Kök med en yta på 6 kvm. m – praktisk och snygg design

För ryska ägare «Chrusjtjov» kök med en yta på 5,75 kvm. m länge sedan «stötesten». Men även i många lägenheter som byggdes senare, finns ofta kök med en yta på 6-6,5 kvadratmeter. m. Ett sådant blygsamt rum kan förvirra ägaren till ett privat hus med ett rymligt kök, men de flesta av våra landsmän är väl medvetna om att även i ett så blygsamt rum är det möjligt att organisera inte bara ett bekvämt arbetsområde utan också ett segment för att äta. Det viktigaste är att rationellt och effektivt fördela det tillgängliga användbara utrymmet, för att beräkna bokstavligen varje kvadratcentimeter. Och naturligtvis, använd designtekniker för att visuellt öka utrymmet om du inte kan påverka rummets fysiska egenskaper och utöka det..

Lång och smal köksdesign

Kompakt kök

Köksensemblens layout är en prioritet

Att effektivt välja layout för förvaringssystem, inbyggda vitvaror och arbetsytor är en av huvudpunkterna i upprättandet av en plan för renovering av ett litet kök. Faktum är att inte bara rummets utseende utan även ergonomin i arbetsprocesser, bekvämligheten med att använda alla inre element beror på hur rationellt köksuppsättningen är fördelad.

Fasader på köksensemblen

Kök i ljusa färger

Efterbehandling för ett litet kök

Snövit fasader

Hyllor och skåp

Så valet av möbeluppsättningens layout beror på följande faktorer:

  • formen på rummet är ett av huvudkriterierna;
  • platsen och storleken på dörröppningsfönstret, närvaron av ett balkongblock eller utgång till bakgården (i fallet med ett privat huskök);
  • platsen för kommunikationssystem som inte kan överföras;
  • behovet av att hitta kylskåpet i köksutrymmet (i många lägenheter, även små, är det möjligt att integrera kylskåpet i korridoren);
  • möjligheten att installera en tvättmaskin i badrummet (vissa ägare måste installera dessa hushållsapparater i köket);
  • möjligheten att flytta matplatsen till vardagsrummet eller behovet av att ordna en matgrupp i köket;
  • antalet familjemedlemmar (små barn och äldre);
  • antalet hushållsapparater som måste byggas in i möbeluppsättningen, förutom spis eller spis (mikrovågsugn, diskmaskin, ugn).

Öppna hyllor som inredning

Peninsula kök

Skandinavisk stil

Kök i gråtoner

Accent på bänkskivor

Linjär layout av möbelensemblen

En linjär eller enradig layout antar placeringen av lagringssystem och inbyggda apparater längs en av rummets långsidor. Om rummet är i form av en fyrkantig eller inte mycket långsträckt rektangel, så med det här arrangemanget av köksenheten, kommer det att finnas tillräckligt med utrymme för att installera en ö eller halvö, som inte bara kommer att fungera som ett lagringssystem och en yta för integrera en spis eller diskbänk, men också som plats för måltider för två eller tre personer (beroende på storlek och plats).

Linjär layout

Kök på balkongen

Enstaka rad på ön

Kökssats i en rad

Enradig möbel och halvö

Hörnplanering av köksuppsättningen

L-formad eller vinklad layout av köksmöbler är universell genom att den är lämplig för rum i alla former och storlekar. Denna metod för att installera en möbeluppsättning innebär placering av förvaringssystem och inbyggda apparater längs en av rummets långa väggar och en yta vinkelrätt mot den. Fördelen med layouten är att kortsidan av möbelensemblen kan installeras längs väggen med en dörröppning och lämnar den motsatta ytan för att placera matgruppen.

Fokusera på köksön

Hörnsats

Hörnlayout

L-formad layout

Att göra ett litet kök

Om ett köksrum med ett litet område har en form nära ett torg, men efter att ha installerat ett hörnset kommer det att finnas tillräckligt med utrymme för att rymma ett litet matbord (oftast runt eller oval). Om rummet är mycket långsträckt kan du begränsa dig till en smal konsol direkt på väggen och vila på bara ett stöd, vilket förenklar placeringen av dem som vill äta i ett litet kök. I vissa fall är det möjligt att höja fönsterbrädan till önskad höjd och förvandla den till en smal bordsskiva för mat.

Fönsterbrädan istället för bordsskivan

Island layout

Glansiga vita fasader

Snövit design

Kök med matgrupp

U-formad uppställning av möbler

Layout i form av ett brev «NS» antar placeringen av köksensemblen längs tre väggar och lämnar bara en yta med en dörröppning fri. Om köket har ett fönster avbryts den övre delen av köksskåpen eller växlar med öppna hyllor som kan placeras runt fönsteröppningen. Denna layout gör att du kan skapa maximalt antal lagringssystem i ett litet kök. Men samtidigt förblir ledigt utrymme i mitten, vilket inte räcker för att installera en matgrupp, utan bara för bekväm rörelse mellan topparna «fungerande triangel» – spisar (spis), kylskåp och handfat.

U-formad layout

Layout med bokstaven P

U-format kök

Gröna fasader

Ställ ut längs tre väggar

Vita fronter - mörka bänkskivor

Lätt interiör

Parallell layout eller kök i två rader

Köksensemblens arrangemang i två rader innebär användning av två långsidor i rummet. Denna layout är lämplig för genomgångsrum, kök med balkongblock eller panoramafönster. Parallell layout gör det möjligt att installera mer än tillräckligt med lagringssystem, ordna imaginära hörn «fungerande triangel» med hög ergonomi. Men för en matgrupp, av alla ändringar, i ett kök med en yta på 6 kvm. Jag kommer bara inte att få plats.

Parallell layout

Kök i två rader

Ovanlig köksdesign

Effektiva sätt att spara och visuellt öka utrymme

Planeringen av reparationer i små rum måste bemötas med särskild omsorg. Det är nödvändigt att rita en detaljerad plan (på papper eller i ett speciellt program). Samtidigt, även i planeringsstadiet, är det nödvändigt att ta hänsyn till alla nyanser och till och med sådana bagateller som köksaccessoarer. En detaljerad beskrivning av alla arbetsprocesser hjälper dig att inte slösa extra pengar och tid. Kom ihåg det välkända spelet «tetris» och fortsätt noggrant att mäta tillgängliga kvadratmeter och deras konfiguration i rymden.

Lätt interiör

Ljus design

Fasader med glasinsatser

Att göra ett litet kök

Island layout

I små utrymmen är det nödvändigt att använda alla tillgängliga möjligheter. Därför rekommenderar de flesta designers att installera möbeluppsättningar från taket till golvet. Även om användningen av övre lagringssystem inte är det mest praktiska enligt hushållens genomsnittliga höjd, kan du placera hushållsartiklar där som familjen inte ofta använder. Med ett sådant arrangemang av den övre nivån är det mer lämpligt att endast använda ljusa nyanser för utförande av fasader, så att bilden av ett litet rum inte är för monumental, vilket sätter press på hushållens psyke.

Kök med ö

Takskåp

Vit och ljus

Traditionell stil

Accent på köksförklädet

Huvudproblemet med ett kök med en liten yta på 6 kvm. m är bristen på ledigt utrymme för att installera en fullvärdig matgrupp. I det här fallet måste du använda olika designtrick och naturligtvis sänka ribban för att få plats att äta. Vikbara bordsskivor som är monterade på väggen, smala konsoler i form av hyllor med ett stöd, fällbara kompakta bord – ett lämpligt alternativ för varje specifik situation kan hittas både bland färdiga lösningar i butiker för köksinredning, samt beställning skräddarsydda storlekar.

Fällbart matbord

Snövit yta

Matställ-hylla

Fällbar matgrupp

I små, men multifunktionella rum, till exempel ett kök, frågan om effektiv användning av den s.k «döda zoner» – hörn. Moderna möbeltillverkare utför flera sätt att arrangera skåp med hörnutrymmen för den mest praktiska användningen. Dessa kan vara utdragbara hyllor med vinkel- eller cirkulär rotation. Fasader för sådana skåp och hyllor kan också utföras på olika sätt, beroende på hur bekvämt det är att öppna dörrarna i en eller annan riktning (installation av vikdörrar, lyftmekanismer är också möjliga). Det är bättre när du gör ett headset (eller köper en nyckelfärdig lösning) att spendera pengar på moderna enheter för att underlätta driften av lagringssystem och förlänga deras livslängd.

Dekorering av hörnet

Rationell användning av rymden

Cirkulära hyllor

Hörnensemble

Färgpalett för ett litet kök

Varje husägare med ett litet kök vet mycket väl att det är nödvändigt att använda ljusa nyanser för dekoration och utförande av köksuppsättningens fasader. De hjälper inte bara att visuellt förstora rummets utrymme, dölja eller suddiga ut de arkitektoniska bristerna i rummet och dess dekoration, utan också skapa en bild av interiören som är lätt för psykologisk uppfattning. För att göra den ljusa möbelensemblen ännu lättare att uppfatta kan dörrarna till köksskåpen i den övre delen göras med glasinsatser, eftersom de oftast gångjärnsförvaringssystemen är placerade från själva taket för att spara utrymme.

Snövit headset

Snövit idyll

Vitt kompakt kök

Skåp med glasinsatser

Vitt för ett smalt rum

Klassiska motiv

Små köksutrymmen erbjuder ett brett utbud av pastellfärger – från ljusgrått till vitkalkat guld. Oftast väljer designers en pastellton för utförandet av köksfasader, och väggarna är gjorda i vitt. Men den motsatta kombinationen är också möjlig. Oroa dig inte för att rummet är för vagt, som en suddig ljus bild – inte bara glansen av rostfritt stål och kromelement i hushållsapparater hjälper till att betona kökets geometri, utan också mörka bänkskivor, förklädsel med medium- storlek mönster eller vanligt, men ljusare. än väggprestanda.

Pastell nyanser

Pasteller för väggdekoration

Ljusa färger för köksdesign

Ljusgrå ensemble

Fina nyanser

Ljusa nyanser för köket

Kök vid trappan

När du väljer en färgpalett oroar många ägare av små köksutrymmen att en ljus ton i dekorationen och utförandet av fasaderna på en möbeluppsättning alltid kommer att leda till en bild där associationer med en sjukhusavdelning eller en operationssal kommer att vara klart läst. Men du kan skapa den nödvändiga accentfärgen (inte nödvändigtvis särskilt ljus) i ett litet rum. Golvets mörka design hjälper inte bara att betona rummets geometri, att skapa en gynnsam känsla «landa under fötterna», men också skapa ett välbehövligt fokus för vår vision. Du kan också använda en mörkare eller ljusare färg på bänkskivorna (medan materialvalet för deras tillverkning inte är så viktigt).

Mörka fläckar i ett skarpt vitt kök

Mörk accent i ett ljust kök

Betoning på golvdekoration

Matbord utanför köket

Kontrasterande kombinationer

Mörka bänkskivor för ett friskt vitt kök

«Utspädning» snövit yta genom integrering av inredningsdetaljer gjorda av trä har en gynnsam effekt inte bara på rummets färgtemperatur, utan också på vår psykologiska uppfattning av bilden av rummet. Det naturliga trämönstret (även om det är tillverkat av konstgjort material, men med en hög äkthet) ger alltid värme och komfort till köksinredningen.

Skandinaviska motiv

Snövit och träig

Trä och rostfritt stål

Integration av trä i ett vitt kök

Trä för bänkskivor

Lantliga motiv

Om den övre delen av köksskåp utförs i en ljus ton och den nedre nivån i en mörk, kan du uppnå en visuell ökning av rummets höjd. I det här fallet är det inte nödvändigt att använda radikal svart, det räcker med grå, bruna, mörkblå djupa toner..

Rationell layout

Accenter i ett grått kök

Mörk botten - ljus topp

Snövit och grå

Designers rekommenderar inte att använda flera ljusa färg accenter i ett litet rum, även om efterbehandling och grundinredning är i ljusa färger. Det är bättre att välja ett ljust föremål – en stor hushållsapparat, ett väggskåp eller fasaden på ön, utförandet av ett matbord eller stolar (pallar) för det.

Små köksdetaljer

Retro hushållsapparater

Ljusa accentelement

Accentytor

Ljusa hushållsapparater

En ljus köksbacksplash kan vara en bra accentfärg för ett litet köksutrymme. Å ena sidan kommer förklädets färg att hjälpa till att späda ljuspaletten i interiören, å andra sidan kommer det att betona gränserna för köksskåpens övre och nedre nivåer. Oftast används keramiska plattor eller mosaik för att avsluta förklädet. Men nyligen kan du hitta andra typer av efterbehandlingsmaterial för att dekorera områden med hög luftfuktighet, extrema temperaturer och möjlig mekanisk belastning – väggpaneler av glas, akryl, glasfiber.

Original förklädsel

Accent yta - förkläde

Accent köksförkläde

Om köket är 6 kvm. m är en del av ett kombinerat rum, där det också finns ett vardagsrum och en matsal, då har å ena sidan ägarna fler möjligheter att skapa en layout, och å andra sidan har de mer ansvar för att välja färglösningar för efterbehandling och utförande av fasaderna på möbelensemblen. Det är trots allt nödvändigt att köket inte sticker ut från det allmänna designkonceptet för det kombinerade utrymmet, men samtidigt var det villkorligt zoniserat, inklusive nummer och användning av möblernas färg. Och i detta fall påverkas valet av färgschema till stor del av själva rummets skala, antalet och storleken på fönster (nivå av naturlig belysning) och de färglösningar som antogs för inredningen av rekreationsområdet och matsegment (om någon).

Kökssegment i grå nyanser

Träd överallt

Kök i vardagsrummet

Köksdel i ett kombinerat rum

Original köksdesign

Kreativt tillvägagångssätt för dekoration