Arrangemang av ett vardagsrum med en yta på 18-20 kvadratmeter i ett bekvämt centrum av huset

För många husägare är vardagsrummet inte bara ett rum där hela familjen samlas på kvällarna för att koppla av, prata och fatta beslut. Detta rum är hjärtat i en lägenhet eller ett hushåll, vars design återspeglar ägarnas status, deras livsstil, preferenser och till och med temperament. Det är därför det är så viktigt för oss att ordna ett gemensamt rum för alla familjemedlemmar med maximal komfort och rationalitet. Om din vardagsrumsyta är från 18 till 20 kvadratmeter, så är det här ett mycket bra alternativ för att placera alla nödvändiga områden i vilrummet. Bara vid första anblicken kan det tyckas att i ett sådant vardagsrum passar inget annat än en stor soffa, ett par fåtöljer och en TV på väggen. Med hjälp av ett urval av intressanta designprojekt för vardagsrum kommer vi att demonstrera möjligheten att placera i ett relativt litet rum inte bara vardagsrummet, utan också matplatsen, biblioteket, hemmakontoret och mycket mer..

Vardagsrum med öppen spis

Innan du går vidare med att planera din renovering, väljer färgpalett och inredning för vardagsrummet, bestämmer du vilka funktioner du skulle vilja förse det gemensamma rummet med. Kommer det att vara ett vanligt vardagsrum med ett mjukt område och en TV eller vill du utrusta det med ett naturligt avslappnande medel – en öppen spis, eller kanske finns det ingen annan plats i lägenheten eller huset för att rymma en matsal eller en mini- skåp.

Modern design

När du har bestämt syftet med ditt vardagsrum kan du börja välja färgpalett och stil i rummet. Vi råder dig att göra detta parallellt, eftersom varje stil har sina egna färg- och texturpreferenser, men de har det säkert, «inte huggen i sten» och ingen begränsar dig i din valfrihet. Dessutom är rummet för hela familjen och mottagande gäster inte avsett att sova eller lugna, och det finns inga förbud mot färgpaletten. När det gäller stilen kan nästan vilken stilistisk riktning som helst väljas för att dekorera ett område på 20 kvadratmeter, allt beror på fyllningen av rummet med möbler och dess syfte, med hänsyn till egenskaperna och hobbyerna för alla familjemedlemmar.

Asymmetriskt vardagsrum

Vardagsrumets färgpalett – ett hav av idéer

Ett vardagsrum på 18-20 kvadratmeter är ett tillräckligt rymligt rum för att inte behöva begränsas när det gäller färglösningar för efterbehandling och stora möbler. Men ur synvinkel i kombinationatorik av inredningsartiklar med varandra är en ljus palett att föredra, neutrala toner är lättare att kombinera och det råder ingen tvekan om att vardagsrumsmiljön kommer att bidra till vila och avkoppling.

Kontrasterande interiör

Ljusa färger, ljusa accenter

Även utan färdigheter i designkonst kan du utrusta ett vardagsrum som kommer att se fräscht, modernt, praktiskt och icke-trivialt ut. Snövit väggdekoration, som en tom duk för din fantasi, är idealisk för alla färgkombinationer. Ljus palett och ljusa möbler, klädsel eller textilier – möbler som varje husägare kan göra.

Ljusa möbler på en vit bakgrund

Ljus väggdekor

Blå accenter

Möbler med ljusa klädsel, väggdekor, hängande och golvlampor – allt ser mycket fördelaktigt ut och accentueras mot en vit bakgrund. Som ett resultat får du en fräsch och ljus vardagsrumsmiljö, som saknar attraktionskraft och ljusstyrka..

Ursprungliga möbler färger

Ljus klädsel

Kontrasterande designdetaljer

Trots takets och väggarnas helt vita ton ser rummet ljust och färgstarkt ut tack vare de aktiva färgerna på möbler, mattor och textilier. Som ett resultat visar sig bilden av vardagsrummet vara icke-trivial och intressant. Men inte bara färgpaletten påverkade skapandet av en unik interiör – arrangemanget av möbler i en cirkel skapade en harmonisk layout med ett uttalat centrum av kompositionen.

Ljusa accenter på en vit bakgrund

Mättad inredning

Pasteller och naturliga nyanser för en mysig atmosfär

I naturen finns det många trevliga för ögonen som kan lugna vårt psyke, lugna känslor, ge kroppen en möjlighet att koppla av efter en hård dag med familjen. Vi behöver inte uppfinna något nytt, det räcker med att lita på naturen. Även de rödaktiga nyanser av tegel som en accent i vardagsrummet ser inte bara lämpligt ut, utan också attraktivt, original.

Murverk

Naturliga färger

Bekväm miljö

I pastellfärgerna i dekorationen och inredningen i nästa vardagsrum har dekorativa porslin med Gzhel -målning framgångsrikt integrerats. Kalla nyanser av den blå och vita paletten spädde inte bara ut rummets färgschema utan blev också dess accenter, attraktionscentrum.

Gzhel

Den ljusa mintskuggan i vardagsrummets huvuddekoration skapade en neutral bakgrund för rummet; en vägg täckt med tapeter med förgylld prägling används som en mjuk accent. Ädla toner förvandlar rummet och ger elegans till de vanligaste miljöerna.

Lätt mynta

Atmosfären i vardagsrummet är bokstavligen genomsyrad av närhet till naturen och allt tack vare det noggranna valet av färger. Den aktiva användningen av trä (eller dess framgångsrika imitation) och matta, som framgångsrikt imiterar ungt gräs, skapar effekten av att vara i frisk luft.

Nära till naturen

Färgglada ytor – en intressant vardagsrumsinredning

Den genomsnittliga storleken på ett gemensamt rum är inte en anledning att neka dig själv möjligheten att använda färgglada, mättade färger för att dekorera ett rum. Om du inte gillar den ljusa paletten, om de vita och beige interiörerna framkallar vemod, men du vill att vardagsrummet ska stärka och hålla alla närvarande i god form, ta en titt på nästa foto – ett ljust, eklektiskt familjerum är kan mycket. En sådan inredning andas bokstavligen med vårstämning, glädje, feststemning och positivt.

Färgglatt vardagsrum

Imiterad tegel har blivit mer än en ljus dekoration för väggarna i nästa vardagsrum. Med en så aktiv bakgrund ska möbler vara ljusa, neutrala i färgen. Användning av textilier för att dekorera fönsteröppningar är inte nödvändigt i detta fall, detsamma gäller mattor..

Tegelfinish

En djup, mörk smaragd nyans av väggdekoration har blivit en utmärkt bakgrund för snövit kantning av nischer för att ordna öppna hyllor, fönster och dörrar, original väggdekor, färgglatt tryck av fåtöljer klädsel.

Mörk smaragd för väggar

Stilistiska lösningar – moderna blandningar

För närvarande är de flesta vardagsrumsdesignprojekt en blandning av två eller tre stilistiska trender som återspeglas i dekoration, inredning och dekoration av rummet. Till exempel används ofta traditionella metoder för att avsluta ytorna i ett rum, där moderna möbler kommer att stå, det kommer att finnas inredning i lantlig stil, och samtidigt kommer det praktiska och antalet möbler att sträva efter minimalistisk praktik ..

Samtida mixdesign

Den skandinaviska stilen i vardagsrummet är populär över hela världen. Kanske har den europeiska strävan efter praktiska egenskaper och måttlig användning av möbler och inredning fungerat som ett stort incitament för husägare runt om i världen. Bland våra landsmän kan du också hitta många fans av denna funktionella, men utåt attraktiva stil i utformningen av rum. Skandinavisk stil uttrycks som regel i snövit (eller pastell) dekoration av rummet med en minimal uppsättning möbler i enkla och bekväma former. Den skandinaviska stilen skiljer sig från minimalism genom inredningen av rummet – ljusa inredningsartiklar, hemtextilier, mattor för golv, mjuka och till och med päls överkast eller överdrag för soffor och fåtöljer. Alla dessa inredningsdetaljer och dess inredning skapar en trevlig, mysig atmosfär. Och färgpaletten får dig att glömma att det i vårt land, som i många skandinaviska länder, är slaskigt, fuktigt eller kallt utanför fönstret under större delen av året.

Skandinavisk stil

Europeisk stil

Eldstad och levande växt

För relativt små vardagsrum är en minimalistisk atmosfär en möjlighet inte bara att spara ledigt utrymme utan att äventyra rummets funktionalitet, utan också att utrusta ett rum där alla kommer att trivas – hushåll och deras gäster.

Minimalism

Minimalistiskt vardagsrum / matsal

Original fönster

Minimalism «älskar» rymlighet, högt i tak och stora fönster, mycket ljus och vitt. I en kampanj med pastellfärger och naturliga mörka toner av möbler och inredning skapar den vita finishen en atmosfär av lugn och avkoppling. Ett minimum av möbler, men de mest praktiska modellerna, ger tillräckligt med ledigt utrymme.

Minimalistisk stil

Minimalistisk design

Samtida stil «föredrar» den ljusa dekorationen av väggarna i vardagsrummet med användning av ljusa, moderna möbler, vars ursprungliga modeller blir huvudämnena för samling av alla vyer. Som regel är textildekoration helt frånvarande eller finns i små mängder, men väggdekoration ägnas stor uppmärksamhet. Målningar, speglar i originalramar eller hela kompositioner av olika inredningsartiklar kan med rätta kallas konstobjekt.

Samtida

En modern tolkning av en klassisk inredning i ett vardagsrum kan vara ett mycket intressant sätt att ordna ett gemensamt rum med komfort, nåd och adel. I traditionell design, förutom att sträva efter att ge rummet maximal komfort och bekvämlighet för hushåll, finns det också en oemotståndlig lust att integrera vackra möbler, utsökta textilier och sofistikerad inredning. Och den ljusa, pastellfärgade paletten av ytor och inredning i detta avseende är mycket användbar..

Moderna klassiker

Vardagsrumsmöbler – ett praktiskt tillvägagångssätt för skönhet

Ingen kommer att argumentera för att huvudmöblerna i vardagsrummet är soffan. Mycket i bilden av vardagsrummet beror på hur det mjuka området i det gemensamma rummet ser ut. Om vi ​​pratar om den praktiska sidan av frågan, tillhandahålls det största antalet sittplatser med minsta upptagna yta av hörnsoffor. Många modeller av hörnkonstruktioner kan fällas ut och ge en sovplats för gäster som stannade hos dig över natten..

Hörnsoffa

Vardagsrum mjukt område

Hörnsoffa och rund puff

En mörk hörnsoffa mot en snövit bakgrund i vardagsrumsdekorationen ser svår ut däremot, men den blir det ovillkorliga fokuscentret i rummet.

Mörk soffa

Ett annat exempel på en hörnsoffa med mörk velourklädsel, som fungerar som en utmärkt bakgrund, inte bara för färgglada soffkuddar, utan också en ljus sammansättning av puffunderlägg med rött läderklädsel..

Mörk soffklädsel

En hörnsoffa som består av flera block och upptar två vinkelräta väggar i vardagsrummet är perfekt för att dekorera ett rum med orientaliska motiv. För att lyckas följa med en så rymlig möbel behöver du minst två soffbord eller flera små underlägg, puffar.

Orientaliska motiv

En rymlig soffa med läderklädsel är en praktisk lösning för vardagsrummet, särskilt för hus och lägenheter med små barn. Snövit textilsoffa i närvaro av små konstnärer och bara skämt «dödad» under den första verksamhetsmånaden. Men det är viktigt att komma ihåg att läderklädsel har sina nackdelar – det är kallt på en sådan soffa under lågsäsong och varmt på sommaren..

Lädersoffa

Förutom att förse vardagsrummet med stoppade möbler, är det nödvändigt att installera ett soffbord, ett stativ eller en hel sammansättning av små möbler (beroende på soffans storlek och antalet stolar, deras layout i rummet ). Du måste också bestämma om du behöver förvaringssystem i vardagsrummet – stängda skåp eller öppna bokhyllor, eller kanske vitrinskåp för förvaring av familjen arvegods – tallrikar eller samlarföremål. Boarean på 20 kvadratmeter är ganska kapabel att rymma små lagringssystem som ligger vid en av väggarna i rummet..

Vita möbler

Ett soffbord av konstruktionspallar utrustade med hjul är inte bara en spektakulär möbel som håller värmen i dina händer (om du gjorde det själv), utan också en mobil stativ för alla hushållsartiklar. Uppenbarligen, i en klassisk inredning, kommer sådana möbler att se olämpliga ut, men bordet är mycket framgångsrikt integrerat i en modern design..

Pallbord

Alternativ för att ordna ett multifunktionellt vardagsrum

Vardagsrum-matsal

I väldigt många lägenheter och privata hushåll fungerar vardagsrummet som en matsal, eftersom köksutrymmen inte kan ta emot en matgrupp, och det finns helt enkelt inget separat rum för att ordna en plats för måltider. Ett rum med en yta på 20 kvadratmeter kan enkelt rymma två funktionella områden – en matsal och ett vardagsrum, medan det också kommer att finnas mycket ledigt utrymme..

Vardagsrum-matsal

Snövit efterbehandling och inredning av vardagsrum / matsal effektivt «utspädd» trägolv och accentuering av en av väggarna med tegel. Modern stil föreskriver inga begränsningar för din fantasins manifestation, både i inredningen av rummet och i dess uppläggning med möbler. Till exempel kombineras ett massivt snidat träbord harmoniskt med designerstolar, och alla möbler i vardagsrummet är gjorda av tidigare byggpallar..

Original vardagsrum / matsal

Ett annat exempel på ett ljust vardagsrum / matsal som var harmoniskt arrangerat i ett medelstort rum. Tack vare den snövit finish, ett överflöd av naturligt ljus och välplacerade färg accenter, ser rummet otroligt fräscht, lätt och till och med festligt ut. Vanligtvis i snövita utrymmen är det svårt att uppnå en mysig och varm atmosfär, kyla och sterilitet hos vita toner stör. Men matbordet i trä, pälspallar och färgglada hängande lampor gjorde jobbet bra. «förtunning».

Rymlig matplats

Här är ett exempel på en mycket blygsam vardagsdesign. Det är otroligt, men när det placeras i det gemensamma rummet i en mjuk zon, förvaringssystem, ett matsegment för två och en TV -zon, finns det ledigt utrymme i rummet. Vardagsrummet ser inte laddat, rörigt ut, trots att dess inredning är ganska aktiv och även dekorationen använder ett färgstarkt tryck – horisontella ränder som visuellt expanderar rummet.

Litet vardagsrum Randig tapet

Ett studiorum, som förutom vardagsrummet innehåller ett segment av korridoren, köket och matsalen, är ett ganska vanligt designalternativ för lägenheter byggda under detta århundrade. Med hjälp av färgaccenter av både dekoration och möbler var det möjligt att organisera zonens utrymme organiskt utan mellanväggar och till och med använda hyllor som skärmar..

Hall-vardagsrum-kök-matsal

Den minimalistiska atmosfären i vardagsrummet, i kombination med matsalen, lämnar mycket ledigt utrymme, men samtidigt beaktas alla nödvändiga funktionella aspekter av rummet. Utrymmet är fyllt med naturligt ljus, inställningen «andas» frihet, utrymme och lätthet.

Minimalistisk matsal-vardagsrum

Vardagsrum-bibliotek

I ett medelstort rum kan du säkert välja en av väggarna för installation av bokhyllor och på så sätt utrusta ett bibliotek i det gemensamma rummet. Tja, för att organisera ett läshörna behöver du väldigt lite – en liten soffa eller en bekväm stol och en golvlampa. Dina bokhyllor kan antingen smälta in i rummets övergripande nyans eller fungera som en accent målad i en kontrastfärg..

Vardagsrum-bibliotek

Vardagsrumsbiblioteket, som delar matsalens funktioner, är en objektiv verklighet. En vägg med ett eller två fönster är alltid tom, vi kan inte installera möbler eller hänga en TV där, så varför inte använda det lediga utrymmet för att bädda in bokhyllor, bland annat använda utrymmet under fönsterbrädan? När det gäller matplatsen är burspråket i det här vardagsrummet den perfekta platsen för ett runt matbord och minifåtöljer..

Bokhyllor

En intressant möbel kan vara en sammansättning av öppna hyllor, arrangerade i slumpmässig ordning. Ett sådant lagringssystem för böcker och skivor gör inte utseendet på rummet tyngre, men samtidigt är det ett ganska rymligt rack. I en snövit design eller gjord av ljust trä kommer ett sådant ställ att harmoniskt passa in i alla moderna interiörer.

Förvaringsblock

Vardagsrum med öppen spis – «klassiker inom genren»

I Europa och Amerika är vardagsrummet stadigt förknippat med närvaron av ett hem. På senare tid har våra landsmän också börjat installera eldstäder i sina hem oftare. Men om i ett privat hus arrangemanget av en befintlig härd inte stöter på några hinder, kan du i ett hyreshus ofta hitta elektriska apparater som framgångsrikt imiterar eldstäder. Ett vardagsrum med en genomsnittlig yta på 18-20 kvadratmeter kan enkelt rymma ett område med både en fungerande öppen spis och dess analoga, drivs av ett uttag.

Öppen spis i vardagsrummet

Original design

Den vanligaste platsen för att placera en TV-zon i ett vardagsrum med öppen spis är utrymmet ovanför härden. Det är mycket bekvämt att det i två delar av rummet finns två typer av avslappnande medel samtidigt. För många husägare är det bästa sättet att koppla av efter en hård dag att titta på TV med hushållsmedlemmar; för mer intima och svalare kvällar med samtal lyser en eldstad som en naturlig källa till avkoppling och renande av tankar och känslor..

Öppen spis + TV

Snövit vardagsrum

Vardagsrum med burspråk

En öppen spis fungerar ofta som en nisch mellan ett vardagsrum och en matsal eller kök, till exempel. I det här fallet lockar det ytterligare uppmärksamhet och behöver mer noggrann efterbehandling, kanske med hjälp av en speciell dekor för utrymmet i en improviserad nisch. Med hjälp av stuckaturer kan du föra in lite klassiker i den moderna designen av rummet och höja dess status till en ny nivå..

Vacker öppen spis inredning

Ett annat vanligt designdrag för vardagsrum är installationen av en metallugn i eldstaden. Detta är ett mycket praktiskt sätt att organisera en extra värmekälla och ett säkert alternativ för dess utförande..

Spis i spisen

Ofta i moderna vardagsrumsdesignprojekt kan du hitta en imitation av en öppen spis, som bara är en nisch för att installera en sammansättning av ljus eller belysningsarmaturer. Att göra sådana «härd» med hjälp av präglade väggpaneler blir det en höjdpunkt i interiören och dess ovillkorliga fokuspunkt.

Präglad öppen spisinredning