsnas endast delvis..

Traditionell huva

Klassisk version

Inbyggt

Namnet talar för sig själv – modellen är inbyggd i köksuppsättningens övre skåp ovanför spisen eller hällen. Som regel är sådana huvar utrustade med en utdragbar panel som ökar luftintagets yta, som måste rengöras. Detta alternativ underlättar mycket hanteringen av utrustning och ökar produktiviteten. Som regel är sådana modeller utrustade med två motorer och flerlagersfilter som fångar upp fettpartiklar. Inbyggda apparater skiljer sig inte mycket i pris från traditionella. Om du väljer mellan dessa två alternativ är det bättre att köpa en enhet som du kan bygga in i ett hängande skåp..

Inbyggd huva

Inbyggd modell

Boxbyggd modell

Huva med utdragbar panel

Eldstad (kupol)

Sådana modeller är monterade i taket eller väggen ovanför spisen eller hällen. Huven fick sitt namn för sin likhet med en skorsten (skorsten). Sådana luftrenare finns i olika varianter-helmetall, metall med glas, klassisk (träliknande). Utformningen av skorstenshuvar kan vara den mest kreativa och lämpliga för köksutrymmen inredda i en mängd olika inredningsstilar – från traditionell till högteknologisk..

Kupolmodell

Eldstad modell

Skorstenshuva

Ömodeller kan också hänvisas till kupolhuvar. De är oftast placerade direkt ovanför hällen och fästs uteslutande i taket. Sådana modeller är särskilt effektiva när man använder layouten på ett köksutrymme med en ö där en spis eller spis är integrerad. Utformningen av ömodeller kan vara mycket varierande – från en enkel rektangulär låda till en enhet som kan jämföras med rymdutrustning..

Ö inbyggd huva

Ö -luftrenare

Original ö -huva

Ovanlig ömodell

Vertikal (sned)

Skillnaden mellan sådana huvar ligger i grippanelens läge i förhållande till plattan. Huven placeras vertikalt eller i en liten vinkel i förhållande till matlagningsytan. Sådana modeller hjälper till att spara användbart köksutrymme, samtidigt som de inte är sämre i prestanda än traditionella apparater..

I svart

Original sned modell

Vertikal huva

Lutande luftrenare

Liten vertikal modell

Flera kreativa lösningar för olika stilar av inredning

En spiskåpa med en original design kan bli ett nyckelelement i det inre av ett köksutrymme. Moderna designmodeller kan överskugga både köksuppsättningens ljusa fasader och förklädes ovanliga finish. Huven ser särskilt imponerande ut, i harmoni med resten av hushållsapparaterna i köket..

Ovanlig design

Lysande icke-trivial modell

Lyxig designermodell

Det är inte omedelbart klart om många moderna modeller av luftrenare att du har hushållsapparater framför dig. Vissa kåpor ser ut som hängande lampor med många dekorativa element. Förresten, sådana enheter utför också belysningsfunktioner.

Huvkrona

Original design

Glamorös huva

Ett kök i loftstil är öppen kommunikation mot bakgrunden av tegel- eller betongväggar. Att dölja huven från ögonen är inte direkt onödigt, det är en del av designkonceptet att skryta med den här hushållsapparaten. Dessa konstruktioner använder vanligtvis massiva kupolluftrenare med blanka eller borstade metallytor..

Loft kök

Ovanligt loftkök

Stor och kraftfull huva

I ett kök inrett i en modern eller högteknologisk stil ser originella ömodeller med blanka (ofta kromade) ytor harmoniska ut. Rund och oval, diamant och asymmetrisk – det finns ingen gräns för olika alternativ.

Krom modell

Avgasrör

Ovanligt tillvägagångssätt

Modern design

Huven ser original ut, som är en del av ventilationsröret. Denna design gör att du kan spara ledigt utrymme ovanför kökets arbetsområde, även om det minskar prestandan för själva enheten..

Frånluftskanal

Huvpanelen, som används för luftintag, förlängs ofta till ena sidan av hällen. Det visar sig en slags hylla där du kan förvara nödvändiga köksaccessoarer. Som regel är en sådan yta utrustad med lampor. Som ett resultat får du en ljuskälla inte bara ovanför hällen, utan också ett handfat eller hackningsområde (beroende på köksöns arrangemang).

Stor modell med hylla

Praktisk design

Lång panel

För vissa designers och husägare anses det vara normen att placera ett par identiska kåpor ovanför en spis eller spis. Som ett resultat drar rummets design bara nytta av metodens originalitet och luftcirkulationens produktivitet fördubblas..

Dubbel rengöring

Dubbel mörk huva