Ανοιχτά ράφια στο εσωτερικό της κουζίνας

Η χρήση ανοιχτών ραφιών στο εσωτερικό της κουζίνας έχει γίνει μια αρκετά δημοφιλής τεχνική σχεδιασμού που χρησιμοποιείται τόσο από επαγγελματίες όσο και από τους απλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και ιδιωτικών σπιτιών. Τα ανοιχτά ράφια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικατάσταση των ντουλαπιών κουζίνας ή να γίνουν μια θεαματική προσθήκη σε αυτά. Και μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως συστήματα αποθήκευσης, αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο ενός μοντέρνου εσωτερικού χώρου. Η προσιτότητα, η πρακτικότητα και η απλότητα της εκτέλεσης επέτρεψαν στα ανοιχτά ράφια να γίνουν μια σχεδόν καθολική λύση σχεδιασμού για εσωτερικούς χώρους κουζίνας με μεγάλη ποικιλία στυλ. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ανοιχτά ράφια σε μοντέρνο στυλ κουζίνας ή εξοχής. Ακόμη και τα στυλ τόσο δύσκολα όσον αφορά την εκτέλεση όσο ο μινιμαλισμός και τα κλασικά μπορούν εύκολα να μεταφέρουν την ενσωμάτωση αυτής της σχεδιαστικής λύσης. Αλλά πρώτα πρώτα.Ανοιχτά ράφια στο σχεδιασμό της κουζίνας

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης ανοιχτών ραφιών στο σχεδιασμό της κουζίνας

Όπως κάθε άλλη λύση σχεδιασμού, η χρήση ανοιχτών ραφιών στο εσωτερικό της κουζίνας έχει τα υπέρ και τα κατά της. Αλλά ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι όλες οι έννοιες των μειονεκτημάτων και των πλεονεκτημάτων είναι υποκειμενικές – το γεγονός ότι για ορισμένους ιδιοκτήτες κουζίνας μπορεί να γίνει λόγος να μην χρησιμοποιούν ράφια ως συστήματα αποθήκευσης, για άλλους θα γίνει κίνητρο.

Ανοιχτά ράφια ως τιμή του συνόλου της κουζίνας

Ξύλινα ράφια κουζίνας

Οφέλη από τη χρήση ανοιχτών ραφιών:

  • σε αντίθεση με τα ντουλάπια κουζίνας, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον οπτικό όγκο του δωματίου, τα ανοιχτά ράφια δημιουργούν μια οπτική αύξηση του χώρου (η δυνατότητα χρήσης του σε μικρούς χώρους κουζίνας ενθαρρύνει πολλούς ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων σε αυτήν τη λύση σχεδιασμού).
  • εκτός από το γεγονός ότι τα ίδια τα ράφια καταλαμβάνουν λίγο χώρο, δεν χρειάζεται να εξοικονομήσετε χώρο για το άνοιγμα των θυρών, όπως συμβαίνει με τα ντουλάπια κουζίνας.
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα είδη αποθήκευσης είναι μπροστά στα μάτια σας, είναι προφανές ότι θα εξοικονομήσετε χρόνο για να βρείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση στα απαραίτητα σκεύη κουζίνας.
  • τα ανοιχτά ράφια συνδυάζονται τέλεια με κρεμαστά ντουλάπια κουζίνας και ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης.
  • όμορφα πιάτα ή αξεσουάρ είναι στο προσκήνιο, σαν σε βιτρίνα, διακοσμώντας το εσωτερικό και ενθουσιάζοντας τους ιδιοκτήτες.

Κουζίνα σε σκούρα χρώματα

Ανοιχτά ράφια στον χώρο εργασίας

Μειονεκτήματα των ανοιχτών ραφιών ως στοιχείο του εσωτερικού της κουζίνας:

  • τα ίδια τα ράφια και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω τους καλύπτονται αρκετά γρήγορα από σκόνη, και ελλείψει καλής κουκούλας – και σταγονίδια λίπους (η λύση μπορεί να είναι τόσο η εγκατάσταση μιας ισχυρής κουκούλας όσο και η θέση των ραφιών μακριά από την εστία ή τη σόμπα)?
  • δεν είναι πάντα δυνατό να τακτοποιήσετε αντικείμενα μαγειρικής μεγάλης κλίμακας σε ανοιχτά ράφια – οικιακές συσκευές, μεγάλα πιάτα.
  • πολλές νοικοκυρές θα προτιμούσαν να μην καμαρώνουν τα πιάτα και τα σκεύη κουζίνας τους.

Πρωτότυπη απόδοση

Ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης

Ανοιχτά ράφια – σχεδιασμός, επιλογές και επιλογή υλικού

Παραδοσιακή έκδοση ράφια κουζίνας

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τον εξοπλισμό των χώρων κουζίνας με ανοιχτά συστήματα αποθήκευσης είναι η χρήση συνηθισμένων ραφιών που είναι στερεωμένες απευθείας στους τοίχους, χωρίς κανένα συνοδευτικό στοιχείο. Τα ράφια μπορούν να ταιριάζουν με το χρώμα της κατώτερης βαθμίδας των ντουλαπιών κουζίνας ή να κάνουν αντίθεση με αυτά. Συχνά χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός διαλυμάτων χρώματος και υφής του υλικού των ράφια και των πάγκων κουζίνας. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται, αυτή η επιλογή σχεδιασμού για ράφια κουζίνας είναι σε θέση να ταιριάζει αρμονικά σε σχεδόν οποιοδήποτε στιλιστικό σχέδιο της κουζίνας.

Ράφια στην κουζίνα για αποθήκευση και διακόσμηση

Ράφια που ταιριάζουν με το χρώμα των προσόψεων της κουζίνας

Σε αντίθεση με τα ντουλάπια κουζίνας, τα ανοιχτά ράφια μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς διακοπή στο άνοιγμα του παραθύρου. Εάν το δωμάτιό σας είναι αρκετά φωτεινό και μια μικρή επικάλυψη του ηλιακού φωτός δεν θα επηρεάσει το επίπεδο φωτισμού, τότε γιατί να μην εγκαταστήσετε ράφια ακόμη και στην περιοχή των παραθύρων.

Ράφια κουζίνας και παράθυρο

Με τη βοήθεια ειδικών συνδετήρων, είναι δυνατό όχι μόνο να ενισχυθεί η δομή των ράφια, πράγμα που σημαίνει να αυξηθεί το μέγιστο φορτίο lanka, αλλά και να τα διακοσμήσετε. Οι συνδετήρες μπορούν να κατασκευαστούν από το ίδιο υλικό με τα ίδια τα ράφια ή να διαφέρουν όχι μόνο στη σύνθεση, αλλά και στο ύφος της εκτέλεσης. Για παράδειγμα, οι μεταλλικές θήκες με σφυρηλάτηση θα φαίνονται πρωτότυπες με ξύλινα ράφια, φέρνοντας όχι μόνο την πρωτοτυπία στο εσωτερικό της κουζίνας, αλλά και μια ιδιαίτερη γοητεία..

Γνήσιοι συνδετήρες

Βαμμένο ξύλο

Μέταλλο και ξύλο

Τα ανοιχτά ράφια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομμάτι προφοράς. Εάν το εσωτερικό της κουζίνας είναι ανοιχτόχρωμο (και όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα μικρά δωμάτια είναι διακοσμημένα κυρίως σε ανοιχτά χρώματα), τότε τα ράφια από σκούρο ξύλο θα φαίνονται εντυπωσιακά, προσελκύοντας την προσοχή όλων.

Ράφια ως προφορά

Ανοιχτά ράφια για μια μικρή κουζίνα

Τα ράφια από ανοξείδωτο χάλυβα είναι πολύ πρακτικά και βολικά. Τέτοια σχέδια θα φαίνονται υπέροχα σε κουζίνες διακοσμημένες σε μοντέρνο στιλ, υψηλής τεχνολογίας, σύντηξη και ακόμη και μινιμαλισμό. Σε συνδυασμό με τη λάμψη των οικιακών συσκευών και των πάγκων εργασίας από παρόμοιο υλικό, τα ανοιχτά ράφια από ανοξείδωτο ατσάλι φαίνονται αρμονικά και συναφή..

Μεταλλικά ανοιχτά ράφια

Ανοξείδωτο ατσάλι για την εκτέλεση ραφιών

Ανοιχτά ράφια κοντά στο παράθυρο

Ανοξείδωτο ατσάλι σε πάγκους και ράφια

Με τον ίδιο τρόπο όπως στο κάτω μέρος των ντουλαπιών κουζίνας που βρίσκονται πάνω από τις επιφάνειες εργασίας, ο φωτισμός μπορεί να ενσωματωθεί στα κρεμαστά ράφια. Έτσι, όχι μόνο θα παρέχετε στην επιφάνεια εργασίας της κουζίνας επαρκές επίπεδο φωτισμού, αλλά θα μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε το εσωτερικό..

Μικρά ράφια με φωτισμό

Φωτισμός ως διακόσμηση

Πρωτότυπος σχεδιασμός

Ανοιχτά ράφια με στερέωση στην οροφή του δωματίου

Δεν είναι πάντα δυνατό να στερεώσετε ανοιχτά ράφια στους τοίχους της κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές δομές τοποθετημένες στην οροφή. Τα ράφια είναι κυριολεκτικά αναρτημένα από την οροφή – εκτός από την αρχική εμφάνιση, οι κατασκευές έχουν αρκετά υψηλή αντοχή και μπορούν να αντιμετωπίσουν υψηλά φορτία. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου προσαρτήματος είναι μόνο ότι είναι απαραίτητο να τρυπήσετε την επιφάνεια της οροφής (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δωμάτια με τεντωμένες οροφές).

Αναρτημένες δομές

Τοποθετημένο στην οροφή

Συχνά σε έργα μοντέρνου σχεδιασμού χώρων κουζίνας, μπορείτε να βρείτε συνδυασμένη στερέωση ραφιών σε επιφάνειες – όχι μόνο στην οροφή, αλλά και στους τοίχους. Φυσικά, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την ευελιξία της εικόνας τέτοιων κατασκευών, αλλά η αξιοπιστία της εγκατάστασης και η ικανότητα να αντέχουν σε μεγάλα φορτία αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς ιδιοκτήτες..

Αντιπαραβαλλόμενοι συνδυασμοί

Κρεμαστά ράφια σε κορδόνια

Ενσωματωμένα ράφια

Πολλοί χώροι κουζίνας (ειδικά σε παλαιότερα διαμερίσματα) είναι δωμάτια ακανόνιστου σχήματος με κόγχες, προεξοχές και εσοχές. Αλλά οποιαδήποτε ατέλεια της αρχιτεκτονικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του εσωτερικού του σπιτιού. Τα ενσωματωμένα ράφια σε χώρους με εξαναγκασμένες κόγχες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για τη χρήση του διαθέσιμου χώρου στο μέγιστο, αλλά και για να δώσετε ποικιλία και δημιουργικότητα στο σχεδιασμό της κουζίνας.

Ενσωματωμένα ράφια και πολλά άλλα

Ράφια γύρω από το ψυγείο

Τα γυάλινα ράφια σε έναν χώρο κουζίνας είναι ακριβά αλλά φαίνονται πολυτελή. Οι διαφανείς γυάλινες κατασκευές φαίνονται αβαρείς, φέρνοντας όχι μόνο ελαφρότητα, αλλά και φρεσκάδα στο εσωτερικό του δωματίου. Τα γυάλινα ράφια μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με έπιπλα από ξύλο (ή παρόμοια) και με μια μικρή γυαλάδα οικιακών συσκευών. Εκτός από την κύρια λειτουργία τους ως συστήματα αποθήκευσης, τα γυάλινα ράφια λειτουργούν πάντα ως διακοσμητικό στοιχείο..

Ενσωματωμένα γυάλινα ράφια

Ράφια πιάτων σε κόγχες

Ράφια στην πρόσοψη του νησιού της κουζίνας

Εάν έχετε αρκετά μεγάλο νησί κουζίνας, τα ανοιχτά ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σε μία από τις πλευρές του, ανάλογα με το σχήμα. Η πρόσοψη με τα ράφια μπορεί να στραφεί τόσο εντός του χώρου εργασίας του χώρου της κουζίνας όσο και προς το τμήμα της τραπεζαρίας ή του σαλονιού, εάν το δωμάτιο συνδυάζεται. Μια τέτοια διάταξη ανοιχτών ραφιών με πιάτα, βιβλία μαγειρικής και άλλα είδη κουζίνας είναι βολική, πρώτα απ ‘όλα, για κοντούς που δυσκολεύονται να φτάσουν στα ανώτερα συστήματα αποθήκευσης.

Ανοιχτά ράφια στο νησί της κουζίνας

Ράφια πιάτων στο νησί

Γωνιακά ράφια σε μια μοντέρνα κουζίνα

Οι γωνίες για τους περισσότερους χώρους της κουζίνας είναι δύσκολο να γεμίσουν. Τα τμήματα γωνιών σπάνια χρησιμοποιούνται ορθολογικά. Επομένως, η εγκατάσταση γωνιακών ανοιχτών ραφιών θα καταστήσει δυνατή τη χρήση του ωφέλιμου χώρου της κουζίνας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αν και θα επηρεάσει το κόστος κατασκευής δομών.

Γωνιακά λευκά ράφια

Μικρές λύσεις κουζίνας

Ανοιχτά ράφια – μέρος της σχάρας κουζίνας

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα ανοιχτά ράφια, το ράφι είναι ουσιαστικά τα ίδια ντουλάπια κουζίνας, αλλά χωρίς προσόψεις. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, θα πρέπει να ξοδέψετε περισσότερα από ό, τι κατά την εγκατάσταση συμβατικών ράφια, αλλά πολύ λιγότερο από ό, τι κατά την εγκατάσταση ντουλαπιών με προσόψεις, επειδή οι πόρτες (με υψηλής ποιότητας εξαρτήματα, κλείστρες και άλλα αξεσουάρ) είναι οι πιο ακριβές μέρη του ακουστικού. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου της κουζίνας και το επιλεγμένο στυλ σχεδιασμού, τα ράφια με ανοιχτά ράφια μπορούν να τοποθετηθούν αντί για την ανώτερη βαθμίδα ντουλαπιών ή ως ανεξάρτητο έπιπλο που βρίσκεται στον τοίχο ή ως εσωτερικό διαμέρισμα.

Χιονάτη ράφι πιάτων

Ανοιχτά ράφια μεταξύ ντουλαπιών κουζίνας

Ράφι κουζίνας ως διαμέρισμα

Προσθέτοντας μόνο ένα ανοιχτό ράφι στο κάτω μέρος των ντουλαπιών κουζίνας στην κορυφή, όχι μόνο θα δημιουργήσετε έναν βολικό χώρο αποθήκευσης για τα πιο συναφή είδη κουζίνας, αλλά και θα μεταμορφώσετε την εικόνα ολόκληρου του δωματίου. Είναι βολικό να τοποθετήσετε τα πιο δημοφιλή αντικείμενα σε τέτοια ράφια – μπαχαρικά, φλιτζάνια τσαγιού και πιατάκια, διάφορες συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Ως αποτέλεσμα, δεν θα χρειάζεται να ανοίγετε τις πόρτες του ντουλαπιού κάθε φορά για να πάρετε ένα ποτήρι και να πιείτε νερό ή να φτιάξετε τσάι για όλη την οικογένεια..

Μικρά ράφια κάτω από ντουλάπια κουζίνας

Χώρος για την εγκατάσταση ανοιχτών ραφιών ως συστήματα αποθήκευσης και διακοσμητικό στοιχείο του εσωτερικού της κουζίνας

Εάν ληφθεί απόφαση στο χώρο της κουζίνας να αντικατασταθεί εν μέρει ή πλήρως η ανώτερη βαθμίδα των ντουλαπιών κουζίνας με ανοιχτά ράφια, τότε τις περισσότερες φορές βρίσκονται και στις δύο πλευρές της κουκούλας. Αυτή η διάταξη βοηθά, αφενός, να αποτρέψει την είσοδο σταγονιδίων θερμού λίπους στην επιφάνεια των ράφια, και αφετέρου, να διατηρήσει τα απαραίτητα είδη κουζίνας κοντά στους χώρους εργασίας – πιάτα, μπαχαρικά, αξεσουάρ. Εκτός από το γεγονός ότι τα ανοιχτά ράφια και στις δύο πλευρές της κουκούλας που βρίσκονται πάνω από τη σόμπα (εστία) είναι μια απίστευτα πρακτική και βολική κίνηση σχεδιασμού, μια τέτοια διάταξη φέρνει συμμετρία και τάξη στο εσωτερικό..

Ράφια και στις δύο πλευρές της κουκούλας

Συμμετρία και ταξινόμηση

Ξύλινο σχέδιο σε λευκό φόντο

Μια άλλη δημοφιλής επιλογή για τη θέση ανοιχτών ράφια στο πάνω μέρος του σετ κουζίνας είναι η εγκατάσταση και στις δύο πλευρές του παραθύρου, όπου στεγάζεται ο νεροχύτης. Σε αυτή την περίπτωση, ο απέναντι τοίχος του χώρου της κουζίνας μπορεί να εξοπλιστεί με το συνηθισμένο σετ ντουλαπιών κουζίνας – τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω μέρος..

Συνδυασμένα ράφια

Ράφια εξοχικής κουζίνας

Ράφια και στις δύο πλευρές του νεροχύτη

Ανάμικτα ράφια κουζίνας

Δεν είναι ένας τόσο συνηθισμένος, αλλά όχι λιγότερο πρακτικός τρόπος διαρρύθμισης ανοιχτών ραφιών, η ανάρτηση μιας δομής πάνω από ένα νησί κουζίνας ή χερσόνησο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια εστία, νεροχύτης ή άλλες οικιακές συσκευές είναι συχνά ενσωματωμένες στον πάγκο του νησιού, η δυνατότητα να έχει πιάτα και άλλα σκεύη κουζίνας στο χέρι γίνεται προτεραιότητα για την οικοδέσποινα (ιδιοκτήτρια). Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε κυρίως για ράφια με στερέωση στο ταβάνι του δωματίου..

Κρεμαστά ράφια πάνω από το νησί

Ρουστίκ ράφια

Ένα συγκρότημα ράφια πάνω από το νησί της κουζίνας

Τα ρηχά ανοιχτά ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές σειρές κοντά σε πόρτες. Κατά κανόνα, αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης – απλά δεν ταιριάζουν εκεί. Αλλά για μικρά ράφια, απαιτείται πολύ λίγος χώρος. Φυσικά, δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγάλα είδη κουζίνας σε τέτοιες επιφάνειες, αλλά πιάτα, βάζα μπαχαρικών, βιβλία μαγειρικής και άλλα αξεσουάρ κουζίνας θα ταιριάζουν με ευκολία..

Ρηχά ράφια στις πόρτες

Συμπαγή ράφια για μικρά αντικείμενα

Αποτελεσματική χρήση του χώρου