Διακόσμηση τοίχου μπάνιου: παραδείγματα και συμβουλές

Ποια επιλογή διακόσμησης τοίχου μπάνιου προτιμάτε; Αυτή η ερώτηση αντιμετωπίζεται συχνά από όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα αποκλειστικό εσωτερικό σε αυτό το δωμάτιο. Η επιλογή ενός τρόπου διακόσμησης των επιφανειών των τοίχων μπορεί να είναι δύσκολη. Τα μπάνια είναι υγρά δωμάτια για όλα τα μέλη της οικογένειας. Επομένως, ο σχεδιασμός τέτοιων δωματίων πρέπει να πληροί όλες τις υψηλότερες απαιτήσεις για λειτουργικότητα, ασφάλεια και διακόσμηση. Τα υδραυλικά εξαρτήματα για τα μπάνια είναι υψίστης σημασίας, αλλά ο τρόπος εσωτερικής διακόσμησης είναι εξίσου σημαντικός. Οι τοίχοι του μπάνιου πρέπει να είναι κομψοί, όμορφοι και ανθεκτικοί. Όταν επιλέγετε μια επένδυση τοίχου σε ένα μπάνιο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Μια ποικιλία υλικών φινιρίσματος σας επιτρέπει να επιλέξετε αυτούς τους τύπους που ταιριάζουν στις δυνατότητες και τις προτιμήσεις στυλ σας.

Διαχωρισμός από γυάλινα τεμάχια στο μπάνιο

Απαιτήσεις για υλικά:

  • αντοχή στην υγρασία?
  • περιβαλλοντική ασφάλεια;
  • υγιεινή;
  • αντοχή σε απορρυπαντικά όξινης βάσης.
  • ευκολία περιποίησης.

Κεραμικό πλακάκι

Μπεζ πλακάκια στον τοίχο του μπάνιου

Το πιο συνηθισμένο υλικό για τη διακόσμηση τοίχων μπάνιου είναι τα κεραμικά πλακίδια. Μια ποικιλία υφών, σχημάτων, χρωμάτων θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε οποιοδήποτε αποτέλεσμα και στυλ στο εσωτερικό του μπάνιου. Το κεραμίδι προστατεύει τους τοίχους από την υγρασία και πλένεται και καθαρίζεται εύκολα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη χρήση κεραμικών πλακιδίων..

Μπορείτε να διακοσμήσετε τους τοίχους με απλά λευκά πλακάκια και να αραιώσετε το μονόχρωμο με κεραμίδια σε αντίθεση χρώματος με τη μορφή ποδιάς:

Οβάλ μπανιέρα δίπλα στο παράθυρο

ή απλώστε τα τμήματα με πλακάκια που μιμούνται τούβλα:

Πλινθοδομή στον τοίχο του μπάνιου κάτω από το παράθυρο

Η μίμηση τοιχοποιίας στο μπάνιο θα δημιουργήσει ένα εκκεντρικό εσωτερικό, με ένα άγγιγμα κάποιας βιαιότητας:

Καθρέφτης στον τοίχο από τούβλα στο μπάνιο Δύο λευκοί καθρέφτες σε έναν τοίχο από τούβλα σε ένα μπάνιο Λευκά λουλούδια σε ένα βάζο στο φόντο ενός τοίχου από τούβλα στο μπάνιο

Τα κεραμικά από πορσελάνη είναι ένας άλλος τύπος κεραμικών πλακιδίων. Είναι γνωστό για την υψηλή του αντοχή. Τις περισσότερες φορές, τα πορσελάνινα είδη χρησιμοποιούνται για δάπεδα, αλλά μερικές φορές οι τοίχοι στο μπάνιο είναι αντιμέτωποι με αυτό:

Βιτρό πολυγωνικό παράθυρο στο μπάνιο Wallηφιδωτός τοίχος στο ντους

Οι λάτρεις της υπερβολής θα εκτιμήσουν τον αρχικό τρόπο διακόσμησης των τοίχων, που θυμίζει το στυλ συνονθύλευμα. Τα πλακάκια είναι τελείως διαφορετικά στην υφή, το σχέδιο και τα χρώματα συνδυάζονται σε έναν τοίχο, όπως αποκόμματα υφάσματος σε ένα στρώμα κρεβατιού:

Τοίχος μπάνιου από πολύχρωμα πλακάκια

Ασυνήθιστα ογκομετρικά πλακάκια με ματ επιφάνεια ταιριάζουν αρμονικά στο εσωτερικό του μπάνιου:

Λευκά ματ πλακάκια στον τοίχο του μπάνιου

Το κλασικό και πολυτελές μάρμαρο δημιουργεί πάντα το αποτέλεσμα ενός ακριβού και εκλεπτυσμένου εσωτερικού χώρου:

Μαρμάρινος τοίχος στο μπάνιο

Μια φυσική πέτρα

Τα φυσικά βότσαλα είναι ένα πολύ οικονομικό και πρακτικό υλικό φινιρίσματος για μπάνια. Είναι πολύ απλό να το τοποθετήσετε μόνοι σας, σε καταστήματα υλικού πωλούν δίχτυα στερέωσης, στα οποία έχουν ήδη κολληθεί πέτρες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να στοιβάζετε μικρές πέτρες. Οι τοίχοι διακοσμημένοι με βότσαλα φαίνονται ασυνήθιστοι και πρωτότυποι, φροντίζονται εύκολα, μπορούν να βαφτούν ή να βερνικωθούν:

Μαύρα βότσαλα στον τοίχο του μπάνιου Βότσαλα στον τοίχο του μπάνιου καλυμμένα με λευκή μπογιά

Η τοιχοποιία με μπάζα στους τοίχους φαίνεται πολύ εξαιρετική στο μπάνιο. Αυτός ο τύπος σχεδιασμού θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός φυσικού, ρουστίκ ή εθνοτικού στυλ:

Ερείπια τοιχοποιία στον τοίχο του μπάνιου

Ξύλινη επένδυση

Πολλοί φοβούνται από τη δυνατότητα να διακοσμήσουν τους τοίχους με ξύλο, γιατί αυτό το υλικό απορροφά την υγρασία και παραμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι σύγχρονες συνθέσεις βερνικιού και βαφής και αντισηπτικών καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός αξιόπιστου προστατευτικού στρώματος για διακοσμητικά στοιχεία από ξύλο. Αυτό το φινίρισμα είναι κατάλληλο για μπάνια οικολογικού στιλ, εξοχικά και άλλα ρουστίκ στυλ:

Ξύλινο πάνελ πάνω από νεροχύτες μπάνιου Ξύλινη διακόσμηση τοίχων στο μπάνιο

Το μπάνιο φαίνεται μαγευτικό, όπου ξύλο και πλακάκια συνδυάζονται στη διακόσμηση του τοίχου:

Ξύλο και πλακάκια στον τοίχο του μπάνιου

Τεχνητά υλικά

Το συνθετικό υλικό που θυμίζει φυσική πέτρα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις φυσικές πρώτες ύλες. Είναι ελαφρύτερο από το φυσικό του αντίστοιχο, φθηνότερο, ευκολότερο στην εγκατάσταση και παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα φυσικής αρμονίας με τις φυσικές πέτρες:

Γκρι τεχνητή πέτρα στον τοίχο του μπάνιου Laminate σε μπάνιο με γκρι τοίχο

Τα πλαστικά πάνελ είναι ένα από τα οικονομικά υλικά, εύκολο στην εγκατάσταση, ανθεκτικά σε υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Το μειονέκτημα τέτοιων τοίχων είναι η ευθραυστότητα του πλαστικού και η ευφλεκτότητά του. Και για το εσωτερικό του μπάνιου, μπορείτε να επιλέξετε ενδιαφέρουσες επιλογές για φινίρισμα με πλαστικά πάνελ:

Πλαστικά πάνελ στο μπάνιο

Wallsηφιδωτοί τοίχοι

Τα ψηφιδωτά πλακάκια θα δημιουργήσουν ένα εντελώς απαράμιλλο εσωτερικό στο μπάνιο. Είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά υλικά: πλακάκια, γυαλί, πλαστικό. Οποιαδήποτε επιφάνεια είναι επίσης τελειωμένη με μωσαϊκή επίστρωση, τοποθετείται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Υπάρχουν πολλές επιλογές χρώματος μωσαϊκού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στερεό συνδυασμό χρωμάτων:

Μαύρο μωσαϊκό στον τοίχο του μπάνιου Μαύρο μωσαϊκό στον τοίχο του μπάνιου

ή δημιουργούν διαφορετικά μοτίβα: αφηρημένα γεωμετρικά

Μπλε-πράσινο μωσαϊκό στον τοίχο του μπάνιου

και πιο πολύπλοκα – σχέδια φυτών, που θυμίζουν γραφικό καμβά. Αυτός είναι σίγουρα ένας ακριβός τρόπος για να διακοσμήσετε τοίχους, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό:

Λουλουδάτο μωσαϊκό

Ζωγραφίζοντας τους τοίχους

Η ζωγραφική είναι μια από τις πιο απλές επιλογές για διακόσμηση τοίχων, ειδικά για δομές γυψοσανίδας. Η κύρια απαίτηση για το χρώμα είναι η αντοχή στην υγρασία, επιλέξτε αντικείμενα με κατάλληλες ενδείξεις. Πριν από τη βαφή, οι τοίχοι πρέπει να ισοπεδωθούν και να λειανθούν έτσι ώστε το χρώμα να τοποθετηθεί σε ομοιόμορφο στρώμα. Μπορείτε να επιλέξετε από γυαλιστερό, ματ ή συνδυαστικό φινίρισμα:

Πράσινος τοίχος με πλακάκια στο μπάνιο Βανίλια βαμμένοι τοίχοι στο μπάνιο Λευκό βαμμένο τοίχο μπάνιου

Ο μαρμάρινος πίνακας φαίνεται εντυπωσιακός:

Ζωγραφική του τοίχου στο μάρμαρο του μπάνιου

Ασυνήθιστες λύσεις

Στα μπάνια, δεν συνηθίζεται να κολλάμε ταπετσαρία στους τοίχους, γιατί δεν είναι πραγματικά πρακτικό. Αλλά αν το δωμάτιο έχει καλό εξαερισμό, τότε η ταπετσαρία από μπαμπού που πλένεται είναι μια υπέροχη επιλογή για τη διακόσμηση τοίχων. Μια τέτοια επίστρωση επεξεργάζεται με ενώσεις ανθεκτικές στην υγρασία και είναι αρκετά ανθεκτικές:

Μπαμπού ταπετσαρία στο μπάνιο Γυάλινη οθόνη ντους στο μπάνιο

Ένας καθρέφτης τοίχος είναι μια κομψή και κομψή λύση για ένα μπάνιο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε καθρέφτη κεραμίδια ασυνήθιστου σχήματος, με λοξότμητη άκρη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον όγκο στο δωμάτιο. Το μειονέκτημα τέτοιων τοίχων είναι η ομίχλη ατμού:

Καθρέφτης τοίχος από πλακάκια στο μπάνιο

Μια εκπληκτική γωνιά πραγματικής άγριας ζωής στο μπάνιο είναι το phytowall. Για τη δημιουργία του, χρησιμοποιούνται σκιά και φυτά που αγαπούν την υγρασία: βρύα, φτέρες, επεισόδια. Η εγκατάσταση ενός ζωντανού τοίχου πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιηθεί από ειδικούς ανθοκόμους · είναι σημαντικό να σχεδιαστεί ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος και άρδευσης. Τέτοιες δυσκολίες στο σχεδιασμό φυτικών τοίχων θα αποδώσουν με ένα αποκλειστικό και απίστευτο εσωτερικό:

φυτικό τοίχο στο μπάνιο

Οι ανάγλυφοι τοίχοι με εφέ 3D είναι μια σχετικά νέα κατεύθυνση στο σχεδιασμό, αλλά έχουν καταφέρει να κερδίσουν δημοτικότητα, επειδή είναι κατασκευασμένο από ογκομετρικά πάνελ, δεν απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία τοίχων πριν από τη διακόσμηση και κρύβει πιθανά ελαττώματα τοίχου:

Ογκομετρικά σγουρά πάνελ στο μπάνιο