Små “knep” litet kök

Det är ingen hemlighet att layouten i många lägenheter lämnar mycket att önska. Arvet från sovjettiden ligger bland annat i små kök. Dessutom är den utformad för att vara inte mindre funktionell än stor. Åtminstone många drömmer om detta, särskilt i en tid då de inte bara nekar sig en gemensam middag med hela familjen vid ett gemensamt bord, utan också när själva tillagningsprocessen blir en verklig utmaning.

Att planera ett litet kök är inte en lätt uppgift, men det går att göra. Även ett litet rum kan göras mysigt, snyggt och ergonomiskt.

Små kök Köksvägg i vardagsrummet Vit köksdesign Kök Design Bar i köket Middagszon Kök på landet Vitt kök Litet kök Små köksfoton

Det kommer att handla om rätt arrangemang av möbler, hushållsapparater, så att du kan spara utrymme.

Att bryta eller inte bryta?

Lösningen på frågan kan ligga i att utöka köksstorleken på bekostnad av angränsande rum. Om ett privat hus övervägs, så är detta en separat historia, eftersom många ägare gör en bilaga, som spelar rollen som ett kök.

Kombinerat kök

Att bygga ut ett kök i en stadslägenhet är mycket svårare. Orsaken ligger inte bara i komplexiteten i processen, utan också i samordningen med särskilda organ och tjänster. Om sådana svårigheter inte stör, kan storleken ökas genom att kombinera badrum och toalett, genom att gå med i vardagsrummet, förrådet (till exempel med en båge). Detta alternativ blir mer och mer populärt i nya byggnader, om vi inte talar om bärande väggar. I det här fallet måste du vara uppmärksam på den harmoniska kombinationen av interiörer..

Diskontera inte heller korridoren, eftersom många föredrar att bli av med dörrpartitionen vid korsningen med köket och flytta in ett kylskåp, tvättmaskin eller andra hushållsapparater till detta utrymme. Glöm dock inte att i avsaknad av dörrar kommer lukten av maträtter att spridas över hela lägenheten..

Nere med allt «överflödig»

Om det första alternativet inte är möjligt måste du tänka på hur du kan öka användningsområdet för det befintliga köket. Matsalen kan ta mycket plats. I det här fallet fattas beslut antingen att minska det eller att överföra matintag till vardagsrummet. Möbelbutiker erbjuder ett brett utbud av hopfällbara bord som inte tar mycket plats när de fälls. Då blir köket bara en plats för matlagning, och det lediga utrymmet kommer att upptas av stora hushållsapparater eller en rymlig garderob, som det inte fanns tillräckligt med utrymme för innan..

Snyggt kök

Du kan ofta se en tvättmaskin installerad i köket. Om detta är den enda rationella platsen för henne, och korridoren och badrummet inte är lämpliga, bör det byggas in i köksuppsättningen. I detta fall görs ett arbetsområde ovanför maskinen och används för vardagliga behov, eller så placeras en mikrovågsugn..

Rationellt arrangemang av möbler

Det bästa alternativet är hörnskåpsmöbler. Detta är mycket bekvämt, eftersom ledigt utrymme används så mycket som möjligt, inklusive i hörnet. Hörngarderoben är mycket rymligare än den kan tyckas vid första anblicken. Valet av diskbänkar för diskning är mycket varierat, och det finns säkert ett lämpligt alternativ för en liten diskbänk som kommer att se harmonisk ut.

Köksmöbler

Om det är beslutat att lämna matplatsen i köket, kan det placeras nära väggen. Vi får inte glömma minimalismen i inredningen, eftersom önskan om det visuellt kommer att öka utrymmet..

Rätt valda köksmöbler är nyckeln till framgång

Den främsta egenskapen som möbler i köket ska ha är funktionalitet. Lyckligtvis finns det nu många tillverkare av möbler enligt individuella storlekar och med hänsyn till kundens önskemål. Fällbara stolar och ett utdragbart bord kommer att vara en riktig välsignelse för ägarna. Det viktigaste är att vikningsprocessen är så enkel som möjligt. Annars kommer sådana möbler att ge mer besvär än nytta..

Köksmöbler Möbler kök foto Bekväma möbler Skräp i köket Funktionella möbler Hörnlådor Funktionellt möbelfoto Lådor i köket Lådor Utdragbart skåp

Om en kökshörnsoffa används är den utrustad med ett öppningsbart säte där du kan placera hushållsartiklar som inte används särskilt ofta. Lådor som glider ur soffan blir en ovanlig lösning..

Det är bättre att beställa ett headset högt igen för att spara plats. Överskåp kan användas för små föremål eller vaser.

För hushållsapparater som används ganska ofta är det bättre att tillhandahålla en gångjärnshylla. Det används oftast för mikrovågsugnar. Tillgänglighet är acceptabelt «pennskrin». Det tar inte mycket plats, på grund av dess höjd, och det kan spara plats för olika utrustningar anständigt. TV: n monteras bäst på väggen med ett fäste.

Glöm inte en användbar plats i fönsterbrädan

Ägare till ett stort kök har råd att använda en fönsterbräda för att plantera blommor. Om köket har en storlek på 6 m2, är detta en oöverkomlig lyx, eftersom det kan användas för att göra ett utmärkt arbetsområde..

Fönsterbrädan i köket

Om moderna plastfönster installeras i köket, är problemet halvlöst, eftersom de redan är utrustade med en bred fönsterbräda. Om fönstren är av den gamla modellen och fönsterbrädan inte är bred kan det vara så «Bygg upp» med träpaneler. Det resulterande utrymmet kan också användas för att installera en mikrovågsugn eller förvandlas till en bänkskiva, vilket är särskilt bekvämt, eftersom artificiell belysning inte krävs under dagen. Ett annat alternativ är att anpassa denna plats till jobbet eller göra ett matbord av den..

Färger och stil på rummet

Även om möblerna väljs mycket kompetent och rationellt kommer alla ansträngningar att gå ner i avloppet utan ett korrekt anpassat färgschema. Den stilistiska komponenten är inte mindre viktig. I princip passar både en klassisk version och en modern för ett litet kök. Det viktigaste är att bilden inte är för pompös..

Stylister rekommenderar att du väljer en av följande stilar:

– Skandinavisk. Den är baserad på ljusskuggningsalternativ, naturmaterial, bildens ljushet;

Skandinaviska

– högteknologisk. Denna stil passar moderna kök med en mängd hushållsapparater. Det kännetecknas av ljusa metalldetaljer, högteknologiska lampor, glasmöbler;

högteknologisk

– minimalism. Ett bra alternativ för dem som gillar att bli av med onödiga och irrelevanta i interiören.

minimalism

Oavsett stilval, rekommenderas att använda ljusa, känsliga pastellfärger. Det är de som kommer att göra rummet mysigt, hjälpa till att visuellt utöka det. Tak på flera nivåer i ljusa färger kan också visuellt förstora utrymmet. Ett färgschema med neutrala nyanser kommer att göra. Så att en sådan bild inte visar sig vara för tråkig och banal kan och bör du diversifiera den med hjälp av ljusare dekorelement (teservis, servetter, duk och gardiner).

Om du väljer ett ljust färgschema måste du tänka på om det kommer att se för påträngande ut, eftersom köket är en plats där någon hemmafru tillbringar en betydande del av sin fritid. Med dagens stora utbud av möbler kan alla välja rätt alternativ för sin lägenhet, med hänsyn till deras individuella smak. Rätt arrangemang av möbler och trevliga färger, dekorativa element kommer att göra även ett litet rum mycket rationellt och sofistikerat.