Μια θέση στον τοίχο της κουζίνας: ένα στοιχείο σχεδιασμού ή μια λειτουργική αρχιτεκτονική λεπτομέρεια;

Για να δημιουργήσουν το πιο εργονομικό περιβάλλον στο δωμάτιο, οι σχεδιαστές καταφεύγουν σε διάφορα κόλπα. Για τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα της κουζίνας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους για τα υπάρχοντα σκεύη. Επομένως, δεν υπάρχουν αρκετά έπιπλα και οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν διάφορες θέσεις ως συστήματα αποθήκευσης..

Κουζίνα με λευκές προσόψεις Κουζίνα με διακοσμητικές κόγχες

Οι κύριες ιδιότητες και χαρακτηριστικά ενός τέτοιου αρχιτεκτονικού στοιχείου

Μια κόγχη τοίχου είναι μια εσοχή στον τοίχο που έχει διακοσμητικό ή λειτουργικό σκοπό. Χρησιμεύει στη δημιουργία μιας ασυνήθιστης σύνθεσης και στην προσθήκη πρωτοτυπίας στο δωμάτιο. Μια τέτοια θέση μπορεί να δημιουργηθεί τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού ενός δωματίου όσο και να κοπεί στον τοίχο κατά την ανακαίνιση..

Λειτουργική θέση στην κουζίνα Κόγχες στην κουζίνα σε ένα σπίτι από ξύλο

Πρώτα απ ‘όλα, μια εσοχή στον τοίχο είναι ένας επιπλέον χώρος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση σας. Τις περισσότερες φορές, μια θέση κατασκευάζεται σε ένα διαμέρισμα γυψοσανίδας. Οι σύγχρονες κόγχες δεν μπορούν πλέον να ονομαστούν απλά πρόσθετα ράφια. Είναι ένα ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό στοιχείο που ξεχωρίζει με χρώμα και φωτισμό και επιλύει επίσης ορισμένα πρακτικά προβλήματα..

Σύμφωνα με το συνδυασμό χρωμάτων, η θέση μπορεί να είναι σε αντίθεση ή μονόχρωμη με το κύριο χρώμα των τοίχων. Η μόνη σύσταση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να είναι να μην χρησιμοποιείτε σκούρα χρώματα, αφού τότε η θέση θα χάσει την ελκυστικότητά της και θα μοιάζει με μια τρύπα στον τοίχο..

Φωτεινά ζωγραφισμένες κόγχες στην κουζίνα Θέση στην κουζίνα

Το σχήμα της θέσης εξαρτάται από τα έπιπλα και το σχήμα της ίδιας της κουζίνας. Εάν υπάρχει καναπές ή φαρδύ τραπέζι εδώ, τότε είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την εσοχή οριζόντια. Θα τονίσει τη γενική τάση στη διάταξη των γραμμών στο δωμάτιο. Και αν το τοποθετήσετε σε έναν κοντό τοίχο, τότε είναι δυνατή μια οπτική επιμήκυνση αυτής της επιφάνειας. Μια κάθετη θέση θα δώσει την ελαφρότητα που λείπει από τα ογκώδη έπιπλα και θα ανεβάσει το ταβάνι. Μια τέτοια εσοχή μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε παράθυρο ή πόρτα..

Μεγάλη τραπεζαρία με κόγχες Μεγάλη κουζίνα διακοσμημένη με κόγχες

Το ρουστίκ στυλ θεωρείται η πηγή διανομής τέτοιων αρχιτεκτονικών τεχνικών. Typicalταν χαρακτηριστικό για αυτόν να εξοπλίσει ράφια με τη μορφή κόγχων στους τοίχους. Σήμερα, οι κόγχες χρησιμοποιούνται σε πολλά δημοφιλή στυλ ως διακοσμητικό στοιχείο..

Σε εξοχικό στιλ, η κόγχη στον τοίχο είναι βαμμένη στο ίδιο χρώμα με ολόκληρο τον τοίχο. Τις περισσότερες φορές, το λειτουργικό φορτίο σε μια τέτοια δομή είναι ελάχιστο και είναι απλώς μια διακόσμηση της κουζίνας..

Μεγάλη θέση στον τοίχο της κουζίνας Κόγχες στην κουζίνα με ξύλινες οροφές

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση, το κλασικό στυλ σχεδιασμού κουζίνας προϋποθέτει τον πρακτικό σκοπό της θέσης. Σε αυτήν την έκδοση, η θέση έχει στρογγυλεμένο σχήμα στο πάνω μέρος και επισημαίνεται με λευκό περίγραμμα. Το εσωτερικό τμήμα της κόγχης είναι βαμμένο σε απόχρωση σε αντίθεση με το κύριο χρώμα των τοίχων.

Σε ρετρό στυλ, οι κόγχες χρησιμοποιούνται για τη στέγαση ζωγραφιών ή φωτογραφιών. Σε μια ρετρό ή κλασική κουζίνα, οι κόγχες βρίσκονται συμμετρικά μεταξύ τους. Ο οπίσθιος φωτισμός είναι σπάνιο στοιχείο σε αυτή την περίπτωση..

Λευκά έπιπλα στην κουζίνα ishi στην κουζίνα σε μοντέρνο στιλ

Τα μοντέρνα στυλ αφήνουν τη φαντασία του διακοσμητή ελεύθερη. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο σχήμα και το χρώμα. Οι κόγχες στην κουζίνα, διακοσμημένες σε μοντέρνο στυλ, μπορούν να γυαλιστούν, να βαφτούν σε ασυνήθιστο χρώμα ή να τοποθετηθούν σε ένα άτυπο μέρος για ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό στοιχείο: κάτω από την οροφή, κοντά στο πάτωμα, ασύμμετρα.

Κουζίνα σε ανοιχτά χρώματα με κόγχη Μεγάλη λειτουργική θέση στην κουζίνα Φωτισμός κόγχων στην κουζίνα

Φωτισμός μιας θέσης στον τοίχο της κουζίνας

Ο φωτισμός θέσεων έχει μεγάλη σημασία. Μπορεί εύκολα να δώσει σε αυτό το διακοσμητικό στοιχείο την επιθυμητή απόχρωση και μπορεί να φέρει μια τέτοια λεπτομέρεια στο προσκήνιο στο συνολικό περιβάλλον της κουζίνας..

Ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να βρίσκεται τόσο στην κορυφή όσο και στα πλάγια της εσοχής. Κατά τη διάρκεια ήσυχων οικογενειακών βραδιών, η θέση μπορεί να είναι μια πηγή ευχάριστου, συγκρατημένου φωτός. Εάν υπάρχουν πολλές κόγχες, τότε είναι καλύτερο να τα οργανώσετε στο ίδιο στυλ χρησιμοποιώντας πανομοιότυπο φωτισμό. Αυτό το φως δεν θα είναι αρκετό για τη ροή εργασίας, οπότε πρέπει να παρέχεται το κύριο φως..

Διακοσμητική θέση στην κουζίνα Διακοσμητική θέση στον τοίχο της κουζίνας

Το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς με τη βοήθεια ενός τέτοιου φωτισμού θα επιτρέψει στην κουζίνα να φαίνεται πιο εντυπωσιακή και να κρύψει κάποια ελαττώματα στην ανακαίνιση και την επίπλωση. Ταυτόχρονα, μια υπερβολική ψυχρή λαμπερή λάμψη θα κάνει το δωμάτιο άβολο. Είναι δυσάρεστο να βρίσκεστε σε μια τέτοια κουζίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι καλύτερα αν το φως είναι απαλό και φυσικό. Ένα ελαφρώς ροζ φως θα προσθέσει οικειότητα στη ρύθμιση του δωματίου. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για ένα ρομαντικό δείπνο στην κουζίνα. Το κίτρινο χρώμα των φωτιστικών είναι το πιο φυσικό και δεν θα αφήσει τα μάτια σας να κουραστούν πρόωρα..

Θέση σε έπιπλα κουζίνας Άνετα έπιπλα κουζίνας με κόγχη Κόγχες στο εσωτερικό της κουζίνας

Εάν τα διακοσμητικά στοιχεία τοποθετούνται σε μια θέση, τότε ο φωτεινός φωτισμός θα κρύψει μέρος του χρώματος της διακόσμησης. Ταυτόχρονα, ορισμένα υλικά από χρυσό, ασημί χρώμα ή προϊόντα γυαλιού θα επωφεληθούν μόνο από αυτόν τον φωτισμό και θα λάμψουν και θα λάμψουν στο ρεύμα του φωτός. Για να τονιστεί το θέμα σε μια θέση, είναι κατάλληλος ο φωτισμός σημείων. Ταυτόχρονα, ο φωτισμός για έναν πίνακα ή μια φωτογραφία πρέπει να επιλέγεται ιδιαίτερα προσεκτικά. Η διάχυτη δέσμη φωτός θα φωτίσει απαλά τον πίνακα χωρίς να χαλάσει τη φυσική του εμφάνιση με παραμόρφωση.

Σημείο φωτισμού πάνω από τη θέση

Ορθολογική χρήση μιας θέσης

Μια εσοχή σε έναν τοίχο κουζίνας μπορεί να είναι διακοσμητική και λειτουργική. Η κύρια πρακτική αξία μιας τέτοιας εμβάθυνσης είναι η χρήση της ως ράφι. Το τι θα σταθεί σε ένα τέτοιο ράφι εξαρτάται από τη θέση της θέσης και το μέγεθός της..

Μια μεγάλη θέση μπορεί να προσαρμοστεί ως βάση για έπιπλα ή συσκευές κουζίνας. Ο μεγάλος χώρος από το δάπεδο μέχρι την οροφή με τοίχους υποτίθεται συχνά για ψυγείο. Ορισμένοι προγραμματιστές, υποθέτοντας την κατά προσέγγιση θέση του ψυγείου στην κουζίνα, τοποθετούν μια θέση τυπικών μεγεθών σε αυτό το μέρος. Είναι βολικό να τοποθετήσετε μια τηλεόραση σε μια τέτοια θέση. Θα προστατεύεται από όλες τις πλευρές από έναν τοίχο από τις αρνητικές επιπτώσεις του επιθετικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην κουζίνα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι κόγχες κατασκευάζονται συχνά σε έπιπλα κουζίνας για ενσωματωμένες οικιακές συσκευές. Αυτό σας επιτρέπει να τοποθετήσετε βολικά και συμπαγή όλα όσα χρειάζεστε στο δωμάτιο, διατηρώντας παράλληλα το μέγιστο ελεύθερο χώρο..

Κομψή κουζίνα με κόγχη Βολική κουζίνα με μια θέση

Πολλά ράφια μπορούν να τοποθετηθούν στην εσοχή. Αυτό θα εξοικονομήσει έπιπλα. Τις περισσότερες φορές, μια τέτοια κίνηση σχεδίασης χρησιμοποιείται σε διάδρομο ή σαλόνι για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά στην κουζίνα ένα τέτοιο στοιχείο θα φέρει επίσης πολλά οφέλη..

Μια θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

Ασυνήθιστος σχεδιασμός κουζίνας με κόγχη

Φυσικά, δεν πρέπει να περιμένετε ότι μια θέση θα είναι τόσο λειτουργική όσο μια μονάδα ραφιών ή μια ενσωματωμένη ντουλάπα. Μια εσοχή στον τοίχο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα πλήρη έπιπλα κουζίνας, αλλά δεν πρέπει να παραμελείτε τις δυνατότητες συμπαγούς αποθήκευσης.