Öppna hyllor i köksinredningen

Användningen av öppna hyllor i köksinredningen har blivit en ganska populär designteknik som används av både proffs och vanliga ägare av lägenheter och privata hus. Öppna hyllor kan användas som ersättning för köksskåp eller bli ett spektakulärt tillägg till dem. Och de kan fungera inte bara som förvaringssystem, utan också som ett dekorativt element i en modern inredning. Prisvärdhet, praktisk och enkel utförande gjorde att öppna hyllor kunde bli en nästan universell designlösning för köksinredningar i en mängd olika stilar. Det är lätt att föreställa sig öppna hyllor i ett modernt kök eller lantlig stil. Även stilar lika svåra när det gäller utförande som minimalism och klassiker kan enkelt överföra integrationen av denna designlösning. Men först saker först.Öppna hyllor i köksdesign

Fördelar och nackdelar med att använda öppna hyllor i köksdesign

Liksom alla andra designlösningar har användningen av öppna hyllor i kökets inre sina fördelar och nackdelar. Men samtidigt är det uppenbart att alla begrepp om nackdelar och fördelar är subjektiva – det faktum att för vissa köksägare kan det bli en anledning att inte använda hyllor som förvaringssystem, för andra kommer det att bli ett incitament.

Öppna hyllor till ära för köksensemblen

Kökshyllor i trä

Fördelar med att använda öppna hyllor:

  • till skillnad från köksskåp, som avsevärt minskar rummets visuella volym, skapar öppna hyllor en visuell ökning av utrymmet (möjligheten att använda den i små köksutrymmen uppmuntrar många ägare av små lägenheter till denna designlösning);
  • förutom att hyllorna själva tar liten plats behöver du inte spara utrymme för att öppna dörrarna, som är fallet med köksskåp;
  • med tanke på att alla förvaringsartiklar ligger framför dina ögon är det uppenbart att du kommer att spara tid att hitta och komma åt nödvändiga köksredskap;
  • öppna hyllor kombineras perfekt med hängande köksskåp och inbyggda förvaringssystem;
  • vackra rätter eller tillbehör syns tydligt, som i ett skyltfönster, dekorerar interiören och glädjer ägarna.

Kök i mörka färger

Öppna hyllor i arbetsområdet

Nackdelar med öppna hyllor som ett element i köksinredningen:

  • hyllorna själva och alla föremål som finns på dem blir tillräckligt snabbt täckta med damm, och i avsaknad av en bra huva – och droppar fett (lösningen kan vara både installation av en kraftfull huva och platsen för hyllorna bort från spis eller spis);
  • det är inte alltid möjligt att ordna stora köksredskap på öppna hyllor – hushållsapparater, stora rätter;
  • många hemmafruar föredrar att inte skryta med sina rätter och köksredskap.

Originalframträdande

Inbyggda lagringssystem

Öppna hyllor – design, alternativ och materialval

Traditionell version av kökshyllor

Ett av de mest populära alternativen för att utrusta köksutrymmen med öppna förvaringssystem är att använda vanliga hyllor som fästs direkt på väggarna, utan några medföljande element. Hyllorna kan matchas med färgen på den nedre delen av köksskåp eller kontrast med dem. En kombination av färg- och texturlösningar av hyllmaterial och köksbänkskivor används ofta. Oavsett beslut som fattas kan detta designalternativ för kökshyllor harmoniskt passa in i nästan vilken stilistisk design som helst i köket.

Hyllor i köket för förvaring och inredning

Hyllor som matchar köksfronternas färg

Till skillnad från köksskåp kan öppna hyllor placeras utan avbrott i fönsteröppningen. Om ditt rum är tillräckligt ljust och en liten överlappning av solljus inte kommer att påverka belysningsnivån, varför inte installera hyllor även i fönstret.

Kökshyllor och fönster

Med hjälp av speciella fästelement är det möjligt att inte bara stärka hyllans struktur, vilket innebär att öka den maximala belastningen lanka, men också att dekorera dem. Fästelement kan vara gjorda av samma material som själva hyllorna, eller skilja sig inte bara i sammansättning utan också i utförandet. Till exempel kommer metallhållare med smide att se original ut med trähyllor, vilket inte bara ger kökets originalitet originalitet utan också en speciell charm..

Original fästelement

Målat trä

Metall och trä

Öppna hyllor kan användas som accent. Om köksinredningen är gjord i ljusa färger (och vi förstår alla att små rum är inredda främst i ljusa färger), kommer mörka trähyllor att se spektakulära ut och locka allas uppmärksamhet.

Hyllor som accent

Öppna hyllor för ett litet kök

Hyllor i rostfritt stål är mycket praktiska och praktiska. Sådana mönster kommer att se bra ut i kök inredda i modern stil, högteknologisk, fusion och till och med minimalism. I kombination med hushållsapparats glans och bänkskivor av liknande material ser de öppna hyllorna i rostfritt stål harmoniska och relevanta ut..

Öppna hyllor i metall

Rostfritt stål för utförande av hyllor

Öppna hyllor nära fönstret

Rostfritt stål på bänkskivor och hyllor

På samma sätt som i den nedre delen av köksskåp som ligger ovanför arbetsytorna kan belysning byggas in i de hängande hyllorna. Således kommer du inte bara att ge köksarbetsområdet en tillräcklig belysningsnivå, utan också kunna dekorera interiören..

Små hyllor med belysning

Belysning som dekor

Original design

Öppna hyllor med infästning i rumstaket

Det är inte alltid möjligt att fästa öppna hyllor på kökets väggar. I det här fallet kan du använda speciella strukturer som är monterade i taket. Hyllorna är bokstavligen upphängda från taket – förutom det ursprungliga utseendet har strukturerna en tillräckligt hög hållfasthet och kan uppleva höga belastningar. Nackdelen med en sådan infästning är bara att det är nödvändigt att borra takytan (kan inte användas i rum med sträcktak).

Upphängda strukturer

Takmonterat

Ofta i moderna designprojekt för köksutrymmen kan du hitta en kombinerad infästning av hyllor på ytor – inte bara i taket utan också på väggarna. Naturligtvis finns det inget behov av att prata om luftigheten i bilden av sådana strukturer, men tillförlitligheten i installationen och förmågan att klara tunga belastningar är en prioritet för många ägare..

Kontrasterande kombinationer

Hängande hyllor på snören

Inbyggda hyllor

Många kök (särskilt i äldre lägenheter) är oregelbundet formade rum med nischer, avsatser och urtag. Men vilken bristfällighet som helst i arkitekturen kan användas till förmån för heminredningen. Inbyggda hyllor på platser med påtvingade nischer är ett utmärkt tillfälle att inte bara utnyttja det tillgängliga utrymmet maximalt, utan också för att skapa variation och kreativitet i köksdesignen.

Inbyggda hyllor med mera

Hyllor runt kylskåpet

Glashyllor i ett köksutrymme är dyra men ser lyxiga ut. Genomskinliga glasstrukturer ser viktlösa ut och ger inte bara lätthet, utan också friskhet i det inre av rummet. Glashyllor kan enkelt kombineras med möbler av trä (eller liknande) och med en liten glans av hushållsapparater. Förutom sin huvudsakliga funktion som förvaringssystem fungerar glashyllor alltid som ett dekorativt element..

Inbyggda glashyllor

Diskhyllor i nischer

Hyllor i köksöns fasad

Om du har en tillräckligt stor köksö kan öppna hyllor placeras på en av sidorna, beroende på formen. Fasaden med hyllor kan vändas både inuti arbetsutrymmet i köksutrymmet och mot matsalen eller vardagsrumssegmentet, om rummet kombineras. Ett sådant arrangemang av öppna hyllor med tallrikar, kokböcker och andra köksartiklar är bekvämt först och främst för korta personer som har svårt att nå de övre förvaringssystemen.

Öppna hyllor på köksön

Diskhyllor på ön

Hörnhyllor i ett modernt kök

Hörn för de flesta köksutrymmen är svåra att fylla i områden. Hörnsegment används sällan rationellt. Därför kommer installationen av öppna hörnhyllor att göra det möjligt att använda det användbara utrymmet i köket så effektivt som möjligt, även om det kommer att påverka kostnaden för tillverkningsstrukturer.

Hörna vita hyllor

Små kökslösningar

Öppna hyllor – en del av köksstället

Till skillnad från vanliga öppna hyllor är stället i princip samma köksskåp, men utan fasader. När det gäller tillverkningskostnader måste du spendera mer än när du installerar konventionella hyllor, men betydligt mindre än när du installerar skåp med fasader, eftersom det är dörrarna (med högkvalitativa beslag, stängare och andra tillbehör) som är de dyraste delar av headsetet. Beroende på storleken på köksutrymmet och den valda designstilen kan ställningar med öppna hyllor placeras i stället för den övre delen av skåpen eller som en oberoende möbel som ligger mot väggen eller som en inre skiljevägg.

Snövit diskställ

Öppna hyllor mellan köksskåp

Köksställ som skiljevägg

Genom att bara lägga till en öppen hylla längst ner i köksskåpen i toppskiktet skapar du inte bara ett bekvämt förvaringsutrymme för de mest relevanta köksartiklarna, utan också förvandlar bilden av hela rummet. Det är bekvämt att placera de mest populära föremålen på sådana hyllor – kryddor, tekoppar och fat, olika enheter som du använder varje dag. Som ett resultat behöver du inte öppna skåpdörrarna varje gång för att ta ett glas och dricka vatten eller göra te för hela familjen..

Små hyllor under köksskåp

Utrymme för installation av öppna hyllor som förvaringssystem och ett dekorativt element i köksinredningen

Om ett beslut fattas i köksutrymmet att helt eller delvis ersätta köksskåpens övre skikt med öppna hyllor, är de oftast placerade på båda sidor av huven. Detta arrangemang hjälper å ena sidan att förhindra att droppar hett fett tränger in i hyllans yta, och å andra sidan att hålla de nödvändiga köksartiklarna nära arbetsytorna – tallrikar, kryddor, tillbehör. Förutom att öppna hyllor på båda sidor av huven ovanför spisen (spis) är ett otroligt praktiskt och bekvämt designgrepp, ger ett sådant arrangemang symmetri och ordning i interiören..

Hyllor på båda sidor av huven

Symmetri och ordning

Woody ritning på vit bakgrund

Ett annat populärt alternativ för placering av öppna hyllor i köksuppsättningens övre del är installation på båda sidor av fönstret, som rymmer diskbänken. I det här fallet kan den motsatta väggen i köksutrymmet utrustas med den vanliga uppsättningen köksskåp – både i de nedre och övre delarna..

Kombinerade hyllor

Lantliga kökshyllor

Hyllor på båda sidor av diskbänken

Diverse kökshyllor

Inte så vanligt, men inte mindre praktiskt sätt att ordna öppna hyllor, är att hänga en struktur över en köksö eller halvö. Med tanke på att en spis, diskbänk eller andra hushållsapparater ofta är integrerade i öns bänkskiva, blir möjligheten att ha rätter och andra köksredskap till hands en prioritet för värdinnan (ägaren). Men i det här fallet pratar vi främst om hyllor med infästning i taket i rummet..

Hängande hyllor ovanför ön

Rustika hyllor

Ett komplex med hyllor ovanför köksön

Grunt öppna hyllor kan ordnas i flera rader nära dörröppningar. Som regel används detta utrymme inte för installation av lagringssystem – de passar helt enkelt inte där. Men för små hyllor behövs väldigt lite utrymme. Naturligtvis kommer du inte att kunna lagra stora köksartiklar på sådana ytor, men tallrikar, kryddburkar, kokböcker och andra köksaccessoarer passar enkelt..

Korta hyllor vid dörröppningar

Kompakta hyllor för små föremål

Effektiv användning av utrymme