Moderna idéer för att dekorera vardagsrummet

Det moderna vardagsrummet är ett rymligt och ljust utrymme, inrett med maximal funktionalitet och komfort. Oftast är vardagsrummet idag ett multifunktionellt rum och innehåller, förutom rekreationsområden, andra livssegment. Att kombinera ett vardagsrum med kök och matsal, ett kontor och i vissa fall med ett sovrum är populär designteknik som bidrar till att skapa utrymmen fyllda med utrymme och frihet med ett praktiskt förhållningssätt till en bekväm miljö. För en modern ägare av en lägenhet eller ett privat hus är det inte längre tillräckligt att dekorera bostadens huvudrum, som anger tonen för hela interiören, funktionellt och vackert, det är viktigt att följa de nuvarande designtrenderna, men samtidigt skapa en inredning som kommer att vara relevant i många år. För att skapa en funktionell, praktisk, harmonisk i alla avseenden vardagsrumsinredning är det viktigt att ta hänsyn till varje liten detalj – från hur parketten läggs ut på golvet till designen av dekorativa kuddar till soffan. I denna publikation kommer vi att försöka svara på frågan – vad är en modern vardagsrumsdesign, i vilka färglösningar är den gjord, med vilka material och deras kombinationer är den dekorerad? Vi hoppas att vårt imponerande urval av moderna vardagsrumsdesigner från hela världen kommer att inspirera dig att skapa din egen unika design..

Interiör i ett modernt vardagsrum

Moderna klassiker

Huvudmotiven för utformningen av ett modernt vardagsrum

Interiörens moderna stil är praktisk och funktionell, klädd i ett attraktivt exteriör. Den moderna stilen är baserad på enkelhet och minimalism, men inte ett hårt berövande av interiören i någon inredning, men önskan att bara möblera lokalerna med de nödvändiga föremålen som gör att du kan behålla en känsla av rymlighet även i små utrymmen. Om du vill utrusta ett litet rum med maximal komfort, mätta det med funktionella interiörartiklar och samtidigt inte förlora känslan av frihet, är modern stil till din tjänst.

Design i gråtoner

Interiör i ett rymligt och ljust vardagsrum

En touch av lyx i modern stil

Om ditt rum, som senare kommer att bli ett vardagsrum, är stora, höga fönster som fyller rummet med solljus, kommer det inte att vara några problem med genomförandet av den tänkta moderna designen. Men rymliga lokaler är partiet av privata hus eller lägenheter med en förbättrad layout. För standardbostäder som byggdes under förra seklet kan den enda utvägen vara expansion på bekostnad av andra lokaler. Att kombinera en loggia eller en korridor med ett rum, öka dörr- och fönsteröppningar (om möjligt) kommer att skapa en illusion av rymlighet även i ett litet rum.

Lakonisk finish

Fokusera på lagringssystem

Osmanska som accent

Ursprungliga färgval

Modern design lägger stor vikt vid ljus. Ett rum fyllt med solstrålar är ett tomt lakan för förkroppsligandet av dina fantasier när du inreder ditt hem. Att uppnå rummets fullhet med naturligt ljus är endast möjligt med hjälp av stora fönster. I synnerhet är panoramafönster nödvändiga om rummet vetter mot byggnadens norra sida. Behovet av konstant naturligt ljus tvingar många designers (och efter dem ägarna till lägenheter och hus) att inte använda draperier för fönster. Fönsteröppningar, utan textilier, passar organiskt in i den minimalistiska stämningen i modern stil. Om ditt rum vetter mot södra sidan och det är svårt att klara sig utan tyll eller gardiner på fönstren, rekommenderar experter att du väljer en universell snövit slöja eller tyggardiner (romerska persienner, japanska gardiner-skärmar) i neutrala, ljusa färger.

Fönster utan gardiner

Original takdesign

Vardagsrum med öppen spis

Ljus vardagsrumsdesign

Det konstgjorda belysningssystemet förtjänar inte mindre uppmärksamhet. Även i ett litet vardagsrum räcker inte en central ljuskrona. Beroende på rummets storlek, antalet funktionella segment, och i vardagsrummet finns det ofta en arbetsplats, ett läshörna eller ett par fåtöljer för privata samtal, du kan använda flera lokala ljuskällor. Uppenbarligen bör alla belysningsanordningar göras i en liknande design, vara pussel i en harmonisk bild av interiören. Den moderna designen i vardagsrummet tabuar inte variationer av belysningsarmaturer – från en hängande ljuskrona och lampor inbyggda i taket eller möbelstrukturen till golvlampor och vägglampor.

Ljuskällor som zonindelning

Accent på väggdekoration

Kontrastdesign

Kontrastfärger

Att inreda ett modernt vardagsrum är lika enkelt i utseende som det är tidskrävande. Å ena sidan dikterar detaljerna i det minimalistiska tillvägagångssättet för utformning av lokaler avslag på dyra tyg tapeter, velourinsatser, präglat material, vilket inte är lätt att ta hand om. Men å andra sidan är styling som en tegelvägg eller betongplattor inte heller billigt. Ett universellt alternativ för dem som vill spara pengar på efterbehandling är att måla i en neutral färg (ett alternativ kan vara en dyrare dekoration med flytande tapeter eller dekorativt gips). Men detta tillvägagångssätt kräver förberedelse av själva ytorna – ett perfekt inriktat och slätt plan på väggarna..

Ovanlig vardagsrumsdekoration

Symmetririket

Lakonisk finish i ljusa färger

Murverk i vardagsrummet

Vardagsrummet, skapat i ett modernt designkoncept, är en neutral inredning med en accent. Mot bakgrund av alla nyanser av grått eller beige (ofta även snövit design) finns det ett eller två ljusa föremål. Det kan vara en stor soffa med färgglada monokromatiska klädsel eller en ovanlig panel på väggen i stora storlekar. Accenten kan vara en matta eller en stor handgjord krukväxt av ägarna från en fascinerande resa. Fördelen med detta tillvägagångssätt vid utformningen av interiören är att det blir lätt för dig att ändra stämningen i rummet. Byt ut dekorativa kuddar, hängde en annan bild på huvudväggen eller valde en annan färg för färgglada gardiner – en ny bild av vardagsrummet är klar.

Accent på väggdekor

Ljusa möbler

Placering av accenter

Betoning på stoppade möbler

Urval av textilier

Huvudmöbeln i det moderna vardagsrummet är soffan. Rymlig och transformerbar, med avtagbara lock för snabb och enkel tvätt, det är en bekväm, praktisk och bekväm ö för att skapa en relaxavdelning. Ofta kompletteras en sådan möbel bara med ett soffbord (i Ryssland kallas det ofta ett soffbord). Den stora hörnsoffan är en fristående enhet i interiören som inte behöver stöd från fåtöljer eller ottomaner. Men om du behöver organisera ett läshörna i vardagsrummet, kan du inte klara dig utan en bekväm stol och en golvlampa (lampor på ett litet bordsställ).

Ovanligt golv

Rymlig hörnsoffa

Universellt val av möbler

Vardagsrum i neutrala färger

Mjuk sittgrupp

Den moderna utformningen av vardagsrummen är en slags blandning av idéer, samlad från olika stilistiska riktningar. Följande inredningskoncept har påverkat bildandet av modern stil:

  • minimalism;
  • ekostil;
  • eklekticism eller fusion;
  • popkonst;
  • skandinaviskt land;
  • retrostil;
  • modern.

Art nouveau -element i vardagsrummet

Lakonisk inredning

Ovanliga golv- och takfinisher

Original kombinatorik

Ekostilens inflytande på bildandet av modern stilistik manifesterade sig i attraktionen till naturmaterial och skapandet av en atmosfär nära naturen. Det låter kanske konstigt, men stora krukväxter är tillbaka på modet. Om du tidigare inte visste var du skulle placera ett stort badkar med en grön palm, så passar rummet i ett modernt vardagsrum bäst för dessa ändamål. Användningen av trä som efterbehandlingsmaterial (oftast lokalt för väggar eller totalt som golvbeläggning), råvaror för tillverkning av ytterligare möbler, till exempel förvaringssystem, soffbord eller underlägg, gör att du kan skapa en atmosfär fylld med naturliga värme.

Ovanlig lösning för takdekoration

Naturliga motiv i ett modernt vardagsrum

Betoning på levande växter

Miljömotiv i vardagsrummets inre

Retrostilen har fått en annan utföringsform inom ramen för begreppet modern stil. Den antika möbeln passar organiskt in i den minimalistiska designen av vardagsrummet. En restaurerad mormors soffa eller soffbord ser förvånansvärt organiskt ut mot bakgrund av enkla betongväggar eller betongformade ytor.

Element från olika stilar i ett rum

Vardagsrumsdekoration i modern stil

Symmetri i modern design

Marint tema i en modern tolkning

Minimalismens inflytande på bildandet av modern stil kan knappast överskattas. Och ändå är det inte ett vardagsrum inrett med moderna idéer inom inredning «naken» minimalism, representerad av endast ett par möbler mot bakgrunden av ljusa väggar utan målningar och inramade foton, saknar dessa inte dekor soffkuddar i monokromatisk design. Principen att endast använda de nödvändiga och funktionella elementen i inredningen bevaras, men till skillnad från minimalism lämnar modern stil utrymme för komfort, mysighet och värme, som ofta förs in av saker som inte är de mest nödvändiga ur synvinkel praktiskhet..

Minimalistiska motiv

Minimalism för vardagsrummet

Lakonisk och praktisk inredning

Skandinavisk stil är en inspirationskälla för moderna interiörer. Stilen i Nordeuropa är enkel och lakonisk, funktionell, men samtidigt bekväm och mysig. Kärlek till ljusa rum, en känsla av rymlighet och en bekväm miljö, där alla omedelbart blir bekväma, återspeglas mest i modern stil. Gravitation mot material av naturligt ursprung, ljuspunkter på levande växter mot en ljus bakgrund, enkla men praktiska möbler – alla dessa motiv är tillämpliga i utformningen av ett modernt vardagsrum..

Skandinaviska motiv i vardagsrummet

Vardagsrum i ljusa färger

Vardagsrum i pastellfärger

Trä och sten i modern design

Påverkan av skandinavisk stil

Eklekticismen i modern stil manifesteras i förmågan att kombinera interiörartiklar som skiljer sig väsentligt från varandra i design, färg, konstruktiva eller texturerade lösningar. Mot en bakgrund av neutrala ytor, «komma överens» inte enkla möbler från olika samlingar, men även epoker. När man kombinerar element som skiljer sig väsentligt i design är det viktigt att följa regeln «mindre är bättre». Överdriven eklekticism kommer att upphäva alla ansträngningar för att skapa en modern (praktisk och funktionell) interiör.

Eklektiska motiv

Vardagsrum i mörka färger

Eklektisk inredning

Idéer för att ordna ett vardagsrum kombinerat med kök och matsal

Huvuduppgiften att ordna ett kombinerat vardagsrum är att skapa en harmonisk miljö mellan zoner med olika funktioner. Allmän dekoration av lokalerna, användning av en kombination av material och «ekar» möbeldesign i olika funktionella segment låter dig upprätthålla en anslutning mellan alla element i inredningen. Samtidigt är villkorlig zonindelning nödvändig för att effektivisera utformningen av rummet, där segmenten vila, arbets- och matplatser kombineras.

Vardagsrum-kök-matsal

Den ursprungliga designen av det kombinerade vardagsrummet

Det mest uppenbara sättet för zonindelning är med möbler, som används aktivt i moderna studiorum. Inom vardagsrumssektorn är soffan det viktigaste zonelementet i möblerna. Det kan vara en rymlig hörnsoffa eller två möbler av samma design men olika färger för avkoppling. Förutom soffan används oftast ett par fåtöljer och ett soffbord, men det är också möjligt att använda en medelstor ottoman som en sorts ö.

Zoning i ett studiorum

Möbelzonering

Kombinerat rum i chokladtoner

För att upprätthålla harmoni mellan möbler i sektorer som är så olika i funktionalitet, som vardagsrummet och köket-matsalen, finns det två sätt att gå. Det första sättet innebär att man använder analogin av prestandamaterial. Till exempel kan ett matbord i matsalen och ett soffbord nära soffan i vardagsrummet vara gjorda av samma material och ha glasplattor. Det andra sättet är att bevara färgharmonin. Till exempel är stoppningen av stoppade möbler i vardagsrummets rekreationssektor och stolarna (ryggarna) för stolar som ingår i matgruppen gjorda i samma färg..

Harmonisk design i köket-matsal-vardagsrummet

Zoning med finish

Rymligt multifunktionellt rum

Om vi ​​pratar om zonbestämningsmetoder som kan uppnås genom efterbehandling, kan det funktionella segmentet särskiljas med skillnaden i tak och golv. Hängande takkonstruktioner, gjorda i flera nivåer, kan tydligt indikera gränserna för funktionella områden, samtidigt som rummets rymlighet bibehålls utan att störa trafiken. En liknande effekt kan uppnås genom att skapa ett lågt podium för köket och matsalen, eller vice versa, höja segmentet för vardagsrumsrekreation jämfört med resten av segmenten..

Fördelning av zoner i ett kombinerat rum

Kombinera designelement

Båge mellan vardagsrum och matsal

En annan effektiv och nödvändig variant av zonindelningen i det kombinerade rummet är belysningssystemet. Även i ett vanligt vardagsrum räcker inte en central ljuskrona som källa till konstgjord belysning. Och i ett rum som kombinerar funktionerna i ett kök, matsal, vardagsrum och ibland ett kontor, är det helt enkelt nödvändigt att ordna lokala ljuskällor eller tillhandahålla belysningszoner. I vardagsrumssektorn kan du hänga en ljuskrona eller utrusta taket med inbyggda lampor (beroende på den valda takdekorationsdesignen) och installera en golv- eller bordslampa för att organisera ett läshörna.

Distribution av belysningssystem

Alla nyanser av brunt på en vit bakgrund

Original bakgrundsbelysning