Οι ιδιαιτερότητες των αναπτυσσόμενων ζέρμπερων και η αποτελεσματική φροντίδα τους

Στην οικογένεια Aster, υπάρχει ένας άλλος εκπρόσωπος εκπληκτικής ομορφιάς – αυτή είναι η ζέρμπερα, η οποία έχει περίπου 70 είδη.

Πολύχρωμες ζέρμπερες

Μπουκέτο με χρωματιστές ζέρμπερες

Φωτεινά λουλούδια κάθε είδους αποχρώσεων ήρθαν σε εμάς από τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Η εμφάνιση του ονόματος εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η λέξη προέρχεται από τα λατινικά «herba», τι σημαίνει γρασίδι Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η λέξη προήλθε από το επώνυμο του Γερμανού βοτανολόγου Traugott Gerber.

Κίτρινο λουλούδι gerbera

Πορτοκαλί ζέρμπερα μεγάλη

Χαρακτηριστικά του λουλουδιού και τα εξωτερικά σημάδια του

Το άνθος ανήκει σε πολυετή ποώδη φυτά. Τα χυμώδη φύλλα είναι επιμήκη και έντονα πράσινα. Φτάνουν σε μήκος τα 35 εκατοστά και συλλέγονται στη ρίζα σε μια ροζέτα..

Μεγάλο λουλούδι ζέρμπερα

Φωτεινά πέταλα ζέρμπερα

Ο μίσχος είναι εντελώς χωρίς φύλλα και μεγαλώνει μέχρι 80 εκ. Η διάμετρος των λουλουδιών είναι εντός 15 εκ. Υπάρχουν ποικιλίες με διπλά πέταλα και απλά. Ταυτόχρονα, μια απλή ζέρμπερα μπορεί να συγκριθεί με ένα χαμομήλι, και μια πετσέτα με έναν αστέρα. Το αχένιο ωριμάζει ως φρούτο στις ζέρμπερες.

Λιλά ζέρμπερα με μαύρο κέντρο

Δυστυχώς, η καλλιέργεια της ζέρμπερας όλο το χρόνο σε ανοιχτό πεδίο στο ρωσικό κλίμα είναι αδύνατη. Το λουλούδι αγαπά πολύ τη ζεστασιά και μεγαλώνει μόνο το καλοκαίρι. Η λύση είναι να καλλιεργήσετε ζέρμπερες στο γκαζόν ως ετήσιο φυτό ή να χρησιμοποιήσετε γλάστρες για να δημιουργήσετε την απαραίτητη κινητικότητα..

Όμορφη φωτογραφία από γέρμπερες

Κίτρινη terry gerbera

Επιπλέον, το λουλούδι μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια και να κοπεί όπως απαιτείται για τη διακόσμηση του σπιτιού..

Φωτεινό πορτοκαλί ζέρμπερα

Ηλιακή ζέρμπερα

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ποικιλίες μοιάζουν με χαμομήλι, το φυτό έλαβε ένα δεύτερο όνομα. «transvaal χαμομήλι» ή «transvaal μαργαρίτα». Οι Gerberas υπάρχουν σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων. Η εξαίρεση θα είναι μπλε, η οποία δεν μπορεί να ληφθεί φυσικά..

Μαύρη μέση σε πορτοκαλί ζέρμπερα

Λεπτά ροζ πέταλα ζέρμπερα

Ποικιλία ειδών και ποικιλιών ζέρμπερας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 1000 υποείδη φυτών. Διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα. Οι γωνιακές στεφάνες σε περιθωριακά λουλούδια μπορεί να είναι:

 • κίτρινος;
 • πορτοκάλι;
 • ροζ;
 • λευκό;
 • το κόκκινο.

Διάφοροι συνδυασμοί αυτών των λουλουδιών σε ένα φυτό είναι επίσης δυνατοί..

Εσωτερική ροζ ζέρμπερα

Φωτεινή κόκκινη ζέρμπερα

Υπάρχουν ποικιλίες με μαύρο πυρήνα. Φαίνονται ιδιαίτερα μυστηριώδη και πρωτότυπα στη σύνθεση των ανθοδέσμων και στα παρτέρια..

Μπουκέτο με κίτρινες και πορτοκαλί ζέρμπερες

Ζουμερό ζέρμπερα χρώμα

Οι περισσότερες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι υβριδικές ποικιλίες. Στην ταξινόμηση των εσωτερικών υποείδων, η νάνος ποικιλία Gerbera Jameson μπορεί να βρεθεί συχνότερα. Είναι αυτή η ποικιλία που κόβεται προς πώληση στα καταστήματα..

Μπουκέτο με κόκκινες ζέρμπερες

Διαφορετικές αποχρώσεις ζέρμπερες

Το λουλούδι αυτής της ποικιλίας φτάνει σε διάμετρο 10 cm και ευχαριστεί τους αγοραστές με μεγάλο αριθμό αποχρώσεων. Ο πυρήνας έχει συνήθως διαφορετικό χρώμα από τα πέταλα..

Ασυνήθιστες ζέρμπερες διαφορετικών αποχρώσεων

Πολλές χρωματιστές ζέρμπερες

Η καταλληλότερη ποικιλία για καλλιέργεια είναι το Φεστιβάλ. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι τα μεγάλα άνθη της σε κοντούς μίσχους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φυτό για καλλιέργεια σε περβάζι..

Μπουκέτο με φωτεινές ζέρμπερες

Ανθοσύνθεση Gerbera

Μεταξύ των πιο κοινών ποικιλιών είναι:

 • Migar?
 • Aldebaran;
 • Αρης;
 • Alcor?
 • Vega?
 • Ζεύς;
 • ΑΛΥΌΛ.

Μέτρηση της διαμέτρου ενός λουλουδιού gerbera

Οι ποικιλίες Alkor και Aldebaran φτάνουν σε ύψος 50 cm. Το φυτό διακρίνεται από μικρά λουλούδια έως 8 cm σε διάμετρο.

Όμορφη φωτογραφία κόκκινης ζέρμπερας

Εκπληκτική φωτογραφία της ζέρμπερα

Ο Άρης φτάνει σε διάμετρο 11 εκ. Ο μίσχος μεγαλώνει μέχρι τα 70 εκ. Οι υπόλοιπες παραπάνω ποικιλίες είναι επίσης διακοσμημένες με μεγάλα λουλούδια σε ψηλούς μίσχους.

Σκούρο κόκκινο σκιά ζέρμπερας

Λεπτά πέταλα ζέρμπερες

Αποτελεσματική φροντίδα Gerbera

Η επαρκής φροντίδα θα εξασφαλίσει μια ζωντανή, μακρόχρονη άνθηση. Τα κύρια σημεία στον κατάλογο των απαιτούμενων διαδικασιών θα είναι:

 • φωτεινό μέρος?
 • μέτριο πότισμα?
 • θρεπτικό έδαφος.

Φωτεινό μπουκέτο σε βάζο

Λεπτή πορτοκαλί απόχρωση ζέρμπερας

Όσο για το μέρος, θα πρέπει να είναι αρκετά φωτισμένο, αλλά ταυτόχρονα, η ζέρμπερα πρέπει να προστατεύεται από το καυτό άμεσο ηλιακό φως. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε περβάζια στη νότια πλευρά, όπου μπορείτε να οργανώσετε τη σκίαση τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο ενεργός. Ταυτόχρονα, επιπρόσθετος φωτισμός είναι ευπρόσδεκτος στην κρύα εποχή..

Ο συνδυασμός χρωμάτων σε μία ζέρμπερα

Κίτρινο λουλούδι με σκούρο κέντρο

Οι εσωτερικές ποικιλίες πρέπει να λαμβάνονται τακτικά στον αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο το καλοκαίρι. Οι αισθητές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι επιβλαβείς για το φυτό, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Εάν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν 22-24 μοίρες.

Όμορφη απόχρωση του λουλουδιού gerbera

Καθώς η ανθοφορία προχωρά, μπορείτε σταδιακά να αφήσετε τη θερμοκρασία να πέσει και μέχρι τη χειμερινή περίοδο να φτάσετε τα 12-14 γραμμάρια.

Πορτοκαλί λουλούδι με κίτρινο κέντρο

Λευκές και κατακόκκινες ζέρμπερες σε ένα παρτέρι

Πρέπει να ποτίσετε τη ζέρμπερα σύμφωνα με ορισμένες αρχές. Η άρδευση πρέπει να είναι μέτρια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το μαλακό νερό σε θερμοκρασία δωματίου θα λειτουργήσει καλύτερα. Είναι απαραίτητο να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μυκητιακών ασθενειών..

Αρκετές πολύχρωμες ζέρμπερες σε μια ανθοδέσμη

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την είσοδο νερού στην έξοδο των φύλλων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμφάνιση του λουλουδιού. Κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου, το πότισμα μειώνεται. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να επιτρέπεται η υπερβολική ξήρανση της γης..

Αντίθετος συνδυασμός λουλουδιών σε ένα μπουκέτο ζέρμπερες

Η Gerbera αισθάνεται καλύτερα σε ένα υγρό περιβάλλον, παρόμοιο με τις συνθήκες της τροπικής πατρίδας του φυτού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τοποθετώντας το δοχείο σε μια μεγάλη παλέτα με υγρό διογκωμένο πηλό, βότσαλα ή βρύα. Σε αυτή την περίπτωση, το ρίζωμα του φυτού δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό. Ο ψεκασμός ζέρμπερας μπορεί μόνο να βλάψει.

Μπουκέτο με κίτρινες ζέρμπερες

Λιλά αποχρώσεις σε ένα λουλούδι gerbera

Εάν η ζέρμπερα καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, τότε πρέπει να φυτεύεται ξανά κάθε χρόνο. Για να το κάνετε αυτό, κάθε φορά που πρέπει να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο δοχείο από το προηγούμενο. Προηγουμένως, αξίζει να παρέχετε καλή αποστράγγιση..

Κόκκινες ζέρμπερες σε μια ανθοδέσμη

Κίτρινη ζέρμπερα με πορτοκαλί κέντρο

Η σύνθεση του εδάφους παρέχει ουδέτερη οξύτητα στις ρίζες του φυτού. Σε αυτή την περίπτωση, το υπόστρωμα πρέπει να είναι θρεπτικό και ελαφρύ. Εάν αναμίξετε το χώμα μόνοι σας, τότε πρέπει να συμπεριλάβετε στη σύνθεσή του:

 • 1 μέρος φυλλώδες έδαφος.
 • 1 μέρος γης τύρφης.
 • 1 μέρος άμμου.
 • λίγο φλοιό πεύκου.

Μικρά λουλούδια ζέρμπερες

Το ντύσιμο είναι επίσης μέρος της απαραίτητης φροντίδας. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύπλοκο λίπασμα. Πρέπει να το φτιάχνεις κάθε 2 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης, η σίτιση πρέπει να διακοπεί..

Χνουδωτές ζέρμπερες σε ευχάριστη απόχρωση

Κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο μιας ροζ ζέρμπερας

Προκειμένου η ζέρμπερα να ανθίσει άφθονα και φωτεινά, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε αμέσως τους μαραμένους μίσχους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα σαπίσουν και θα εμποδίσουν την ανάπτυξη νέων βλαστών. Επιπλέον, η ζέρμπερα μπορεί να βλάψει ασθένειες και παράσιτα. Η ακάρεα αράχνης δημιουργεί συνθήκες για κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ανεπαρκούς υγρασίας στο έδαφος και τον αέρα..

Αρκετές αποχρώσεις του ροζ στη ζέρμπερα

Το ωίδιο που εμφανίζεται σε ένα λουλούδι μπορεί να υποδηλώνει περίσσεια αζώτου σε συμπληρωματικά τρόφιμα, υπερβολική υγρασία και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Επιπλέον, η έλλειψη υγρασίας οδηγεί στην εμφάνιση αφίδων και λευκών μυγών..

Το σκούρο χρώμα μιας χαριτωμένης ζέρμπερας

Ορισμένες δυσκολίες σχετίζονται με την καλλιέργεια των ζέρμπερες, αλλά αν δώσετε τη δέουσα προσοχή σε αυτά τα λουλούδια, τότε η ανταμοιβή θα είναι μεγάλα λουλούδια που θα διακοσμήσουν το παρτέρι ή το περβάζι του παραθύρου στο σπίτι με φωτεινά σημεία.