Hosta στο σχεδιασμό τοπίου: χαρακτηριστικά και ποικιλίες

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων φυτών εξωραϊσμού, σίγουρα αξίζει την προσοχή ενός οικοδεσπότη. Έχει πολλές ποικιλίες και τύπους, γεγονός που του επιτρέπει να είναι ευέλικτο. Επιπλέον, λόγω της ποικιλίας των σχημάτων και των χρωμάτων των φύλλων, το φυτό φαίνεται υπέροχο σε μια ποικιλία φυτεύσεων, παρτέρια, κήπους.

Χαρακτηριστικά των οικοδεσποτών στο σχεδιασμό τοπίου

Εάν σας άρεσε αυτό το φυτό, τότε πριν από την αγορά, σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά και τους κανόνες φροντίδας του. Πρώτα απ ‘όλα, σημειώνουμε ότι το hosta δεν είναι ένα ιδιαίτερα ιδιότροπο φυτό για φροντίδα. Είναι ανθεκτικό στον παγετό και έχει υψηλές διακοσμητικές ιδιότητες. Είναι ενδιαφέρον ότι φαίνεται πολύ όμορφο ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Ως εκ τούτου, συχνά φυτεύεται κατά μήκος λιμνών, μονοπατιών, σε βραχώδεις πλαγιές ή ακόμη και σε παρτέρια, σε κηπουρική με δοχεία. Ο οικοδεσπότης φαίνεται επίσης υπέροχος για τη διακόσμηση της εισόδου στο σπίτι.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξενώνα είναι ότι είναι χωρίς στέλεχος, ενώ τα ριζώματα είναι μάλλον συμπαγή και παχιά. Αυτό του επιτρέπει να αναπτυχθεί καλά σε οποιοδήποτε έδαφος και με ποικιλία φυτών. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα αγαπητή και χρησιμοποιείται ενεργά στο σχεδιασμό τοπίου. Ωστόσο, υπάρχει μια απόχρωση που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη ενός φυτού – αυτές είναι οι ακτίνες του ήλιου. Ο οικοδεσπότης δεν πρέπει ποτέ να είναι στον ήλιο και στον αέρα όλη την ώρα. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί η καλύτερη επιλογή. Όταν επιλέγουν ένα μέρος για να τοποθετήσουν τους οικοδεσπότες, οι κηπουροί χρησιμοποιούν συχνά ένα κόλπο. Φυτεύουν δύο φυτά σε διαφορετικά μέρη και μετά από ένα χρόνο μπορείτε να εκτιμήσετε ποια διάταξη είναι πιο κατάλληλη..

Ενδιαφέρων: σε επαγγελματικό περιβάλλον, ο οικοδεσπότης ονομάζεται συχνά βασίλισσα του σχεδιασμού τοπίου.

Hosta στο σχεδιασμό τοπίου: τύποι και ποικιλίες

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 4.000 υβριδικές ποικιλίες hosta στον κόσμο. Τα φύλλα τους μπορεί να είναι λαμπερά ή αδιαφανή, στενά, στρογγυλεμένα ή σε σχήμα καρδιάς και με λεία ή υφή επιφάνεια. Παρά έναν τόσο εντυπωσιακό αριθμό, υπάρχουν ακόμα αρκετοί κύριοι. Όλα χωρίζονται σε ομάδες με βάση τις ιδιότητες και άλλα χαρακτηριστικά. Επομένως, αξίζει να επισημανθούν οι ακόλουθοι τύποι:

  • καλύμματα εδάφους, ύψους έως 20 cm, είναι ιδανικά για περιοχές με μερική σκιά στον κήπο, καθώς και βραχώδεις πλαγιές και βραχονησίδες.
  • plantain hosta φτάνει συχνά τα 40 εκ. Τα φύλλα του διακρίνονται από ένα έντονο πράσινο χρώμα, το οποίο είναι πάντα ορατό από μακριά.
  • «τύχη» έχει ύψος περίπου 50 εκατοστά και τα φύλλα του είναι πράσινα με κρεμώδες περίγραμμα.
  • ο πρησμένος ξενώνας έχει επίσης ύψος έως 50 εκατοστά, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό των φύλλων είναι οι μυτερές άκρες. Φαίνεται πολύ ασυνήθιστο, γεγονός που καθιστά αυτή την ποικιλία μοναδική..
  • πλήθος «Σίμπολντ» ως επί το πλείστον μεγαλώνει έως 60 εκατοστά, τα φύλλα του είναι πράσινα και μια φλέβα είναι ιδιαίτερα αισθητή πάνω τους.
  • ο σγουρός ξενώνας φτάνει σε ύψος 60 εκατοστά και έχει επίσης φαρδιά φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος με λευκό περίγραμμα.
  • ο κυματιστός ξενώνας είναι αρκετά ψηλός, αλλά ταυτόχρονα δεν φτάνει τα 75 εκ. Είναι ενδιαφέρον ότι τα φύλλα του έχουν κυματιστό άκρο, ενώ το πράσινο χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο, αλλά περισσότερο σαν χαοτικά χτυπήματα. Στη μέση, τα φύλλα είναι λευκά, γεγονός που τους δίνει μια ιδιαίτερα ελκυστική εμφάνιση.
  • το υψηλό hosta διακρίνεται από ύψος έως 60 εκ. Φυσικά, τα φύλλα του είναι επίσης αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Όσο για τα χρώματα, είναι κυρίως σκούρο πράσινο..

Κατά τη διαδικασία επιλογής μιας ποικιλίας, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη μερικές απλές αποχρώσεις. Για μια μόνο φύτευση, αξίζει σίγουρα να επιλέξετε ψηλούς ξενιστές από 60 cm ή περισσότερο. Είναι αυτάρκεις και δεν απαιτούν φύτευση άλλων φυτών. Εάν η διακόσμηση σχεδιάζεται σε σύνορα και mixborders, τότε η καλύτερη λύση θα ήταν μια ποικιλία ύψους έως 30 εκ. Φαίνονται υπέροχα σε πρώτο πλάνο και δεν εμποδίζουν άλλα φυτά. Κοντά στη λίμνη, οι ξενιστές έως 30-45 cm φαίνονται πιο εντυπωσιακοί. Μπορούν να φυτευτούν μεμονωμένα, διάφοροι τύποι ή να συνδυαστούν με φυτά που αγαπούν την υγρασία.

Τι συνδυάζεται με το hosta στο σχεδιασμό τοπίου?

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η hosta είναι ίσως το πιο δημοφιλές φυτό. Χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία στυλ εξωραϊσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή, με βάση τους οικοδεσπότες, αποδεικνύεται ότι δημιουργούν εκπληκτικά όμορφες συνθέσεις που σίγουρα δεν θα αγνοηθούν. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο τύπο φυτού, ο οποίος θα φαίνεται ο πιο αρμονικός σε μια συγκεκριμένη επιλογή σχεδιασμού..

Thuja και hosta στο σχεδιασμό τοπίου

Όσον αφορά τον συνδυασμό ξενιστών με άλλα φυτά, αυτή η λύση είναι επίσης δημοφιλής. Χάρη στα ματ ή λαμπερά φύλλα διαφορετικών χρωμάτων, σίγουρα θα είναι αισθητό. Η Thuja θα είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές για συνδυασμό, καθώς θα της δημιουργήσει σκιά..

Hosta και astilba στο σχεδιασμό τοπίου

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φωτεινό κήπο με λουλούδια με άλλα φυτά. Το Astilba, για παράδειγμα, με τις απίστευτα πλούσιες και αρωματικές ανθοφορίες του, θα είναι σίγουρα μια από τις πιο κατάλληλες επιλογές. Απλώς φανταστείτε πόσο όμορφοι πλούσιοι, φωτεινοί θάμνοι hosta θα φαίνονται σε συνδυασμό με τόσο όμορφες ταξιανθίες. Μια τέτοια σύνθεση θα διακοσμήσει μοναδικά τον κήπο ή την αυλή σας. Παρεμπιπτόντως, πολύ συχνά πλαισιώνεται με τοιχοποιία, γεγονός που καθιστά τη σύνθεση ακόμη πιο ελκυστική..

Hosta και Heuchera στο σχεδιασμό τοπίου

Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται τέλειος σε έναν ανθισμένο κήπο, κοντά σε λίμνες ή σε μια αλπική τσουλήθρα. Αλλά όλα εξαρτώνται από τις ποικιλίες και τις ποικιλίες που επιλέγονται. Μαζικοί οικοδεσπότες με κόκκινο αίμα γκέιχερα δημιουργούν μια ορισμένη αντίθεση που είναι αισθητή από μακριά. Επομένως, θα πρέπει σίγουρα να σκεφτείτε ολόκληρη τη σύνθεση εκ των προτέρων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να σας ευχαριστήσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας..

Η Hosta φαίνεται επίσης πολύ ελκυστική σε συνδυασμό με γεράνια κήπου, παιώνιες. Συχνά συνδυάζεται με ίριδες, τριαντάφυλλο, ορτανσία και γαϊτανάκια σε μια ποικιλία συνθέσεων..

Το Hosta είναι το τέλειο φυτό για τον εξωραϊσμό. Δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά στον ενικό, αλλά φαίνεται υπέροχο σε λουλουδάτες συνθέσεις..