Hörngarderob i sovrumsinteriören

Det är svårt att föreställa sig en sovrumsinredning utan förvaringssystem. Traditionellt används en garderob som skåpmöbler för förvaring av kläder, skor och accessoarer. I det inre av ens ett litet sovrum hjälper en hörngarderob till att lösa problemet med att lagra garderoben för två personer eller till och med alla familjemedlemmar. Det är den vinklade konfigurationen som möjliggör den mest effektiva användningen av det användbara utrymmet i rummet. Samtidigt kan garderoben tillverkas i vilken design som helst och innehålla den fyllning som passar dig och som helt uppfyller din familjs behov när det gäller att lagra saker, skor, tillbehör och sängkläder. Du kan hitta en färdig lösning eller beställa en hörnskåpsmodell för din storlek för varje stilistisk utförande av sovutrymmet.

Hörn öppet skåp

Alternativ för hörngarderober för sovrummet

Valet av skåpsmodell kommer att påverkas av följande kriterier:

 • rummets storlek och dess layout, liksom mängden användbart utrymme som tilldelas specifikt för installation av skåpet;
 • utförandet av hela interiören;
 • rummets färgschema;
 • materialet för utförandet av huvudmöblerna, bland vilka först och främst sängen;
 • garderobens fyllning beror på antalet garderobsprodukter som måste lagras i hörnsystemet, liksom sakens art – linne, skor, sängkläder, sportattribut och tillbehör och andra element.

Inbyggd hörngarderob

Kombinerad hörngarderob

Om vi ​​pratar om hur man installerar hörnskåp, kan alla modeller delas in i två grupper:

 • inbyggt;
 • skåp eller fristående.

Garderob med snövit kropp

Hörngarderobensemble

I ett snövit sovrum

Varje typ av skåp har sina egna fördelar och nackdelar. Till exempel är den uppenbara fördelen med ett skåpskåp dess rörlighet. Du kan ordna om möblerna till ett annat hörn av rummet eller till och med «förflytta» till ett annat rum. Du kan också flytta garderoben till ett nytt hem vid byte av lägenhet eller bostadsägande. Med inbyggda modeller är sådana manipulationer antingen omöjliga alls eller kommer att kräva ytterligare kostnader för demontering på den gamla platsen och installation på en ny (medan ändringar är oundvikliga, eftersom dimensionerna på det fria området för installation sannolikt inte kommer att sammanfalla).

Hörnskåp

Möbeluppsättning med en arbetsplats

Men de inbyggda garderoberna har också uppenbara fördelar – de är gjorda på beställning, vilket innebär att de kommer att använda det tillgängliga sovrumsutrymmet så effektivt som möjligt. Samtidigt är den inre delen av den inbyggda garderoben alltid större än en liknande modell av skåpmöbler. Utformningen av det inbyggda hörnskåpet kan vara vilken som helst, det begränsas endast av det lediga utrymmet i rummet, familjens behov och dess ekonomiska kapacitet.

Headset i massivt trä

Inbyggd garderob

Inbyggd lagringsenhet

Ensemble med svängdörrar

Om vi ​​pratar om formen på hörnskåp kan alla modeller delas in i följande grupper:

Triangulär – om du tittar på skåpet uppifrån så syns en triangel tydligt i planen. Fördelarna med sådana skåp inkluderar enkelheten i utförandet och därmed det demokratiska värdet av den slutliga kostnaden för möbeln. Samtidigt är modellens inre volym tillräckligt stor för att rymma ett stort antal garderobsprodukter. Den största nackdelen är det faktum att triangulära skåp «Ät så mycket du orkar» en stor mängd utrymme och för rum av blygsam storlek kanske inte är lämpliga.

Hörn inbyggd garderob på vinden

Garderob med en triangel i basen

Trapezformad – vid basen av en sådan skåpmodell finns en trapets (oftast rektangulär). Sådana möbler har hög lagringskapacitet och är lätta att kombinera med resten av förvaringsmodulerna och alla andra möbler i sovrumsinteriören..

Hörnskåp i originalform

Femsidig – i analogi med andra modeller, i planen för sådana skåp, är en femkant tydligt synlig (oftast mångsidig). Denna version av hörnskåpet är förtjänat en av de mest populära på grund av sin höga kapacitet..

Pentagonformade skåp

Pentagonal hörnskåp

Ovanlig design

Radie eller radiell skåp har släta böjda fasader. Den största fördelen är prestandans originalitet och förmågan att harmoniskt integreras i sovrumsinredningens komplexa stilistiska prestanda. Men komplexiteten vid tillverkning av radiella fasader ökar alltid kostnaden för den slutliga kostnaden för produkten – den största nackdelen med denna typ av skåp.

Med en radie fasad

Mjuka linjer

Avrundade kurvor

Rymligt radie skåp

L-formad skåpen talar för sig själva – bokstaven syns i basen av modellerna «G». Ofta finns det alternativ med lika långa sidor. «hörn», och inte bara i analogi med bokstaven, när en av sidorna är betydligt längre än vinkelrätt. Sådana mönster gör att du kan använda hörnutrymmet i rummet så effektivt som möjligt, samtidigt som det lämnar tillräckligt med ledigt utrymme för att närma sig skåpfasaderna.

L-formad garderob i sovrummet

Stor garderob i form av ett brev

Hörnförvaringssystem

Hörnförvaringsmoduler

Design och material för utförande av fasader på hörnskåp

Hörngarderoben, som kommer att vara en del av sovrumsinredningen, måste matcha den med stil. Om vi ​​pratar om ett rum av mycket blygsam storlek, är det bättre att välja en ljus fasad, som matchar färgvalet med väggdekorationen. I det här fallet skapar inte ens ett skrymmande (för ett litet rum) hörnskåp visuellt tryck, utan bidrar till att skapa en lakonisk och samtidigt ljus bild av rummet..

Ljus färgpalett

Snövit design

Vit garderob

I ett rymligt sovrum finns det mycket fler möjligheter för stil- och färgvariationer i utförandet av ett hörnskåp. Du kan välja kontrasterande, accentfärger för utförandet av sovrumsmöblerna – sängar och förvaringssystem i form av ett hörnskåp. Samtidigt kan både väggarna i rummet och fasaderna på hörnsetet vara ljusa..

Hörnmöbel ensemble

Komplett med toalettbord

Kontrasterande kombinationer

De avgörande elementen i utseendet på alla skåp och hörnstrukturen är inget undantag är dess fasader. De kan utföras från följande material;

 • MDF eller fiberboard belagd med PVC -film, plast eller fanerad (de vanligaste alternativen, acceptabla när det gäller kostnad och kvalitet på produkter);
 • spegeldukar (ett oumbärligt alternativ för små utrymmen som behöver visuell förstoring), de kan vara släta eller präglade, och även innehålla lasergravering, fotoutskrift;
 • tjocka härdat glasdukar, som kan presenteras i både transparent och frostad form. Glaset kan också tryckas med ett fotoutskriftsmönster. Ett lager speciallack appliceras ofta under dukarna, vilket skapar originella variationer i skapandet av skåpfasader;
 • kombination av material inom hörnskåpets fasader. Till exempel kan MDF kombineras med glas- eller spegelduk..

Ovanlig och lyxig lösning

Kombination av MDF och glas

Kombinerad

En original lösning för lagringssystem

Skåpets utseende påverkas också av närvaron och utformningen av beslag. Uppenbarligen bör de funktionella och dekorativa elementen i hörnskåpens fasader överensstämma med den övergripande utförandet av både möbelmodellen och hela sovrumsinteriören. I rum inredda i modern stil, loft eller högteknologi kan du också hitta helt släta fasader på skåp med dolda beslag..

Lakoniskt alternativ

I en tonårs sovrum

Släta fasader

Loftstil garderob

Hörnskåpsdörrar

Förutom storlekarna, färgerna och materialet på hörnskåpet, innan du köper eller beställer sovrumsmöbler, måste du bestämma vilken typ av dörrar för ett stort förvaringssystem. När det gäller öppningsfunktioner kan alla dörrar delas in i följande typer:

Svängande – det vanliga sättet för de flesta av oss att öppna dörrar inuti rummet. Fördelarna med sådana strukturer inkluderar enkelhet i utförande, tillförlitlighet och förtrogenhet vid användning. Svängdörrar är bra för de flesta stilistiska alternativ för inredningen i sovrummet. Nackdelarna med svängstrukturer inkluderar behovet av ledigt utrymme framför fasaderna för smidig öppning av dörrar.

Traditionell garderob med svängdörrar

Komplex av förvaringssystem med gångjärnsdörrar

Klassisk stil

Komplex för ett barnrum

Glidande dörrar öppnas enligt principen om fackdörrar i tågvagnar – strukturen rör sig åt sidan längs skenan. Den uppenbara fördelen med sådana produkter är att de kan användas i rum av blygsam storlek – det finns inget behov av ledigt utrymme framför dörren för att öppna dörrarna. En garderob med skjutdörrar är lämplig för ett litet sovrum, den kan placeras nästan nära andra inredningsartiklar. Nackdelen med ett hörnskåp med skjutdörrar är att denna modell inte är lämplig för alla stilistiska riktningar vid utformning av utrymmen. I ett modernt sovrum kommer en sådan design att se mer ut än lämpligt, men det fungerar inte för en klassisk inredning..

Skjutdörrar

Glidande garderob i en lakonisk design

Snövit bild av sovrummet

När du väljer hörnförvaringssystem med garderobsmekanism bör du vara särskilt uppmärksam på beslag och fästelement. Dörrens rörelse längs styrningarna ska vara smidig och utan ryck, och glidelementens passform på skåpets sidor ska vara så tät som möjligt. Du bör inte snåla med elementen i mekanismen, som kommer att utsättas för konstant påverkan..

Fyllning av hörnskåp

En hörngarderob är ett rymligt förvaringssystem och som regel finns olika element för att placera en garderob i den:

Hyllor – oftast är de gjorda av samma material som produktens huvudram, dess fasader, men kan vara gjorda av metall, plast och glas. Beroende på design och material kan de användas både för direkt förvaring av klädesplagg och i lådor, lådor, resväskor och andra föremål..

Mäns omklädningsrum

Fyllning av hörnskåp

Garderobens innehåll

Lådor – perfekt för små föremål, tillbehör. Moderna modeller är oftast utrustade med mjukstängare..

Hörnhyllor, lådor och skenor

Kombinerade lagringssystem

Effektivt lagringssystem

Skivstång – används för att hänga kläder på galgar. Dessa element placeras i olika höjder, beroende på vad som ska placeras i detta fack – ytterkläder, golvlånga klänningar eller skjortor och byxor. Vanligtvis, i sektionen för klänningar och ytterkläder, varierar höjden på öppningen under skivstången från 140 till 160 cm, i sektionen för byxor, kjolar och blusar – från 90 till 120 cm (allt beror på ägarnas höjd i skåpet).

Storskaligt lagringssystem

Hörngarderob i svart

Om hörnskåpets djup är mer än 50 cm är det lämpligt att placera stången parallellt med bakväggen. Om djupet är litet (mindre än 50 cm), är det mer lämpligt att installera korta stavar vinkelrätt mot bakväggen (parallellt med sidoplanen).

Hyllor och stavar - effektiva lösningar

Korgar, nätblock, behållare på ett tyg, plast eller metallbotten – de lägger kläder som kan vikas och linne. Ofta är dessa behållare utrustade med utdragbara mekanismer som lådor, så att de kan förlängas helt för enkel användning..

Kompakt och rymligt förvaringssystem

Ovanliga designlösningar

Hörngarderob med effektiv

Storskaligt hörnlagringssystem

Förutom ovanstående enheter använder moderna skåp olika alternativ för krokar, stativ och utrullnings- och roterande hyllor, vilket hjälper till att effektivt och effektivt placera tillbehör – väskor, smycken, slipsar och bälten..

Rationell lagring

Lyxig hörngarderob

Även en liten hörngarderob som ligger i ett blygsamt sovrum kan rymma hela ägarens garderob, effektivt lagra kläder och skor samt sängkläder. Om området i rummet för att sova och vila tillåter, kan du utrusta ett helt omklädningsrum inom sovutrymmet, som inte bara kommer att lagra garderobartiklar, utan även sportutrustning, väskor och resväskor, material, hobbyverktyg och andra hushållsartiklar som behövs för ägarna..

Hörnkomplex av kombinerade lagringssystem

Effektiv användning av utrymme

Öppen hörngarderob

Exempel på utformning av hörnskåp i ett barns sovrum

Det säregna med modellerna av hörnskåp avsedda för placering i barnrummet är att förutom kläder och skor, föräldrar oftast skulle vilja placera böcker, leksaker, sportutrustning i sådana förvaringssystem. Därför är modeller för barnrum ofta utrustade med externa block med öppna hyllor där vardagliga föremål finns – deras barn kan lätt nå dem utan att öppna skåpdörrarna.

Hörngarderob i barnkammaren

Barnrum i blå toner

Säkert komplex för plantskolan

Hörngarderob i flickans rum

Ljust utförande

Snövit headset för barnkammaren

I ett tonåringsrum

En annan egenskap hos skåpet för hörnmodifiering är möjligheten att använda en ljus färgpalett. Vanligtvis, när de gör skräddarsydda möbler, planerar föräldrar att köpa hela uppsättningen möbler, som kommer att vara en enda, harmonisk ensemble, tillverkad i ett visst färgschema. Med tanke på att en hörngarderob är en ganska massiv del av ett rums inredning, är valet av färg för fasaden ett prioriterat beslut för att skapa hela bilden av rummet..

Positiva färglösningar

Varm färgpalett

I pojkens rum

Ljusa färgkombinationer

Rosa till lila

Komplex av sängar och garderober