Hallgardiner – design 2018

En hall eller vardagsrum är huvudrummet i en lägenhet eller ett privat hus. Det är i detta rum som hela familjen samlas på kvällen, här tar de emot de närmaste gästerna eller arrangerar mottagningar och fester. Kort sagt är hallen alltid i rampljuset. Därför vill alla ägare skapa en atmosfär av mys och komfort i det gemensamma rummet, för att göra inredningen inte bara funktionell och praktisk, utan också vacker och modern. Textilfönsterdekoration spelar en viktig roll när det gäller utformningen av vardagsrummet eller hallen. Detta är lika trevligt som ett ansvarsfullt arbete – rummet måste skyddas mot solljus och nyfikna ögon, men samtidigt bevara harmonin mellan färg, textur och stilistiska lösningar i hela interiören. Så vi inbjuder dig att bekanta dig med intressanta alternativ för att dekorera fönstren i hallarna med vårt imponerande urval av designprojekt för rum i en mängd olika storlekar, konfigurationer och inredningsstilar..

Gardiner för en rymlig hall

Vardagsrum i blå toner

Traditionella gardiner eller mångsidiga fönsterdraperier

Klassiker är alltid i trend. Det är därför raka tyger som faller i vertikala veck från gesimsen till golvet har varit ett av de mest populära alternativen för att dekorera fönster i hallen i många år. För de flesta av våra landsmän har kombinationen av genomskinliga gardiner och traditionella tjocka gardiner länge ansetts vara det mest optimala sättet att drapera fönsteröppningar och balkongblock i vardagsrum och hallar. Men även i denna klassiska metod dyker det upp nya möjligheter för inredning, för att kombinera gardiner från andra modeller, kombinationer av tyger för att sy själva gardinerna..

Gardiner och draperier

Traditionell modell

Klassiska gardiner

I moderna designprojekt finns det ofta möjlighet att endast använda gardiner som draperier för hallfönster. Det genomskinliga tyget mörknar något solljuset och döljer rummet från nyfikna ögon. I vissa fall är denna nivå av mörkläggning tillräcklig (om rummet ligger på byggnadens norra sida eller på första våningen, där det finns träd, buskar eller byggnader i närheten).

Endast tyll

Ljus bild av rummet

Snövit tyll

Metoder för att fästa klassiska gardiner

Ett av de vanligaste sätten att fästa raka, vertikala tyger på en gardinstång är med hjälp av krokar och klämmor. Detta alternativ är lämpligt om du inte vill uppmärksamma den övre delen av gardinsammansättningen. Men om dina ambitioner är motsatta, använd de ursprungliga stora klämmorna eller ljusa fästelementen …

Originalfästen

Gyllene nyanser för fönster

Mot bakgrund av ockra väggar

Samma effekt kan uppnås genom att välja en ljus eller kontrasterande färg på gesimsen med avseende på väggdekorationen (vit på en mörk eller färgad bakgrund, mörk på en ljus vägg).

I vardagsrummet med högt i tak

Mörka gesimser på en ljus bakgrund

Mörka takfot för blå gardiner

I ett ljust litet vardagsrum

Beige nyanser

Särskilt populärt i utformningen av moderna hallar och vardagsrum är gardiner på hylsor – metall- eller plastringar som ramar in hål i tygdukar och är gängade på en rund taklist. Tack vare beslagets jämna fördelning faller gardinerna i perfekta enhetliga veck längs tygernas vertikal. Ju större avståndet mellan öglorna, desto djupare är vecken..

Gardiner på öglor

Öglor för den klassiska modellen

Fönsterdekoration

Ögongardiner ser strama och snygga ut samtidigt. De passar organiskt in i nästan vilken rumsdesign som helst. Om ditt rum har ett balkongblock vars dörr öppnas och stängs ofta, kommer ögonlockgardiner att vara ett praktiskt designalternativ. Ringarna rör sig enkelt längs med gesimsen, och dukarna får inte skador från vanliga gardiner i fönstret och balkongdörren.

Fönsterdekoration

Tvåfärgade gardiner med öljetter

Öglor kan fästas inte bara på gardinernas täta tyg utan också till gardinernas genomskinliga tyg. Även en luftslöja kan förses med plast- eller metallöglor om du använder en fiberduk för att limma remsan längst upp på gardinlaken. Resultatet är en luftig bild av fönsteröppningar med utmärkt funktionalitet..

Snövit tyll för det vita rummet

Tunn tyll på öglor

Ett annat dekorativt och funktionellt element i gardinkompositionen som kan användas med traditionella gardiner är en lambrequin. Detta är en horisontell tygremsa (stel eller slumpmässigt lagd), som ligger högst upp på fönstergardinen och oftast täcker hela takets bredd. Lambrequin kommer att vara lämpligt som ett dekorativt element när du dekorerar fönster om:

 • du måste dölja brister i dekorationen eller installationen av fönster (balkong) block;
 • du skulle vilja dölja gesimsen för ögonen på hushållsmedlemmar och husgäster;
 • det skulle inte skada att visuellt öka takhöjden i rummet;
 • du behöver en original och okomplicerad komplettering av gardinsammansättningen.

Original design av trefärgade gardiner

Gardiner med lambrequin

Lambrequin kan vara av två typer:

 • hårt eller «bando» är en horisontell tygremsa med en tät bas (oftast ett fiberduk). En sådan lambrequin ger en viss strikthet och geometriskhet till fönsterdekorationen och ger stil till hela interiören;
 • klassisk eller mjuk lambrequin kan monteras i vilken form som helst – ha veck både horisontellt och vertikalt. Det klassiska dekorativa elementet i gardinsammansättningen ger lite romantik till stämningen i fönstergardinen och hela designen av vardagsrummet.

Hård lambrequin

Rutiga gardiner med lambrequin

Traditionella gardiner på crossover gångjärn ser original. Det vanligaste tyget blir mer intressant, mer originellt, om vi fokuserar på den övre delen av gardinsammansättningen. Crossover -öglor kan vara med slipsar, knappar eller helt enkelt sys med den nödvändiga marginalen för fri trådning på gesimsen.

Roll-over gardiner

Det ursprungliga sättet att fästa

Vad kan kombineras med klassiska fönstergardiner

Förutom det vanliga för oss alla som kombinerar gardiner med gardiner gjorda av genomskinliga och lätta tyger, finns det många sätt att skapa inte bara tillförlitligt skydd mot solljus och nyfikna ögon, utan också en attraktiv och modern bild av fönstergardiner i hallen. I moderna designprojekt kan du alltmer se kombinationen av traditionella gardiner med romerska. Modellen av romerska persienner är en tygduk med en bredd lika med fönstret, som samlas i enhetliga horisontella veck för hand eller med hjälp av en drivning. Romerska persienner finns i olika modifikationer. De vanligaste gardinerna på en styv bas är klassiska (tyget fästs på plattor, rör eller lameller) och ramlösa modeller.

Gardinsammansättning

Harmonisk allians

Ekologisk ensemble

Klassiska (ram) romerska persienner:

Traditionella och romerska gardinmodeller

Ljus inredning i hallen

Kombinera gardinmodeller

Ramlösa persienner med anpassad montering:

Romerska persienner utan ram

Vardagsrum i beige toner

Om hallen har fönster med olika modifieringar (till exempel ett smalt fönster och ett balkongblock), är det logiskt att använda olika modeller av gardiner för att drapera fönsteröppningar. Oftast är panoramafönster eller balkongblock dekorerade med traditionella gardiner, och smala fönsteröppningar är dekorerade med romerska modeller av dukar gjorda av ett liknande tyg..

Gardiner för fönster i olika storlekar

Vardagsrum i gråtoner

Fönsterdekoration

På en grå bakgrund

Romerska och klassiska gardiner

Designers från hela världen började aktivt använda rullgardiner i bambu i kombination med klassiska dukar. Ensemblen visar sig inte bara vara original i utseende, utan också funktionell – bambuspersienner skyddar vardagsrummet på ett tillförlitligt sätt från solen och främlingar, och klassiska gardiner mjukar upp bilden, ger anteckningar av traditionell elegans, inte bara för gardinkompositionen, utan också till hela insidan av hallen.

Vita gardiner och bambu persienner

Oliv nyanser

Rullgardiner i bambu

Kontrasterande kombinationer

Ljus design

Färgschema för gardiner i hallen

Innan du fortsätter med valet av färg för att drapera fönstren i hallen måste du bestämma om du vill att dukarna ska vara en accent, utförda i en färg «bunt» med eventuella inre element eller «upplöst» i den allmänna paletten i rummet. Valet av färg och tryck beror också på följande faktorer:

 • rummets storlek;
 • antalet och skalan på fönsteröppningar;
 • rumets läge i förhållande till kardinalpunkterna;
 • väggdekoration;
 • dekoration av stora inredningsartiklar – stoppning av stoppade möbler, fasader på förvaringssystem (om sådana finns).

I gult

Geometriskt tryck

Tryckta gardiner

Dukar med bild

Universella nyanser

Alla nyanser av vitt, pastellfärger – ljus beige, sand, dammig rosfärg, ljusblå, dämpad ton kan hänföras till de universella alternativen för färgprestanda för gardiner för hallen. Alla ljusa naturliga nyanser, presenterade i en monokromatisk version, kan harmoniskt passa in i nästan alla vardagsrumsdesign. I det här fallet blir fönstret av fönstren inte bara en del av den övergripande bilden av interiören, utan löses också upp i det, utan att locka allas uppmärksamhet..

Fina pastellfärger

Gardiner med metallisk glans

Taft för gardiner

Original fönstergardin

Ljusa gardiner ger alltid en festlig stämning i inredningen, vilket hjälper till att skapa en ljus och avslappnad bild av rummet. Ändå är det bättre om snövit gardiner (valfri nyans) placeras på en mörkare bakgrund – även pastellfärger skapar en stor allians, för att inte tala om mer färgglada färgscheman eller tryckta ytor..

I vitt

Snövit bild

Vardagsrum med arbetsplats

En av de mest mångsidiga, neutrala och därför praktiska färgerna är grå och alla dess nyanser. Många nyanser av grått kan ge anteckningar av lugn lyx och adel till utformningen av ett vardagsrum eller en hall. Ett rum med gråa silvergardiner ser balanserat, återhållsamt men snyggt ut. Dessutom kan grå enkelt kombineras med andra färgscheman, inklusive ljusa accenter..

Glitter på gardinerna

Gardiner i grått

Alla nyanser av grått

Trenden som dök upp för inte så länge sedan har inte tappat sin popularitet – användningen av teknik «bärnsten» vid färgning av tyger. En färg går smidigt över i en annan, ofta med mellanliggande introduktion av andra nyanser. De resulterande dukarna är original och attraktiva, kan fräscha upp och diversifiera färgpaletten i de vanligaste interiörerna.

Metod

Ovanligt färgschema

Accentfärger

Om du vill göra fönsterdekorationen till ett accentelement i inredningen, välj sedan ljusa, färgglada tyger för utförandet av gardinkompositionen. Om rummet är litet är det bättre om ljusa gardiner blir den enda accentplatsen i interiören. I stora rum kan den ljusa tonen upprepas i klädseln med stoppade möbler eller mattmönster, dekorativa kuddar på soffor och fåtöljer eller lampskärmar..

Gardiner som accentfärg

Ljust tyg för fönster

Accentljuset behöver inte vara starkt. Det kan vara kontrasterande mörkt och, på grund av sitt djup, sticka ut mot den allmänna ljusa bakgrunden. För många rum är mörka mörkläggningsgardiner inte så mycket ett infall av designers som en nödvändighet. Men även utan att beräkna funktionaliteten kan mörka dukar på fönstren radikalt förändra stämningen och karaktären i interiören, vilket ger anteckningar om drama och mystik.

Levande färgval

Mörka gardiner för den stora hallen

Interiörkontraster

Designers rekommenderar för dem som vill dekorera fönstren i sin hall i en mörk färg för att använda följande nyanser den här säsongen:

 • mörk smaragd;
 • mörk indigo;
 • grafit;
 • mörk chokladfärg;
 • djup, mörk khaki (kärr);
 • övermogna plommonblommor.

Lyxig nyans för gardiner

Mörkläggningsgardiner för att matcha färgen på soffklädseln

Vacker nyans av blått

Originaltryck

Stora geometriska tryck kommer att vara på modet 2018. Designers rekommenderar att du använder tyger som inte använder mer än tre färger och deras nyanser. Ritningen eller prydnaden ska vara tydlig, till och med brokig. Men det är viktigt att förstå att en så märkbar design av fönsteröppningar organiskt kommer att se ut i stora och medelstora rum. I ett litet vardagsrum är det bättre att inte riskera att använda ett stort och ljust mönster på fönstergardinen..

Gardiner med brokigt tryck

I vardagsrummet med öppen spis

Första planen

Geometriskt mönster

Halldesign i beige toner

Om vi ​​förra säsongen ofta kunde se i designprojekten i vardagsrum och till och med sovrum användningen av gardiner med ljusa ränder som tryck, tenderar detta år för inredning att använda nyanser nära i färggruppen, vilket kommer att skapa en smidig övergång från en färg till en annan …. Och samtidigt kan dukar med vertikala ränder visuellt öka rummets höjd..

Gardiner med ränder

Randigt tryck för gardiner

I gröna nyanser

Mycket tyg till burspråket

Lila nyanser

Kombinera tyger och färger

Ett av de mest populära sätten att kombinera tyger vid tillverkning av klassiska gardiner är att markera dukens kanter med en smal remsa med accentfärg. Kombinationer av tryckt tyg och enfärgade kan användas. I vilket fall som helst hjälper vertikala ränder längs kanterna på dukarna att visuellt öka rummets höjd (taklisten ligger under själva taket och gardinerna berör golvet).

Varma färger

Ovanlig gardin design

Lika populär är tekniken som heter «färgblock» – sammanfoga tyger i olika färger horisontellt. Ljusa ränder kan vara fasta eller mönstrade. Men oftast kan du hitta mer än tre kontrasterande färger. Sådana dukar hjälper till att visuellt öka bredden på fönstren och hela rummet, om de upptar hela avståndet från väggen till väggen..

Kombination av vanligt och mönstrat tyg

För loft vardagsrum

I ljus beige

Ekologisk kombination

I bruna toner

Ljus design av hallen

Kombinationen av tyger horisontellt hjälper till att göra tygerna tyngre och dekorera gardinerna samtidigt. Ett tätare, tyngre tyg i botten hjälper till att stretcha tygerna och skapa skarpare veck.

Viktningskombination

Gardiner för välvda fönster

Ovanlig fönsterform

Vardagsrum med panoramafönster

Naturliga nyanser