Σχεδιασμός τοπίου καλοκαιρινού εξοχικού σπιτιού: 100 μοντέρνες ιδέες

Πόσο όμορφο, πρακτικό και μόνος σας να εξοπλίσετε την περιοχή κοντά στο εξοχικό σπίτι; Πώς να δημιουργήσετε μια όχι εύκολη όαση πρασίνου και φρεσκάδας μακριά από τη θορυβώδη και σκονισμένη πόλη, αλλά και ένα λειτουργικό μέρος για οικογενειακή ξεκούραση και υποδοχή καλεσμένων, φίλων και γνωστών; Πώς να αντανακλάτε το όραμά σας για ομορφιά, άνεση και αρμονία με τη φύση στο δικό σας εξοχικό με ελάχιστο κόστος, αλλά μέγιστο αποτέλεσμα; Ελπίζουμε ότι η εντυπωσιακή μας επιλογή από 100 διαφορετικές ιδέες για τη διευθέτηση περιοχών διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, κλιματικών και τοπικών χαρακτηριστικών θα σας βοηθήσει με απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Στις φωτογραφίες έργων τοπίου θα βρείτε σχετικές, πρακτικές και αισθητικές λύσεις για κάθε γούστο, το επίπεδο δεξιοτήτων κηπουρικής και το μέγεθος του πορτοφολιού.

Εξωραϊσμός του εξοχικού σπιτιού

Φυτά και γεωμετρία

Υποχρεωτική προπαρασκευαστική εργασία

Μόνο οι άνθρωποι που απέχουν πολύ από την κηπουρική και την κηπουρική μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί μια ζεστή πράσινη γωνιά στη χώρα που πληροί όλες τις απαιτήσεις της οικογένειας για ξεκούραση, εργασία και ψυχαγωγία στη φύση. Ότι αρκεί να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα, να φτιάξετε ένα παρτέρι, να εξοπλίσετε κρεβάτια για καλλιέργεια λαχανικών και χόρτων, να εγκαταστήσετε κιόσκι. Αλλά οι απαιτήσεις για άνεση και υπαίθρια αναψυχή είναι διαφορετικές για τον καθένα – μερικοί χρειάζονται παιδική χαρά στη σκιά των πράσινων χώρων, άλλοι χρειάζονται μια ευρύχωρη υπαίθρια τραπεζαρία για οικογενειακά δείπνα και υποδοχή επισκεπτών, σχεδόν όλοι θέλουν να έχουν χώρο μπάρμπεκιου, αλλά κάποιος απλά χρειάζεστε μια αιώρα για να χαλαρώσετε στη δροσιά ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας και τις δυνατότητες του εξοχικού σπιτιού, είναι απαραίτητο να καταρτίσετε ένα λεπτομερές σχέδιο ρύθμισης.

Ανατολίτικα κίνητρα

Με ασιατική κλίση

Αρμονική εικόνα

Λακωνική επιλογή

Έτσι, σε ένα κανονικό φύλλο χαρτιού ή σε ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδιασμού (δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε μια δωρεάν έκδοση στο Διαδίκτυο), θα είναι απαραίτητο να σημειώσετε:

 • προσδιορίστε το ακριβές μέγεθος και το σχήμα της περιοχής, καθορίστε την κλίμακα (όσο πιο ακριβείς είναι οι υπολογισμοί, τόσο λιγότερες βελτιώσεις θα υπάρξουν στο έδαφος) ·
 • είναι απαραίτητο να σημειωθεί στο σχέδιο ήδη κτισμένα κτίρια – ένα σπίτι, ένα γκαράζ, ένα κιόσκι, ένα λουτρό κ.λπ.
 • σημειώστε επίσης την προγραμματισμένη κατασκευή – σημειώστε ακόμη και μικρά κτίρια (από κοτέτσι σε ρείθρο σκύλων), φαίνεται πάντα ότι υπάρχει χώρος για ένα μικρό κτίριο (ειδικά σε μεγάλο οικόπεδο), αλλά στην πραγματικότητα συχνά πρέπει να αναβάλλετε ή αλλάξτε τα σχέδιά σας, αφού έχετε ήδη ξεκινήσει να εργάζεστε.
 • οι ειδικοί συνιστούν τη διαίρεση ολόκληρου του χώρου σε ζώνες – πλατείες, καθένα από τα οποία θα έχει το δικό του κύριο στοιχείο (για παράδειγμα, σε έναν υπαίθριο χώρο αναψυχής, ένα κιόσκι με μια τραπεζαρία ή μια ευρύχωρη κούνια μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό θέμα του σχεδιασμού του τοπίου) ?
 • επισημάνετε όλα τα πολυετή φυτά που βρίσκονται ήδη στο έδαφος και σημειώστε τη φύτευση νέων, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση μεταξύ των φυτεύσεων και την απόσταση σε σχέση με τα κτίρια ·
 • τότε υπάρχει ένα δύσκολο σημείο για τη σήμανση όλων των μηχανικών συστημάτων – από τα υδραυλικά έως τον φωτισμό (είναι απαραίτητο να ορίσετε τόσο τις υπάρχουσες επικοινωνίες όσο και την προγραμματισμένη τοποθέτηση σωλήνων ή καλωδίων).

Δέντρα με οπίσθιο φωτισμό

Καταρράκτης σχεδίασης

Φυσική εικόνα

Αφθονία φυτών

Αλλά το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας δεν περιορίζεται στο σχέδιο σε χαρτί. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτό που ονομάζεται «αναγνώριση πεδίου»:

 • μάθετε τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
 • παρουσία (πιθανή) υπόγεια ύδατα ·
 • εάν υπάρχουν θέσεις στάσιμου νερού, τότε αποστράγγιση.
 • είναι επίσης απαραίτητο να προσδιοριστεί το επίπεδο του λοφώδους εδάφους (οι ειδικοί συνιστούν να μην ισοπεδώσετε τον τόπο, αλλά να χρησιμοποιήσετε τα χαρακτηριστικά του τοπίου μιας συγκεκριμένης περιοχής για να δημιουργήσετε την πιο φυσική εικόνα της τοποθεσίας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απλώς απαραίτητο να αποκτήσετε απαλλαγούμε από την ανομοιομορφία του εδάφους).

Πέτρες και χόρτα

Κομμάτια με οπίσθιο φωτισμό

Μοντέρν

Ξύλο και πέτρες

Σύστημα φωτισμού

Επιλέγοντας ένα στυλ απόδοσης, η εικόνα ενός καλοκαιρινού εξοχικού σπιτιού

Η δημιουργία ενός δύσκολου πρακτικού χώρου όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε φρούτα, λαχανικά και βότανα, αλλά μια πραγματικά αρμονική εικόνα ενός εξοχικού σπιτιού με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για εργασία και ξεκούραση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προφανώς, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να έχετε μια ισορροπημένη εικόνα σχεδιασμού τοπίου. Η επιλογή της στιλιστικής κατεύθυνσης και του συνδυασμού χρωμάτων για το σχεδιασμό του εξοχικού σας εξοχικού θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που το γεμίζουν. Συμβατικά, όλα «οι συμμετέχοντες» ρύθμιση του εξοχικού σπιτιού μπορεί να χωριστεί στις ακόλουθες ομάδες.

Πράσινη όαση

Δείπνο Ζώνη

Πρωτότυπο κομμάτι

Φράχτης

1. Στοιχεία φυσικού (φυσικού) τοπίου. Όλα όσα δημιουργήθηκαν από τη φύση – δέντρα, θάμνοι και άλλα φυτά, τύμβοι, λάκκοι, πέτρες, φυσικές δεξαμενές, θα επηρεάσουν τη δημιουργία μιας εικόνας μιας συγκεκριμένης παλέτας χρωμάτων εάν τα αφήσετε στον ιστότοπό σας. Φυσικά, ο χρωματικός συνδυασμός του ιστότοπου θα αλλάξει μαζί με την αλλαγή των εποχών και τις ιδιαιτερότητες των κλιματολογικών συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περιοχής..

Φυσική εμφάνιση

Ντους χωριάτικο

Ζουμερά χρώματα

Κοντά στη φύση

2. Αρχιτεκτονικές δομές. Αυτά τα στοιχεία του σχεδιασμού τοπίου περιλαμβάνουν, πρώτα απ ‘όλα, το κύριο κτίριο (ένα μικρό εξοχικό σπίτι ή ένα ευρύχωρο κτήμα, ανάλογα με την κλίμακα της ίδιας της ντάκας). Επίσης, διάφορα παραρτήματα στο σπίτι και ανεξάρτητες κατασκευές μπορούν να αποδοθούν σε αντικείμενα αρχιτεκτονικής – βεράντα, λουτρό, σάουνα, γκαράζ, υπόστεγο, θερμοκήπιο, κιόσκι, υπόστεγο, ακόμη και γέφυρες. Προφανώς, όλα τα αρχιτεκτονικά αντικείμενα θα διατηρηθούν σε μία στυλιστική κατεύθυνση, θα επικαλύπτονται σε χρωματικές λύσεις και στην επιλογή του σχεδιασμού της πρόσοψης. Αλλά ταυτόχρονα, μπορείτε να επιλέξετε ένα στοιχείο, το οποίο θα γίνει έμφαση στο συνολικό σύνολο. Τις περισσότερες φορές, το κύριο κτίριο γίνεται η βασική δομή, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τραπεζαρία με κουβούκλιο

Κάτω από τον λαμπερό ήλιο

Ομάδα μεσημεριανού γεύματος

Χώρος ανάπαυσης με εστία

Χιονάτα κτίρια

3. Στοιχεία κοινωνικού και διακοσμητικού τοπίου. Αυτός ο τύπος αντικειμένων σχεδιασμού τοπίου περιλαμβάνει όλα όσα δημιουργήθηκαν από ανθρώπινα χέρια – φυτεύσεις, δεξαμενές, γλυπτά, παρτέρια και κρεβάτια, βραχόκηπους και άλλους τύπους διαφανειών. Σε αυτήν την ομάδα στοιχείων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άπειρη ποικιλία χρωματικών επιλογών – η δημιουργία παρτέρια και σοκάκια από ορισμένα φυτά επιτρέπει «χρώμα» οικόπεδο σε διαφορετικά χρώματα, δεδομένου ότι στα περισσότερα μέρη της χώρας μας η ζεστή περίοδος (ανάπτυξη και ανθοφορία των φυτών) διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ποικιλίες αειθαλών που μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας για να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πράσινο και φρέσκο ​​φόντο για μια άνετη εικόνα ενός καλοκαιρινού εξοχικού σπιτιού..

Πέτρινο μονοπάτι

Άνετη γωνιά

Ρουστίκ στυλ

Καταρρακτώδες τοπίο

4. Άλλα στοιχεία σχεδιασμού τοπίου. Όλα αυτά δεν είναι «κατάλληλος» σε άλλες ομάδες, θα αναφερθούμε σε αυτόν τον τύπο – δάπεδα και πλατφόρμες, μονοπάτια κήπου και παιδικές χαρές, είδη ψυχαγωγίας για παιδική χαρά, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.

Πλάκες από σκυρόδεμα

Συνδυασμός υλικών

Φωτισμός για μονοπάτια κήπου

Περιοχή ντους στη χώρα

Είναι η επιλογή του συνδυασμού χρωμάτων της εικόνας του καλοκαιρινού εξοχικού σπιτιού που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας δύσκολης αισθητικής εικόνας, αλλά και να καλύψει τις ελλείψεις και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα, να αλλάξει οπτικά το σχήμα της περιοχής και να το διευρύνει. Το πλεονέκτημα των σωστά επιλεγμένων χρωμάτων είναι ότι βοηθούν στο συντονισμό της εμφάνισης της περιοχής του εξοχικού σπιτιού χωρίς να καταφεύγουν σε δραστικές αλλαγές..

ιαπωνικό στυλ

Πρωτότυπο κουβούκλιο

Οργανικός σχεδιασμός

Διαδρομές κήπου – πρακτικός και αισθητικός σχεδιασμός

Τα μονοπάτια κήπου σε ένα εξοχικό δεν είναι μόνο ένας βολικός και ασφαλής τρόπος για να μετακινηθείτε μεταξύ αντικειμένων και τμημάτων του σχεδιασμού τοπίου, αλλά και ένας τρόπος χωροθέτησης ενός χώρου και διακόσμησής του. Επομένως, τα μονοπάτια και τα μονοπάτια στην τοπική περιοχή μπορούν να είναι όχι μόνο αξιόπιστα και πρακτικά, αλλά και πρωτότυπα, όμορφα, εκτελεμένα με γενικό τρόπο σχεδιασμού ολόκληρου του ιστότοπου.

Πέτρα και γκαζόν

Mosηφιδωτή τεχνική

Πέτρα

Μονοπάτι από τούβλα

Μονοπάτια κήπου

Κέντρο Συντονισμού

Τα μονοπάτια κήπου μπορούν να κατασκευαστούν από τα ακόλουθα υλικά:

 • πέτρα («πλαστούσκα», πέτρα ποταμού ή βότσαλα, πλακόστρωτα).
 • ξύλο (βαμμένο ή επικαλυμμένο με ειδικά βερνίκια και αντισηπτικά).
 • σκυρόδεμα σε διάφορες τροποποιήσεις.
 • τούβλο (κλίνκερ ή συνηθισμένο)?
 • απόβλητα (πλαστικά καλύμματα, μπουκάλια ή μέρη τους, φελλοί και οποιοδήποτε άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και επαρκούς στερεάς επιφάνειας για εξοχικές κατοικίες).

Το πράσινο είναι παντού

Πλακοστρώσεις για καλοκαιρινή κατοικία

Φωτεινό γρασίδι γκαζόν

Συνδυασμένες τεχνικές

Ανυψωμένο παρτέρι

Επίσης, σύμφωνα με τη μέθοδο εκτέλεσης, όλα τα κομμάτια μπορούν να χωριστούν σε συμπαγή και όχι στερεά – το όνομα μιλά από μόνο του και δεν αφήνει ασυμφωνία στον προσδιορισμό της εμφάνισης των δύο επιλογών. Επιπλέον, τα μονοπάτια του κήπου μπορούν να χωριστούν σε προσωρινά και μόνιμα. Βασικά, σε καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες, χρησιμοποιούνται μόνιμα μονοπάτια, αλλά συμβαίνει ότι οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τον ιστότοπο για σύντομο χρονικό διάστημα και αποδεικνύεται πιο σκόπιμο να τοποθετηθούν προσωρινά μονοπάτια.

Σχεδιασμός διαδρομής κήπου

Μονοπάτια από τούβλα

Ομαλές γραμμές

Μονοπάτι με χαλίκι

Ξύλινος διάδρομος

Ανθισμένα κρεβάτια και κρεβάτια – μια ποικιλία επιλογών

Τα παρτέρια και τα παρτέρια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να διακοσμήσετε οποιαδήποτε περιοχή. Όποιο κι αν είναι το μέγεθος του εξοχικού σας εξοχικού σπιτιού. Υπάρχει πάντα μια θέση για ένα μικρό, αλλά όμορφο παρτέρι. Λοιπόν, είναι απλά αδύνατο να φανταστεί κανείς μια ρωσική dacha χωρίς κρεβάτια με λαχανικά, ρίζες και βότανα. Και αν ο λειτουργικός σκοπός των παρτέρια και τα κρεβάτια διαφέρουν κάπως, τότε στον τρόπο εκτέλεσης τέμνονται σε μεγάλο βαθμό.

Λουλούδια και μονοπάτια

Μπουκάλι

Αρχικό παρτέρι

Πολυτελής κήπος με λουλούδια

Τα παρτέρια μπορούν να χωριστούν στους ακόλουθους τύπους:

 • τακτικός;
 • ακανόνιστος;
 • χαλί;
 • αυξημένο?
 • παραδοσιακή μονόκλουμπα?
 • κατακόρυφος;
 • παρτέρια που δημιουργήθηκαν όχι στο έδαφος, αλλά σε ειδικές συσκευές.

Λουλουδάκι κοντά στο σπίτι

Μια αφθονία λουλουδιών

Λευκό και πράσινο σχέδιο

Όμορφο παρτέρι

Φυσικά, τα παρτέρια μπορούν να διαφέρουν τόσο σε μέγεθος και σχήμα, όσο και στον τύπο των φυτών που φυτεύονται. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Η επιλογή της εμφάνισης και του περιεχομένου του παρτέρι θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της περιοχής που διατίθεται για τον ανθισμένο κήπο, τον τύπο του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης περιοχής, τις ιδέες σας για την ομορφιά και την αισθητική, την ικανότητα να αφιερώσετε ορισμένα χρόνο και προσπάθεια για τα φυτά..

Ασυνήθιστος σχεδιασμός

Πρωτότυπος φωτισμός

Αρμονική συμμαχία

Δημιουργική προσέγγιση

Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες στην απόδοση των χωρών κρεβατιών, και όχι μόνο στο μέγεθος και το σχήμα των σκαμμένων χαρακωμάτων. Τα κρεβάτια για την καλλιέργεια διαφόρων καλλιεργειών μπορεί να είναι:

 • παραδοσιακός;
 • «ζεστός»?
 • με αποστράγγιση?
 • κρεβάτια-κουτιά?
 • κρεβάτια με ψηλές πλευρές.

Σηκωμένο κρεβάτι

Highηλό παρτέρι

Κρεβάτια κήπου και θερμοκήπια

Μικρά κρεβάτια

Ξύλινα κουτιά

Για να δημιουργήσετε ένα κρεβάτι-κρεβάτι ή με ψηλές πλευρές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα υλικά:

 • παλιές σανίδες?
 • φύλλα πολυανθρακικού?
 • πλαστική ύλη;
 • επίπεδη ή κυματιστή πλάκα.
 • κάθε απόβλητο που μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του σε συνθήκες υψηλής υγρασίας για τουλάχιστον μία σεζόν.

Πράσινο στα κρεβάτια

Χαλίκι και φυτά

Κήπος λουλουδιών στο σπίτι

Αρχική λύση

Χώροι αναψυχής και εστίασης διαφόρων τροποποιήσεων

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης ενός εξοχικού σπιτιού που δεν θα ήθελε να εξοπλίσει ένα μέρος για ξεκούραση στην επικράτειά του, εκτός από κρεβάτια και θερμοκήπια. Λοιπόν, δεδομένου ότι για πολλούς Ρώσους η υπαίθρια αναψυχή συνδέεται συχνά με το μαγείρεμα διαφόρων πιάτων σε ανοιχτή φωτιά, ο χώρος μπάρμπεκιου δεν θα είναι περιττός. Τις περισσότερες φορές, ο χώρος μαγειρέματος είναι διαμορφωμένος σαν αίθριο – μια πλατφόρμα είναι στρωμένη με πέτρες ή πλακάκια (λιγότερο συχνά, μια πλατφόρμα είναι κατασκευασμένη από ξύλο). Αυτός ο τομέας μπορεί να καλυφθεί με μόνιμο ή προσωρινό θόλο για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή..

Αίθριο για χαλάρωση

Χώρος αναψυχής κάτω από ένα θόλο

Άνετο καθιστικό

Οι χώροι αναψυχής με έπιπλα κήπου, κούνιες ή αιώρες μπορούν να τοποθετηθούν σε βεράντα ή ανοιχτή βεράντα προσαρτημένη στο σπίτι ή σε ξεχωριστό θόλο, σε κιόσκι ή κάτω από μια σκηνή. Όλα εξαρτώνται από τη γενική ιδέα σχεδιασμού του ιστότοπου, το μέγεθός του και τις ανάγκες των ιδιοκτητών..

Εξωτερική τραπεζαρία

Σε ξύλινη πλατφόρμα

Επιφάνειες από σκυρόδεμα

Χώρος μαγειρέματος

Μαγειρεύοντας σε εξωτερικούς χώρους

Για να δημιουργήσετε ένα άνετο τμήμα σαλονιού ή μια αισθητική και πρακτική εξωτερική τραπεζαρία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έπιπλα κήπου από τα ακόλουθα υλικά:

 • ξύλο;
 • πλαστική ύλη;
 • μέταλλο;
 • μπαστούνι (τεχνητό ή φυσικό)?
 • κλαδιά ιτιάς?
 • μπαμπού;
 • πλάκες από πέτρα ή σκυρόδεμα.
 • γυαλί (triplex glass)?
 • πολυστυρόλιο?
 • ίνες βασάλτη?
 • απόβλητα.

Για μια μικρή αυλή

Λακωνικός σχεδιασμός

Ζώνη άνεσης στην πλατφόρμα

Ομάδα μεσημεριανού καταφυγίου

Για μικρούς χώρους

Αίθριο στη μέση του οικοπέδου

Πισίνες, λίμνες, σιντριβάνια και πολλά άλλα

Οι ειδικοί στη δημιουργία σχεδίων τοπίου υποστηρίζουν ότι για να δημιουργήσετε μια πραγματικά αρμονική ατμόσφαιρα σε ένα εξοχικό σπίτι, δεν αρκεί να οργανώσετε σωστά κτίρια, να φυτέψετε πράσινα φυτά, να βάλετε μονοπάτια και να διανείμετε κρεβάτια και παρτέρια. Εκτός από τη γη (πέτρες) και το πράσινο, απαιτείται νερό. Το αν θα είναι ένας τεχνητός καταρράκτης, μια μικρή λίμνη, ένα σιντριβάνι οποιασδήποτε τροποποίησης ή μια πισίνα εξαρτάται από τις επιθυμίες των ιδιοκτητών, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τον προϋπολογισμό για το έργο..

Τεχνητή λίμνη

Μικρή πισίνα

Πισίνα για εξοχικές κατοικίες

Οι πισίνες μπορεί να διαφέρουν όχι μόνο σε μέγεθος και σχήμα. Υπάρχουν πισίνες υπερχείλισης, τεχνητές δεξαμενές με διάφορα επίπεδα βάθους, σταθερές και φορητές (προσωρινές και μόνιμες). Η πισίνα μπορεί να εξοπλιστεί με «υδατόπτωση» ή βρύσες, έχουν προεκτάσεις. Επίσης, οι πισίνες διαφέρουν στον τρόπο που φιλτράρουν το νερό. Φυσικά, όλα αυτά τα κριτήρια αφήνουν ένα αποτύπωμα στις μεθόδους διαρρύθμισης μιας τεχνητής δεξαμενής, στην εμφάνισή του, στο κόστος δημιουργίας και λειτουργίας..

Αρχική μορφή

Πισίνα στην πλατφόρμα

Στοιχείο με έμφαση στην πισίνα