Möbler för en plantskola – 100 idéer för val

Arrangemanget av ett barnrum är lika trevligt som en ansvarsfull process. Sällan i vilka lägenheter eller hushåll det finns möjlighet att dekorera separata rum för ett barns vila och studier, kreativitet och spel. Ibland, inom ett rum, kopplar två eller flera barn, studerar och leker. Med hänsyn till skillnaden i ålder, kön hos barn, deras hobbyer och intressen, och inte glömma ergonomi och säkerhet – föräldrar står inför svåra uppgifter. Men ett lyckligt barn, som känner sig som en fisk i vattnet i sitt rum, växer och utvecklas till sina föräldrars glädje – den bästa belöningen för ansträngningar, tid och pengar..

Barnrumsmöbler

Kontrasterande interiör i barnkammaren

Under renoveringen av barnrummet har föräldrar som regel redan en uppfattning om vilken typ av möbler de ska möblera rummet för en liten hyresgäst. Men det är viktigt att inte bortse från någon nyans av valet av praktiska, bekväma och vackra möbler för barnkammaren. Så vad måste man tänka på när man väljer möbler för ett barnrum:

  • barnets ålder är kanske ett av de viktigaste kriterierna som inte bara storleken på de köpta möblerna beror på, utan också möblernas sammansättning. För en förskolebarn är det viktigt att organisera en plats för att sova och leka, arbetsplatsen kommer att användas mest för kreativitet, förvaringssystem kommer främst att vara utrustade för leksaker. Med åldern minskar lekområdet, det finns ett behov av att organisera en fullvärdig studieplats, och därför ett system för lagring av läroböcker, böcker och brevpapper;
  • möbler bör motsvara barnets ålder och höjd, inte bara när det gäller hobbyer och favoritaktiviteter, utan också anatomiskt. Alla föräldrar har inte råd att köpa nya möbler vart 2-3 år. En effektiv väg ut är möbler som «växer» tillsammans med din bebis. Stolar och bord för klasser kan justeras i höjd och lutning på ryggstödet, sängen kan förlängas i längd i minst tre positioner (upp till höjden på en vuxen), öppna hyllor kan installeras på ett ställ med flera alternativ för fästpunkter i höjd (sålunda kommer barnet alltid att kunna få leksaker och böcker från sina förvaringsplatser själv);
  • barnets kön betyder inte att möbler köps för pojken i blå och blå toner, och för flickan – i den rosa paletten ska du inte stanna på sådana stereotyper (om inte barnet själv föredrar dessa färger). Flickor föredrar som regel tystare spel, pojkar är mer aktiva, men naturligtvis är alla barn unika och bara föräldrar vet vilken typ av möbler deras barn behöver;
  • om flera barn vilar, studerar, leker och är kreativa i rummet är det viktigt att inte bara ta hänsyn till antalet, utan också till varje barns kön, ålder och preferenser. Uppgiften är inte lätt, men genomförbar;
  • det är nödvändigt att se till att de köpta möblerna är gjorda av miljövänliga material (kvalitetscertifikat måste krävas i alla butiker);
  • den blivande ägaren borde gilla möblerna, se till att rådgöra med ditt barn;
  • möblerna ska vara funktionella, inte för tunga, men inte heller mycket lätta, säkerhetsnivån för möbelartiklar för barnet beror delvis på detta;
  • Naturligtvis bör möbler för en plantskola inte ha skarpa hörn, farliga fästelement, som regel innehåller möbelmodeller för barnrum inte glas eller spegelinsatser. Ju färre svängskåp i barnrummet, desto högre säkerhetsnivå; det är bättre att ersätta sådana strukturer med modulära förvaringsceller, öppna hyllor eller lådor med stopp;
  • samtidigt måste möblerna vara tillräckligt starka och hållbara, de får endast användas i flera år, men under denna period kommer barnet att testa styrkan på varje möbel;
  • som regel ser tillverkare av möbler för barn till att alla ytor lätt kan motstå våt rengöring, men det är bättre att personligen verifiera hur lätt det är att sköta de utvalda möbelmodellerna.

Barnrummets ursprungliga design

Pastellfärger för flickrum

Att välja säng i barnkammaren

De allra flesta barnrummen är också sovrum för småboende. Och den främsta frågan om att välja möbler är valet av en praktisk, hållbar, bekväm och vacker säng..

Stängda lagringssystem

Plats för ett barn

Om det bara finns ett barn i rummet

För närvarande är utbudet av barnsängar i butiker så stort att det glädjer och förvirrar föräldrar samtidigt. Metall eller trä, «växande» eller stillastående de närmaste 2-3 åren, med eller utan baldakin, ljus eller mörk, eller kanske en loftsäng med en arbetsyta på nedre plan och en sovplats på den övre nivån? I jakten på originalmodeller och ovanlig utförande av en säng i form av ett fartyg, en bil eller en prinsessvagn, glöm inte de grundläggande reglerna för ergonomi. Ju äldre personen är, desto högre bör sängen vara, madrassens nivå ska nå cirka knäna.

Den ursprungliga versionen av sängen

Barnrum i ljusa färger

Ljus och kontrasterande inredning i barnkammaren

Om barnet fortfarande är tillräckligt litet är det nödvändigt att se till att sängen är utrustad med stötfångare. I vissa modeller antas det vara möjligt att demontera sidorna när barnet växer upp. Estetiken i sängens utseende påverkas inte..

Snövit inredning till barnkammaren

Barn älskar små bitar av utrymme där de kan gömma sig som ett hus. Ur psykologisk synvinkel kan en himmelssäng förse dem med integritet. Om sängen ligger mot väggen, räcker det bara med att ge ett baldakin av det så kallade taket på ett improviserat hus. Kapellet ska lätt kunna tas bort från strukturramen så att du kan tvätta tyget tillsammans med sängkläderna.

Skyddssäng

Säng med en ram i form av ett hus

Om konstruktionen av en takkonstruktion verkar för lätt för dig kan du förbättra sovplatsen till ett fullvärdigt hus för en. Om utrymmet i rummet tillåter, och föräldrarna inte har något emot att byta sovrumsmöbler om 3-4 år, kommer barnet säkert att ha sitt eget lilla, mysiga utrymme i form av ett hus.

Ovanlig säng-hus

Den stoppade sängramen är inte bara en säker och bekväm designlösning, utan också en möjlighet att diversifiera färg- och texturpaletten i rummet. Men det finns också ett minus för sådana sängmodeller – det är svårare att ta hand om textilklädsel än för målade ytor på en trä- eller metallbädd..

Säng med stoppad ram

En säng med en metallram köps vanligtvis, som man säger, för tillväxt eller för ett redan vuxet barn, vars höjd inte kommer att förändras nämnvärt. Oftast finns sådana modeller till salu med en snövit färg, som otroligt organiskt passar in i den romantiska stilen att dekorera ett sovrum för en tjej.

Säng i metall

Snövit utförande av sängen och förvaringssystem

Sängar som är placerade längst ner i förvaringssystemen är mycket praktiska eftersom du använder det utrymme som redan är upptaget av sovutrymmet. Men det är viktigt att komma ihåg att det i sådana strukturer är mycket dålig ventilation av madrassen, det är nödvändigt att dra ut lådorna oftare, rengöra förvaringssystemets ytor och vända madrassen.

Säng med förvaringssystem i botten

Rationell användning av rymden

När du väljer en säng med förvaringssystem i den nedre delen är det bättre att ge företräde åt dem, vars front på lådorna inte tar upp allt utrymme, vilket ger möjlighet till ventilation och möjlighet att inte använda handtagen av lådorna.

2 i 1 - säng- och förvaringssystem

Arrangemang av ett rum för en tonåring

Om området i barnrummet är litet kan du överväga att installera en så kallad loftsäng. Sovplatsen ligger på en daggång, och på den lägre nivån finns en arbetsplats, förvaringssystem eller en lekplats. Sådana sängar kan hittas i en typisk version i möbelbutiker eller beställas specifikt för rummets storlek och med hänsyn till barnets höjd..

Loftsäng för att spara plats

Loftsäng med en soffa längst ner

Om utrymmet i barnrummet är mycket blygsamt kan du använda alternativet att bädda in en koja på en plattform, i den nedre delen av vilken rymliga förvaringssystem kommer att placeras. Lådorna kan till och med placeras i plattformsstegen. Men kom ihåg att ventilera golvets insida..

Sovplats på plattformen

Ljus design av en liten plantskola

Du kan dekorera sängen och relaterade möbler själv eller kontakta specialisterna som kommer att implementera det tänkta konceptet att dekorera barnkammaren, beroende på barnets preferenser och hobbyer..

Tematisk utförande av möbler

Sängar för två barn som bor i en dagis

Om utrymmet i rummet för två barn tillåter, blir ordningen av sängarna bredvid varandra (men på ett avstånd för att installera sängbordet) ett logiskt alternativ för att ordna sovplatser. För att ge mer ledigt utrymme för spel kan du ordna sängarna vinkelrätt mot varandra, men allt beror på antalet fönster- och dörröppningar i rummet..

Barnrum för två

Dubbelrum

För att avsevärt spara användbart utrymme i barnkammaren, där två barn bor, används oftast en våningssäng. Detta kan antingen vara en design med samma storlek på sovplatser (om åldersskillnaden hos barn är liten), eller med sängar i olika storlekar. Sådana konstruktiva lösningar sparar kvadratmeter av barnrummet, vilket ger mer utrymme för spel, installation av lagringssystem och arbetsplatser..

Barns våningssäng

Snövit utförande av en våningssäng

Ergonomisk och rationell användning av rymden

Ett annat alternativ för att placera två sängar med olika sängstorlekar gör det möjligt att använda utrymmet i rummet så effektivt som möjligt. I det här fallet ligger den största sängen nedan, och en loftsäng är installerad på den övre nivån. Beroende på konfigurationen av trappan som leder till den övre nivån kan utrymmet under stegen användas som lagringssystem.

Loftsäng och extrasäng

Lantlig stil i ett barnrum är en sällsynthet. Men när man använder omålat trä för utförandet av en våningssäng, besöker associationer med en rustik stil oundvikligen alla som ser ett rum för två barn. Uppenbarligen är trä som material för tillverkning av möbler för en plantskola det föredragna alternativet, av vilket vi kan vara säkra på miljövänlighet och säkerhet, särskilt om barn inte är emot en sådan möbelensemble..

Lantlig plantskola

Om det finns fler än två barn i rummet

När fler än två barn sover i ett rum finns det inga andra alternativ än att använda våningssängar. I det här fallet är det viktigt att hitta en balans mellan kompaktiteten i tvålagiga vapen och tillväxten av barn som kommer att sova på dem. Förutom sovplatser är det faktiskt nödvändigt att organisera arbetsplatser och förvaringssystem för alla invånare i rummet..

Plats för fyra

Ett originalrum för flera barn

Barnrum med två våningssängar

Lagringssystem är en viktig komponent i inredningen

Beroende på barnets ålder för vilken möblerna väljs kommer lagringssystemen att innehålla leksaker, böcker, sportutrustning eller samlarföremål. Men i vilket fall som helst, oavsett barnets preferenser, kommer garderober eller byråer för kläder, skor, tillbehör att behövas. Förvaringssystem för kläder skiljer sig inte mycket från de som finns i vuxenrum. Om måtten på själva möblerna är mindre, blir säkerhetsnivån, miljövänligheten och allergivänliga material högre..

Ovanliga lagringssystem

I ett rum med en säng kan du organisera förvaringssystem bakom sänggaveln, på vardera sidan av den. Små skåp och öppna hyllor rymmer barnets saker, leksaker och böcker.

Förvaringssystem på vardera sidan av sängen

Hyllor över sänggavel

Det är mest logiskt att placera lagringssystem för böcker och tillbehör för kreativitet i omedelbar närhet av arbetsplatsen. Öppna hyllor och bokhyllor är den enklaste, mest kostnadseffektiva och bekväma förvaringsmetoden. Om dina hyllor kommer att fästas på en ram, som erbjuder flera höjdalternativ, kommer din hylla att vara «växa» tillsammans med barnet och med förändringar i hans behov, hobbyer.

Bokhyllor nära arbetsplatsen

För tonåringar kan du överväga alternativet att placera alla nödvändiga förvaringssystem bakom skjutbara skjutdörrar i en stor inbyggd garderob. Samtidigt koncentreras alla garderobsprodukter, böcker och sportattribut på ett ställe, och det användbara utrymmet i rummet sparas på grund av den inbyggda strukturen.

Skjutbar garderob för ett barnrum

Det säregna med tonåringens rum är att ledigt utrymme för aktiva spel inte längre behövs och högst kvadratmeter kan användas för lagringssystem. Till exempel, här är en sådan variant av arrangemanget av förvaringssystem med olika design och utseende runt omkretsen av hela rummet, ger eleven möjlighet att placera allt han behöver inom sitt utrymme. Sådana ensembler görs på beställning och designalternativ begränsas endast av fantasin hos ditt barn och din budget..

Ovanlig design av lagringssystem runt rummets omkrets

Ur en synvinkel att spara utrymme är ett mycket rationellt drag att hitta lagringssystem under fönsternivån. Om värmeradiatorer inte finns där kan några meter av rummet inte bara bli ett rymligt hyllsystem, utan också en bekväm sittgrupp som kan utrustas med mjuka kuddar..

Lagringssystem under fönstret

Organisation av arbetsplatsen och zoner för kreativitet

Även en mycket liten förskolebarn behöver ett bord och en stol för aktiviteter som kräver uthållighet – teckning, tittar på bilder i böcker, brädspel, modellering och andra alternativ för kreativitet. I framtiden, från ett lågt bord och en miniatyrstol, kommer det att bli nödvändigt att gå vidare till att ordna en fullvärdig arbetsplats för klasser och studier, och detta kommer att behöva göras långt innan skolstarten..

Miniatyr träningsutrymme

Ljusa möbler för barnkammaren

Barnrum i ljusa färger

Ett höjdjusterbart skrivbord är inte ovanligt i möbelaffärer och på relaterade resurser. Stolar och små fåtöljer som kan ändra både höjd och lutning på ryggstödet finns också kommersiellt. Du måste bara spendera en gång och sedan bara justera möbelns position beroende på barnets tillväxttakt.

Justerbar arbetsplats

Det finns många alternativ för att ordna arbetsplatsen. Faktum är att för att barnet ska trivas med att studera behövs det inte mycket utrymme i barnkammaren. En smal konsol som bara fästs på väggen blir det mest kompakta alternativet för ett skrivbord. Öppna hyllor ovanför arbetsplatsen är tillräckligt rymliga och tar liten plats.

Barnkammare i gråtoner

Kontrastmöbler

Liten arbetsplats

En halvoval konsol baserad på ett ben är inte bara en säker plats för studier och kreativitet, utan också en möjlighet att sitta vid ett så improviserat skrivbord från båda sidor.

Ovanlig uppläggning av arbetsområdet

Vanligtvis är en arbetsplats för ett barn utrustad med ett fönster för att ge den nödvändiga belysningsnivån under dagtid. I detta fall kan hela utrymmet runt fönsteröppningen användas för lagringssystem eller begränsas till endast den nedre delen som ligger under fönsterbrädans nivå..

Arrangemang av ett rum för en tonårspojke

I ett rum där två barn bor är det viktigt att inte bara ha bekväma sovplatser utan också att organisera arbetsplatser för vart och ett av barnen. Beroende på barnets höjd och ålder väljs ett skrivbord – det fungerar inte för att vara begränsat till ett arbetsområde.

Barnrum i vita nyanser

Designers använder sällan retrostilen för att dekorera ett barnrum. Men om barnets och föräldrarnas åsikt när det gäller att välja möbler för att organisera en arbetsplats och ett område för kreativitet sammanfaller, kommer interiören att visa sig vara original, intressant och samtidigt praktisk.

Retrostil för barnkammaren

Rum för skolbarn

Lekmöbler är inte en lyx, utan ett utvecklingsmedel

Tyvärr är det inte alltid möjligt att utrusta barnrummet inte bara med den nödvändiga uppsättningen möbler, utan också inkludera lekmöbler som hjälper barnet att utvecklas inom alla sfärer i sitt liv. Ofta finns det helt enkelt ingen plats för rutschkanor, gungor, hus, tält och sportutrustning i ett litet barnrum. Men även mjuka puffar kan användas som ett lekelement – att bygga torn och vadar, att zonera ett utrymme om två eller flera barn bor i ett rum, för att inte tala om den ursprungliga funktionen att sitta.

Lekmöbler för barns utveckling

Till exempel kan en mindre kopia av en köksuppsättning inte bara bli en plats för spel, en underbar simulator för den framtida värdinnan, utan också ett förvaringssystem för leksaksrätter och köksredskap. Om utrymmet i rummet tillåter, blir den kompakta möbelensemblen en höjdpunkt i interiören och en favoritplats för ett barn, stolthet inför vänner.

Barnköksset

Gungstolar, hängande gungor eller till och med bungee -gäng, miniatyrhängmattor eller sportutrustning är inte obligatoriska attribut för barnrum, men de diversifierar otroligt barnets liv, ger nya idéer för spel och påverkar därför utvecklingen av ditt barn.

Lekplats för barnkammaren

Barnrum på vinden