Πέτρες για εξωραϊσμό: 70 πρωτότυπες ιδέες για χρήση

Η διακοσμητική πέτρα ήταν από καιρό η ιδανική λύση για τον εξωραϊσμό. Φαίνεται αρμονικά με το περιβάλλον, τα λουλούδια, τα δέντρα και ταυτόχρονα δίνει επιτυχία στις συνθέσεις. Βασικά, αυτό το διακοσμητικό στοιχείο χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό ενός κήπου, προσωπικών οικοπέδων, αλπικών λόφων, μιας διακοσμητικής δεξαμενής, καθώς και πάρκων. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες, σύγχρονες λύσεις στο σχεδιασμό τοπίου..

Τύποι λίθων για σχεδιασμό τοπίου

Στο σχεδιασμό τοπίου, δεν χρησιμοποιούνται μόνο φυτά, αλλά και πέτρες. Φαίνονται όμορφα, συμπληρώνοντας τη συνολική σύνθεση. Γενικά, όλες οι φυλές που χρησιμοποιούνται στην εργασία μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες:

  • μια φυσική πέτρα. Η ποικιλία αποχρώσεων γρανίτη σας επιτρέπει να επιλέξετε το βέλτιστο συνδυασμό χρωμάτων για οποιοδήποτε μοντέλο τοπίου. Βασικά, μια τέτοια πέτρα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καμάρες, κτίρια, κιόσκια και σιντριβάνια. Το Gneiss έχει παρόμοια σύνθεση, αλλά ελαφρώς διαφορετικό χρώμα. Έχει υψηλή αντοχή και είναι κατάλληλο για σχηματισμό πλευρικού φράχτη. Με τη σειρά του, ο βασάλτης είναι πιο κατάλληλος για τη διακόσμηση διακοσμητικών στοιχείων μιας σύνθεσης, καθώς και για μια αλπική διαφάνεια. Αυτή η επιλογή παρουσιάζεται σε μεγάλο αριθμό αποχρώσεων για κάθε γούστο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μαλακά πετρώματα όπως ασβεστόλιθο, ψαμμίτη ή σχιστόλιθο για πεζοδρόμια και επενδύσεις. Φαίνονται ελκυστικά στη διακόσμηση, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχωρίζουν πολύ στο γενικό φόντο. Χρησιμοποιούνται κυρίως στο σχεδιασμό της πράσινης ζώνης. Ο Tuff είναι μια ελαφριά, πορώδης πέτρα που μοιάζει με σφουγγάρι. Λόγω των ιδιοτήτων του, απορροφά καλά την υγρασία. Και φυσικά, ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά υλικά είναι το μάρμαρο. Είναι αρκετά εύκολο στην επεξεργασία και ανεπιτήδευτο στη συντήρηση. Επιπλέον, παρουσιάζεται σε μεγάλο αριθμό αποχρώσεων..

  • ψεύτικο διαμάντι. Perhapsσως ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους τεχνητής πέτρας είναι το τούβλο. Έχει χαμηλό κόστος, το οποίο είναι το κύριο πλεονέκτημά του. Βασικά, το τούβλο χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση μονοπατιών, τη διακόσμηση των συνόρων, καθώς και για τους κενούς ανοιχτούς χώρους. Μια ποικιλία αποχρώσεων σας επιτρέπει να επιλέξετε την καλύτερη λύση. Το σκυρόδεμα χρησιμοποιείται λίγο λιγότερο συχνά. Χάρη στα ειδικά πρόσθετα, μπορείτε να επιτύχετε την επιθυμητή απόχρωση αυτού του υλικού. Καλύτερο για διακόσμηση δρόμου.

  • φωσφορίζουσα πέτρα. Με το φως της ημέρας, τέτοιες πέτρες δεν διαφέρουν από τις άλλες και είναι σχεδόν αόρατες. Τη νύχτα, όλα αλλάζουν και λάμπουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται ενεργά για τη διακόσμηση μονοπατιών, πεζοδρομίων, πλευρών πισινών, συντριβανιών ή λιμνών. Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται πολύ ωραίος και στο σκοτάδι δημιουργεί μια πραγματικά υπέροχη, ζεστή ατμόσφαιρα..

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη φυσική πέτρα στο τοπίο?

Υπάρχει μια άποψη ότι μόνο η διακοσμητική πέτρα πρέπει να χρησιμοποιείται στο έργο. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι έτσι, και μια εξαιρετική επιβεβαίωση αυτού είναι ο ιαπωνικός κήπος. Περιλαμβάνει τη χρήση φυσικής πέτρας. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να συμμετάσχει ένας σχεδιαστής για αυτό. Αρκεί να φτιάξετε μόνοι σας ένα κολάζ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του ελεύθερου χώρου. Και μετά απλώς εφαρμόστε αυτήν την ιδέα. Το κύριο πράγμα είναι ότι οι πέτρες είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές, αλλά χωρίς αιχμηρές γραμμές. Η ιδανική λύση θα ήταν πέτρες ακανόνιστου, αλλά βελτιωμένου σχήματος. Εάν θέλετε, μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε μικρά οβάλ, στρογγυλά ή σε σχήμα φασολιού βότσαλα. Τέτοιες λεπτομέρειες τονίζουν την απαλότητα και την ηρεμία..

Η επόμενη χρήση φυσικής πέτρας είναι ο σχεδιασμός τοπίου. Αυτό είναι ιδανικό για αρχάριους καθώς είναι απαραίτητο να μιμηθούμε τη φύση στις εκδηλώσεις της. Δηλαδή, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να μεταφερθούν και να επεξεργαστούν ογκόλιθοι. Αφήστε όλα τα χτυπήματα, τα τσιπς και ακόμη και τα βρύα. Άλλωστε, όλες αυτές οι λεπτομέρειες μαρτυρούν φυσικές επιρροές, οπότε φαίνονται πολύ όμορφα. Αυτά τα στοιχεία φαίνονται καλύτερα σε μια ολιστική σύνθεση..

Εάν η προηγούμενη επιλογή σας φαίνεται πολύ εύκολη, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία πιο δημιουργική. Δηλαδή, να φτιάξουμε ζωγραφισμένες στο χέρι πέτρες κήπου. Αυτά μπορεί να είναι πολύπλοκα μοτίβα σε φυσικές αποχρώσεις. Εάν θέλετε, μπορείτε απλά να γεμίσετε τις πέτρες με πολύχρωμα χρώματα. Εκείνοι με καλλιτεχνικό ταλέντο μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό αριστούργημα με τη μορφή τοπίου ή ακόμα και πορτρέτου. Παρακαλώ σημειώστε ότι για τέτοιες εργασίες αξίζει να χρησιμοποιήσετε βαφές με σπρέι ή ακρυλικά χρώματα. Ξεπλένονται πολύ πιο αργά και δεν ξεπλένονται με νερό. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να διορθώσετε την εικόνα και να την κάνετε γυαλιστερή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό διαφανές βερνίκι. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι φυσικές γρατζουνιές φαίνονται πιο αισθητικά ευχάριστες στο σχεδιασμό τοπίου..

Τα πλεονεκτήματα των λίθων στο σχεδιασμό τοπίου

Στην πραγματικότητα, οι πέτρες στο σχεδιασμό τοπίου παίζουν όχι μόνο διακοσμητικό, αλλά και λειτουργικό ρόλο. Πρώτα απ ‘όλα, είναι η δυνατότητα ζωνοποίησης του ιστότοπου. Δηλαδή, με τη βοήθειά τους, μπορείτε να διαιρέσετε την περιοχή αναψυχής, την περιοχή εργασίας και να τονίσετε τη διακοσμητική σύνθεση. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μεγάλες πέτρες αποδεικνύεται ότι κρύβουν όλα τα είδη ελαττωμάτων σχεδιασμού. Σε περίπτωση που δεν σχεδιάζετε χώρους πρασίνου, μπορείτε να γεμίσετε το χώρο με πέτρες. Δεν απαιτούν φροντίδα και προσοχή, αλλά θα φαίνονται ελκυστικά..

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της πέτρας, αξίζει να σημειωθεί η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η ασφάλειά της. Στον σύγχρονο κόσμο, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή σας επιτρέπει να είστε πιο κοντά στη φύση και τη φυσικότητα. Επιπλέον, οι πέτρες χαρακτηρίζονται από χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης. Είναι ισχυρά, ανθεκτικά και ανθεκτικά σε εξωτερικούς παράγοντες. Και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό στο σχεδιασμό τοπίου. Μετά από όλα, θα είναι υπό την επίδραση του ήλιου, του ανέμου, του νερού και του παγετού..

Οι πέτρες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού τοπίου. Επομένως, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στο σχέδιο, γιατί με τη βοήθειά του μπορείτε να πραγματοποιήσετε ακόμη και τις πιο τολμηρές σχεδιαστικές αποφάσεις..