Att välja en spjälsäng för en nyfödd

Planerar du att renovera ett rum för honom eller tilldela ett hörn i det gemensamma rummet medan du väntar på barnet? Oavsett möjligheterna i ditt bostadsutrymme kommer du förr eller senare att ställas inför dilemmat att välja en spjälsäng för en nyfödd. Bara vid första anblicken verkar det som om det här är en enkel sak – du väljer den modell du gillar i butiken, lär dig om säkerheten för de material som den är tillverkad av och köper. Faktum är att när du köper en så viktig möbel som en säng måste du ta hänsyn till flera nyanser. När du väljer en säng själv har du förmodligen spenderat mycket tid, eftersom sömn är en av de viktigaste komponenterna i vårt liv. Vårt välbefinnande under dagen beror på hur lugnt och djupt vi sov på natten. Och din sömn beror direkt på kvaliteten på ditt barns sömn. Vad kan vara bättre för en bebis än lyckliga (eftersom de sov bra) föräldrar, vars leenden han ser när han vaknar?

Spjälsäng

Mycket ofta väljer unga föräldrar en spjälsäng utifrån dess utseende – vackert, sött, lämpligt för ett rum eller område för en baby, och det räcker. Men en spjälsäng för en bebis måste också vara stark, stabil, säker, lätt att använda och underhålla. Det här är bara första gången din baby väger lite och inte ens vet hur den ska välta. Men tiden går snabbt och nu hoppar han i spjälsängen, svänger den och riskerar att välta den. Därför är det nödvändigt att överväga en spjälsäng för smulor inte bara som en plats att sova, utan också som en möbel för spel och nöje..

Nyfödd spjälsäng

Du kan inte veta i förväg om din bebis kommer att vara lugn eller tyst eller aktiv, så det är viktigt att göra sig redo för det mesta «högljudd» skript. Spjälsängen måste också vara redo att tåla barnets höga aktivitetsnivå, för detta måste du kontrollera kvaliteten..

Pojkrum

Material för tillverkning av barnsängar

För närvarande till salu kan du hitta spjälsängar för nyfödda och inte bara från följande material:

  • naturligt trä;
  • metall;
  • halvmetalllegeringar;
  • plastimiterande naturmaterial.

Metall spjälsäng

Trä- och metallspjälsängar är allergivänliga; bland plastprodukter måste du leta efter dem som uppfyller internationella kvalitetskrav. Om du inte kan avgöra vilket material din favoritsäng är gjord av i ögat, be konsulterna visa hygienintyget. Utan sådana dokument är försäljning av barnprodukter förbjuden..

Trä spjälsäng

När du väljer en spjälsäng av naturligt trä bör du vara uppmärksam på typen av trä. De billigaste är som regel tallbäddar (detta beror på att träet är mjukt och som ett resultat är produkten sämre än analoger från andra arter i styrka). På en sådan spjälsäng kan inte bara repor vara kvar, utan också spår av barnets tänder, fästelement för furumöbler är också svagare. Till exempel kommer en björksäng att vara mycket starkare, men om du vill få en favorit bland material för att göra barnmöbler, ta en bokprodukt. Det kommer inte att finnas några tecken på skador på en sådan spjälsäng, och den kommer att kunna betjäna mer än ett barn..

Naturligt spjälsängsmaterial

Tillförlitligheten hos mekanismer spelar en lika viktig roll när man väljer en spjälsäng för en baby. Möbler där alla anslutningsdelar är gjorda av plast kommer inte att hålla länge. Oavsett vilket material basen i spjälsängen är gjord av är det bättre om alla fästelement är av metall – sådana delar kommer att hålla länge utan att deformeras från frekvent användning och hög friktion, mekanisk spänning.

Ekomaterial för barnmöbler

Flera praktiska rekommendationer när du väljer en barnsäng

Valet av plats för ett barn att sova och leka måste närma sig ansvarsfullt. Vilka kriterier bör följas när man står framför hundra nästan identiska, men så olika, nyfödda sängar:

Säng i vardagsrummet

Enligt designmetoden och funktionellt innehåll kan spjälsängar delas in i flera typer:

Cradle cot (vagga)

Liten sovplats för de små. Oftast är vaggarna ovala. Ur psykologisk synvinkel är det omedelbart svårt för ett barn att vänja sig vid stora utrymmen, detta gäller även en sovplats. Mammas mage var väldigt trång och de första månaderna var det inte lätt för barnet att känna rymden. För sömn är det bättre för honom att bilda något som ett litet och mysigt bo. Naturligtvis är en sådan spjälsäng endast lämplig under de första månaderna av ett barns liv, men allt beror på intensiteten i barnets tillväxt..

Vagga barnsäng

Vagn på hjul

Vagga säng

Vagga

Det är en svängbar vagga som kan installeras både i ett rörligt och tyst läge. Det finns modeller på löpare eller fjädrar. Om barnet är ganska rastlöst och ofta måste gungas, är vaggan på löpare perfekt för både barnet och föräldrarna. Modellen med fjädrar kan tjäna inte bara för att sova, utan också för underhållning, en aktiv baby kommer att vara nöjd med en sådan plats för att sova och leka.

Standard barnsäng Snövit nyans

Standard barnsäng

En sovplats inhägnad med kvistar eller en nätbas är som regel rektangulär. Babysängar kan utformas för barn i olika åldrar. Certifikaten för sådana modeller säger att de är lämpliga från födseln till 3-4 år, men allt beror naturligtvis på barnets längd och vikt, alla utvecklas och växer på olika sätt. Ofta blir en vanlig säng trång för ett barn redan vid två års ålder.

Vagn och standard säng

Gungbädd

Denna modell skiljer sig utåt lite från standard spjälsäng, men den är utrustad med en pendelmekanism. När benen står stilla kan spjälsängen svänga genom att röra sig längs löparna eller med hjälp av fjädrar. Om du inte har möjlighet att köpa en vagga till en baby, och efter några månader att köpa en spjälsäng, är det bättre att omedelbart köpa en modell med en pendel och under de första månaderna bilda en liten sovplats för ett barn i det..

Crib-lekhage

Ursprungligen användes denna modellartikel för spel för ett redan vuxet barn, men det märktes att barn ofta somnar på ett så bekvämt ställe. Lekhagens spjälsäng är lämplig för rymliga rum. En sådan modell kommer att fungera som en plats för sovande, säker lek och ett minilager med leksaker..

Ljus palett

Vilken av de modeller av spjälsängar som erbjuds i den breda försäljningen att välja är upp till dig. Eller kanske du bestämmer dig för att beställa produktion av en sovplats för din baby enligt personliga skisser? Försök i alla fall inte bara att vägledas av utseendet på spjälsängsmodellen, utan också av dess styrka, funktionella egenskaper och säkerhetsstatus.

Inget extra

Tillägg och funktionella tillbehör för barnsäng

Som regel säljs spjälsängar utan fyllning och du måste själv ta hand om valet av madrass, sängkläder och andra viktiga tillägg. Så vad mer behöver du köpa:

Madrass

Det är bättre att välja ett dubbelsidigt alternativ, där ena sidan är mycket hård (under de första månaderna av ett barns liv), den andra är mindre hård och är lämplig för ett fullformat barns skelett. För närvarande finns det många alternativ för att fylla en madrass, men i det här fallet är det bättre att inte lita på din egen smak, utan att ta reda på barnläkares åsikter om denna fråga;

Spjälsängmadrass

Stötfångare (stötfångare)

En mjuk enhet för att skydda barnet från stötar mot spjälsängens väggar under vältningsprocessen (det finns många säkra alternativ att sälja som är lätta att ta hand om genom att tvätta i en skrivmaskin);

Stötfångare för barnsängar

Tak

Även om det inte rekommenderas att sätta spjälsängen vid fönstret, i vissa rum översvämmar solljuset hela rummet, i andra finns det helt enkelt inget sätt att placera spjälsängen någon annanstans. I sådana fall kommer kapellet att utföra inte bara en dekorativ roll, utan också skydda mot solljus och nyfikna ögon;

Tak

Kunglig plantskola för två

Original baldakin

Kapellarna kan fästas på hållare som är monterade på sänggaveln (det vanligaste alternativet), men det finns alternativa sätt – att fästa infästningssystemet i väggen eller taket. Naturligtvis kommer sådana fästelement att lämna spår efter sig när barnet växer upp, och du bestämmer att du inte längre behöver en baldakin. I vilket fall som helst är det bättre att välja en baldakin textil som är lätt att ta hand om, tvättas och strykas hemma, eftersom detta måste göras ofta.

Mobil

Mobil

En mekanisk anordning för att hänga leksaker som snurrar till mjuk och trevlig musik. Det finns ett stort antal modeller i olika enheter – vissa är lindade på en fjäder och snurrar i ett par minuter, andra körs på batterier och kan rotera länge tills du stänger av.

Fäster mobilen i spjälsängen

Vissa mobiler är utrustade med belysning, möjligheten att spela in moderns röst och spela en sång för barnet – det finns många alternativ. Allt begränsas endast av dina behov och ekonomiska kapacitet. Många av dessa prylar och prylar sparar tid för unga föräldrar och gör livet enklare, bidrar till barnets säkra utveckling och utvidgar hans horisont, förmågor och färdigheter..

Designer mobil

Montering av mobiler kan också vara annorlunda – på en hållare som är monterad på baksidan eller räcken i spjälsängen, på väggen eller taket. Dessutom kan du göra något som liknar en mobil (men utan mekanisk rotation) och dig själv, med papper, tyg, familjefoton, ljusa inredningsartiklar, smycken och tillbehör – vikten begränsas endast av din fantasi.

Med lådor

Sängar med lådor i den nedre delen är ganska praktiska, eftersom du kan hålla, som de säger, nära till hands, många nödvändiga saker. Men när du väljer en spjälsäng är det bättre att föredra en där lådorna är placerade tillräckligt högt från golvet för att göra det lättare för dig att våta rent..

Med en byrå

En av de viktigaste tilläggen (även om detta inte är ett tillbehör, utan en fullvärdig möbel) är en byrå med ett skötbord. Ett rymligt förvaringssystem gör att du kan placera alla blöjor, saker och underkläder till barnet, och ett bekvämt skötbord (som sedan enkelt kan demonteras och visas som en vanlig ovansida av byrån) kommer att bli en bekväm enhet för utför många procedurer som livet för en liten varelse är fullt av..

Nattlampa

Ytterligare belysning

Glöm inte det extra belysningssystemet nära spjälsängen. Du kommer inte att tända mittljuset när du närmar dig spjälsängen på natten. För svag belysning av spjälsängen, kommer vägglampor eller små bordslampor, som kan placeras på byrån eller sängbordet (om barnet är i föräldrarnas sovrum). Dessutom är det i vissa modeller av mobiler möjligt att slå på bakgrundsbelysningen utan ljud och rotation..

Gungstol

Snövit spjälsäng

Du behöver en sittställning nära spjälsängen, helst en bekväm, mjuk stol. Och en gungstol, där det blir lättare att gunga barnet. Du kan behöva spendera mycket tid i det, så det är bättre att ta hand om att köpa denna möbel i förväg..

Kontrasterande interiör

Bland annat kan du behöva en korg eller annan anordning för att fälla begagnade blöjor och andra barnomsorgsartiklar..

Ljusa inredningsartiklar

Ljusa inredningsartiklar, leksaker, tapeter, prydnader eller konstnärliga bilder – allt som hjälper till att locka barnets uppmärksamhet, fokusera hans vision, kommer att spela ett plus för utvecklingen av din baby och. naturligtvis kommer att dekorera sitt rum, ge ljusstyrka och olika färgpalett.

Färglösningar

Den överlägset vanligaste färgen för en spjälsäng är vit. Det är inte förvånande, för det här är en nyans av friskhet och renhet, som många förknippar med början på ett nytt liv, dopritualer, änglar, moln och viktlöshet. Dessutom kan den vita färgen organiskt passa in i alla interiörer i rummet, det spelar ingen roll om det är för barn eller det är sovrummet för barnets föräldrar..

Original design Mot bakgrund av en accentvägg

Men till salu finns det många modeller av spjälsängar i alla slags färger, du behöver bara bestämma vilken nyans av denna viktiga möbel som kommer att se fördelaktig ut i ditt barns rum eller i sovrummet för vuxna.

I grått

Till exempel passar denna grå nyans, exakt upprepad i dörrens färg, perfekt in i rummets ljusa dekoration med en accentvägg..

Naturlig nyans

Träaktiga nyanser

Färgen på naturligt trä ser inte bara bra ut i ett rum med lantliga element, men indikerar också att spjälsängen inte var täckt med färg, vilket är minus ett problem för föräldrar.

Mörkt trä

Ädel trä

En säng gjord av naturligt mörkt trä kommer inte bara att fungera som en säker plats för barnets hälsa att sova, utan kommer också att ge lyx och ädelhet av naturmaterial till det inre av rummet..

Kombinerad komposition

Vit med rosa

Sängar med kombinerade färgscheman ser icke-triviala ut och bidrar till att ge interiören som helhet och barnets sovplats särskilt.

Ljus persika

Spjälsängens ljusa persikafärg blir höjdpunkten i interiören i ljusa färger. Barn älskar allt som är ljust och färgstarkt, dessutom måste deras vision fokusera på ljusa objekt, kontrasterande kombinationer. Varför inte fungera som ett ljust föremål i spjälsängen?

Turkos färg på spjälsängen

Ett annat exempel på en ljus färg på en spjälsäng som kan fräscha upp alla rum, ge en känsla av fest och hög humör, livsglädje och en positiv attityd..

Pojke eller flicka

Och slutligen uppmärksammar vi flera bilder av rum för nyfödda, utformade beroende på barnets kön. I vår ålder av progressiv teknik kan föräldrar ta reda på barnets kön långt innan det dyker upp och förbereda ett rum eller en plats att sova i förväg i enlighet med sina egna smakpreferenser, rekommendationer från läkare och psykologer, baserat på storleken på rum, ekonomiska möjligheter och barnets kön..

Mörka nyanser i barnkammaren

Barnrum för en pojke

Pastellpalett Ljust rum för en pojke För en liten man Med flygplan Vi väntar på pojken Väntar på bebisen

I rum för pojkar kan du ofta hitta en ganska återhållsam interiör. Om inredningen är närvarande, utan onödiga krusiduller och bågar, råder temat på områden som teknik (bilar, båtar, raketer, flygplan), djur och karaktärer från tecknade serier och sagor.

Väntar på tjejen

Grå-rosa palett Alla nyanser av rosa

Riklig inredning

För en liten prinsessa

Rosetter och blommor

Vit och rosa design Allt i färger

I flickor barnrum, kan vi observera ett upplopp av alla nyanser av rosa och lila, rosetter, spetsar, veck, hjärtan och många alternativ för att använda växt och särskilt blommiga teman. Sängar med tylltak, omfattande inredning inte bara för textilier, utan också för möbler, originallampor och ljuskronor med många hängande element och blanka ytor. Det viktigaste är att inte glömma de viktigaste funktionella komponenterna, säkerheten och bekvämligheten för barnets vistelse i detta rum i jakten på rummets yttre attraktivitet..