Rektangulär rumsdesign – moderna trender

För att skapa en mysig, bekväm och modern inredning utgår vi först och främst från rummets form och storlek. I ett rymligt rum med rätt form kan du inte begränsa dig till att välja en färgpalett, planera möbler och placera en mångsidig inredning. Men om rummet är litet, och även formen har en asymmetrisk när det gäller ergonomi och användbarhet.

Rektangulära rum är ett av de vanligaste rumsalternativen, både i lägenheter och privata hus. Frågan är bara hur bekvämt «rektangel» du har och vilken funktionell zon du behöver placera i den, och om en. Tänk på flera moderna, praktiska, men samtidigt estetiska designprojekt för rum med olika funktionell bakgrund. Och låt oss börja med huvudrummet i alla hem – vardagsrummet.

Modern vardagsrumsdesign

Interiör i ett rektangulärt vardagsrum – ett kalejdoskop av intressanta idéer

För de flesta moderna bostäder är vardagsrummet ett gemensamt rum för familjesammankomster, där varje hushåll har sin egen mysiga plats. Vardagsrummet tjänar också till att ta emot gäster och arrangera fester. För vissa familjer är det viktigt att placera ett bibliotek i vardagsrummet, vissa måste flytta kontoret till detta funktionella rum. Hur som helst, oavsett hur funktionellt det gemensamma rummet är laddat, vill vi alla designa det med maximal praktisk och visuell attraktion, vilket kommer att vara relevant i många år..

Arrangemang av möbler i vardagsrummet

Det är inte så viktigt vilket område ditt vardagsrum är-12 kvm eller 20, huvudsaken är att det som ett resultat är nödvändigt att få ett proportionellt, bekvämt och lättanvänt rum. Som alltid består det stora av det lilla. För att effektivt dekorera vardagsrummet kommer det att vara nödvändigt att tänka på inte bara dekorationen, utformningen av möbler och välja den grundläggande paletten, utan också att beräkna de nödvändiga små sakerna – textildekorationen av fönster (eller brist på det), närvaro av levande växter, väggdekor och närvaron av härliga dimma som inte utför några funktioner, förutom det som glädjer våra ögon.

Förvaringssystem i ett modernt vardagsrum

Om ditt vardagsrum är ett mycket långsträckt rum, skulle det vara mest logiskt att placera de största möblerna mot väggarna. Soffan och förvaringssystemen installeras mot väggarna, vilket frigör utrymme för fri trafik, ljusa fåtöljer och små bordsställ placeras beroende på placeringen av dörr- och fönsteröppningar (om fönstren är panoramiska) kan de enkelt flyttas om nödvändig.

Ljus dekoration av vardagsrummet

Snövita hyllor som förvaringssystem

Vardagsrum kombinerat med matsal och kök

I moderna lägenheter och privata hus kan du ofta hitta kombinationen av olika funktionsområden i ett rymligt rum. Ibland används ett mycket litet utrymme för att kombinera vardagsrummet med matsalen och köket. Under alla omständigheter är villkorlig zonindelning av segment med olika funktionell bakgrund oumbärlig. Som regel används en öppen plan för att upprätthålla en känsla av rymlighet och frihet utan partitioner och skärmar. I en sådan fördelning av segment sker zonindelning endast med hjälp av möbler, individuella belysningssystem används också för att markera varje zon, ibland matta..

Vardagsrum och matsal 2 i 1

Layout av ett långt och smalt rum

I vardagsrummet, som delar utrymmet med matsalen, är det enklaste sättet att göra zonindelning med möbler. En rymlig soffa placerad tvärs över rummet beskriver tydligt gränserna för sittgruppen och blir utgångspunkten för resten av möblerna – fåtöljer, soffbord eller underlägg.

Öppen planering

Vardagsrum med öppen spis – hur man ordnar möbler

Den idealiska platsen för eldstaden i ett rektangulärt vardagsrum ligger i mitten av en av långsidorna. Med detta arrangemang kan du placera TV: n i samma område genom att hänga den över eldstaden. För att upprätthålla symmetrin i den moderna interiören på båda sidor av eldstaden kan du ordna förvaringssystem i form av skåp med fasader och öppna hyllor eller hela hyllor..

Vardagsrum med beige öppen spis

Kombinerade förvaringssystem på båda sidor av eldstaden

Öppen spis och öppna hyllor i vardagsrummet

Om det finns en öppen spis i vardagsrummet blir det automatiskt fokus för inredningen och samlar grundläggande och extra möbler runt det. I vårt land finns det en lång rotad tradition att placera en soffa (som den största stoppade möbeln) mot väggen. Under många år var ett sådant arrangemang det enda möjliga, främst på grund av att användbar plats sparades. Vardagsrum eller små hallar hade helt enkelt inte råd med ett annat arrangemang av stoppade möbler. Men tiderna förändras, fler och fler lägenheter med förbättrad layout dyker upp, men i privata hus finns det alltid tillräckligt med utrymme för effektivt och ergonomiskt möbelarrangemang. Därför började många av våra landsmän använda europeiska och amerikanska designtekniker för att ordna möbler i vardagsrummet. Klädda möbler installerade framför eldstaden (bredvid vilken videozonen oftast finns) bildar en slags familjecirkel för kommunikation med härden.

Traditionell stil i vardagsrummet

Möbler runt spisen

Okonventionell sofflayout

Ovanifrån av vardagsrumsdesignen

Färgpaletten i ett modernt vardagsrum

För att visuellt utöka rummet är det bäst att använda en ljus färgpalett – detta axiom har redan lärt sig av alla husägare. Men det betyder inte att väggarna i ditt blygsamma vardagsrum ska vara vita – en hel rad pastellfärger står till din tjänst. Delikata beige nyanser ger vardagsrummet värme i hemmakomforten, ljusa silvertoner kommer att ge toner av lyx och adel, känsliga mynta och pistaschvita färger kommer att ge designen svalhet. Om du är rädd för att göra ett misstag när du väljer färgschemat i det gemensamma rummet, använd ljusa beige toner, det är exakt vad proffsen rekommenderar.

Vardagsrumsdesign med öppen spis

Ljusa beige toner för vardagsrummet

I ett vardagsrum med en blygsam yta är ett av de viktigaste sätten att visuellt utöka utrymmet att använda panoramafönster och ljusa färger. Även ett litet rum ser större ut om det översvämmas av solljus. Men för att inte fångas av den snövit idyllen och inte få utseendet på rummet som är associerat med sjukhusavdelningen, använd färg eller texturerade accenter. Att måla en liten vägg i en ljus eller mörk ton kommer inte bara att diversifiera designens färgpalett, utan också ge originalitet, särskilt om du utrustar accentväggen med inredning – en bild eller ett foto i ramar.

Mörk accent i ett litet rum

Ett av de enklaste, men samtidigt effektiva sätten att skapa ett modernt och långvarigt färgschema i vardagsrumsinteriören är att använda vitt för efterbehandling av tak och väggar i kombination med ljusgolv och kontrasterande, ljusa färger på möbler och dekor. En sådan design ser inte bara attraktiv och modern ut, utan också praktisk på lång sikt – om du vill förändra miljön behöver du bara byta klädsel på soffan eller fåtöljerna, byta omslagen på dekorativa kuddar eller lägga en ljus matta ..

Snövit finish

Ljus inredning på en vit bakgrund

Ljus finish för visuell expansion

Vit färg hjälper dig om vardagsrummet inte bara har en asymmetrisk form, men det finns också en stor fasning i taket. Snövita ytor släpper ut intrycket av rummets oregelbundna form och blir en utmärkt bakgrund för kontrasterande, mörka fläckar på möbler, vitvaror och inredning.

Vit för asymmetriska utrymmen

Experter säger att i moderna designprojekt «grå – ny vit». Ett otroligt antal nyanser av denna mest neutrala färg kan inte bara bli grunden för färgschemat i ditt vardagsrum, utan också ge en elegant adel till även det mest blygsamma rummet när det gäller yta. Om du är rädd för att paletten i vardagsrummet blir för sval med grå nyanser, använd möbler för att höja rumstemperaturen. «under trädet». Den naturliga träkornen på golvet kan också balansera färgschemat i det gemensamma rummet..

Användningen av grått i modern design

Belysning för visuell expansion av rummet

Ädelgrå nyanser

Ljusa väggar i ett modernt vardagsrum är ett verkligt perspektiv, även för rum vars former är långt ifrån fyrkantiga. Användningen av snövit lister för att matcha taket på ljusa väggar ser spektakulärt, modernt och originellt ut. Ingen kan kalla en sådan inredning tråkig eller trivial..

Ljus yta för ett modernt vardagsrum

Vardagsrum med original finish

Användningen av ovanliga, texturerade ytor är möjlig även i vardagsrum med en liten yta. För dessa ändamål är det bäst att använda en av väggarna, vilket gör det accent. Tegelverk och dess imitation, «sten» ytor av konstgjort material av väggpaneler, präglad flytande tapeter – det finns många alternativ. Som texturerad och färgad accent kan du till och med inte använda hela väggen, utan dess delar, till exempel nischer som skapats på båda sidor av eldstaden eller videozonen.

Originella färglösningar

Accentvägg

Tegelverk nära panoramafönster

Ovanlig dekoration av väggen vid spisen

Användningen av trä som efterbehandlingsmaterial ser original ut i moderna vardagsrum, särskilt om de inte ligger utanför staden, utan i metropolen. Imponerande takbjälkar och plåtbeklädnad ger en naturlig värme till den moderna designen i det gemensamma rummet. Naturligtvis är en sådan takfinish endast möjlig i rum med höga höjder. Det är också bättre att använda väggar i ljusa färger för att åtfölja trätaket..

Träbjälkar i vardagsrummet

Träpaneler kan användas som accentyta. Sådan beklädnad kommer att se särskilt imponerande ut i inredningen med inslag i lantlig stil. I vardagsrummet i ett lanthus ser träklädseln mest organisk ut.

Träväggpaneler för accentlackeringar

Trä

Vardagsrummet kan se modernt ut även med användning av klassiska eller barockmotiv i dekorationen. Stuckformning i taket i kombination med den klassiska designen av eldstaden kommer att vara lämplig i vardagsrummet, om du fokuserar på modern konst som väggdekor och ljus och praktisk inredning av enkla och lakoniska former.

Klassiska motiv i inredningen av ett modernt rum

Sovrum – funktioner i en modern inredning

I ett rektangulärt sovrum beror möbelarrangemanget först och främst på platsen för fönster- och dörröppningar. Huvudmöbeln i sovrummet är en säng, den kan installeras både på rummets långsida och på kortsidan, allt beror på om du behöver placera förvaringssystem eller en arbetsplats i sovrummet. Om det i ett privat hus är möjligt att organisera både ett separat omklädningsrum och ett kontor, är det oftast inom ramen för en typisk lägenhet nödvändigt att ordna ett sovrum som en multifunktionell bas.

Original sovrumsdesign

Ljust sovrum interiör

Ljus design av ett rymligt sovrum

Även i ett litet sovrum med en långsträckt form är det bäst att installera sängen på ett sådant sätt att en passage är åtkomlig från båda sidor av den – minst 30-40 cm. det är uppenbart att i ett sådant sovrum kommer all uppmärksamhet att ägnas huvudmöbeln – sängen. Och den ska vara effektiv, solid och, om möjligt, ursprungligen utformad. I det här fallet kommer hela insidan av sovrummet att se icke-trivialt, attraktivt ut..

Färgglad design av ett litet rum

Litet sovrum interiör

Sovrum i gråtoner

I ett blygsamt sovrum kan du avvika från reglerna och installera en säng i hörnet av rummet, samtidigt som du sparar mycket användbart utrymme. Naturligtvis, med denna layout av sängen, kommer tillvägagångssättet till sängen att begränsas till endast ena sidan, men för vissa husägare är denna situation inte kritisk jämfört med det sparade utrymmet för installation av förvaringssystem eller ett skrivbord..

Säng i hörnet av ett litet rum

Ovanlig design av ett litet sovrum

Säng vid fönstret i ett blygsamt rum

I långsträckta sovrum kan du ofta hitta separationen av en del av rummet för ett badrum. Zonen med vattenprocedurer separeras av inre skiljeväggar med skjutdörrar (oftast gjorda av transparent eller frostat glas). Det viktigaste i en sådan sovrumslayout är att sängen passar ergonomiskt in i rummets bredd med möjlighet att närma sig sovplatsen från alla sidor.

Badrum i sovrummet

Laminerat golv och accentvägg

Modern minimalistisk design

I ett rektangulärt sovrum kan väggen bakom sänggaveln användas för att skapa nischer och placera förvaringssystem i form av slutna lådor, öppna hyllor eller kombinationsenheter. I slutna förvaringssystem kan du lägga ihop sängkläder och till och med garderobartiklar, böcker och tidskrifter placeras på öppna hyllor.

Lagringssystem bakom sänggaveln

Bokhyllor i sovrummet

I ett sovrum med brist på kvadratmeter och en form långt ifrån kvadrat kan lagringssystem placeras runt fönstret. Ett sådant arrangemang av skåp och hyllor är endast möjligt om värmeradiatorer (som oftast finns under fönster i ryska lägenheter) flyttas till en annan vägg. I stället för en fönsterbräda kan du sedan organisera en plats för bekväma sittplatser vid fönstret, det kommer att vara mycket bekvämt att läsa här i naturligt ljus..

Ovanliga designlösningar för förvaring i sovrummet

Barnrum – ett barns underbara värld i ett litet rum

I ett barnrum med en långsträckt form är det mest logiskt att placera möbler mot väggarna – en spjälsäng, garderob eller byrå och en arbetsplats eller ett litet bord. Med detta arrangemang är det möjligt att frigöra den högsta möjliga mängden användbart rumsutrymme för spel och kreativitet. I ett nyfödda rum skapar denna layout en slags «fungerande triangel», mellan de imaginära topparna som det kommer att vara mest bekvämt för föräldrar att flytta.

Interiör i ett rum för en nyfödd

Barnrumsdesign

Ljust barnrum

I en tonårs sovrum finns det inte mycket plats för spel, men mer utrymme behövs för att ordna en arbetsplats och installera en mängd olika lagringssystem. Men principen för att ordna möbler förändras inte – vi placerar en sovplats och garderober mot två fria väggar, och vi placerar en arbetsplats mot en vägg med ett fönster.

Färgglada rumsdesign för en tonåring

Skåp eller bibliotek – funktioner för att kombinera funktioner

När det mest långsträckta rummet tilldelas ett kontor eller bibliotek återstår det bara att använda väggmontering av möbler. Grunt förvaringssystem i form av hyllor kommer att hålla känslan av rymlighet även i ett trångt rum. Det är också vettigt att montera ett skrivbord eller en datorkonsol på väggen för att spara värdefullt utrymme..

Insidan av ett smalt och långt bibliotek

Vindbibliotek

Ljus design av arbetsplatsen

Snövit design av ett litet kontor