Design av en modern studie eller hemmakontor

Många av oss har en fras «hemmakontor» Föreningar uppstår ofrivilligt med ett lyxigt rum dekorerat med dyra träslag, lyxiga möbler – nödvändigtvis ett stort skrivbord och en fåtölj med läderklädsel, tunga mörkläggningsgardiner med inredning och tjocka mattor, bokhyllor med glasdörrar, bakom vilka ryggarna på samlarobjekt böcker skryter. Ett modernt hemmakontor kräver ofta inte ens ett separat rum, stora skrivbord behövs inte längre, dagens prylar placeras på små bordsskivor. Men även det mest blygsamma arbetsområdet behöver en anständig design. Oavsett hur mycket tid du spenderar vid en dator eller ett skrivbord måste detta funktionella segment uppfylla kraven på ergonomi, praktik och estetik. Vi har förberett 100 foton av riktiga designprojekt för hemmakontor (arbetsområden), inredda på många olika sätt. Vi hoppas att du kan bli inspirerad att skapa den perfekta arbetsplatsen i ditt eget hem..

Hemmakontor interiör

Skåp i vardagsrummet

Ljust och rymligt arbetsområde

Hemmakontor i ett separat rum

Om du har möjlighet att utrusta ett hemmakontor i ett separat rum (våra gratulationer), är det helt enkelt omöjligt att inte använda det. Många lägenhets- och privata husägare arbetar hemifrån dessa dagar. Fördelarna med att utföra arbetsaktiviteter inom ramen för ditt eget hem är uppenbara – den mest bekväma miljön, frånvaron av behovet av att komma till arbetsplatsen med kollektivtrafik och mycket mer. Men det finns också nackdelar med ett hemmakontor – ofta ignorerar hushållen behovet av integritet och distraherar från arbetet. Det är därför det är så viktigt för frilansare att organisera en bekväm, praktisk och funktionell arbetsplats i sitt eget hem med maximal integritet..

Optimal användning av utrymme

Original design

Miniskåp

Studera nära sovrummet

På en snövit bakgrund

För att skapa inte bara en bekväm och funktionell, utan också en utåt attraktiv, organisk design av ett hemmakontor måste följande kriterier beaktas:

  • rummets storlek och form (oftast väljs det mest blygsamma i utrymmet för kontoret, som kan ha en oregelbunden geometrisk form, vara belägen på vinden eller vinden, ha en stor fasning i taket);
  • antalet och storleken på fönster- och dörröppningar (rummet kan gå igenom);
  • hemmakontorets syfte är dess funktionella bakgrund (börsmäklarens kontor kommer att skilja sig från design från verkstaden för en sömmerska eller musiker);
  • rumets läge i förhållande till kardinalpunkterna (påverkar belysningsnivån i rummet, vilket betyder – valet av färger för inredning);
  • stilistisk design av en lägenhet eller ett hus;
  • ägarnas preferenser i val av stil, färgpalett och andra designlösningar.

Original dekoration

Minimikostnader

I pastellfärger

Inomhus med komplex geometri

Popkonststil

Smalt och långt skåp

Förutom ovanstående kriterier för att välja design för ett hemmakontor är det viktigt att ta hänsyn till dina egna förväntningar på interiörens karaktär som kontoret bör ha. Ska arbetsplatsatmosfären vara avkopplande och lugnande eller uppfriskande? Inspirera kreativitet eller mobilisera alla tillgängliga reserver för aktivt arbete? Det är i alla fall viktigt att besluta om det grundläggande designkonceptet, nyanserna kan modifieras med hjälp av hjälpelement och inredning.

Vitt för små utrymmen

Lakonisk bild

Arbetsplats vid fönstret

Kontrasterande kombinationer

Ljus bild

Skandinavisk stil

Skåpet i modern stil är lakoniskt och funktionellt, upphöjt till det absoluta. En lugn och jämn, till viss del minimalistisk miljö bidrar till stämningen för arbetsprocessen. I ett rum möblerat med bara de nödvändiga möblerna, nästan helt utan inredning, är allt underordnat ett mål – att maximera arbetsstämningen. Strikta former och enkla lösningar finns både i inredningen av lokalerna och i dess inredning. Det enda du har råd med «frihet» – färgscheman och möjliga ljusa accenter.

Ljusa fasader

På ett snövit kontor

Snövit idyll

Strikta former och linjer

Bekväm minimalism

Men även i ett modernt hemmakontor kan du integrera element i de bästa traditionerna i engelsk kontorsinredning. Detta kan först och främst göras genom att välja en design för lagringssystem. Bokhyllor och hyllor i klassisk stil matchar perfekt med bord och fåtöljer i modern stil.

Delar av nyklassiker

Skåp i chokladtoner

Vilket material förknippar du med inredningen i ditt hemmakontor? Nästan alla svarar entydigt på denna fråga – ett träd. Efterbehandling och möbler, inredning och ytterligare element – dyra träslag har alltid varit kontorsinredningens huvudsakliga dekoration, en återspegling av själva bostadens status och dess ägare. För ett modernt hemmakontor används trä (eller dess spektakulära imitation) inte mindre aktivt. Bara i stället för lyxigt snidning och massiva möbler fungerar trä som ett material för utförande av enkla och koncisa lösningar vid inredning och inredning av skåpet med möbler.

Träd överallt

Träytor

Skåp med bokhylla

Träklädsel

Träpaneler

I ett modernt hemmakontor är det viktigaste en hög belysningsnivå. Även ett litet rum måste ha ett fönster. Om du behöver arbeta hemifrån från morgon till kväll måste du ge alla alternativ för belysning av rummet. Lätt, genomskinlig tyll på fönstren (eller i modern stil och utan gardiner alls), nära vilket det finns ett skrivbord. Om du är högerhänt är det nödvändigt att ljuset faller på arbetsytan från vänster sida. Men du måste också tänka på konstgjord belysning – en central ljuskrona eller inbyggda lampor i taket och en bordslampa eller vägglampa nära arbetsplatsen.

Skåp-verkstad

Original designlösningar

Hörnbordsskiva

I ett rymligt rum

Vid panoramafönstret

För att öka belysningen av ett hemmakontor rekommenderar experter att använda ljusa ytor för inredning. Snövit plan hjälper inte bara till att skapa en ljus och ljus bild av ofta små utrymmen, utan också visuellt öka rumets volym..

I ett snövit rum

Varma färger

Ovanliga lösningar

I ett separat rum

Snövit tegel för kontoret

Colorister rekommenderar att du använder neutrala färgscheman för kontoret för att skapa en atmosfär som inte distraherar från det viktigaste – arbetsflödet. Men för de flesta ägare av lägenheter och hus verkar detta tillvägagångssätt tråkigt, inexpressivt. För att lägga till en accent på den lugna, pastelliga inredningen på kontoret är det tillräckligt att hänga en färgglad bild på väggen eller köpa en ljus fåtölj. Accentelement distraherar dig inte under arbetet, utan skapar en viss karaktär av hela inredningsbilden..

Ljus accent

Ljuspunkter i designen

Stol accent

Färgrik plats

I klassiska engelska klassrum används blå ofta. Användningen av olika nyanser av denna färg är inte främmande för modern stil. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till att en sval palett endast visas i rum på södra sidan av byggnader och fyllda med solljus. Olika nyanser av blått kan användas för att dekorera ytan ovanför arbetsbordet – de kommer perfekt att matcha utförandet av möbler med ett naturligt naturmönster. En kontrasteffekt kan uppnås genom att använda de svala blå nyanserna som bakgrund för snövit möbler..

På en blå bakgrund

Blå panel

Intens blågrå färg

Användning av blått

Ljus design

Blå och vit design

Skåp för två

Till och med för cirka 15-20 år sedan var det oerhört problematiskt att organisera två fullvärdiga arbetsplatser i en standardlägenhet. Även små skrivbord eller datorbord tog mycket användbart rum. Men det är nödvändigt att inte glömma lagringssystem och följa ergonomiska regler så att arbetsprocessen inte bara är produktiv, utan också säker för hälsan (för närvarande och i framtiden). Hos oss behövs mycket mindre utrymme för att utrusta två arbetsplatser – det räcker med att fästa en bordsskiva på väggen (frånvaro av ben hjälper när du placerar två personer bakom arbetsytan) och installerar ett par stolar. För moderna datorer eller bärbara datorer (surfplattor) räcker det med en smal arbetskonsol.

Arbetskonsol för två

Original arbetsplats

I ett snövit utrymme

Kontor för två arbetsplatser

En annan möjlighet att organisera en arbetsyta för två är användningen av en hörnlayout. Med detta arrangemang kommer två sittande personer att vara praktiskt taget ryggen till varandra och kommer inte att störa arbetsprocesser. Ett hörn av ett rum misslyckas ofta med att få ut det mesta av det. För att göra detta kan du hänga öppna hyllor eller små moduler med dörrar ovanför arbetskonsolen på ett vinklat sätt..

Hörnlösning

Effektiv användning av utrymme

Hörnlayout

Vi organiserar en arbetsplats i rum med olika funktionella ändamål

Vardagsrum

Oftast finns det i moderna bostäder ingen möjlighet att tilldela ett separat rum för att ordna ett hemmakontor. Och ägarna måste lösa ett svårt dilemma om fördelningen av ett funktionellt segment i ett visst rum i en lägenhet eller ett privat hus. Som regel är vardagsrummet det största rummet i bostaden, det är i det du måste utrusta arbetsplatsen. Fördelen med ett modernt hemmakontor är att tre brädor räcker för att organisera det – en kan användas som bordsskiva, fäst på väggen, från de återstående två är det på modet att göra hyllor.

Arbetsstation med tre brädor

Mot bakgrund av en tegelvägg

Snövit minimalism

Vita möbler på brun bakgrund

Studera i vardagsrummet

Utformningen av arbetsplatsen, som ligger i vardagsrummet, är helt underordnad färgens och stilistiska lösningar i detta rum. Om vardagsrummet är kortfattat och enkelt inrett, bör dekoration inte användas på kontorsområdet. Som regel är det i sådana rum inte vanligt att arbetsområdet tilldelar rollen som en accent, oftast skrivbord, stol och förvaringssystem utförs i rummets allmänna färgschema och sticker inte ut i bild av vardagsrummet..

Vit och grå design

Arbetsplats i vardagsrummet

I ett rum med högt i tak

Original finish

En av designteknikerna för att organisera en arbetsplats i ett gemensamt rum kan kallas «skåp i garderoben». Arbetsplatsen ligger bokstavligen bakom gångjärn eller skjutbara skåpdörrar. Detta tillvägagångssätt hjälper till att organisera en exklusivt levande atmosfär under mottagandet av gäster. Men om det behövs (vanligtvis för dem som inte använder kontoret som sin huvudsakliga arbetsplats) kan garderoben bli ett hemmakontor.

Skåp i garderoben

Arbetsplats i garderoben

Sovrum

Ett annat gemensamt rum med tanke på att ordna en arbetsplats är ett sovrum. Mycket ofta är det i detta avskilda rum som ägarna ordnar ett litet hemmakontor. Samtidigt används ofta ett skriv- eller datorbord som ett toalettbord. Mångsidigheten i arbetssegmentet hjälper till att tillhandahålla de enklaste möbellösningarna – en bordsskiva eller ett kompakt skrivbord och förvaringssystem i form av öppna hyllor.

Ljus design

Färgglad design

Sovrum med arbetsplats

I ett klassiskt eller nyklassiskt sovrum och på arbetsplatsen används traditionell inredning. Ett skrivbord och en fåtölj eller stol med rygg kan utrustas med böjda ben, dekorativa element i form av en snideri. Klädseln på en fåtölj eller stol kan också ha «klassisk» riktning – ett dyrt tyg, som också används för att drapera ett fönster eller klädsel på en sänggavel.

Traditionell stil

Nyklassiker i sovrummet

Kök och matsal

I studiolägenheter eller bostäder där kök och matsal (ibland vardagsrum) kombineras till ett stort rum. Som regel är det inte svårt att organisera en arbetsplats i ett sådant utrymme. I matlagningsområdet är det oftast inte tillräckligt med utrymme, men inom segmentet av måltider är det inte svårt att hitta en plats för montering av en bordsskiva och installation av en fåtölj eller stol med rygg. Uppenbarligen bör köket i det kombinerade rummet vara utrustat med en kraftfull och så tyst som möjligt huva, för att inte bara klara av att rengöra luften i det gemensamma rummet från matförbränningsprodukter, utan också för att störa främmande ljud till ägarna som finns i arbetssegmentet.

I ett snövit kök

Arbetsbord vid fönstret

Hemmakontor i köket

Arbetsplats i köket

Skåp i köket-matrummet

Balkong eller loggia

I vanliga och små lägenheter saknar ägarna alltid ledigt utrymme. Behovet av att utöka möjligheterna för sitt eget hem tvingar ägarna till lägenheter med ett blygsamt område att utrusta sådana extra lokaler som balkonger och loggior. En inglasad och isolerad balkong, till vilken nödvändig kommunikation har utförts, kan bli ett utmärkt hemmakontor. Som regel kan balkonger och loggier inte skryta med ett stort område, men även dessa kvadratmeter räcker för att organisera en bekväm arbetsyta. Den största fördelen med denna metod för att organisera arbetsplatsen är dess isolering (om balkongen eller loggian inte är ansluten till rummet).

Arbetsplats på loggian

Miniskåp på balkongen

Inbyggda ytor

Skåp på balkongen

Hjälplokaler

Kompaktiteten hos moderna möbellösningar för att organisera en arbetsplats gör att du kan skapa miniskåp bokstavligen i alla vinklar eller nischer i en lägenhet eller ett privat hus. Även den mest geometriskt utmanande delen av ditt hem kan vara ett bra hemmakontor, bara tack vare en inbyggd eller vägghängd bänkskiva och en bekväm stol. Helst bör en sådan arbetsplats vara nära ett fönster. Men det är inte alltid möjligt att uppfylla detta villkor. I vilket fall som helst – en bordslampa eller vägglampa ovanför arbetsytan är ett måste.

Kompakt arbetsplats

Skåp nära korridoren

Skåp i skåpet

Minikontor hemma

Ägare av tvåvåningshus och duplexlägenheter använder ofta utrymmet under trappan för att organisera sin arbetsplats. Ur belysningssynpunkt är ett sådant extrautrymme inte det bästa alternativet för att ordna ett hemmakontor, eftersom hela belastningen faller på belysningsenheterna (deras effektnivå bör vara tillräckligt hög). Men i de flesta fall tar husägare till sådana åtgärder av förtvivlan – det finns helt enkelt ingen annanstans att utrusta ett hemmakontor. Vi uppmärksammar flera designprojekt för kontor, utrustade under trappan eller nära den.

I utrymmet under trappan

Kreativ design

Verkstad under trappan

Maximal användning av utrymme

Kontor under trappan

För att organisera ett hemmakontor kan du använda den övre nivån i lägenheter i två plan. I tvåvåningshus kan trappan på andra våningen vara ledig för att organisera ett kontor. Beroende på storleken på detta funktionella område kan inte bara ett skrivbord med fåtölj och förvaringssystem placeras på den övre nivån, utan också en liten soffa för avkoppling eller en fåtölj med en golvlampa för att ordna ett läshörna.

På den övre nivån

Skåp med stoppade möbler

På den andra våningen

Kontor med en bekväm miljö

Ljust designade bokhyllor