Gör rätt belysning i sovrummet

Frågan om belysning måste tänkas ut i förväg i samband med inredningen av ett sovrum, tk. i detta skede blir det enkelt att lägga de nödvändiga kablarna i väggen, samt att montera lamporna i de nödvändiga zonerna och ta med kommunikation för takbelysningen. Denna punkt måste beaktas, eftersom Det blir mycket svårare att radikalt förändra hela belysningssystemet efter en större översyn. I detta avseende är utformningen av belysning först och främst genomtänkt..

Spektakulär originaldesign av sovrummet och belysningVackra kristalllampor i sovrummetSvartvitt sovrumsinredning med blandad belysningMiniatyrhängande lampor i sovrummetSpektakulär väggbelysning i sovrummetAlternativ för inbyggd belysning i sovrummet

Allmän belysning av sovrummet

Om du bestämmer dig för att genomföra allmän belysning i sovrummet, ska det i alla fall inte vara ljust, det ska inte vara en stor ljuskrona med kraftfulla glödlampor, som skarpt träffar ögonen. Ljuset som häller från taket i sovrummet ska vara diffust och mjukt. Det finns flera sätt att få diffust ljus. Det enklaste är det banala skyddet av ljuskällor med lampskärmar och olika lock..

Icke-ljus hängande lampa för allmän sovrumsbelysningFlera hängande bollar för diffus allmän belysning i sovrummetHängande lampfat för diffus allmän belysning av sovrummet

Även om mottagandet av ett lysande tak ser mycket mer intressant ut, nämligen halogen- eller lysrör som är gömda bakom glasmålningar. Och du kan ordna belysningselementen ovanför sträcktakets genomskinliga film – ljuset kommer inte bara att vara mjukt utan också visuellt förstora taket. Idén med att skapa en stjärnhimmel är också mycket attraktiv för ett sovrum. När allt kommer omkring är det ett riktigt nöje att titta på de blinkande stjärnorna, om än inte riktiga, vilket bidrar till avkoppling och dagdrömmar, vilket innebär att snabbt somna. Och tekniken är följande: bakom sträcktaket finns dolda optiska fibrer, som med hjälp av ljusfilter börjar glittra och lysa på olika sätt, ibland svaga, ibland för ljusa, vilket skapar effekten av en stjärnhimmel.

Förresten, du kan experimentera med dolt ljus ganska bra. För att göra detta, placera lysrör under taket och gömma dig bakom vägghyllor eller gesimser. Således skapas intrycket av ett tak som rivs av väggen..

Effekten av taket riva av väggarna med hjälp av dolda lamporEn variant av den ursprungliga dolda belysningen i sovrummet

Eller så kan du montera flera ljuskällor i golvet för att skapa belysning och få effekten av att riva av väggarna från golvet, liksom känslan av flytande och viktlöshet

Och slutligen, med hjälp av en enkel konventionell lampa av kombinerat eller diffust ljus, kan du också ordna lämplig belysning för ett sovrum. Och det är inte alls nödvändigt att taklampan måste fixeras i mitten av rummet. Till exempel kan ett uppåtriktat ljus perfekt placeras direkt ovanför sängen..

Originallampor, upphängda ovanför sängen på båda sidor

Lokal belysningsproblem

Det finns lokala ljuskällor i absolut varje sovrum, och de har många funktioner. Den vanligaste av dessa är lokala lampor som ligger längst upp i sängen. Dessa kan vara bordslampor med nattljus, samt vägglampor, golvlampor och olika inbyggda dekorativa föremål, såsom upplysta glasmålningar och målningar..

Den lokala ljuskällan bör vara 1,3 meter från golvet. I detta avseende anses golvlampor vara de mest bekväma belysningsarmaturerna för sovrummet..

Lampor på rörliga armar med flexibla ben är också ett bra alternativ för en lokal ljuskälla, särskilt om sovrummet inte är avsett för en person, men till exempel för ett par eller för barn i olika åldrar. En sådan ljuskälla kan alltid lutas till önskad höjd, till exempel nära dig själv för att läsa en bok, för att inte störa någon annans sömn.

En glödlampa monterad i en spegel eller sminkbordssims kommer också att fungera som en lokal ljuskälla..

Glöm inte de traditionella sängbordslamporna, som kan ge tillräckligt med ljus för läsning. Dessutom är deras design idag ovanligt mångsidig, vilket gör att du kan välja rätt modell för en inredning av vilken stil som helst. Klassikerna är alltid de mest populära, till exempel en bordslampa med en elegant lampskärm på en metall- eller keramikfot. Eller en sänglampa i kristallglas – perfekt för klassisk stil. För moderna stilar finns det också många modeller av lampor med kromben, som har mer kortfattade former av lampskärmar..

Bordslampor för modern sovrumsinredningBordslampor för inredningen i ett vitt sovrumBordslampor för ett ljust klassiskt sovrum Samtida sovrumslampor

För dem som inte har sängbord i sovrummet rekommenderar vi vägglampor som fästs på sängens sida med hjälp av fästen. Det finns också tillräckligt med ljus från dem för att läsa och nyansernas design är känd för ett stort urval för alla smaker och interiörer. Förresten, en väggmonterad golvlampa för ett sovrum är nu extremt populär – en mycket original designlösning.

Bekväma vägglampor för sovrummet

Dekorativ belysning i sovrummet

För att skapa en atmosfär av speciell mys och komfort kan du markera allt du vill, inklusive arkitektoniska nischer, pelare eller andra befintliga element, med olika metoder för dold belysning eller zonbelysning.

Takbelysning från strålkastare

Belysningen av en garderob med genomskinliga glasdörrar ser väldigt imponerande ut. Bland annat är det också bekvämt. Bakgrundsbelysningen kan byggas uppifrån eller från sidan, och ibland från botten. Således förvandlas en vanlig garderob till en sovrumslampa. Eller så kan du montera bakgrundsbelysningen i spegeln i skåpfodralet, särskilt om det inte finns andra ljuskällor i närheten. För detta kan du använda små spotlights, lysdioder, slitsar eller en roterande lampa nära spegeln..

Tavlor upplysta både ute och inne ser utomordentligt imponerande ut. Det finns glaspaneler och glasmålningar, målade med specialfärger som lyser i mörkret..

Tavlor upplysta utifrån

För att ge lite drama, till exempel, används LED -belysning, som kan belysa både taket och andra element i interiören. Denna teknik används ofta: de konstruerar en dekorativ nisch vid sängens huvud, varefter de belyser den med en LED som ger mjukt ljus. Effekten är fantastisk, tillför 100% mysighet och värme i rummet.

Upplyst dekorativ nisch i sängens huvud

Dekorativ belysning är också gömd bakom glasmålningstaket eller i en stretchduk i en gipsstruktur, vilket ger interiören sofistikering och originalitet. Förresten, det upplysta glasmålningsfönstret i taket i sovrummet är ganska kapabelt att bli en ljus accent i hela rummet..