Ορτανσία στο σχεδιασμό τοπίου: τύποι, ποικιλίες και χαρακτηριστικά φροντίδας

Οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή στο σχεδιασμό του ιστότοπου. Μετά από όλα, είναι κατάλληλο όχι μόνο για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, αλλά και για τη δημιουργία ενός υπέροχου χώρου για χαλάρωση και ζεστές συναντήσεις με όλη την οικογένεια. Βασικά, τα φυτά επιλέγονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους και άλλες αποχρώσεις. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι η ορτανσία. Ως εκ τούτου, σήμερα θα κατανοήσουμε τις ποικιλίες, τις ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά φροντίδας τους..

Στη φύση, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τύπων ορτανσίας, περισσότερες από 70 επιλογές. Μερικά από αυτά αναπτύσσονται καλά στα γεωγραφικά πλάτη μας και δεν είναι καθόλου ιδιότροπα. Άλλοι είναι αρκετά ιδιότροποι και σίγουρα δεν θα επιβιώσουν από την κρύα εποχή. Οι πιο δημοφιλείς τύποι ορτανσίας στη Ρωσία είναι:

  • πανικοβληθείτε
  • μεγαλόφυλλα (κήπος)?
  • δενδροειδής.

Ορτανσία Panicle στο σχεδιασμό τοπίου

Αυτός ο τύπος ορτανσίας είναι ίσως ο πιο δημοφιλής. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνει σε θάμνο και ταυτόχρονα είναι μεγάλο σε μέγεθος. Στο φυσικό περιβάλλον, το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 10 μ. Στην πίσω αυλή, το μέγεθος του θάμνου γενικά δεν υπερβαίνει τα 2-2,5 μ. Οι ταξιανθίες ορτανσίας είναι πολύ αρωματικές και έχουν πυραμιδικό σχήμα. Ως εκ τούτου, τέτοιοι θάμνοι χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία αντιστάθμισης. Perhapsσως το κύριο χαρακτηριστικό της ορτανσίας πανικού είναι η υψηλή ζήτηση νερού. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε βαλτώδεις περιοχές. Ως εκ τούτου, η απόχρωση με το πότισμα πρέπει σίγουρα να μελετηθεί πριν από την αγορά. Με τη σειρά του, κατά τη φύτευση, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε ένα λάκκο με όξινο χώμα. Σημειώστε επίσης ότι η ορτανσία είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες..

Εάν χρειάζονται ροζ ταξιανθίες για μια σύνθεση τοπίου, δώστε προσοχή στην ποικιλία “Pinky Winky”. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ποικιλία “Grandiflora”. Όταν ανθίζουν, οι ταξιανθίες του έχουν μια κρεμώδη απόχρωση, η οποία γίνεται λευκή με την πάροδο του χρόνου. Πιο κοντά στο φθινόπωρο, εμφανίζονται πράσινες-κόκκινες υπερχειλίσεις. Αυτή η ποικιλία φαίνεται απίστευτα όμορφη, γεγονός που την καθιστά σε ζήτηση..

Ορτανσία μεγάλου φύλλου σε σχεδιασμό τοπίου

Ο παρουσιαζόμενος τύπος ορτανσίας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ταξιανθίες. Μπορούν να έχουν διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το ροζ, το μπλε και το μοβ. Σε ύψος, μπορεί να μεγαλώσει έως και 2 μ. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά απαιτεί ορισμένα μέτρα. Βασικά, για τη χειμερινή περίοδο, η ορτανσία μεταμοσχεύεται σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετείται σε δροσερό μέρος με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 7 μοίρες. Αυτό της επιτρέπει να διατηρήσει μια ελκυστική εμφάνιση. Η περίοδος ανθοφορίας αρχίζει τον Αύγουστο και διαρκεί μέχρι τον παγετό.

Μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες ορτανσίας μεγάλων φύλλων μπορεί δικαίως να ονομαστεί “Πρώιμο μπλε”. Οι ταξιανθίες του είναι πλούσιες, ογκώδεις και φαίνονται πολύ όμορφες..

Δέντρο ορτανσίας στο σχεδιασμό τοπίου

Perhapsσως ένα από τα πιο δημοφιλή είδη είναι η ορτανσία του δέντρου. Δεν είναι πολύ ιδιότροπη για να μεγαλώσει, που είναι το κύριο πλεονέκτημά της. Επιπλέον, ανέχεται αρκετά κρύο και ανθίζει πριν από τον παγετό. Το φθινόπωρο, μπορείτε να φτιάξετε ξηρά μπουκέτα από λουλούδια, τα οποία είναι ιδανικά για εσωτερική διακόσμηση. Αυτός ο τύπος ορτανσίας έχει σφαιρικές μπεζ ή λευκές ταξιανθίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί να έχει ύψος έως 3 μέτρα και η διάμετρος των ταξιανθιών φτάνει συχνά τα 15 εκ. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, σημειώνουμε ότι η ορτανσία του δέντρου λατρεύει πολύ την υγρασία και τη διατροφή. Είναι καλύτερο αν το μέρος για φύτευση είναι ήρεμο και βρίσκεται σε μερική σκιά. Αυτό θα της προσφέρει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή..

Η ορτανσία των δέντρων έχει πολλές ποικιλίες, αλλά μία από τις πιο δημοφιλείς είναι σίγουρα “Άναμπελ”. Είναι ενδιαφέρον ότι ζει καλά σε κάθε τύπο εδάφους, αλλά απαιτεί μεγάλη υγρασία. Αυτό θα δώσει στο φυτό τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο ανθοφορίας στον κήπο σας..

Επίσης στο έδαφος της Ρωσίας μπορείτε να βρείτε άλλους τύπους ορτανσίας. Έχουν ορισμένα αναπτυσσόμενα χαρακτηριστικά, επομένως επιλέγονται λίγο λιγότερο συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • υδραγεία “πικραμένος” το καλύτερο για τα νότια κρησφύγετα. Το μέτριο πότισμα και όχι μεγάλοι παγετοί θα είναι το βέλτιστο για αυτήν..
  • η ορτανσία με φύλλα βελανιδιάς αναπτύσσεται ως θάμνος και έχει συχνά ύψος έως 2 μέτρα. Τα φύλλα του μοιάζουν πολύ με αυτά της βελανιδιάς. Οι ταξιανθίες είναι πανικόβλητες, μήκους περίπου 10-30 εκατοστών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα λευκά λουλούδια γίνονται μωβ με την πάροδο του χρόνου..
  • Η ποικιλία τέφρας αγαπά την υγρασία και ανέχεται καλά το κρύο, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστασιά. Ως εκ τούτου, επιλέγεται κυρίως για τις νότιες περιοχές..
  • η ορτανσία με μίσχους δεν είναι πολύ ιδιότροπη για φροντίδα. Επιπλέον, ανέχεται καλά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο τύπος ορτανσίας μπορεί να ανέλθει σε μεγάλο ύψος κατά μήκος της στήριξης. Σε ψυχρές περιοχές, το μήκος ενός αμπελιού μπορεί να είναι έως 6 μέτρα και στις νότιες περιοχές έως 18 μέτρα.
  • η ακτινοβόλη ποικιλία δεν έχει πολύ υψηλή αντοχή στον παγετό και απαιτεί καταφύγιο.
  • η οδοντωτή ορτανσία είναι λιγότερο υπέροχη και μπορεί επίσης να αλλάξει το χρώμα της ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους. Χρειάζεται επίσης θρεπτικό χώμα και μερική σκιά..

Τι συνδυάζεται ορτανσία στο σχεδιασμό τοπίου?

Λόγω της αντοχής της σε χαμηλές θερμοκρασίες και ανεπιτήδευτη φροντίδα, η ορτανσία χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για συνθέσεις τοπίου. Αναμφίβολα, ακόμη και οι μεμονωμένοι θάμνοι φαίνονται ελκυστικοί. Αλλά κυρίως συνδυάζονται με άλλα φυτά. Για παράδειγμα, μια ποικιλία ορτανσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσει ένα φράκτη ή μονοπάτι κήπου. Τριαντάφυλλα, ντάλιες, φτέρες και ροδόδεντρα θα είναι επίσης κατάλληλα..

Με τη σειρά του, για να διακοσμήσετε τον κήπο, η ορτανσία συνδυάζεται συχνά με κρίνα, πασχαλιές ή ψεύτικες πορτοκαλιές. Στη σύνθεση τοπίου, ταιριάζει καλά με θάμνους. Επειδή με την πάροδο του χρόνου, το κάτω μέρος της ορτανσίας θα ξεφορτωθεί λίγο. Ένα αφράτο barberry θα κρύψει αυτά τα κενά, κάνοντας έτσι τη σύνθεση ακόμα πιο ελκυστική. Η ορτανσία Panicle συχνά συνδυάζεται με ιτιά, σημύδα ή σφενδάμι..

Στο σχεδιασμό τοπίου, η ορτανσία είναι συχνά το κέντρο ολόκληρης της σύνθεσης του κήπου. Συχνά χρησιμοποιείται για φράχτες, παρτέρια και διακόσμηση κοντά σε μια μικρή δεξαμενή..