Gardiner i vardagsrummet – ny design 2016

Varje husägare vill se sitt vardagsrum inte bara mysigt och bekvämt, utan också modernt, snyggt och modernt. Designers har många sätt att skapa en varm och inbjudande atmosfär i vardagsrummet, och ett av dem är att dekorera fönster. Ingen kommer att argumentera med det faktum att utseendet på rummet, dess minnesvärda bild, beror på utformningen av fönsteröppningarna. För att färgen, strukturen, designen, formen och mängden fönstertextil ska organiskt passa in i den färdiga bilden av vardagsrummet är det nödvändigt att ta hänsyn till flera viktiga punkter:

  • rummets storlek och takhöjd;
  • antal och form på fönster;
  • stilistisk lösning av interiören;
  • rummets färgschema;
  • färg, textur och andra funktioner i stoppning av stoppade möbler;
  • designlösningar för väggdekoration – vanliga eller tryckta tapeter, släta eller präglade;
  • vill du förstora rummet visuellt, «Lägg till» takhöjder eller «skjut isär» väggar med visuella effekter;
  • oavsett om du vill att gardinerna ska bli en accent i vardagsrummet eller harmoniskt kombinera med den valda färgen och det stilistiska designkonceptet.

Design av gardiner för vardagsrummet

Randiga gardiner för det moderna vardagsrummet

Designalternativ för gardiner för ett modernt vardagsrum

Den moderna inredningsstilen strävar efter enkelhet och kortfattadhet. Även till viss minimalism. Samtidigt bör designen inte förlora när det gäller bekvämlighet och komfort; rumsinredning spelar en viktig roll. Och skapandet av en varm och inbjudande atmosfär är direkt relaterad till de textilier som används i vardagsrummet och hur det presenteras.. Klassiska gardiner, faller i raka, lätta veck – ett pålitligt alternativ för drapering av ett modernt rum. Samtidigt kan gardiner och tyll inte användas alls, vilket ger rummet möjlighet att simma i solens strålar, när detta inte stör hushållen eller deras gäster..

Tryckta gardiner

Traditionella vanliga gardiner

Pastellgardiner

En original visuell effekt kan uppnås med de mest traditionella gardinerna för smala fönster genom att hänga en duk på varje sida av de två fönstren. Således kommer det att finnas tillräckligt med naturligt ljus i rummet. Och symmetri kommer att bevaras, speciellt om fönstren är placerade på båda sidor om eldstaden, som fungerar som rummets centrum..

Symmetri och kortfattadhet

Orange gardiner för vardagsrum med öppen spis

Gardiner med lambrequins lämplig för rum med högt i tak och stora fönster. I vardagsrummet av en blygsam storlek kommer lambrequins att se ut på sin plats, vilket visuellt minskar rummets höjd. I en modern stil blir även sådana textildesigner som gardiner med lambrequins enkla och lakoniska – fransar och tofsar används inte längre, ytterligare inredning behövs inte för fönster. Förutom den ursprungliga utformningen av fönsteröppningar, med hjälp av lambrequins, kan du dölja några brister i utformningen av fönster eller brister i väggens dekoration.

Gardiner med lambrequins i modern design

Tryckta gardiner med lambrequins

Den ursprungliga designen av ett välvt fönster

Rullgardiner tillverkad av naturliga tyger (bomull eller linne) är i perfekt harmoni med de enkla och lakoniska möblerna i ett modernt vardagsrum. För ett rum inrett med en uppenbar grad av minimalism är det inte lätt att välja fönsterinredning, men persienner och persienner gör ett utmärkt jobb inte bara med sina primära funktioner, utan fungerar också som en dekor för fönsteröppningar.

Rullgardiner i vardagsrummet

Det är vettigt att använda tunna rullade tyger med tryck i kombination med vanliga mörkläggningsgardiner. Sådan fönsterinredning kommer harmoniskt att komplettera ett lugnt, inte flashigt när det gäller färgscheman, vardagsrum i naturliga färger..

Mönstrade rullgardiner

Romerska gardiner, som är en kontinuerlig duk genomborrad med horisontella stavar som ligger på ett visst avstånd från varandra, kan användas både som en oberoende fönsterdekoration och i kombination med traditionella gardiner.

Kombination av olika modeller

Lyxig fönsterinredning

Tyggardiner tappar inte sin popularitet. Men för vardagsrum är det bättre att ge företräde åt vertikala modifieringar av denna typ av draperi för fönster. De kommer inte bara att skydda rummet från den ljusa solen, men också, på grund av de vertikala ränderna, kommer de att skapa en visuell illusion av en höjning av takets höjd. Vertikala persienner för bostäder är att föredra, i motsats till horisontella strukturer kan de framkalla associationer med kontorsutrymmen och radera alla ansträngningar för att skapa en mysig hematmosfär.

Vertikala persienner i tyg

Om i det inre av vardagsrummet och används horisontella persienner, då presenteras de som regel i ljusa färger. Knappt märkbart solskydd kompletteras alltid med tjocka tygdraperier. Det kan vara antingen ett vanligt material eller ett tyg med mönster..

Horisontella persienner och gardiner med prydnader

Persienner och gardiner i ljusa färger

Vita persienner, mörka gardiner

För vardagsrummet, vars fönster är skyddade av persienner, kan du använda en modern version av gesimsen – gardinerna på öglorna är uppspända på två små delar av en rund gesims med stopp. I det här fallet används vackra och tjocka gardiner som inredning, och horisontella persienner är ansvariga för den praktiska sidan av frågan..

Ursprunglig utförande av gesimser

Populärt i vårt land gardiner på öglor – plast- eller metallringar, på vilka en rund taklist är spänd, fortsätt marschen mot moderna designprojekt för vardagsrum. Sådana gardiner är original i sig själva, därför finns de oftast i monokromatiska färger utan dekor. Öglor kan levereras inte bara för tjocka gardiner, utan också för ljusa gardiner (du behöver bara uppnå en liten förtjockning av tygets överkant på grund av fiberduk eller annat icke-tunt material).

Snövit gardiner på öljetter

Gardiner på öglor

Kombination av design

Lätta gardiner på öglor

Ekon av användning Franska gardiner i klassiska interiörer förvandlas det till enkla och lakoniska lösningar för rum inredda i nyklassisk stil. Graciösa men inte prickiga gardiner kommer att pryda vardagsrummets eleganta design.

Tolkning av franska gardiner

När det gäller gardinstångsdesign finns det flera designalternativ i moderna vardagsrum. En av dem är en dold gesims, som ligger bakom listerna eller stuckaturen som dekorerar taket. I sådana rum är gardinerna upphängda från taket och bidrar till en visuell ökning av rummets höjd..

Dold gesims

Visuell ökning av takhöjden

Olika dekorativa tillbehör för gardiner, inklusive klämmor, har inte förblivit tidigare och används i moderna vardagsrumsinredningar, särskilt om vardagsrummets design innebär användning av en romantisk eller eklektisk stil..

Original färgschema

Gardiner med klipp

Välja ett färgschema

Klassiska mörka gardiner av tätt material kommer att vara relevanta i vardagsrummet, gjorda i nästan vilken stilistisk riktning som helst. Moderna, moderna och nyklassiska alternativ kommer att framhävas harmoniskt av traditionella mörkfärgade gardiner, särskilt om en sådan ton redan finns i klädseln med stoppade möbler, design av lampskärmar för belysningsarmaturer, i utförandet av kuddar eller andra dekorativa element.

Klassiska gardiner

När du dekorerar alla rum, inklusive vardagsrummet, finns det en otalig regel som alla känner till – om tapeten i rummet har ett mönster, ska gardinerna vara vanliga och vice versa. Men från vilken regel som helst finns det undantag och exempel på framgångsrik användning av ett tryck för efterbehandling och textildekoration av fönsteröppningar, mycket för att inte tala om den monokromatiska designen av alla plan och tyger.

Vanliga gardiner - färgad tapet

Ljusa pastellfärger för gardiner är ett win-win-alternativ för en lugn och mysig inredning i ett modernt vardagsrum. Stora fönster dekorerade med ljus tyll eller genomskinliga bomullsgardiner blir kanske inte centrum för ögatraktionen, men de kommer att fungera som en idealisk bakgrund för ljusa inredningsartiklar – möbler, belysningsarmaturer och dekorativa element.

I pastellfärger

Lätta gardiner

Tydliga vertikala veck

Lätta, genomskinliga gardiner

Ljusa genomskinliga gardiner kommer att vara ett bra komplement till vardagsrumsinredningen med mörk väggdekoration. Den kontrasterande kombinationen ger rummet struktur och dynamik..

Kontrasterande kombinationer

Gardinernas ursprungliga utseende kan uppnås genom att kombinera inte bara olika färger utan även själva materialen. Ett mörkare, tätare gardinmaterial kan fungera som en accentfärg och vikt för att räta ut tyger. Och denna färgkombination (mörkare botten och ljusare ovansida) bidrar till en visuell ökning av rummets höjd..

Ljus topp - mörk botten

Viktade gardiner

Ett vardagsrum i beige toner kommer alltid att vara relevant. Lugna naturtoner, en atmosfär som är gynnsam för vila och avkoppling – för att bibehålla en sådan bild behöver gardinerna lämpliga färger av mjölkchoklad, kakao eller mörk sandskugga.

I beige toner

Modern stil

Original lösning

Ljusa gardiner som accentfärg i vardagsrummet är moderna, snygga och praktiska. Om den färgstarka nyansen av dina fönsters draperi blir uttråkad efter ett tag kan du ändra bilden på vardagsrummet bara genom att offra textilier. För att ljusa gardiner harmoniskt ska passa in i vardagsrummets inre är det bättre om bara detta objekt med rumsdesign är accenten och lugnare, dämpade nyanser av ljus färg kan hittas i möbelklädsel eller dekorativa element.

Ljusa gardiner som accent

Ljus accent på fönstren

Ljust, originellt, modernt

Tryckta gardiner är ett sällsynt fönsterdesignalternativ i ett modernt vardagsrum. Om ett mönster används på tyget är det dunkelt, oftast geometriskt eller blommigt. Om du vill visuellt utöka utrymmet i rummet – använd gardiner med en horisontell remsa, om du behöver uppnå en visuell ökning av rummets höjd – häng en trasa med vertikala ränder på fönstren.

Tryckta gardiner

Randiga gardiner

Randigt tryck

Visuell expansion av rymden

I mörka färger

Den traditionella för vardagsrumsvarianten av kombinatoriska färgscheman och textiltryck är användningen av ett material för utförande av fönsterdraperier och överdrag för soffdynor. För att undvika överdriven variation i formationen, bilden av vardagsrummet, kan du använda vanliga material, både för fönsteröppningar och för textil dekoration av det mjuka rekreationsområdet i rummet..

Tryck kombinerat med kuddtextilier

Gult som accent

Blomtryck

Kontrasterande randiga gardiner kommer att vara ett bra komplement till en art deco vardagsrumsinredning, särskilt om fönsterkarmarna är i svart. Svart och vitt tema kan dupliceras i soffdyna textilier eller väggdekor.

Svartvita art deco -ränder

Ett färgstarkt tryck av gardiner, som använder ljusa färger, kommer att vara en utmärkt dekoration för fönster i ett vardagsrum med en snövit finish. För att skapa en harmonisk design är det inte överflödigt att kopiera färgglada färger i gardinernas färger och i andra inredningsartiklar, till exempel i klädsel och väggdekor..

Färgglada gardiner i ett vitt vardagsrum

Användningen av endast två nyanser av samma färg i gardinfärgerna gör att du kan skapa en original men inte pretentiös fönsterdekoration med hjälp av textilier. Ett sådant fönsterdraperi kommer att se särskilt harmoniskt ut i ett vardagsrum med en matta eller stoppade möbler i ett liknande färgschema..

Nya gardindesigner

Färgade gardiner för ett ljust vardagsrum

Original tryck

Inte ens gardinerna själva kan fungera som en färg accent, utan gesimsen för dem. Till exempel kan en mörk taklist vara i perfekt harmoni med belysningsarmaturer, möbelramar eller dekorativa element i samma färg..

I gulaktiga toner

I bruna toner

Persika vardagsrum

Kontrasterande interiör

Mörka gesimser

Snövit tyll kommer alltid att vara på modet. Detta alternativ för att dekorera fönster i vardagsrummet kan användas i alla stilistiska lösningar på rummet. Ljusridåer ser särskilt imponerande ut mot väggarnas kontrasterande bakgrund. Om du inte är intresserad av att använda helt raka, symmetriska veck, försök att lägga till lite löshet i interiören – låt gardinerna flöda på ett godtyckligt sätt.

Graciös vårdslöshet

Svarta (eller mörkgrå) gardiner i vardagsrummet är djärva och moderna. Naturligtvis kommer en sådan mörk nyans av gardiner att se organiska ut utan att tynga inredningen bara i ett rum med en mycket ljus, snövit finish på taket och väggarna..

Mörka gardiner på vit bakgrund

I grå nyanser

Icke -standardfönster – vi draperar vackert och praktiskt

Ofta är vardagsrummet ett rymligt rum kombinerat med kök och matsal. Den öppna planen för sådana utrymmen finns både i privata hus och i lägenheter. I förortshushåll är sådana lokaler utrustade med flera alternativ för fönsteröppningar – det kan vara fönster i olika storlekar och stora glasdörrar, som också behöver textil dekoration. I moderna designprojekt kan du hitta användningen av inte bara gardiner av olika design för att dekorera fönster, olika i form och storlek, utan också olika materialalternativ för textilgardin av fönster- och dörröppningar.

Original kombinatorik

Om ditt vardagsrum har ett burspråk blir frågan om drapering av stora fönster mycket akut. I vissa moderna designprojekt rekommenderas det att inte dekorera panoramafönster eller fönsteröppningar av standardstorlekar i ett burspråk med textil alls. Men för lokaler på södra sidan är detta alternativ inte alltid praktiskt. Du kan använda genomskinlig tyll av ljusa nyanser, som å ena sidan inte väsentligt kommer att påverka bildandet av färgpaletten på bilden i rummet, men å andra sidan kommer den regelbundet att utföra de funktioner som tilldelats den..

Fönsterdekoration

För ett halvcirkelformat burspråk kan du använda en taklist med en bågfot. Sådana modeller är svåra att hitta i en bred försäljning, som regel kräver ett sådant köp en förhandsorder, men ansträngningen och de pengar som spenderas är värda det. På sådana gardinstänger går gardinerna smidigt «rida» längs burspråk och kan ge solskydd för värdar och deras gäster.

Gardiner för ett halvcirkelformat burspråk

Stora franska fönster med välvd topp ser kungligt lyxiga ut. Sådana utåt attraktiva mönster, som gör att rummet bokstavligen kan bada i ett överflöd av solljus, måste dekoreras med värdighet. De många vikarna av taftgardiner kommer att vara en elegant komplettering inte bara av fönstret, utan också av vardagsrummets inre som helhet..

Välvda fönster och gardiner för dem

I ett vardagsrum med stora fönster från golv till tak kan du använda mellangardiner – så fönstret är dekorerat på tre sidor (i mitten finns det ofta en dubbel gardin) och vid behov hela området på panoramafönstret stängs från solljus eller nyfikna ögon.

Panoramafönster med draperi