Hörnkök layout – design 2018

Köksutrymme är alltid en stötesten för ägare av både små lägenheter och rymliga privata hus. För många interiörelement måste beaktas, det finns många dilemman att lösa och planera hela reparationsförloppet i skedet av att skissa bilden av rummet. Men i de flesta fall måste alla dessa beslut fattas för ett mycket blygsamt rum, ofta med komplex geometri och «original-» plats för kommunikationssystem. Ett av de viktigaste besluten är i alla fall valet av köksenhetens layout. Faktum är att inte bara inredningen i köksområdet, utan också dess funktionalitet, användarvänlighet för alla komponenter och kökets utseende i hög grad beror på hur förvaringssystem, arbetsytor och inbyggda hushållsapparater är placerade. Vi uppmärksammar dig ett urval av designprojekt för kökslokaler där möbelensemblens hörnlayout användes som den mest mångsidiga och praktiska.

Möbeluppsättningens hörnlayout

Hörnmöbel ensemble

Hörnkök i mörka färger

Funktioner i köksensemblens hörnlayout

Det är inte för ingenting som köksensemblens vinklade layout är så populär. Det har ett antal fördelar:

  • vinklad layout är lämplig för nästan alla rum i form, av alla storlekar;
  • sidorna på hörnsatsen kan ha olika längder, beroende på köksutrymmeets parametrar;
  • med ett vinklat arrangemang av möbelensemblen är det möjligt att integrera maximalt antal förvaringssystem på minsta yta av det användbara köksutrymmet;
  • i den L-formade layouten är det lätt att skriva in topparna på den sk «fungerande triangel» – diskbänk, spis (spis) och kylskåp;
  • även i ett medelstort kök, efter att ha installerat ett hörnmöbel ensemble, finns det tillräckligt med utrymme för att rymma en matgrupp, en köksö eller en halvö som kan fungera som en plats för måltider.

Hörnmöbelarrangemang

Snövit fasader

Hörnläge

Mot bakgrunden av ett ljust förkläde

Kontrast headset

L-formad layout i kök i olika former och storlekar

En av de viktigaste fördelarna med möbelensemblens vinklade layout är att den organiskt kan passa in i ett rum av vilken form och storlek som helst – du behöver bara bestämma längden på headsetets sidor – om det blir en komposition i form av ett brev «G» eller ett hörn med lika linjesegment. I kök i standardlägenheter, med en yta på högst 6,5 kvm. m, som regel är uppsättningen belägen med långsidan längs väggen med kommunikation (spis, varmvattenberedare, handfat), kortsidan gränsar vanligtvis till dörröppningen. Detta arrangemang tillåter inte bara att placera ett tillräckligt antal lagringssystem och bygga in hushållsapparater, utan också lämna utrymme för att installera en liten matgrupp eller bardisk..

I pastellfärger

Hörnkomposition

Ljusblått headset

Lätt köksdesign

Layout med brev

Om ett av kökshörnen består av fönsteröppningar (det här alternativet är vanligare i privata hus, mindre ofta i lägenheter med en ny layout), var det mest logiskt att placera ett handfat i denna zon. Att tvätta vid fönstret är drömmen för många hemmafruar. Rutinmässiga köksprocesser är mycket trevligare att utföra, med möjlighet att beundra den vackra utsikten från fönstret. Och nivån av naturligt ljus i detta fall är maximal, vilket inte kan ha en gynnsam effekt på kvaliteten på att diska och utföra andra arbetsprocesser..

Hörndekoration

Hörn från fönster

Hörnset och ö

Sjunka vid fönstret

Diskar vid fönstret

Trä och sten till köket

Men även i ett köksutrymme utan fönster kan ett handfat placeras effektivt i hörnet av rummet. Fördelen med hörnområdet är att det har tillräckligt med utrymme även för ett dubbelt handfat. Och varje förbättring av viktiga funktionella delar i köksmiljön leder inte bara till att du sparar tid och ansträngning, utan också njuter av rutinmässiga arbetsprocesser..

Handfat i hörnet av köket

Kök med mörka fasader

Hörnset med släta fasader

Organisering av en matplats i köket med ett hörnset

Som nämnts ovan låter köksensemblens vinklade layout dig lämna tillräckligt med användbart köksutrymme för installation av en matgrupp. Men det beror på rummets storlek och form – om det blir ett rymligt matbord med bekväma stolar eller en liten konsol som är fäst på väggen och tillåter bara två familjemedlemmar att njuta av en måltid. Storleken och modifieringen av själva matgruppen beror också på platsen (och antalet) på fönster- och dörröppningar..

Snövit yta

Original design

Layout för ett rymligt kök

Headset i ljusa färger

I utländska köksdesignprojekt är användningen av en köksö otroligt populär. Våra landsmän går också med i denna trend och upplever personligen fördelarna med att använda en fristående modul, som kan fungera som ett extra lagringssystem, en plats för integrering av hushållsapparater, installation av diskbänk, spishäll. Men inom ramen för vårt ämne intresserar köksön oss främst som en modul för att organisera en plats för måltider. För dessa ändamål kan köksbänkskivan förlängas både på ena sidan (platser för två familjemedlemmar) och i hörnet av modulen (3-4 personer kan sitta, beroende på bänkskivans storlek).

Fasader i trä

Stor köksö

Kök i gråtoner

Original ö

Lakoniska färglösningar

Mörk botten, ljus topp

Matplats - köksö

Ett annat sätt att organisera din måltid är att använda halvön bänkskivan. Till skillnad från ön är det inte en helt fristående modul och är fäst på ena sidan till väggen eller köksenheten. För rum med en liten yta (där det inte finns tillräckligt med användbart utrymme för en köksö eller en fullvärdig matgrupp) kan halvön vara ett utmärkt sätt att införa ytterligare lagringssystem och ordna ett matsegment för två eller tre familjemedlemmar.

Hörnlayout med halvön

Möbeluppsättning med en halvö

Halvön är en plats för korta måltider

Kompakt layout

Kontrasterande kombinationer

Peninsula - bardisk

För ryssar är det vanligaste sättet att organisera en matplats att ställa upp ett bord och stolar för måltider. Tyvärr har inte alla ryska lägenheter tillräckligt med utrymme för att rymma en fullvärdig matgrupp. Men möbelensemblens vinklade layout hjälper till att spara användbart utrymme i små rum, utan betydande förluster i antalet förvaringssystem och inbyggda hushållsapparater.

Original matbord

Design av matbord

Traditionell föreställning

Köksfronter – verkliga idéer från 2017

Ägarna till lägenheter och hus som planerar renoveringar i sina köksutrymmen var hela tiden villkorligt uppdelade i dem som trots alla innovationer föredrar de tidlösa klassikerna och de som gillar moderna designidéer. Modern stilistik strävar efter minimalism samtidigt som principerna för personlig komfort bevaras. Möbler i modern stil ser enkla och koncisa ut, men samtidigt är de otroligt funktionella, praktiska och enkla att använda. I detta fall behöver fasaderna inte vara helt släta, utan inredning och synliga beslag. Moderna headset kan till exempel vara en kombination av släta fronter i ensemblens övre del och skåpdörrar utrustade med handtag i nedre delen.

Samtida stil

Lakonisk design

Snövit idyll

Modern köksdesign

Smidiga fasader på ett lakoniskt headset

Klassiska fasader genomgår också förändringar till förmån för ett förenklat utseende och enkel tillverkning och vidare drift. Komplexa sniderier eller utsmyckade beslag är inte längre synliga även i klassiska köksdesignprojekt, de ersattes av interiörer i nyklassisk stil, med traditioner kvar, men anpassade till modern verklighet.

Traditionell design

Nyklassisk stil

Klassiska fasader

Klassiskt kök

En av de svåraste, från synpunkten för effektiv användning, är platsen för alla rum hörnet. I ett sådant funktionellt laddat köksutrymme blir hörnzonernas rationella drift en stötesten. I de flesta fall har köksfaciliteter inte tillräckligt med yta, och för att spara användbart utrymme hålls kontot med centimeter. Lyckligtvis har moderna möbeltillverkare hittat många sätt att designa lagringssystem på det mest rationella sättet, bekvämt i drift och rengöring..

Hörnskåpshyllor

Organisation av lagringssystem i hörnet

Ej standardiserad lösning

Ovanlig lösning

Dekorering av hörnet

Ett av alternativen för fasaden på hörnförvaringssystemet är lådor, vars beklädnad imiterar hörnet. Detta tillvägagångssätt tillåter inte bara att bevara bilden av ett hörnset, utan också att inte spendera en enda extra centimeter ledigt utrymme i köket. För lagringssystem medför detta en liten kapacitetsförlust..

Hörnfasader

Lådfronter

Lådor

Vy ovanifrån

Lätta hörnfasader

I trendigt grått

Radiellt utförande är mindre vanligt. «hörn» fasader på köksuppsättningens nedre nivå. Halvcirkelformade fasader är svårare att tillverka, vilket betyder dyrare. Men det ursprungliga utseendet och den säkra prestandan kompenserar för den höga kostnaden.

Hörngarderob i halvcirkel

Radiella fasader

Böjda former

Mjuka linjer

Ett annat effektivt sätt att designa ett hörnskåp är att designa det i form av en femkant. I detta fall skärs en liten del av hörnet av den yttre delen av headsetet av, köksytan som återstår för installation av matgruppen och fri rörlighet reduceras, men inte kritiskt. Men utförandet av själva fasaden är inget komplicerat och kommer inte att kosta mycket mer än tillverkning av andra element i lagringssystem.

Pentagonskåp

Betoning på den övre nivån

Pentagonformad garderob

Det ursprungliga hörnet av köket

Om hörnet på en möbeluppsättning består av två förvaringssystem blir användarvänligheten hos sådana skåp problematisk. När allt kommer omkring kommer innehållet i sådana lagringssystem att ligga ganska djupt i hörnet av rummet. För att underlätta användningen av hörnskåp har möbeltillverkare kommit med många alternativ för utrullning och vridbara hyllor. Beroende på vilket format köksredskapen ska förvaras i skåp kan du välja olika alternativ

Smarta lagringssystem

Utrullningsbara hyllor

Förvaring i hörnskåp

Bekväm förvaring

Optimal användning av lagringssystem

Ovanifrån av hörnskåpet

I vissa fall kan det vara motiverat att bädda in en spis eller en uppsättning spis och ugn i hörnet av en möbeluppsättning. Även om det kommer att kräva mer användbart utrymme i hörnområdet. I mycket långsträckta köksutrymmen eller genomgångsytor finns det ofta inget annat sätt att organisera ett ergonomiskt arrangemang «fungerande triangel», en av de villkorade hörnen är plattan.

Spis i hörnet av köket

Inbyggd spis och fläkt

Icke trivial hörndesign

Imponerande platta i hörnet av rummet

I vissa fall är det lämpligt att använda ett hörnskåp (för hela möbeluppsättningens höjd) för att effektivt använda hörnet av rummet. Men detta arrangemang av förvaringssystem är lämpligt för medelstora till stora kök. Då blir avbrottet av bänkskivorna för installationen av ett rymligt skåp-pennahus inte kritiskt och lätt «trimmade» det område som återstår efter installationen av headsetet kommer att vara tillräckligt för att installera en matgrupp, ö eller halvö med en bordsskiva för måltider.

Skåp-skafferi

Hörnskåp-pennfodral

Vita fronter, svarta bänkskivor

Ovanlig hörngarderob

Inbyggd hörngarderob

Både i färdiga möbellösningar för köket och i specialtillverkade headset kan du se följande alternativ för att organisera förvaringssystem i hörnet av köket. Det finns inget utrymme mellan skåpens övre och nedre nivåer, det är upptaget av lådor eller svängdörrar i ett lagringssystem, oftast gjorda i form av en femkant (mindre ofta har sådana skåp en halvcirkelformad fasad).

Lantlig stil

Ovanlig fasadfärg

Olika utformningar av fasader

I ljusgrå toner

Träversion

Om vi ​​pratar om organisationen av förvaringssystem i hörnet av köket på det övre planet, så är det enklaste och samtidigt ursprungliga sättet att hänga öppna hyllor. Dessa hyllor är gjorda i en hörndesign och gör att du effektivt kan använda ett svårt område i rummet. Dessutom tillåter öppna hyllor «utspädd» soliditet i den övre delen av köksskåp, ge variation till utformningen av fasaderna på möbeluppsättningen.

Hyllor som ett alternativ till toppskiktet

Öppna hyllor

Ovanlig sammansättning av hyllor

Varmt kök

Randiga fasader

Original köksinredning