Att välja praktiska och vackra fronter för köksskåp

Tillverkare av färdiga möbellösningar för köket, liksom organisationer som utför skräddarsydda möbler, erbjuder många alternativ för utförande av köksfasader. När allt kommer omkring beror inte bara bilden på möbeluppsättningen utan också nästan hela inredningen i köket på utseendet på köksskåpens fasader. Ibland är det tillräckligt för att byta eller uppdatera köksutrymmet för att byta fasader (skåpdörrar, möblernas framsida). Fasader av olika material, färger och texturer placerade på samma ram i köksuppsättningen kommer att skapa helt olika bilder av köksmöbler.

Köksfronter

Ljus palett

Det är till köksfasaderna, d.v.s. de högsta kraven ställs på skåpdörrar och lådlock. För att köksuppsättningen ska tjäna dig så länge som möjligt, när du väljer fasader, måste du vara uppmärksam på följande egenskaper hos materialet och metoden för ytbeläggning:

 • fuktbeständighet (ett kök är ett rum med hög luftfuktighet och det är skåpens fasader som ofta måste komma i kontakt med vatten och andra vätskor);
 • motståndskraft mot extrema temperaturer (särskilt nära en gasspis, spis och ugn);
 • varaktighet;
 • styrka i förhållande till mekanisk spänning;
 • motstånd mot hängande (på grund av privat öppning och stängning av skåp och lådor);
 • enkel vård som inte kräver mycket tid och fysiska kostnader.

Träd överallt

Vitt kök

Och sist men inte minst är kravet på fasader ett attraktivt utseende, tack vare vilket hela köket kommer att se ädelt, sofistikerat, dyrt eller kreativt ut, allt beror på dina önskemål. Lite krävs av köksuppsättningens ram – för att skapa en solid grund för strukturen. Men köksskåpens fasader ska vara vackra, förutom att uppfylla alla tekniska och konstruktiva kvaliteter. Kostnaden för en köksensemble direkt och i större utsträckning beror på priset på fasaderna.

Vitrinskåp

Lantlig stil

Parallell layout

Välja grunden för köksfasaden

Det vanligaste materialet som uppfyller alla de angivna kraven för tillförlitlig och långsiktig användning av möbler är för närvarande MDF. Träavfallskivor är ett material tillverkat av fint spritt trädamm komprimerat under högt tryck. MDF anses vara ett miljövänligt material eftersom ämnet som används för att limma partiklarna är en del av själva träavfallet och manifesterar sig under påverkan av högt tryck.

Traditionell miljö

Köksö

MDF -skivor är starka och hållbara, motståndskraftiga mot fukt och höga temperaturer. En av de distinkta fördelarna jämfört med massivt trä är till exempel förmågan att producera böjda former. Avrundade och vågiga fasader är efterfrågade bland ett stort antal av våra landsmän.

Glasdörrar

Ett annat populärt material som står på andra sidan prislinjen är spånskiva. Dessa är brädor gjorda av spånskivmaterial limmade med speciella hartser av syntetiskt ursprung. I detta avseende är det inte nödvändigt att prata om miljövänligheten hos ett sådant material för tillverkning av möbler som spånskiva. När det gäller styrka och hållbarhet är spånskivor betydligt sämre än MDF. Detsamma kan sägas om fuktbeständighet – om fasadbeläggningen bryts, kommer det att uppstå ganska snabbt slitage, svullnad och åldrande av materialet när fukt kommer på basen..

Peninsula kök

I ljusa färger

För dem som inte ska spara pengar på tillverkning av köksmöbler kan vi erbjuda det mest miljövänliga materialalternativet – massivt trä. Bland de uppenbara fördelarna med naturmaterial, utöver säkerheten för människor och miljö, kan man peka ut ett ädelt utseende, relevans hela tiden och sofistikeringen av naturliga färger. Men naturmaterial har sina nackdelar. Förutom de höga kostnaderna (och vissa träslag är mycket dyra) måste trädet noggrant omhändertas – övervaka att fukt tränger in, temperaturförändringar (vilket inte är lätt i ett rum med spis, ugn och spis), Använd speciella vaxer och pastor för att skydda ytor. Dessutom är fasader av naturligt trä känsliga för direkt solljus – missfärgning av ytan är oundviklig..

Lantligt kök

Kök-matsal

För att skapa en ren och fräsch köksmiljö är ljust trä perfekt för att göra en köksuppsättning och snövit väggdekoration..

Ljus design

Förutom fasader i massivt trä används panelprodukter. Sådant material är billigare, eftersom endast köksfasadens ram är gjord av massivt trä, och den inre delen fylls med den så kallade panelen – MDF eller spånskiva och avslutas med faner. Utseendet på panelfasader skiljer sig inte från massivt trä, men materialets hållfasthetsegenskaper förbättras märkbart, problemet med snabb deformation försvinner, för att inte tala om minskningen av kostnaden för den färdiga produkten.

Fasader med glas

Monolitisk ensemble

Välja ett fasadbeläggningsmaterial för köksskåp

Filmbeläggningar

Bland de uppenbara fördelarna med en filmbeläggning är följande:

 • enkel vård;
 • fuktmotstånd;
 • motståndskraft mot mekanisk skada;
 • ett brett utbud av färger och texturer (från glansiga monokromatiska fasader till pärlemor eller «metall» ytor);
 • relativt låg kostnad.

Linjär layout

Kontrastspel

Men ett sådant praktiskt material som film har minst en viktig nackdel – låg värmebeständighet. Fasaderna som är täckta med PVC -folie måste skyddas från höga temperaturer, till exempel kan du inte låta hällbrännaren vara påslagen – närliggande skåp och lådor är deformerade, filmen skalas av på dem. Ur estetisk synvinkel – filmbeläggningar kan ännu inte simulera naturmaterial med hög tillförlitlighet.

Mörkt glas för fasader

Vitt och träigt

Om vi ​​pratar om det mest praktiska alternativet för fasader med en filmbeläggning ur drift och underhåll, kommer det att ge dig minst problem med att välja en snövit glans. På en vit bakgrund märks inte damm (ett litet lager) och fingeravtryck märks inte, vilket kan lysa galet för ägarna av köksapparater i en mörkblank version.

Snövit idyll

Moderna köksapparater med filmbeläggning är som regel släta, utan beslag och handtag. Skåpdörrar är utrustade med dörrstängare, vilket något ökar priset på den slutliga kostnaden för att beställa en möbelensemble för köket, men ger bekvämlighet och driftssäkerhet, särskilt i familjer där det finns barn och hotet att klämma fingrar vid dörrarna av köksskåp är mer än verkligt.

Mörk glans

Släta fasader

För att skapa en kontrasterande inredning är det tillräckligt att beställa mörka fasader på köksskåp, hänga dem mot en bakgrund av snövit finish och utrusta uppsättningen med bänkskivor av en liknande nyans. Strikt, dynamisk och samtidigt icke-trivial köksdesign är klar.

Kontrastdesign

Emaljbeläggningar

Köksfronter, täckta med emaljfärger, presenteras i det bredaste utbudet av färger. Till ditt förfogande inte bara färgeffekter, utan även pärlemorande ytor, den sk «metallisk», imitation av antiken med hjälp av teknik «spraka» och till och med ett kameleontplan.

Kök med ö

Snövit monolit

Fasader med målade ytor motstår fukt väl, absorberar inte lukt (vilket köksutrymmet är rikt på) och är lätta att underhålla. Fara för emaljfasader är mekanisk skada – fall och stötar av tunga eller vassa föremål, till följd av vilka flis bildas. I det här fallet är det inte möjligt att återställa täckningen..

Ljusa stolar

Bänkskivor i sten

För att fasadens yta ska tjäna länge är dess yta inte bara målad utan förfärdig, efter målning är den täckt med blanka eller matta lacker och sedan slipad. Köksfasadens livslängd beror direkt på hur väl och i vilken mängd alla procedurer utfördes. När du väljer produkter med emaljbeläggning, ta provet med färg till ljuset och placera det med fasadens ände. Det är på denna plats som spår av äktenskap är mest synliga – oegentligheter, punkteringar, hålrum, inneslutningar av främmande partiklar. Med mekanisk färgning blir ett sådant äktenskap betydligt mindre än när man utför liknande arbete manuellt.

I grå nyanser

Ljusgrå palett

Köksenhetens ljusa, rika nyans förvandlar omedelbart rummet. Den enklaste och mest neutrala finishen kommer att se lyxig ut i en kampanj med så färgglada möbler. Turkos möbelensemble, vit finish och inredning, grå bänkskivor och ljus naturlig träfärg skapade en helt enkelt fantastisk färgförening i detta köksutrymme..

Ljus turkos

Ett annat exempel på vilken viktig roll färgen på beläggningen på köksfasader spelar, hur den valda nyansen kan förvandla utrymmet för matlagning, ge adel och sofistikering och unikhet. Sådana kök kommer ihåg länge..

Ädel färg

Pastell nyanser

Mörkgrå fasader i kombination med glasbeslag ser bra ut. För traditionella rätter i lugna, neutrala färger med en lugn men unik atmosfär har sådana fasader blivit en gåva..

I en mörk färg

Grå fasader

Original ö

Traditionellt kök kan ofta ses i en snövit design. Ett alternativ till vitt kan vara pastell, neutrala nyanser – ljus beige, vitad mynta eller knappt märkbar blå. Pastellfärger skapar en lugn och lugn atmosfär i köket, eftersom köksskåpens fasader tar det mesta av utrymmet, vilket innebär att de bildar rummets färgpalett..

Ljusbeige

Plastbeläggningar

Möbelplast kan appliceras på MDF eller spånskiva på två sätt – genom att applicera PVC -film på ramarnas kanter eller böja kanterna på plasten i produktens ändar. Plast är också resistent mot fukt och solljus, förekomst av flis och nötning, det är lätt att ta hand om det (endast slipande pulver ska inte användas).

Ljus plast

Färgpaletten av plastbeläggningar är otroligt varierande, det är möjligt att använda olika dekorativa effekter. Akrylplast är den mest populära. Färgpaletten är inte lika bred som vanlig plast, men den kan presenteras i en blank, nästan spegelliknande yta i olika nyanser. Tyvärr på mörka ytor med akrylbeläggning är fingeravtryck, sedimenterat damm och spår av droppar med rent vatten tydligt synliga. Men för sådana ytor erbjuder tillverkningsföretag vanligtvis en uppsättning speciella polermedel för rengöring och skönhet.

Akrylplast

Färgglada nyanser av akrylplast kan stärka atmosfären i alla kök. Använda olika färger för att skapa en möbelsammansättning. Du kommer inte bara att ge färgskala till ditt kök, men du kommer också att kunna skapa en positiv stämning, till och med en festlig stämning i matsalen. Och säkert kommer ingen att kalla din inredning tråkig eller traditionellt neutral..

Alla regnbågens färger

Den ljusa nyansen av plastbeläggning på köksfasader kan inte bara förvandla ditt kök, utan skapa en verkligt unik, minnesvärd bild. För en så rik möbel är det tillräckligt att bara skapa en neutral bakgrund, till exempel är ljus väggdekoration och en ljus, färgstark bild av köket klar..

Lila och vit design

Numera blir glasfasader mycket populära. Högstyrka, härdat glas används för tillverkning. Sådana fasader öppnar många dekorativa möjligheter – en kombination med en aluminiumram, användning av film med mönster och fototryck, sandblästring och speciella mattpastor. Den uppenbara nackdelen med sådana fasader är den höga kostnaden..

Kontrastglans

Ramfasader på köksskåp

Ramfasader, baserade på en MDF -ram med insatt glas, är ett utmärkt tillfälle att skapa vitrinskåp i traditionell stil. Sådana ramar är perfekta för köksutrymmen, där möbelensemblen ligger ända upp till taket. Även massiva strukturer får ljushet och nåd på grund av användning av glasskär.

Golv till tak

Förutom glasinsatser i fasadramen används många olika sätt för att diversifiera inte bara materialet utan även produktens struktur. Skär från glasmosaik, naturlig rotting, bambu och till och med halmvävning används. Men det mest populära är lamellimitation av persienner. Ett kök med sådana fasader ser original och icke-trivialt ut. Det är lätt att ta hand om sådana ytor, och deras kostnad är ganska acceptabelt..

Imiterade persienner

Vita persienner

persienner

Glasinlägg för fasader kan användas inte bara för den övre delen av köksskåp, utan också, till exempel, för att dekorera slutet av ön. Du kan lagra där vackra rätter som du vill skryta eller kokböcker, kökstillbehör.

Showcase vid foten av ön

I små kök expanderar glasinsatser inte bara utrymmet visuellt utan gör också atmosfären ljusare. När köksuppsättningens fasader upptar nästan all möjlig plats på några kvadratmeter i köket kan detta vara svårt ur psykologisk synvinkel. Ljusa nyanser, varma naturtoner och glasinsatser hjälper «främja» miljö och bli av med känslan av soliditet.

Litet kök

Ramfasader med aluminium- eller stålprofiler i kombination med glasinsatser är perfekta för inredning av kök i modern stil eller högteknologisk.

Stålramar

Snidade fasader med välvda glasinsatser ser lyxiga ut, färgning med effekten av åldrande ger hela inredningen i köksutrymmet charm och sofistikerad tradition i en modern design.

Åldrande effekt

Ett annat exempel på ett kök med dekorativa sniderier på fasaderna. Sådana dekorationer låter dig ta det klassiska headsetet till en ny nivå. Om du använder retro -modeller av hushållsapparater eller «Dölj» vitvaror bakom skåpets fronter, då kan du få en helt unik atmosfär i köksutrymmet – en snövit idyll med inslag av gammal lyx.

Snidade fasader

Modern klassiker

Om i ett riktigt rymligt kök med högt i tak används en köksuppsättning praktiskt taget runt hela omkretsen och med början från den högsta punkten, kan man inte klara sig utan att använda glasinsatser på skåpens fasader. Så att hela strukturen inte sätter press på ägarna med sin soliditet, förutom glas kan du använda ett annat designtrick – den inbyggda belysningen gör bilden av köksensemblen ljusare och ljusare. För att komma till köksenhetens övre hyllor kommer du sannolikt inte att vara i vägen för en stege. För bekvämlighet och säkerhet är det bäst att installera ett horisontellt stativ runt hela omkretsen av möbelensemblen så att stegen kan röra sig, men samtidigt förbli fixerad vid rätt tidpunkt.

Med en stege

Och slutligen, några praktiska tips för dem som redan är på väg till en möbelaffär för att beställa ett köksset, har bestämt storlek och budget för köpet, och det enda som återstår är att välja fasaderna på köksskåpen:

 • utseende är det viktigaste kriteriet för att välja en fasad ur synvinkel «gillar – inte som». Visst har du en uppfattning om hur ditt kök ska se ut och hur skuggan, konsistensen och utformningen av köksensemblen kommer att passa in i rummets inredning;
 • praktisk när det gäller långsiktig drift. Vi använder alla köksutrymmet med varierande intensitet, förbereder och rengör och behandlar fingeravtryck, repor och fettmärken på våra fasaders ytor på olika sätt. Bestäm hur viktigt det är för dig att hålla dina köksmöbler i perfekt skick och hur mycket tid du är villig att lägga på att hålla den ren. Valet av beläggning för köksmöbler beror på detta;
 • pris. Tyvärr finns det ingen säsongsförsäljning i ett sådant område som skräddarsydda köksmöbler. De flesta tillverkare har ett standardstorlekstabell och ökar kostnaden om det finns avvikelser från just det här storleksintervallet. Dessutom ökar prislappen på ditt headset med böjda former, halvcirkelformade och vågiga fasader, fotoutskrift, ytterligare lack- eller åldringsprodukter med patina;
 • antalet och graden av utveckling av klagomål. Det kommer inte att vara möjligt att helt undvika åldrande av ditt kök, det är uppenbart att det efter 10 års drift inte kommer att se ut som nytt. Ur de mest märkbara bristerna, som först manifesteras, ledarskapet bakom PVC -filmen, som avviker från fasaderna på skåpen som ligger nära gasugnen och ugnen. Men salonger kommer inte att sluta arbeta med det, eftersom användning av film är det billigaste sättet att skapa en imitation av ett naturligt trä.

Mörk design

Ljust rött headset

Det finns många alternativ för utförande av fasader, det finns ännu fler färger och texturlösningar, design och inredning. Men låt oss sammanfatta den grundläggande informationen som kommer att vara användbar för dig i ett möbelshowroom när du beställer ett köksset:

 • fasader av MDF med filmbeläggning är hållbara, men «rädsla» temperaturskillnader, men de är lätta att ombeställa i framtiden;
 • MDF -fasader med en målad emaljyta reagerar inte på temperatur, men «rädsla» chips och ombeställa dem är extremt svårt, du kanske bara inte kommer in i önskad nyans;
 • fasader med plastfolie och täckta med folie i ändarna är mycket känsliga för fukt och rengöring med en fuktig svamp.

I mörk färg

Traditionella fasader

Hörnlayout med ö