Διάταξη κήπου: ένα καλειδοσκόπιο ιδεών προϋπολογισμού

Πολλοί συμπατριώτες μας, με τη φράση «εξοχική εξοχή» ακούσια, μια εικόνα εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μου με έναν ατελείωτο αριθμό κρεβατιών ντομάτας και αγγουριού, ένα παλιό υπόστεγο για εξοπλισμό και ένα κιόσκι που κληρονομήθηκε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της γης. Εν τω μεταξύ, οι σύγχρονοι πόροι και τα περιοδικά μας προσφέρουν όμορφες φωτογραφίες έργων σχεδιασμού τοπίου, όπου ο σχεδιασμός κάθε εκατοστού της τοπικής περιοχής ή του κήπου είναι μελετημένος μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Ένας Ρώσος ιδιοκτήτης γης (ακόμη και του μικρότερου οικοπέδου) θέλει επίσης να δει την περιοχή του με όμορφο, περιποιημένο, προσκαλώντας πράσινο και την ευκαιρία να χαλαρώσει στη σκιά στον καθαρό αέρα. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τα κρεβάτια με βότανα, την ευκαιρία να μαζέψουμε ώριμα λαχανικά σωστά για ένα οικογενειακό δείπνο. Είναι δυνατόν να συνδυάσετε τα πρακτικά οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών, οπωροφόρων δέντρων και πρασίνου με την ομορφιά του σχεδιασμού τοπίου; Φυσικά, ακόμη και σε ένα μικρό κομμάτι γης που βρίσκεται ανάμεσα στους φράχτες ιδιωτικών σπιτιών σε στενούς δρόμους της πόλης, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας πράσινη όαση για υπαίθρια αναψυχή. Θα απαιτηθούν προσπάθειες, αλλά το έργο είναι αρκετά εφικτό. Ελπίζουμε ότι μια εντυπωσιακή επιλογή έργων που δημιουργήθηκαν σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών συνθηκών θα σας βοηθήσουν να εμπνευστείτε για εκμεταλλεύσεις στον κήπο ή την αυλή σας..

Κήπος-λαχανόκηπος μπροστά από το σπίτι

Πολυτελή παρτέρια

Καταρτίζουμε ένα λεπτομερές σχέδιο

Ανεξάρτητα από το αν διαθέτετε ένα μικρό κομμάτι γης κοντά στην πόλη σας ή είστε ο ευτυχισμένος ιδιοκτήτης ενός τεράστιου οικοπέδου έξω από την πόλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκινήσετε με τη δημιουργία του κήπου των ονείρων σας είναι να καταρτίσετε ένα λεπτομερές σχέδιο. Φυσικά, το αρχικό σχέδιο δεν είναι ένα δόγμα σκαλισμένο σε πέτρα, μπορεί να αλλάξει σε μικρές λεπτομέρειες, αλλά τα κύρια σημεία πρέπει να γραφτούν (σχεδιάζονται) με σαφήνεια. Χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το τι ακριβώς θέλετε να δείτε στον ιστότοπό σας, μπορείτε να χάσετε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Για μερικούς, είναι σημαντικό να μπορούν να θαυμάσουν τα ανθισμένα παρτέρια και να καθίσουν στη σκιά των οπωροφόρων δέντρων, άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την καλλιέργεια λαχανικών και την ικανότητα να τηγανίζουν κρέας σε φωτιά στην αυλή τους ή σε οποιαδήποτε άλλη τοπική περιοχή.

Ένα μέρος για ξεκούραση και μαγείρεμα φαγητού στη φωτιά

Μια αυλή περιτριγυρισμένη από πράσινο

Αυστηρή γεωμετρία

Ανθισμένα κρεβάτια μπροστά από το σπίτι

Σε χαρτί ή σε ειδικό πρόγραμμα, κανονίστε τα κύρια αντικείμενα του ιστότοπού σας – κτίρια, χώρους αναψυχής, έναν τομέα μαγειρέματος στη φωτιά, μια τραπεζαρία, μια παιδική χαρά, ένα θερμοκήπιο ή ένα θερμοκήπιο, ένα κιόσκι ή ένα υπόστεγο. Όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σας και την περιοχή του ιστότοπου. Στη συνέχεια, πρέπει να σημειώσετε τη θέση των παρτέρια και τη φύτευση δέντρων. Ανάλογα με τη διέλευση των υπόγειων υδάτων, τη θέση του χώρου σε σχέση με τα βασικά σημεία και τα χαρακτηριστικά του τοπίου, επιλέξτε δενδροφύτευση ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού. Το ίδιο ισχύει για παρτέρια, κρεβάτια – είναι καλύτερο να γνωρίζετε εκ των προτέρων ποια φυτά (που αγαπούν τον ήλιο ή προτιμούν σκιερό και υγρό έδαφος) θα φυτέψετε σε αυτά. Είναι προτιμότερο να αφιερώσετε χρόνο στο αρχικό στάδιο παρά να αντιμετωπίσετε την ανάγκη μεταμόσχευσης ή τεμαχισμού τελείως ήδη καλλιεργημένων φυτών που απλά δεν έχουν αρκετό ήλιο.

Στρογγυλή διακόσμηση παρτέρι

Πράσινος παράδεισος

Η περίφραξη ως διακοσμητικό στοιχείο

Τακτοποιημένο γκαζόν

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να περιγράψετε τη θέση των μονοπατιών του κήπου. Αυτά δεν είναι εύκολα στοιχεία του σχεδιασμού τοπίου, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες να φτάσουν από τον έναν τομέα του ιστότοπου στον άλλο. Οι πεζόδρομοι βοηθούν στη ζώνη του ιστότοπου, τη διανομή λειτουργικών τμημάτων και τη δημιουργία τάξης στη διάταξη της περιοχής. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσετε από τη μια γωνιά της τοποθεσίας στην άλλη σε βροχερό καιρό χωρίς σωστά σχεδιασμένα μονοπάτια..

Φυσικό τοπίο

Αυλή με κρεβάτια και θερμοκήπιο

Πολυτελείς συνδυασμοί χρωμάτων

Ανάλογα με τον προϋπολογισμό για τον εξωραϊσμό του ιστότοπού σας, το μέγεθός του, την παρουσία κτιρίων και το υλικό για την εκτέλεσή τους, μπορούν να διαμορφωθούν μονοπάτια κήπου:

  • πέτρα (plastushka)?
  • βότσαλα?
  • λεπτό χαλίκι?
  • τούβλο;
  • πλακοστρωσεις?
  • πλακοστρωσεις?
  • πλάκες σκυροδέματος?
  • δέντρο.

Μονοπάτια κήπου

Μπροστινός κήπος

Σκυρόδεμα και γκαζόν

Τακτοποιημένος σχεδιασμός εδάφους

Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού μπορεί να αποφασίσουν ότι η τοποθέτηση μονοπατιών στον κήπο είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Άλλωστε, πολλοί έχουν τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις από τον κήπο της γιαγιάς τους, όπου δεν υπήρχαν πετρόχτιστα ή τούβλα μονοπάτια και οι πατάτες μεγάλωναν εξαιρετικά. Αλλά τα μονοπάτια του κήπου δεν είναι μόνο η αισθητική εμφάνιση του ιστότοπού σας, αλλά και η ασφάλεια, ο έλεγχος των ζιζανίων, η χωροθέτηση τμημάτων με διαφορετικές καλλιέργειες.

Μονοπάτια λεπτού χαλικιού

Συνδυασμός υλικού κομματιού

Μονοπάτια με χαλίκι, κρεβάτια με σανίδες

Τα μονοπάτια του κήπου από πέτρα φαίνονται σταθερά και σεβαστά. Φυσικά, το κόστος του υλικού μπορεί να τρομάξει τον Ρώσο καλοκαιρινό κάτοικο-κηπουρό, αλλά τέτοια μονοπάτια θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν εξακολουθείτε να έχετε φυσική πέτρα από κτίρια, επένδυση πρόσοψης ή κατασκευή φράχτη, τότε τα πέτρινα μονοπάτια κήπου είναι η επιλογή σας..

Πέτρινα μονοπάτια

Ανθεκτικές κατασκευές

Πρωτότυπες πέτρινες κατασκευές

Σπίτι στον κήπο

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στα οποία υπάρχουν κτίρια από τούβλα δεν χρειάζεται καν να αναγκάσουν το μυαλό τους στην επιλογή υλικού για την εκτέλεση των κομματιών. Τα τούβλα πεζοδρομίων είναι φθηνότερα από τα τούβλα και μπορούν να χρησιμεύσουν ως δάπεδο για περισσότερο χρόνο. Λοιπόν, η αρμονική εμφάνιση της προσωπικής σας πλοκής είναι εγγυημένη.

Μονοπάτια κήπου από τούβλα

Πλινθοδομή στον ιστότοπο

Μονοπάτια από κόκκινα τούβλα

Μία από τις φθηνότερες επιλογές για την οργάνωση της ασφαλούς μετακίνησης στον ιστότοπο είναι το χύμα χύδην. Το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι θα χρειαστείτε περισσότερα αναλώσιμα από το συνηθισμένο. το χαλίκι συρρικνώνεται αξιοπρεπώς κατά τη χρήση. Και όμως, για ένα μεγάλο οικόπεδο με κεντρικό δρομάκι, το χαλίκι δεν είναι πολύ κατάλληλο, είναι ιδανικό για μικρά μονοπάτια ανάμεσα σε παρτέρια και κρεβάτια.

Όμορφα κρεβάτια

Μονοπάτια με χαλίκι

Χώρος μαζικού χαλικιού

Χώρος χαλάρωσης με έπιπλα κήπου

Μια άλλη αρκετά ανθεκτική επιλογή για την οργάνωση μονοπατιών στον κήπο είναι η χρήση προϊόντων από σκυρόδεμα. Με τη βοήθεια έτοιμων πλακών από σκυρόδεμα ή τεμαχίων για χύσιμο, μπορείτε να δημιουργήσετε μονοπάτια οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους, κυματιστά και ίσια, φαρδιά και στενά. Στα καταστήματα υλικού, θα δείτε πολλές επιλογές για καλούπια για γέμιση – από στρογγυλά, τριγωνικά και πολύεδρα έως ασύμμετρα προϊόντα. Δεν μπορείτε απλώς να σχεδιάσετε το κομμάτι, αλλά να δημιουργήσετε το δικό σας, απολύτως μοναδικό σχέδιο.

Τσιμεντένια μονοπάτια

Τύλιγμα τσιμεντένιων διαδρόμων

Σκυρόδεμα και πράσινα

Φυσικά, το υλικό για την τοποθέτηση μονοπατιών στον κήπο μπορεί να συνδυαστεί. Για παράδειγμα, τα όρια των μονοπατιών (όπως τα χαμηλά κράσπεδα) μπορούν να διαμορφωθούν με πέτρα ή τούβλο και το κύριο μέρος μπορεί να καλυφθεί με χαλίκι. Έτσι, τα όρια των μονοπατιών θα είναι σαφή και θα εξοικονομηθούν χρήματα. Αν βάλετε μεγάλα βότσαλα ως βάση ή πλάκες από σκυρόδεμα και χτυπήσετε ψιλό χαλίκι γύρω τους, έχετε ένα πρακτικό και όμορφο μονοπάτι στον κήπο.

Συνδυασμένος σχεδιασμός

Λαχανόκηπος μπροστά από το σπίτι

Πέτρα και γρασίδι σε αρμονική ένωση

Αν μιλάμε για τη θέση των κρεβατιών στην περιοχή μπροστά από το σπίτι ή το προσωπικό οικόπεδο, τότε σε παγκόσμιο επίπεδο έχετε δύο επιλογές – τη χρήση σκαμμένων ή υπερυψωμένων παρτέρια. Τα ράφια μπορούν να περιφραχτούν με πέτρες. Τούβλα, ξύλινες σανίδες – έτσι τα παρτέρια σας θα αποκτήσουν σαφή όρια και πρόσθετη προστασία από τα ζιζάνια.

Κομψά κρεβάτια

Κάτοψη του λαχανόκηπου

Κρεβάτια σανίδων

Πέτρινοι φράχτες

Αυστηρή γεωμετρία των κρεβατιών

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι πολύ δημοφιλή στις αυλές των Ευρωπαίων. Αυτές οι τεχνικές κήπου άρχισαν να χρησιμοποιούνται ενεργά μεταξύ των συμπατριωτών μας. Ένα υπερυψωμένο παρτέρι μπορεί να περιφραχθεί με σανίδες, πέτρες, τούβλα ή οποιοδήποτε υλικό στο χέρι. Όλα εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό και τις προσδοκίες σας για τη διάρκεια ζωής των δομών – αν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο για την εποχή ή τα προϊόντα θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο.

Ασυνήθιστοι ξύλινοι φράκτες

Κρεβάτια κήπου για αρκετές εποχές

Ασυνήθιστα κρεβάτια

Highηλά κρεβάτια από σανίδες

Υπάρχουν έτοιμα σκάφη για τον σχηματισμό κρεβατιών προς πώληση. Συνήθως έχουν στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και είναι κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα από ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτός είναι ένας πρακτικός, σχετικά φθηνός και αισθητικός τρόπος οργάνωσης κρεβατιών ή παρτέρια για τη φύτευση φυτών, ακόμη και σε συνθήκες μακριά από τη δυνατότητα καλλιέργειας χόρτων και λαχανικών σε ανοιχτό χώρο..

Μεταλλικά κρεβάτια

Έτοιμες λύσεις για τον κήπο

Ασυνήθιστα κρεβάτια με μεταλλικούς τοίχους

Ακόμη και μια μικρή περιοχή μπορεί να διακοσμηθεί με στοιχεία που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Μια όμορφη αψίδα ή πέργκολα μπορεί να χρησιμεύσει όχι μόνο ως διακόσμηση για το τοπίο σας, αλλά και ως υποστήριξη για αναρριχώμενα φυτά..

Πέργκολα ως διακόσμηση

Διακόσμηση οικοπέδου

Αψίδα για μια μικρή περιοχή

Πέργκολα σε προσωπικό οικόπεδο

Παραδείγματα οργάνωσης «πράσινη γωνιά» σε αστικές συνθήκες

Μεταξύ του θορύβου και της φασαρίας της πόλης, η αφθονία γυαλιού και σκυροδέματος, η έλλειψη επαφής με τη φύση είναι ιδιαίτερα οξεία. Η επιθυμία να αποκτήσουν τη δική τους μικρή πράσινη όαση ανάμεσα στις γκρίζες τσιμεντένιες πλάκες ωθεί πολλούς κατοίκους της πόλης να κατασκευάσουν ακόμη και ένα θερμοκήπιο στην οροφή μιας πολυκατοικίας. Τίποτα δεν είναι αδύνατον. Είναι επίσης δυνατό να οργανωθεί χώρος για υπαίθρια αναψυχή σε δύο τετραγωνικά μέτρα γης ή βεράντα. Εάν, ταυτόχρονα, μην ξεχάσετε τη δυνατότητα καλλιέργειας φρέσκων βοτάνων στο τραπέζι σε μικρά ανυψωμένα παρτέρια ή ακόμη και γλάστρες κήπου, τότε μπορείτε να πάρετε όχι μόνο ένα αίθριο, αλλά και έναν μίνι-λαχανόκηπο ακριβώς στη μέση της αστικής τσιμεντένιας ζούγκλας.

Μικρό κομμάτι σχεδιασμού γης

Εξωραϊσμός της αυλής

Ασυνήθιστες λύσεις

Αίθριο στην αυλή

Ακόμη και στην οροφή του σπιτιού, μπορείτε να οργανώσετε ένα ζεστό πράσινο αίθριο για να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών βοτάνων ή της κοπής ενός μικρού γκαζόν. Φυσικά, κανείς δεν μιλάει για φύτευση οπωροφόρων δέντρων (ακόμη και νάνοι) σε τεράστιες μπανιέρες, αλλά κυριολεκτικά μπορούν να οργανωθούν μικρά παρτέρια ή κρεβάτια με πράσινο «στο άδειο μέρος».

Κήπος στον τελευταίο όροφο

Πράσινο στη στέγη του σπιτιού

Για την οργάνωση κρεβατιών ή μικρών παρτέρια στην οροφή, τη βεράντα ή απλώς ένα μικρό κομμάτι γης, τα μαζικά (υπερυψωμένα) παρτέρια ταιριάζουν καλύτερα. Μπορούν να κατασκευαστούν με πέτρα, ξύλινες σανίδες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλέτες ή παλέτες που έχουν απομείνει από οικοδομικά υλικά) ή παλιοσίδερα (φύλλα κασσίτερου, παλιά βαρέλια).

Κρεβάτια βεράντας

Αγγεία για λουλούδια και πράσινο

Φυτά σε κουτιά

«Ζω» ή ένας πράσινος τοίχος είναι μια ευκαιρία να οργανωθεί ένας χώρος ανάπαυσης στη σκιά των φυτών για όσους δεν έχουν καθόλου χώρο να φυτέψουν στο χώμα. Φυσικά, η δημιουργία και η διατήρηση ενός κάθετου παρτέρι με φυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτώντας περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από έναν κανονικό ανθισμένο κήπο. Αλλά ένα απίστευτα όμορφο, κομψό και πρωτότυπο κτίριο με την εμφάνισή του θα αποπληρώσει όλες τις επενδύσεις..

Πράσινος τοίχος στην πίσω αυλή

Πράσινο φράχτη

Πρωτότυπο wicketAllηλός πράσινος φράχτης ως φόντο