12 kvm sovrumsdesign – praktisk skönhet

Vem av oss skulle inte vilja koppla av och få styrka inför en ny arbetsdag i ett rymligt sovrum med högt i tak och stora fönster, lyxiga möbler och utsökta finish? Det är bra om du kan gå från ett rymligt sovrum till ett lika rymligt omklädningsrum och ett badrum, som ligger speciellt nära rummet för att sova och koppla av. Men låt oss inse det. De flesta rummen i flerbostadshus är blygsamma rum med en yta på högst 12 kvadratmeter. m, där det är svårt och olämpligt att utrusta interiören i klassisk stil med lyxiga barockelement. Men det betyder inte att det inte finns något sätt att ordna ett sovrum med alla nödvändiga möbler, original finish och intressant inredning. Det finns många liknande alternativ och vårt imponerande urval av designprojekt för måttliga sovrum hjälper dig att se till detta. Vi hoppas att du kan hitta inspirerande idéer för att renovera eller renovera ditt eget lilla sovrum, lära dig om några designtekniker som visuellt kan expandera ett blygsamt utrymme och kunna dekorera ditt drömrum för att sova och koppla av..

Design av litet sovrum

Innan du ger dig ut i butikerna för att titta noga på möbler, tapeter och textilier, «skissa ut» arbetsplan på papper. Rita ett diagram över rummet med märken på platsen för fönster, dörrar, ditt rums designfunktioner, värmesystemets passage – för sovrum som ligger på vinden, till exempel, kommer arkitektoniska funktioner att diktera platsen för möbler. Vidare kan du följa den enkla planen nedan och utföra reparation och arrangemang av ett litet sovrum med minimala tidskostnader och ändringar..

Snövit finish

Romantisk design

Vi bestämmer färgpaletten och stilen för rummet för att sova och vila

Detta måste göras parallellt med valet av inredningsstil eller alternativ för att blanda stilistiska riktningar. Faktum är att dina preferenser för hur du dekorerar utrymmet direkt beror på färgschemat för efterbehandling, möbler och inredning i rummet. Uppenbarligen är pompösa möbler i klassisk design och varianter av grenar från denna stil inte lämpliga för ett blygsamt sovrum. Modern stilistik, som strävar efter maximal användbarhet i inredningen, innesluten i ett attraktivt yttre skal, kan mycket harmoniskt innehålla vissa element i sådana stilar som högteknologi, country (nämligen Provence, skandinavisk stil), minimalism, shabby chic och art deco. När det gäller färgpaletten förstår vi alla perfekt att ljusa toner visuellt expanderar utrymmet, och mörka kan skapa en deprimerande atmosfär. Men allt är inte så enkelt och användningen av mörka, mättade eller ljusa färger i ett litet sovrum kan inte bara motiveras, utan också se fördelaktigt ut som skickligt placerade accenter..

Ljusa element

Ljusa pastellfärger för en lugnande inredning

Takets och väggarnas snövit finish gör ett utmärkt jobb med att visuellt utöka utrymmet och fungerar som den perfekta bakgrunden för alla väggdekorationer. Du behöver inte oroa dig för kombinatoriska färger på möbler och möbler, golv eller textilier – vitt är relevant när som helst, var som helst. Snövit finish, som en tom duk för att skapa bilden av ett sovrum där du kommer att vara mysig, bekväm och intressant.

Vitt sovrum

vita väggar

Vit och svart design

Förutom vitt finns det många alternativ för att dekorera sovrumsinredningen i ljusa färger – beige och sandiga nyanser kommer att skapa en varm atmosfär i rummet, ljusgrå och blåaktiga toner skapar en känsla av kyla. Men även om du använder en ljus ton för att dekorera alla väggar kan du markera en accentvägg med textur – använd tapeter med präglad eller relief, samt väggpaneler med texturerade former.

I pastellfärger

I ljusgrå toner

Ljusa kontraster och smart placerade accenter för intressanta sovrumsdesigner

En hel vägg dekorerad med mörk klädsel är en tuff utmaning för ett medelstort rum. Men en liten nisch i sängens huvud, accentuerad med hjälp av färg och textur, är en bra designteknik för att lyfta fram den centrala möbeln i alla sovrum. I utformningen av sov- och vilarummet som visas på bilden är den mörka ytan vid sängens huvud en zon för nöjen mellan sömnsegmenten och omklädningsrummet..

Mörkt sänggavel

Kontrastdesign

För djärva och till och med äventyrliga ägare av medelstora sovrum kan du erbjuda ett oväntat alternativ för väggdekoration i en mörk, nästan svart ton. Kontrasterande vit efterbehandling av kanten av rummets omkrets, utrymmet runt fönstret och dörren, som används för att dekorera ramar av målningar och foton, kommer att skapa intressant dynamik i det inre av ett ovanligt sovrum. Som en ljus accent kan du använda sängbord, en fåtölj vid fönstret eller sängtextilier..

Svarta väggar

Ett annat exempel på att använda en mörk, mättad färg för att dekorera alla väggar i ett litet sovrum, men med högt i tak. Mörk indigoblå ser bra ut med skarpa vita kanter, samma ton av möbler ser väldigt imponerande ut i en mörk miljö.

Mörk indigo

Nästa sovrums designprojekt kanske inte tilltalar alla husägare; få bestämmer sig för att använda en så aktiv färg för väggdekoration och ljus inredning. Men för många är det viktigt att se färgglada nyanser som vaknar på morgonen för att känna kraft och vara i bra form hela dagen..

Ljus finish

Välja efterbehandlingsmetoder för alla sovrumsytor

Parallellt med valet av färger och stil kan du planera dekoration av tak, väggar och golv. Kanske ditt rum är litet, men har högt i tak. I det här fallet många alternativ för att dekorera taket med hjälp av undertak i flera nivåer med inbyggd belysning (som bland annat visuellt kommer att expandera rummet), användningen av breda taksocklar och till och med stuckaturer öppnas innan du. För att visuellt utöka utrymmet i ett litet sovrum kan du använda platsen för golvmönstret diagonalt.

Ljust sovrum

Att använda en av väggarna (vanligtvis vid sängens huvud) som accent har redan blivit en traditionell designmetod för många av våra landsmän. Som accent kan du använda tapeter med mönster om resten av väggarna är vanliga eller målade i en annan färg än huvudpaletten. Väggpaneler, inklusive präglade, kan fungera som ett utmärkt material för att dekorera en accentyta.

Accentvägg

Präglad tapet

Mörk vägg och sänggavel

Ett annat alternativ för att dekorera en accentvägg med tapeter med tryck – den vita färgen på väggarna och den blå tonen på sänggavelklädseln återspeglas i det färgglada mönstret i den vertikala ytfinishen.

Motley väggtryck

En accentvägg i form av block murverk är ett utmärkt tillfälle att skapa en unik sovrumsinredning med inslag av industrialisering och popkonst. Ljusa inredningsartiklar och färgglada textilier ser särskilt imponerande ut mot bakgrunden av gråa väggar..

Block murverk

Väggen, klädd med träpaneler, har blivit en accent bland den snövit paletten i rummet. För det inre av ett sovrum i ett lanthus kommer en sådan design att vara särskilt lämplig..

Träpaneler

Tegelverk kan användas som ett alternativ för att dekorera väggarna i sovrummet. För att göra detta är det inte nödvändigt att dekorera hela interiören i loftstil eller med en snedvridning för industrialism. Till «mjukna» brutalitet i interiören kan du använda originaltextilier, ljusridåer, stoppad sänggavel och ibland hela ramen.

Murverk

I ett rum med en ljus finish kan själva den centrala möbeln bli en ljus, accentpunkt. Mättade färger i sängramen, dess sänggavel och textildekoration kommer att ladda hela rumsdesignen med optimism och feststemning..

Ljus säng

Blygsamt sovrum på vindsrummet – inredning och arrangemang

I ett vindsrum är det mycket lättare att utrusta ett sovrum än något annat rum. På platsen med den största fasen i taket placerar vi en säng, alla arkitektoniska funktioner, asymmetriska nischer och andra vrår i utrymmet, vi försöker fylla med förvaringssystem av de storlekar som vinden bara rymmer. Vi väljer efterbehandling från en ljus palett – taket är vitt, väggarna är pastellfärger, även golvet är bättre att välja mellan ljust trä eller dess imitation.

Vindsvåning

Sovrum på vinden

Det är ingen hemlighet att dekorera ett rum med träpaneler ger en varm atmosfär till interiören. Med ett ljust träslag för att dekorera ett sovrum som ligger i ett vindsrum eller en tidigare vind, kan du skapa en inte bara mysig atmosfär, utan också en minnesvärd, unik design för ett sovrum. Men glöm inte ett par accentfläckar – gardiner eller ett överkast för en säng i en rik nyans..

Träfinish

Vi väljer möbelmodeller och dess layout

Uppenbarligen är sängen den centrala och största möbeln i sovrummet. Den blygsamma storleken på rummet bör inte tvinga dig att köpa en mindre säng än du skulle vilja ha den. Detta är en långsiktig investering i din egen hälsa – om sängen är obekväm eller om det inte finns tillräckligt med utrymme för att sova ordentligt, vila och få styrka, kommer detta oundvikligen att påverka ditt fysiska och psykiska tillstånd. Förutom sängen är det nödvändigt att överväga närvaron av sängbord och förvaringssystem – om det kommer att vara en garderob, en blygsam byrå eller en hel vägg avsatt för att bädda in ett omklädningsrum, beror på hur många föremål kläder måste förvaras, och om det finns ett separat rum för ett omklädningsrum i lägenheten eller hushållsrummet. Även i ett litet sovrum kan du hitta ledigt utrymme för att ordna ett läshörna genom att placera en fåtölj och en golvlampa, en hövding vid foten av sängen eller ett litet utrymme för arbete och kreativitet i form av en blygsam konsol och stol..

Ljusa textilier

En säng gjord i form av ett lågt podium med en madrass placerad på den kan vara ett framgångsrikt alternativ för att organisera en sovplats i ett smalt rum med ett imponerande förvaringssystem längs en vägg från golv till tak. Ljusa nyanser vid utförandet av möbler låter dig skapa ljushet i interiören och ta bort det förtryckande intrycket av möbelensemblets soliditet.

Podiumsäng

Ibland räcker det med att flytta sängen mot väggen för att spara nyttigt utrymme i ett litet sovrum. Om du är nöjd med det här alternativet för att komma till sovplatsen och frånvaron av ett nattduksbord, kommer ditt rum att frigöra utrymme för att installera ett förvaringssystem, toalettbord eller lässtol.

Säng mot väggen

Gula väggar

Om ditt sovrum inte kan skryta med ett stort område, men det har ett burspråk, är detta ett utmärkt tillfälle att organisera ett område för avkoppling, läsning och konversation nära fönstret. Ett par eleganta fåtöljer eller en soffa och en golvlampa tar inte mycket plats, men de kommer att ge många möjligheter.

Sovrum med burspråk

I vitt

Om ditt sovrum behöver placera flera fler funktionella områden och inte kan skryta med tillräckligt med ledigt utrymme för detta, kan du överväga att installera en utdragbar eller hopfällbar säng, som, när den monteras, passar in i en provisorisk garderob. Normalt gör tillverkare sådana mönster enligt din storlek och tillhandahåller nödvändiga tillbehör, till exempel inbyggd belysning. Det är viktigt att tänka på att sådana sängar har en ganska strikt viktgräns för en person eller personer som planerar att använda en funktionell enhet för att sova. Det enda som kan tjäna som en obehaglig anledning till att avvisa en sådan utformning av en kaj är att dess funktion helt beror på avtryckarens användbarhet.

Säng i garderoben

Om en person vilar i sovrummet, skapar en smal säng en plats för att ordna ett litet hemmakontor. Ett litet skrivbord eller en konsol som är fäst på väggen i ena änden och bara vilar på det ena stödet med den andra, en stol och en bordslampa – det är allt du behöver för att skapa en arbetsplats.

Miniskåp i sovrummet

Detta sätt att organisera en säng, som en hängande säng, är inte lämplig för alla husägare. Men för dem som gillar den svaga svängningen av en struktur som är fixerad på hängande rep eller metallsele kan en sådan säng inte bara bli en höjdpunkt i interiören, utan också en favoritplats att sova och vila i många år..

Hängande säng

För att spara utrymme kan du använda öppna hyllor istället för sängbord eller stativbord. Hyllor kan placeras både vid sängens huvud och bredvid den.

Hyllor istället för piedestaler

Vi skapar en bekväm atmosfär för avkoppling med hjälp av ett belysningssystem

Beroende på rummets storlek, och främst på takhöjden, kan du ta olika sätt att förse sovrummet med olika typer av belysning. Infälld belysning skapas med hjälp av ett falskt taksystem, möjligen mer än en nivå. Det finns många alternativ för belysning av tak. En central ljuskrona är ett klassiskt alternativ för att ge den nödvändiga belysningsnivån i ett rum för att sova och koppla av. Beroende på om ditt sovrum har en sitt- och lässtol eller ett skrivbord måste du installera en golvlampa eller bordslampa. Sängbord kan också förses med bordslampor eller vägglampor vid sängens huvud för att ge lokal belysning när du förbereder dig för sängen eller läser i sängen..

Nischbelysning

Med hjälp av den inbyggda belysningen av taket, strukturella nischer, sängens huvud är det möjligt att inte bara ge lokal belysning av vissa delar av sovrummet, utan också att visuellt utvidga dess gränser. Även den skarpa vita finishen blir intressant med olika nyanser och färgtemperaturnivåer för lampor eller lysdioder..

Motljus

Central ljuskrona och bordslampor med stora lampskärmar på sängbord – «klassiker inom genren» att ge sovrummet allmänt och lokalt ljus, skapa en annan atmosfär för olika alternativ för att spendera tid i rummet för att sova och vila.

Kontrastlampor

Klassiska ljuskronor med många dekorativa glaselement kommer aldrig att förlora sin relevans. I ett rum med en neutral finish och en liten effekt av att använda klassiska interiörelement är sådana belysningsarmaturer mer än lämpligt..

Klassisk ljuskrona

Vi bestämmer inredningen och textildesignen i ett litet sovrum

Bara vid första anblicken verkar det som om ett sovrum med en yta på 12 kvadratmeter inte behöver inredning, att det bara kommer att göra situationen tyngre. För det första kan vi inte undvika textildekorationen i själva sängen – ett ljust överkast och originalkuddar kan radikalt förändra utseendet på ett sovrum. För det andra är det nödvändigt att tänka på fönsters dekoration – vackra gardiner kan inte bara ge olika färger till rummets färgschema, visuellt öka rummets höjd, men också bli en höjdpunkt i interiören. Förutom textilier finns det många alternativ att dekorera, förvandla och till och med ändra sovrummets design – väggdekor i många alternativ från målningar och speglar till reliefbilder, levande växter och andra små saker som framgångsrikt kan slutföra bilden av ett sovrum ..

Original sänggavel

En ljus väggdekor, som stöds av ett färgglatt mönster av sängtextilier, är det enklaste och mest effektiva sättet att lyfta fram accenter i ett ljust sovrum och skapa färgvariation i dess design..

Ljus inredning på en vit bakgrund

Ovanlig inredning

Levande växter i det inre av sovrummet uppdaterar atmosfären, ger bilden av sovrummet en trevlig koppling till naturen. I sovrumsinredningen, som har en mycket brutal version av vägg- och takdekorationer, har gröna växter blivit en droppe femininitet och friskhet, vilket kompletterar bilden av sovrummet med en balanserad inställning till inredning.

Levande växter

Om sovrummet är inrett i ljusa, återhållsamma färger, kan alla funktionella eller dekorativa föremål fungera som accentfläckar. Till exempel ser ljusa bordslampor bra ut i en inredning med en ljusbeige palett. Och de speglade ytorna på sängborden och byrån låter dig skapa en visuell effekt av att göra gränserna suddiga och utöka rummet..

Ljus beige palett

Ljus palett

I ett rum för att sova och vila, dekorerat på ett återhållsamt sätt med pastellfärger, är det enklaste sättet att lägga till variation i färgpaletten genom att dekorera fönsteröppningar. Ljusa gardiner eller gardiner med ett brokigt tryck kan inte bara ge unika till sovrummet, utan också visuellt öka höjden på rummet, om det placeras från taket till golvet..

Motigt tryck av gardiner

Ett annat enkelt och billigt sätt att förvandla en sovrumsinredning är ett flerfärgat eller bara ett ljust överkast. Beroende på färgbyte av överkast och omslag för dekorativa kuddar kan du skapa olika stämningar i sovrumsinteriören.

Ljust överkast