Peninsula kök – bekvämt, funktionellt och vackert

En kökshalvön är en möbelmodul som är en förlängning av ett headset eller ligger nära en av kökets väggar. Till skillnad från en ö, som kan nås från alla sidor, är halvön vanligtvis begränsad till åtkomst från ena änden av strukturen. Sådana moduler är praktiska genom att de ger köksägare möjlighet att öka antalet förvaringssystem, arbetsytor och utrymmen för integrering av hushållsapparater, men tar samtidigt mindre plats än öar i mitten av köket..

Peninsula kök

För små kök kan halvön vara den enda möjligheten att organisera inte bara ytterligare möbler, utan också en plats för frukost, och till och med hela, långa måltider. I typiska lägenheter finns det ofta ingen möjlighet att organisera ett separat rum för en matsal, och inom ett kök av blygsam storlek finns det inte heller plats för en matplats, i vilket fall kökshalvets disk blir en sektor för måltider för en liten familj. Vi erbjuder dig möjligheten att överväga specifika exempel på designprojekt för kök, i vilka situationer, på vilken plats, modifiering och design, kan installationen av halvön motiveras ur en funktionell, estetisk och ergonomisk synvinkel..

Layout med halvön

Halvön för att organisera en plats för måltider

Oftast används halvön i små köksutrymmen för att förlänga lagringssystem och organisera en plats där två eller tre personer kan få ett mellanmål, om huset har en full matplats eller njuta av en lång måltid om det inte finns möjlighet att organisera en matsegment i en lägenhet eller hushåll..

I vitt

Mörk halvö

För mycket små köksytor, som bland annat belastas med en balkongdörr, blir halvön ett multifunktionellt möbelsystem. Dess ytor kan användas som ett skärbord, och senare som ett matbord kan den inre delen användas för små förvaringssystem.

Litet kök

Ett annat exempel på ett litet kök som lyckades organisera användningen av bänkskivan på halvön både som skäryta och som plats för korta måltider, till exempel frukost..

Bänkskivor i marmor

Frukostområde

Ibland är halvön (som i huvudsak är en frukostbar) placerad på utsidan av basen. Var är det tomma benutrymmet i mitten av köksenheten. Detta händer om botten av halvöns väggar fungerar som ett stöd, till exempel ett mjukt vardagsrum eller en skärm för zonindelning.

Ljus frukostplats

Även i ganska rymliga köksdelar kan du hitta layouten på ett kök med en halvö. Om äldre och små barn inte bor i huset eller lägenheten, kommer matsalen som ligger bakom halvöns bänk och är utrustad med barstolar inte att vara ett problem. Många husägare, och särskilt de som ofta är på en diet, gillar det här sättet att äta – du kommer inte att sitta på en sådan plats på länge, vilket innebär att du inte kommer att äta mycket..

Rymligt kök

Kök med sittgrupp

Fortsätter bänkskivan på halvön (om köket tillåter det) och stöder den med bara en bänk kan du få en full matplats för 4-5 personer. Här är en universell version av en liknande design i en snövit färg med en marmorskiva. Ljusstyrka inte bara till matgruppen, utan till hela interiören tillkom genom färgen på barstolarnas mjuka säten.

Ljusa stolar

Original design

Vita köksmöbler kommer aldrig att gå ur modet. Varje stilistisk design av köksmöbler ser harmonisk, fräsch och lätt ut i en snövit design. Och bänkskivorna på arbetsytorna och halvönens ställningar, gjorda av ljust trä, hjälper inte bara att diversifiera köksutrymmet i färgutrymmet utan också ge lite naturlig värme i det..

Vitt kök med bänkskivor i trä

Snövit idyll

I ljusa färger

Köksuppsättningens kontrasterande design med halvön har blivit ett inslag i inredningen. Kombinationen av köksskåpens wengefärgade fronter och halvöns botten och de snövita bänkskivorna med träelement ger en dynamisk och slående effekt..

Kontrasterande interiör

Ett annat exempel på en kontrasterande köksinredning, men den här gången med ett mörkt utförande av köksskåpens nedre nivå och halvöns bas och en lätt version av de övre förvaringssystemen.

Kontrastspel

Och i detta köksutrymme har de mörka bänkskivorna blivit en kontrast till köksenhetens vita färg och inredningen. Dekor i svarta och grå toner «stöds» kontrastspel och skapade en harmonisk bild av det moderna köket.

Mörka bänkskivor

Halvön för integrering av hushållsapparater och handfat

Genom att placera en diskbänk eller spishäll i arbetsytan på halvön kan du ergonomiskt uppfylla arbets triangelregeln. Om du installerade ett handfat på halvön, kommer du genom att placera spisen och kylskåpet på motsatta sidor av köksutrustningen säkerställa en säker och bekväm placering av toppen av den imaginära triangeln, som inte bara följer ergonomiska regler , men också minska den tid och ansträngning som värdinnan lägger ner på genomförandet av köksarbetsprocesser.

Varm palett

Om halvön är tillräckligt bred kommer placeringen av diskbänken närmare insidan av headsetet inte att störa hushållens placering för en kort måltid på utsidan av bänkskivan. Kombinationen av ljusa färger med vitt är alltid relevant, och särskilt för kök. Den gula färgen är fylld med positiv, sommarstämning och semester, det är stämningen som kommer att härska i köket..

Vit och gul design

Om ditt hushåll eller din lägenhet har en matplats, kan du säkert vägra att placera matgruppen bakom halvödisken och använda allt ledigt utrymme i modulens ytterdel för förvaringssystem och integrera en diskbänk eller spis i hällen arbetsyta.

Rymligt kök

För att placera en gasspis på ytan av kökshalvön måste du överföra kommunikation, särskilt gasrör och ett luftuttag. Det kommer att vara nödvändigt att göra detta efter tillåtelse från de relevanta tjänsterna. Som regel orsakar sådana manipulationer i privata hushåll inte problem, men i flerbostadshus är tillstånd för överföring av gaskommunikation inte alltid möjligt. Allt beror på funktionerna i layouten och passage av tekniska system i ditt hyreshus.

Gasspis på halvön

Om gasspisen, kylskåpet och diskbänken ligger på ett avstånd av mer än 80 cm från varandra, så ur ergonomi och säkerhetsregler, är detta en bekväm och praktisk layout. Om avståndet mellan hörnen i den arbetande triangeln överstiger 1,5 m, måste värdinnan «skruva upp» kilometer under dagen i köket för att förbereda en hel middag för hela familjen och städa efter den.

Original layout

Om du integrerar en spis eller gasspis i halvön, är det logiska läget för huven att fixa den här hushållsapparaten till taket ovanför din arbetsyta. Kraftfulla huvar med inbyggt belysningssystem är mycket praktiska. Som regel är en vanlig ljuskrona eller taklampa inte tillräckligt för att belysa köket helt och arbetsytor behöver mer starkt ljus..

Kåpa ovanför panelen

Original huva

Huva med belysning

Den multifunktionella halvön i det ursprungliga köksutrymmet rymde inte bara förvaringssystem i basen och en spis i arbetsytorna, utan också en ugn i slutet av strukturen. Naturligtvis är ett sådant alternativ för att installera ugnen möjligt i rum med ett tillräckligt avstånd mellan väggen och halvöns ände (minst 60 cm, men 80 cm blir mer ergonomiskt). I köket, där det finns så många ytor i rostfritt stål, har köksfasadernas gula färg blivit en personlig solig stämning i interiören..

Ovanligt kök

Integrering av en gasspis och ett handfat i arbetsytan på halvön är inte ett ofta konstruktivt och konstruktivt drag. Faktum är att otillräckligt avstånd mellan viktiga funktionsområden som diskbänk och spis kan framkalla farliga situationer. En sådan placering av vatten och eld rekommenderas endast på tillräckligt breda halvöar och i avsaknad av möjlighet att göra annat..

Bred halvö

Ett annat exempel på en ovanlig kökshalvön, som i själva verket är en konsol, varav ena änden vilar på en möbeluppsättning och den andra på ett matbord. Hällen, integrerad i konsolhalvön, har ett lågt glas «skydd» i form av en liten bar och en kraftfull huva fäst vid taket ovanför den. Det finns tillräckligt med utrymme mellan arbetsytorna i köksutrymmet och topparna på arbetstriangeln, men layouten är ganska kompakt.

Halvkonsol