Badrumsmosaik – funktionell skönhet

Alla husägare vet att det finns många svåra beslut att fatta när man planerar en badrumsrenovering. Och det viktigaste av dem är vilket material att täcka ytorna med? Badrummet upplever ständigt hög luftfuktighet och temperaturförändringar. Många ytor i rummet för att ta vattenprocedurer utsätts för mekanisk påfrestning. I flerfamiljshus är badrum ofta kopplade till en toalett. Det är särskilt viktigt att upprätthålla renhet och ordning i det delade badrummet. Detta innebär att ytbehandlingsmaterialet också måste vara resistent mot kemiska rengöringsmedel och vara lätt att rengöra. Mosaikplattor uppfyller alla nödvändiga kriterier för efterbehandling av material för ett badrum..

Ljusa färger på mosaiken

Bland de uppenbara fördelarna är följande:

 • styrka;
 • pålitlighet;
 • varaktighet;
 • fuktmotstånd;
 • brist på reaktioner på temperaturförändringar;
 • olika färger och nyanser;
 • ett brett urval av tillverkningsmaterial;
 • möjligheten att möta ojämna ytor, komplexa former, utformning av böjda och konkava plan, nischer;
 • färgbeständighet mot blekning;
 • förmågan att skapa teckningar, ornament och till och med konstverk;
 • förmågan att fästa vid vilken yta som helst – betong, gips, trä eller metall.

Mörkblå toner

Med ett ord, mosaikplattor har i sin arsenal hela listan över fördelar som är karakteristiska för keramiska plattor (ett favoritmaterial för vårt land) och ett antal fördelar som bara finns i denna typ av dekoration. Och vi pratar bara om den praktiska, funktionella sidan av frågan. Men ur estetiskt nöjes synvinkel som kan erhållas genom betraktandet av en konstnärlig mosaikpanel i ditt badrum, har detta efterbehandlingsmaterial ingen motsvarighet.

Lätt mosaik

Naturligtvis finns det inga fördelar utan nackdelar. Den största nackdelen med ytbehandling med mosaik är den ganska höga kostnaden för själva materialet och arbetet med installationen. Men om du amorterar budgeten för badrumsbeklädnaden i många år, som detta efterbehandlingsmaterial kommer att tjäna troget, utan att ändra färg, inte blekna eller skalas, så är ekonomiskt sett en reparation med hjälp av en mosaik en lönsam investering ..

Modern badrumsinredning

För närvarande är mosaiker gjorda av följande material allmänt tillgängliga för försäljning:

Svartvit design

Tänk på specifika designprojekt för badrum och toaletter hur du kan applicera mosaik för att vända mot vissa ytor, markera accenter, dekorera VVS -armaturer och möbler, avsluta komplexa geometriska former.

I en neutral blå palett

Ritningar, prydnader, målningar

En av de särdrag hos mosaik från vanliga keramiska plattor är förmågan att skapa ritningar, konstnärliga bilder och originalprydnader i ett brett utbud av färgpaletter. För inte så länge sedan var mosaik en av de viktigaste typerna av konst, tack vare materialets hållbarhet har många mästerverk överlevt till denna dag. Att bygga en skugga av konstverk i ditt badrum är redan en mycket stor skala. Men att avslöja väggarna med hjälp av färdiga block med ett tryckt mönster eller anlita en professionell som väljer en bild som du gillar är en genomförbar uppgift som perfekt passar in i en modern inredning..

Blomsteckning

Närbild av blommor

Ett pulserande blommönster som upptar de flesta av badrummets vertikala ytor är ett sätt att förvandla ditt utrymme utan erkännande. En sådan inredning är inte bara unik, utan också personlig, den speglar dina egna preferenser och smak..

Badrum med blommor

Blommotiv är vanligare i badrumsinredning i mosaik. Detta beror på mjukheten hos linjerna i mönstren, närheten till naturen, energi och friskhet. Även en liten teckning som accent kan ta ditt badrums inredning till en helt annan nivå..

Inte ett brokigt mönster

Ett originellt, men tråkigt, inte färgstarkt mönster, sammanställt med hjälp av en mosaik, kommer att bidra till att göra väggbeklädnaden unik, samtidigt som den lugna atmosfären av lugn och ro som badrumsrummet behöver så mycket bibehålls..

Blomma prydnad

Mönstrade mosaikplattor kan användas för att dekorera en accentvägg. Som ett resultat får du den ursprungliga designen på duschkabin, utan att förstöra budgeten för reparationer..

Orientalisk prydnad

Ett annat alternativ för att dekorera en accentyta med hjälp av en mosaik med en prydnad. Arbetsområdet kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt mot fukt och samtidigt vara ursprungligen designat. Den upplysta spegeln ser ännu lyxigare ut mot en sådan bakgrund..

Våg och småsten

Utan ett marint tema finns mosaikbadrummet ingenstans. Kombinationen av mosaikplattor och små stenbeläggningar i samma rum skapar en otroligt imponerande ytdesign. En sådan unik inredning är oförglömlig.

Marint tema

Ett annat alternativ för att använda ett marint tema när du väljer en mosaikbild för ett badrum. Små bilder ser särskilt bra ut på en ljus beige bakgrund..

Neutrala mönster Ljus prydnad

Inte ett ljust mosaikmönster

För närvarande finns det färdiga block med en del av mosaikprydnaden på bred försäljning, som kombineras tillsammans enligt pusselprincipen och bildar dukar med ett stort utsmyckat mönster. En sådan diskret men elegant prydnad kan dekorera alla badrum. För älskare av en neutral ljuspalett av lokaler blir en sådan mosaik på badrumsväggarna att smaka.

Vi sätter accenter

Om en liten budget har avsatts för reparation av ett badrum eller ett badrum, och jag skulle vilja använda mosaikplattor för dekoration av vissa ytor, finns det ett alternativ för att dekorera med detta dyra material, bara en vägg (eller del av det) är accent. I det här fallet får du en uttrycksfull och praktisk inredning med små renoveringskostnader..

Accentvägg Accentvägg ovanför diskbänken

Ljus accentvägg

I ett badrum eller toalett är det vanligaste designalternativet för en accentvägg ytbeklädnad ovanför diskbänkens arbetsområde. Detta är ett praktiskt sätt att göra det lättare för dig själv att ta hand om ytor som utsätts för mest fukt och inte bara..

Accentvägg ovanför badrummet

Ljus mosaik ovanför badrummet

Väggbeklädnad ovanför badrummet med en ljus pärlemorsk mosaik kan få din inredning till högsta färgnivå. Det ursprungliga kontrasterande färgschemat dikterar designkonceptet för hela rummet och fungerar som uppmärksamhetens fokus.

Harmonisk kombination

Ett annat vanligt designtrick inom accenter är den ljusa dekorationen av väggen mittemot diskbänken med spegeln och upprepning av ett element med samma färg i arbetsområdet..

På vinden

För kaklade badrum i asymmetriska loftutrymmen med sluttande tak kan mosaikplattor vara en mycket bra investering av pengar, tid och ansträngning. Med tanke på hur många keramiska plattor som skulle behöva skäras för att dekorera fasningen, är närvaron av en mosaik ekonomiskt motiverad..

Golv

Detta är ett sällsynt designbeslut, men badrumsgolvet kan bli en accentyta kaklad med ljusa mosaiker. Ett praktiskt och funktionellt val blir grunden för att skapa en rumsdesign.

I beige toner Betoning på duschrummet Ljust grön mosaik Alla nyanser av grönt Varierad accent Alla nyanser av grått

Svår geometri

En av de mest betydande fördelarna med mosaikplattor är förmågan att klä ytor av vilken form och krökningsgrad som helst. I det här fallet kan vi inte bara prata om efterbehandling av väggar, golv, utan också badrum, handfat, alla typer av nischer och urtag..

Smidighet av linjer

Smidigheten i linjer och former ger badrumsinteriören en känsla av flyt och lätthet. Detta är särskilt viktigt för små utrymmen, och de flesta badrum i genomsnittliga lägenheter är exakt så här..

Avrundade former

Beklädnad badkar och rundade ytor – hur skulle detta kunna göras med något annat efterbehandlingsmaterial som tål hög luftfuktighet? Tack vare mosaikplattor kan en sådan beklädnad utföras på mer komplexa ytor..

Oval badrum

En oval badrumsbeklädnad och en piedestal av samma form för ett badkar? Det kunde inte vara enklare om du väljer mosaik som ditt efterbehandlingsmaterial. Original och spännande badrumsdesign är unik och oåterkallelig.

Ovanliga former Original design

I svart och vit

Kakling av ett sådant komplex, när det gäller geometri och krökning, ytor på ett ovanligt badrum är endast möjligt med hjälp av mosaikplattor. På grund av rummets imponerande skala begränsar mosaikens mörka nyanser inte utrymmet, för in det i ett element av drama, orientalisk Zen för avkoppling och rekreation..

Rund kolumn

Inte varje rum tål så många olika färger och strukturer, efterbehandling av kakel i olika storlekar. Inte utan hjälp av mosaik vid efterbehandling av en komplex rundad yta skapades en harmonisk bild av badrummet..

Nischer och mer

Fantastisk effekt av beklädnad av små element

Ibland är det tillräckligt för att skapa en unik och intressant badrumsinredning bara att använda en ljus, glänsande eller färgad mosaik för ett litet område av ytan – kanta en spegel eller handfat, markera ett förkläde runt omkretsen av ett rum , eller dekorera VVS -föremål och tillbehör.

Vertikala ränder

Beklädnaden av en liten disk som skiljer toalettområdet från vattenbehandlingssegmentet ser mycket imponerande ut med hjälp av en spegelmosaik. Vertikala ränder ökar visuellt höjden på rummet.

Duschlist

En liten remsa trimmad med mosaik kommer visuellt att suddiga ut gränserna för utrymmet och ge färg variation till badrumsinredningen.

Spegelmosaik

Ett annat exempel på en liknande design av en duschkabin, men med hjälp av en spegelmosaik med ett vertikalt arrangemang av chips.

Mosaikförkläde

En liten del av ytan ovanför diskbänkens arbetsområde, kaklat med en ljus glansig mosaik, gav inte bara färgvariationer till den neutrala badrumspaletten, utan återupplivade också interiören..

Harmoniska färger

Tack vare användningen av mosaikplattor, vars individuella marker är målade exakt i de nyanser som finns i huvudytan på rumsytorna, var det möjligt att skapa en balanserad, mysig bild av badrummet..

Rackdekoration

Totalt med mosaikplattor

Bland de moderna designprojekten för badrum finns det många sådana där nästan alla ytor i rummet är kaklade med mosaik. Sådana reparationer kan vara dyra, men du är garanterad hållbarhet och oändlighet i dess utseende..

Pixelritning

Även ett litet badrumsutrymme förvandlas med mosaikdekoration. Denna typ av ritning kallas pixel – detta är ett originellt sätt att integrera flera nyanser av samma färgschema..

Totalt blått

Mosaik överallt

Monokromatiska mosaiker, med hjälp av vilka alla ytor, nischer, hyllor och urtag är kaklade, kan skapa en originalbild av ditt rum för vattenprocedurer. Beroende på vilken storlek chipsen (mosaikelement) kommer att användas, om det kommer att bli injekteringsmedel mellan dem och vilken ton, utseendet på badrummet eller toaletten beror på.

Lätt mosaik på alla ytor

Ljusa nyanser Vita toner

Ljusa nyanser av mosaikplattor kan visuellt utöka badrumsutrymmet, vilket ofta behöver det. Dessutom anpassar sig en lugn, neutral palett till den avkoppling och lugn som hushållen behöver efter en hård arbetsdag medan de badar eller duschar..

Marmor finish Ljus marmor

Marmorflis vit och svart

Bland den ljusa paletten av mosaikplattor skulle jag särskilt vilja lyfta fram marmorfinishen. Även små inneslutningar av marmormosaik i inredningen ger en atmosfär av lyx, fylld med renhet och till och med sterilitet i ett nyttarum..

Med svarta väggar

Den kontrasterande kombinationen av svarta och vita mosaiker i samma utrymme skapar en otrolig effekt. Speciellt om vi ser det motsatta färgschemat istället för det vanliga arrangemanget av en ljus ton på väggarna i badrummet och en mörk på golvet.

Mörka vinröda nyanser

Dramatisk design

En mörk nyans av pärlemorskimrande mosaik för en total ytfinish som kan ge drama till alla badrum. Tack vare mosaikens blanka yta kommer fingeravtryck och spår av vattendroppar inte att synas på mörka flisar, och det kommer inte att vara möjligt att rengöra badrummet särskilt ofta.

Ljusblått

Total blå mosaik

De livliga blues, azurblå och blå nyanser av mosaikplattor är särskilt populära. Det är inte förvånande att vi i ett rum för vattenprocedurer vill återspegla havets blåa eller den himmelska reflektionen i vattnet, framgångsrikt integrerat i det inre av rummet..

Färg på unga lövverk

Grå mosaik

Stora monokromatiska mosaikflisar mot bakgrunden av snövit injekteringsbruk ger badrummet otrolig geometri, noggrannhet.

Varierad finishDuschmosaik dekoration