Belysning i badrummet

Vid utformningen av ett sådant multifunktionellt rum som ett badrum är varje element, varje deltagare i interiören viktigt. Organiseringen av belysningssystemet är inte den sista på listan över nödvändiga saker att göra när man renoverar detta nyttarum. Beroende på rymdens storlek, fördelningen av funktionella segment, den valda färgpaletten i interiören och många andra kriterier, kan du välja många alternativ för att kombinera olika belysningsarmaturer. Oavsett om det är infällda lampor, vägglampor, små ljuskronor eller lyxiga taklampor med många dekorativa element – vilken väljer du? Vi kommer att försöka hjälpa dig att välja ett belysningssystem med exempel på badrumsdesignprojekt från vårt omfattande urval av foton.

Lyxig badrumsinredning

Belysning i badrummet

Kriterier för att välja badrumsarmaturer

Det speciella mikroklimatet i rummet för vatten och sanitetshygieniska förfaranden ställer vissa kriterier för valet av belysningsanordningar för det. Hög luftfuktighet och temperaturvariationer påverkar alla ytor. Men samtidigt kan vi prata absolut – belysningen i badrummet ska vara mer intensiv och omfattande än i alla andra rum i bostaden. Även i ett litet badrum är det omöjligt att göra med bara en taklampa eller ett par vägglampor i spegelområdet – ett systematiskt tillvägagångssätt krävs.

Lakonisk design

Upplysta badrumsspeglar

Symmetrisk inredning

Snövit yta

Samtida stil

Kombinationen av hög luftfuktighet och el får allvarliga konsekvenser om den missbrukas. För att säkerställa en hög elektrisk säkerhet i badrummet är det nödvändigt att vara uppmärksam på märkningen av alla belysningsarmaturer. Den första siffran i markeringen indikerar motståndskraft mot damm, den andra mot fukt. För hushållsbruk måste den andra siffran vara större än den första (vid markering från 1 till 4 är det lämpligt att välja den största siffran).

I ett badrum med två handfat

Original ljuskrona

Icke trivial design

Design i chokladtoner

Traditionell stil

Uppenbarligen måste de utvalda belysningsanordningarna, förutom deras tekniska kvaliteter, också motsvara badrumets inre – stilistisk design, färgpalett, rumsstorlek. Och viktigast av allt, den köpta armaturen i komplexet måste ge den nödvändiga belysningsnivån i rummet..

Belysning

Badrumsarmaturer

Liten badrumsdesign

Vägglampor

På en mörk bakgrund

Beroende på vilket funktionellt segment belysningsarmaturen är placerad i, bör den helt enkelt ge belysning (runt omkretsen av rummet eller vissa områden, möbler eller VVS -föremål), allmän diffus belysning (för avkoppling i badkaret, hydroboxen eller duschkabinen) eller peka på att ge maximal belysning (i spegelområdet för att applicera smink, skapa en frisyr eller andra procedurer).

Rymlig badrumsbelysning

Ljus bild

Modern stil

Kombinerat badrum

Nyklassiker i badrummet

Så följande faktorer kommer att påverka valet av badrumsarmaturer:

  • rummått och takhöjd;
  • antalet och platsen för funktionella områden (ett kombinerat badrum eller badrum, men innehåller inte bara ett badkar och ett handfat, utan också en dusch eller hemmabastu, hydrobox);
  • närvaron av en naturlig ljuskälla (i privata hus är ett badrum med fönster inte ovanligt);
  • kraften hos belysningsenheter kan väljas med möjlighet att justera (enheten kan utrustas med en fjärrkontroll eller en konventionell lampa, istället för en strömbrytare, är utrustad med en dimmer);
  • valet av belysningsanordningar påverkas av interiörens färgpalett (för ljusa, snövit ytor som perfekt reflekterar ljus behöver du lampor med lägre effekt än för att dekorera ett badrum i mörka färger);
  • antalet spegelytor påverkar också valet av ljusarmaturernas effekt;
  • om lampor med dekorativa hängande element väljs, är det nödvändigt att ta hänsyn till ljus och skugga från sådana dekorationer på rummets ytor (den mest olämpliga enheten från denna synvinkel är med en färgad glasskärm).

Varm färgpalett

Ekostil i badrummet

Traditionella motiv

Kombination av lampor

Originalzonbelysning

Kombinationsalternativ för armaturer i olika modifikationer

Bara vid första anblicken kan det tyckas att det inte finns många alternativ för att välja lampor för badrummet – hängande eller inbyggda belysningsarmaturer. Faktum är att det finns många sätt att kombinera lampor – moderna tillverkare erbjuder oss ett brett utbud av belysningsenheter när det gäller kraft, metoder för fastsättning på ytor, design, form och storlek, material som används, för att inte tala om ett brett utbud av stilistiska variationer.

Hängande lampor

Varma nyanser

Moderna lösningar

Naturliga nyanser

Belysning för ett stort rum

I badrum inredda i modern stil, högteknologisk och till och med minimalism kan du ofta hitta bandbelysning på olika ytor. LED -remsor placeras runt omkretsen av taket, golvet, runt speglar, i botten av handfat eller förvaringssystem placerade under. Bakgrundsbelysningen kan användas för att markera vissa funktionella segment och enskilda element i interiören, visuellt ändra rummets bild – för att öka dess volym, takhöjd.

Ovanlig bakgrundsbelysning

Inbyggd bakgrundsbelysning

Mörk inredning

I pastellfärger

Lakonisk inredning

I vissa fall blir det lämpligt att använda färgad bakgrundsbelysning (ofta med möjlighet att justera förändringen i nyanser). I ett sådant badrum, förutom vatten och sanitära och hygieniska förfaranden, får ägarna fördelarna med att använda färgterapi (färgoterapi) – varje nyans är ansvarig för ett visst känslomässigt tillstånd – avslappning, ton, kraft, optimistiskt humör, allmän gynnsam bakgrund.

Färgad bakgrundsbelysning

Färgbehandling i badrummet

Modernt badrum

Mörka ytor

Kreativ design

Variation i färg

Infällda armaturer är ett populärt sätt att skapa belysning i ett modernt badrum. bekvämlighet «dold» belysningsarmaturer genom att den minsta delen av hela armaturen utsätts för fukt. Inbyggda lampor kan enkelt monteras i undertakskonstruktioner, om man skapar olika nischer från fuktbeständig gipsskiva och andra moderna material.

Inbyggda lampor

Vita ytor

Snövit bild

Belysning av funktionella områden

Lokal och diffus belysning

En av de viktigaste punkterna för att skapa den nödvändiga belysningsnivån i badrummet är högkvalitativ belysning av speglarna ovanför diskbänken. Det vanligaste sättet att belysa detta funktionella område är att använda väggstråar av olika modifikationer. Här finns vägglampor med en passande passform på ytan, ett stort område med nyanser, en intensiv men inte bländande belysningsnivå.

Belysning på speglarnas sidor

Vertikala nyanser

Fräsch och lätt design

Kontrasterande kombinationer

Praktiska lösningar

En lika populär användning av vägglampor är platsen för belysningsarmaturerna ovanför speglarna. För dessa ändamål, använd långa lampmodeller eller plattformar med två, tre eller till och med fyra nyanser..

Kontrasterande interiör

Ljust badrum

Ljust trä

Svartvit design

Symmetrisk inredning

Ett annat alternativ för belysning av speglar är hängande modeller. Armaturerna fästs i taket och hänger över spegeln på en nivå som är optimal för maximal belysning av spegelytan. Detta alternativ är bekvämt för dem som inte skulle vilja borra hål i speglarna som tar upp hela ytan ovanför diskbänken..

Hängande lampor

Vackra nyanser

Mot bakgrund av en tegelvägg

Alternerande mörka ytor

Ett praktiskt tillvägagångssätt

Lätt interiör

Med hjälp av moderna verktyg blir det inte svårt att montera vägglampor direkt på spegelytan. Detta sätt att dekorera detta funktionella område är särskilt relevant för små utrymmen där hela utrymmet ovanför diskbänken är upptaget av en spegel. Till salu finns både färdiga kombinationer av en spegel med en lampa, samt möjliga alternativ för kombination. Om det är nödvändigt att borra hål i spegelytan, är det bättre att överlåta denna installation av belysningsarmaturer till specialister..

Armaturer och spegel

Mörka fasader

Eklektisk design

I sandiga toner

Ljus på en spegelyta

Praktiskt och koncist

Det finns många modeller av speglar med inbyggd belysning. Förutom det ursprungliga utseendet kan du använda denna typ av kombination av en spegel och en lampa för att sminka, styla håret och utföra andra procedurer med hög belysning..

Original speglar

Upplyst spegel

Ovanlig spegel

Design för ett rymligt badrum

En vacker och till och med lyxig ljuskrona i badrummet är ingen myt, men en mycket sannolik verklighet. Om badrummet representeras av ett ganska rymligt rum med högt i tak, varför inte lägga till lite lyx i interiören med en vacker ljuskrona med många dekorativa element? Dessutom kan du hitta en belysningsenhet som är lämplig för fuktmotståndet i serien med hängande ljuskronor i klassisk och barockstil..

Vacker ljuskrona i badrummet

Lampor som dekor

Ljuskrona för högt i tak

Ovanliga armaturmodeller

Snövit fasader och VVS

Designer lampor

Uppenbarligen kan alla belysningsenheter, förutom att utföra sina grundläggande funktioner, också spela rollen som dekorativa element. Dekorera interiören, ge originalitet till badrumsdesignen genom användning av icke-triviala färger, texturlösningar, materialval eller modifiering av enheten-inte bara designermodeller utan även massproducerade belysningsenheter klarar denna uppgift.

Kreativa modeller

Originalframträdande

Plafond ovanför spegeln

Ovanlig utförande av ljuskronan

Designlösningar

Modern, ekostil eller lantlig stil kan effektivt betonas av lampor tillverkade i form av gatlyktor. Sådana väggmonterade apparater ger originalitet även till den vanligaste interiören, för att inte tala om deras huvudfunktioner-högkvalitativ belysning av rummet.

Ett originalt val av armaturer

Lampor som lyktor

Ovanlig design av ett utilitaristiskt rum

Icke trivialt val av armaturer

Uppmärksamhet på detaljer

Och avslutningsvis

När vi skapar en badrumsinredning lägger vi mycket tid på att välja en färgpalett, praktiska och estetiska efterbehandlingsmaterial och valet av sanitetsartiklar som uppfyller alla våra krav. Förvaringssystem, textilier och till och med dekorativa element – många inredningsartiklar väljs noggrant genom att styra en hel lista med kriterier. Men alla dessa ansträngningar kommer att gå förlorade om otillräckligt kraftfull eller felaktigt fördelad belysning organiseras i badrumsinredningen. Denna punkt är särskilt viktig för rymliga utilitaristiska lokaler med flera funktionella segment, komplex färgpalett eller icke-standard arkitektur..

Naturlig färgpalett

Strålkastare

Badrum med fåfänga

Kontrast badrumsdesign

Modern badrumsdesign

Med mörkt duschområde