Οι κύριοι τύποι θεμελίων

Αυτό συμβαίνει μόνο όταν «πώς λέτε το σκάφος, έτσι θα επιπλέει». Εξάλλου, η δύναμη του σπιτιού εξαρτάται από το ποια θα είναι η βάση. Είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την ποιότητα και την κατάσταση του εδάφους, το κλίμα, το βάρος του κτιρίου και, ανάλογα με αυτό, να επιλέξετε την επιλογή θεμελίωσης που είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περιοχή. Τώρα υπάρχουν πολλές ποικιλίες κατασκευής, όπως λένε, για κάθε γούστο. Τα υλικά για το θεμέλιο πρέπει να επιλέγονται μετά από ανάλυση όλων των παραπάνω. Και για να μην μπερδευτούμε μεταξύ των πολλών προτεινόμενων δομικών υλικών, θα ασχοληθούμε με τους τύπους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καθώς και με τα ποια μπορεί να είναι τα βρώμικα κόλπα και τι πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι κύριοι τύποι θεμελίων: υπέρ και κατά

Strip Foundation

Διάγραμμα θεμελίωσης λουρίδων

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, μπορεί να είναι μονολιθικό και προκατασκευασμένο. Η επιλογή εξαρτάται από το βαθμό βύθισης του εδάφους: εάν είναι μικρό, τότε η προκατασκευασμένη όψη είναι επίσης κατάλληλη, αν αντίθετα, τότε η επιλογή μιας θεμελίωσης μονολιθικής λωρίδας θα είναι η πιο σωστή. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι το θεμέλιο λωρίδας δεν είναι η φθηνότερη επιλογή και προορίζεται για ένα σπίτι με βαριούς τοίχους, δηλαδή για μεγάλο φορτίο. Επομένως, πριν χτίσετε, πρέπει να αναλύσετε διεξοδικά όλα τα γεγονότα, έτσι ώστε το συμπέρασμα ενός τόσο ακριβού ιδρύματος να είναι πραγματικά δικαιολογημένο. Το θεμέλιο της λωρίδας μπορεί να χωριστεί σε τρεις τύπους: μπάζα, τούβλα και μπάζα από σκυρόδεμα. Κάθε τύπος έχει τη δική του διάρκεια ζωής. Εάν πρόκειται για είδος μπάζου, τότε είναι 150 ετών. Εάν τούβλο – τότε από 30 έως 50 ετών. Αν μπάζα σκυρόδεμα – 50-75 χρόνια. Τα πλεονεκτήματα της θεμελίωσης είναι ότι το φορτίο κατανέμεται ομοιόμορφα. τότε θα είναι δυνατό, εάν είναι απαραίτητο, να επισυνάψετε, να διασκευάσετε όπως θέλετε. και, φυσικά, στην αξιοπιστία. Μειονεκτήματα στη μαζικότητά του και στο υψηλό κόστος των δομικών υλικών.

Θεμέλιο στήλης

Διάγραμμα θεμελίωσης στήλης

Αυτή είναι μια πιο οικονομική επιλογή, αλλά είναι κατάλληλη μόνο για την κατασκευή ελαφρών σπιτιών. Υπάρχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σε μια κολωνική θεμελίωση: αντέχει στην κατακρήμνιση πολύ καλύτερα από μια θεμελιώδη ταινία και ανέχεται ευκολότερα την παραμόρφωση του εδάφους. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από τούβλο, πέτρα, σκυρόδεμα, μπάζα από σκυρόδεμα, μονολιθικό οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τρεις τύποι μπορούν να διακριθούν ως προς το βάθος της τοποθέτησης:
Θεμέλιο σωρού

Θεμέλιο σωρού

Η πιο κατάλληλη επιλογή για βαριά κτίρια μεγάλου μεγέθους και για ασταθές έδαφος. Στην ιδιωτική κατασκευή, αυτός ο σχεδιασμός πρακτικά δεν χρησιμοποιείται. Ένας σωρός είναι ένας πυλώνας με ένα μυτερό άκρο. Οδηγούνται ή βιδώνονται στο έδαφος, παρακάμπτοντας πιθανές πλωτήρες, την κινητικότητα και εφάπτονται σε στερεό έδαφος. Στο τελικό θεμέλιο, κάθε σωρός μπορεί να αντέξει φορτίο από 2 έως 5 τόνους. Είναι αρκετά δύσκολο για εσάς να βάλετε ένα τέτοιο θεμέλιο. Τώρα, πολλοί οργανισμοί παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, και ταυτόχρονα, είναι επίσης υπεύθυνοι για το έργο που γίνεται. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Αλλά αυτό θα απαιτήσει πολλά χρήματα. Εάν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν την πρόσληψη εργαζομένων, τότε η γεώτρηση μπορεί να γίνει με χειροκίνητο κατασκευαστικό τρυπάνι. Η αξιοπιστία ενός τέτοιου θεμελίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Αλλά υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα: το θεμέλιο σωρού δεν είναι κατάλληλο για οριζόντια κινούμενα εδάφη – σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται μια άκαμπτη σχάρα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης, αυτός ο τύπος θεμελίωσης δεν προβλέπει ένα υπόγειο δωμάτιο (αυτό απαιτεί πολλές πρόσθετες δυνάμεις και κεφάλαια).

Πλάκα (πλωτό) θεμέλιο

Συνήθως χρησιμοποιείται στην κατασκευή ξύλινων πλαισίων και ξύλινων σπιτιών. Ένα χαρακτηριστικό ενός τέτοιου ιδρύματος είναι ότι, σε αντίθεση με το θεμέλιο ζώνης και σωρού, βρίσκεται κάτω από ολόκληρη την περιοχή του κτιρίου. Το ίδιο το ίδρυμα είναι ένα μεταλλικό πλαίσιο γεμάτο με σκυρόδεμα. Επιπλέον, οι αρμοί πλαισίου πρέπει να συνδέονται άκαμπτα. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ιδρύματος είναι η σχετική απλότητά του. Δηλαδή, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξετε μόνοι σας και χωρίς τη χρήση βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων. Επίσης, μπορεί να τεθεί θεμέλιο πλάκας σε οικόπεδο σε υψηλό επίπεδο υπόγειων υδάτων, σε ετερογενές έδαφος. Το πλωτό θεμέλιο έχει την ικανότητα να κινείται μαζί με τις κινήσεις του εδάφους και, επομένως, το φορτίο στους τοίχους αποδυναμώνεται. Εάν μιλάμε για υπόστεγο ή γκαράζ, τότε δεν μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον δάπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια του θεμελίου ως πάτωμα. Το μειονέκτημα μιας τέτοιας θεμελίωσης είναι το οικονομικό μειονέκτημα, επειδή πολλά χρήματα θα δαπανηθούν για οπλισμό σκυροδέματος και μετάλλου.

Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν αφορά καν την οικονομική κερδοφορία ή το μειονέκτημα μιας συγκεκριμένης βάσης. Το όλο θέμα είναι τι είδους θεμέλιο χρειάζεται για το κτίριό σας. Επομένως, πρέπει να προχωρήσετε από ένα σύνολο συγκεκριμένων παραμέτρων και χαρακτηριστικών ενός πραγματικού ιστότοπου. Όπως προαναφέρθηκε, η θεμελίωση είναι το κύριο μέρος της δομής και ως εκ τούτου, το πόσο ισχυρό και ανθεκτικό θα είναι το κτίριο εξαρτάται από τον τρόπο σωστού επιλογής του τύπου θεμελίωσης, την ακρίβεια της ανάλυσης του εδάφους και, φυσικά, ποιότητα του ίδιου του ιδρύματος. Έτσι, εάν δεν υπάρχει τρόπος να το αναλύσετε μόνοι σας, κάντε τον κόπο να καλέσετε έναν ειδικό, ώστε το κτίριο να μην αποδειχθεί άχρηστο και αναξιόπιστο, και τα χρήματα «πετιούνται» στον άνεμο.