Ζουμερά χόρτα και έντονα χρώματα γκουζμανίας στο περβάζι σας

Οι αειθαλείς ποώδεις εκπρόσωποι του φυτικού κόσμου είναι δημοφιλείς στους λάτρεις της κηπουρικής στο σπίτι για πολλά χρόνια. Το Guzmania βρίσκεται σε πολλά γραφεία και διαμερίσματα.

Γκουζμανία με κόκκινα φύλλα

Guzmania σε μια μικρή κατσαρόλα

Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται στο εκπληκτικό διακοσμητικό αποτέλεσμα που παράγουν τα μακριά ζουμερά πράσινα στελέχη και τα φωτεινά λουλούδια αυτού του φυτού..

Ασυνήθιστη γκουζμανία με ξερά φύλλα

Ροζ γκουζμανία

Τύποι γκουζμανίας για οικιακή καλλιέργεια

Μεταξύ των ποικιλιών αυτού του φυτού, το πιο συνηθισμένο είναι το καλάμι Guzmania. Αυτή η ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στο έδαφος όσο και στο βραχώδες έδαφος..

Κίτρινη γκουζμανία

Σκούρο ροζ γκουζμανία

Το φυτό μοιάζει με ελαστική ροζέτα με μεγάλα, φαρδιά φύλλα. Μέσα τους υπάρχει μια στεφάνη από έντονα χρωματισμένα φύλλα. Συνήθως συγχέονται με ένα λουλούδι..

Πλούσια κίτρινη γκουζμανία

Μικρή κόκκινη γκουζμανία

Επιπλέον, το ίδιο το λουλούδι είναι εντελώς αόρατο. Πρόκειται για μια ταξιανθία σε σχήμα αυτιού, η οποία ανθίζει για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα..

Δύο κόκκινα γκουζμάνια

Ποικιλία αποχρώσεων γκουζμανίας

Υπάρχουν πολλά υποείδη του καλαμιού Guzmania:

 • «μωβ»?
 • «μετριόφρων»?
 • «φλογερός»?
 • «κοινός»?
 • «μικρό».

Έχουν μικρές εξωτερικές διαφορές..

Η αφθονία των αποχρώσεων της γκουζμανίας

Ταξιανθίες Guzmania κόκκινων-κίτρινων αποχρώσεων

Ένα άλλο είδος είναι η γκουζμανία Donnell-Smith. Η ροζέτα αυτού του φυτού είναι κάπως χαλαρή. Επιπλέον, υπάρχουν χλωμές ζυγαριές. Η ταξιανθία είναι πυραμιδική-πανικοβλημένη με όρθιο μίσχο. Το φυτό διακρίνεται από έντονα κόκκινα βράκα σε σχήμα κεραμιδιού. Αυτό το είδος ανθίζει συνήθως τον Μάιο και τον Απρίλιο..

Σκοτεινή ταξιανθία της γκουζμανίας

Φωτεινά χρώματα γκουζμανίας

Η ερυθρόαιμη γκουζμανία έχει ροζέτα σε σχήμα γυαλιού με έντονα κόκκινα βράκτια. Το μίσχο σε αυτή τη μορφή είναι ανεπτυγμένο, επομένως η ταξιανθία σε περιτύλιγμα σε σχήμα φύλλου βυθίζεται σε μια ροζέτα. Αυτό το είδος έχει ποικιλίες:

 • «αιματηρός»?
 • «κοντοπόδι».

Ποικιλία χρωμάτων της Guzmania

Ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών guzmania

Το μωσαϊκό guzmania έχει μακριά φύλλα που σχηματίζουν μια ροζέτα που απλώνεται. Ο μίσχος είναι ίσιος με κοφτερά ροζ άκρα. Το φυτό ανθίζει με λευκοκίτρινα λουλούδια που συνθέτουν την κεφαλαία ταξιανθία. Παρουσιάζονται ποικιλίες αυτού του είδους:

 • Musaica;
 • Concolor?

Ροζ και λευκές αποχρώσεις γκουζμανίας

Η Νικαράγουα Guzmania χαρακτηρίζεται από γλωσσικά φύλλα. Καθώς μεγαλώνει, σχηματίζονται διαμήκεις κόκκινες ραβδώσεις στα φύλλα. Η ροζέτα ρόπαλο στέφεται με μια ταξιανθία κίτρινων λουλουδιών που ανθίζουν τον Μάιο και τον Μάρτιο.

Μεγάλο λουλούδι Guzmania

Το μονόζυγο guzmania αποτελείται από κιτρινοπράσινα φύλλα. Το φυτό ανθίζει με λευκά άνθη, τα οποία, καθώς τα φύλλα πέφτουν, παραμένουν σε γυμνό μίσχο. Αυτό το είδος έχει επίσης ποικιλίες:

 • Μονοσταχία;
 • Variegata;
 • Άλμπα?

Λευκά φύλλα γκουζμανίας

Η Guzmania Tsana έχει ένα τεράστιο λουλούδι. Τα φύλλα του φτάνουν τα 70 εκατοστά σε μήκος..

Ρεαλιστική εικόνα της γκουζμανίας

Guzmania στο σπίτι: οι ιδιαιτερότητες της φροντίδας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό το φυτό προήλθε από ζεστές χώρες, επομένως όλες οι ποικιλίες γκουζμανίας είναι πολύ θερμόφιλες. Στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η κατσαρόλα, η θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 γραμμάρια. Η πιο κατάλληλη υγρασία είναι 50% -80%.

Ποικιλία επιλογής αποχρώσεων γκουζμανίας

Το δοχείο για την καλλιέργεια γκουζμανίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 εκατοστά σε ύψος. Τα σύγχρονα καταστήματα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ειδικών σκευασμάτων για τη φύτευση λουλουδιών. Για γκουζμανία, ένα υπόστρωμα για βρωμολεάδες είναι κατάλληλο. Αυτή η σύνθεση περιλαμβάνει:

 • σφαγνός;
 • τεμαχισμένος φλοιός φτέρης?
 • τύρφη;
 • ξυλάνθρακας;
 • άμμος;
 • αργιλώδες χώμα.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλοιό των κωνοφόρων, βρύα και κάρβουνο (ξύλο). Είναι επίσης απαραίτητο να παρέχεται στο λουλούδι καλή αποστράγγιση..

Διακόσμηση σπιτιού με γκουζμανία

Ποικιλία Guzmania

Κατά την περίοδο της ενεργού ανάπτυξης, το φυτό μπορεί να μεταμοσχευθεί. Αυτό πρέπει να γίνεται όχι περισσότερο από μία φορά κάθε 2-3 χρόνια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξης, η γκουζμανία χρειάζεται έντονο πότισμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι..

Διακόσμηση κατσαρόλας για γρύλισμα

Φωτεινή γκουζμανία στο περβάζι

Για άνεση των φυτών, μπορείτε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού απευθείας στην έξοδο των λουλουδιών και να το ψεκάσετε. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, το νερό από την έξοδο πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθεί η αποσύνθεση..

Το έντονο κόκκινο χρώμα της γκουζμανίας

Σωστή λίπανση και σίτιση του φυτού

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, που συνήθως συμβαίνει τον Μάρτιο-Σεπτέμβριο, το φυτό χρειάζεται σίτιση. Για αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε οργανικές ουσίες και μέταλλα. Συνιστάται να αγοράσετε μια έτοιμη σύνθεση σε εξειδικευμένο κατάστημα..

Φωτεινά ροζ φύλλα guzmania

Φωτεινά πορτοκαλί φύλλα guzmania

Τα λιπάσματα πρέπει να προστίθενται στο έδαφος μία φορά κάθε 2 ή 4 εβδομάδες. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα διαιρώντας την περίοδο ανθοφορίας σε ίσα διαστήματα. Ο υπερκορεσμός του εδάφους με ουσίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του φυτού..

Ο συνδυασμός πράσινου και κόκκινου στα φύλλα του φυτού

Η σύνθεση του λιπάσματος πρέπει να αραιωθεί σε νερό και να χυθεί απευθείας στην έξοδο. Η διαδικασία λίπανσης είναι απαραίτητη μόνο εάν το φυτό δεν ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συμβαίνει ακανόνιστα.

Γκουζμανία. Θέα από ψηλά

Αντίθεση ροζ και πράσινων φύλλων

Χαρακτηριστικά της αναπαραγωγής του Guzmania

Η κύρια μέθοδος για την αναπαραγωγή της γκουζμανίας ήταν η διαίρεση. Το λεγομενο «παιδιά», που γίνονται ένας πλήρης θάμνος. Εάν η διαδικασία έχει αυξηθεί στα 15 εκατοστά, τότε είναι έτοιμο για μεταμόσχευση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο παλιός θάμνος θα στεγνώσει και θα πεθάνει.

Ο Maroon guzmania φεύγει

Φωτεινή σκιά των φύλλων

Τις περισσότερες φορές, η guzmania παράγει μόνο έναν νέο θάμνο. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που «γονικός» ο θάμνος συνεχίζει να μεγαλώνει και δίνει επιπλέον απογόνους.

Συσκευασμένο πορτοκαλί guzmania

Πορτοκαλί και πράσινα χρώματα στα φύλλα guzmania

Οι κίνδυνοι της γκουζμανίας

Παρά την ανεπιτήδευτη συμπεριφορά του φυτού, υπάρχουν αρκετές ασθένειες και παράσιτα που μπορούν να το σκοτώσουν. Μεταξύ των παρασίτων, τα ακόλουθα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα:

 • mealy worm?
 • ασπίδα;
 • ακάρεα αράχνης.

Αυτά τα ζώα φωλιάζουν στα φύλλα, καταστρέφοντάς τα..

Μπορντό χρώμα των φύλλων Guzmania

Κόκκινα φύλλα μέσα στην πράσινη γκουζμανία

Η θεραπεία του φυτού συνίσταται στο τακτικό τρίψιμο των φύλλων με σαπουνόνερο. Εάν αυτά τα μέτρα δεν λειτουργήσουν, τότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα. Πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα και έχουν οδηγίες χρήσης..

Ανοιχτό ροζ γκουζμανία

Το σκούρο χρώμα των φύλλων Guzmania

Η σήψη του στελέχους θεωρείται επίσης σημάδι ασθένειας των φυτών. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει η αποσύνθεση και το ριζικό σύστημα. Στα αρχικά στάδια, αρκεί μόνο να μετριάσετε το πότισμα..

Φωτεινά πορτοκαλί φύλλα guzmania

Πορτοκαλί γκουζμανία για διαμονή σε διαμέρισμα

Ο μύκητας στα φύλλα μοιάζει με γκρίζες κηλίδες. Ένα ειδικό μυκητοκτόνο σε λύση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γκουζμανία με πορτοκαλί άνω φύλλα

Διαφορετική ποικιλία αποχρώσεων guzmania

Σε γενικές γραμμές, η διατήρηση της γκουζμανίας στο σπίτι δεν φέρνει πολλά προβλήματα. Το φυτό είναι ανεπιτήδευτο για τον βιότοπό του και ανέχεται εύκολα μικρές αλλαγές στις συνθήκες του κλίματος και της φροντίδας. Το αποτέλεσμα της φροντίδας ενός τέτοιου λουλουδιού θα είναι λαμπερό πράσινο όλο το χρόνο και ποικίλες ταξιανθίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της ενεργού ανάπτυξης..