Εργονομική διάταξη του χώρου εργασίας της κουζίνας

Η κουζίνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στο σπίτι. Ο χώρος εργασίας σε αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς είναι υψίστης σημασίας. Για να καλύψει ο σχεδιασμός του χώρου εργασίας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ατόμου που θα το χρησιμοποιήσει, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τα υλικά και τα χρώματα για τη δημιουργία του εσωτερικού. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος εργασίας πρέπει να συνδυάζει εργονομικά όλα τα λειτουργικά του στοιχεία..

Χώρος εργασίας σε μια μικρή κουζίνα Φωτεινός φωτισμός του χώρου εργασίας

Ποδιά πάνω από τον χώρο εργασίας

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που εκτελούν διακοσμητικό και λειτουργικό φορτίο είναι η λεγόμενη ποδιά. Μπορεί να γίνει το highlight του εσωτερικού και να είναι φωτεινό και εκφραστικό χάρη στο επιλεγμένο υλικό. Οι κύριες ιδιότητες που πρέπει να έχει μια ποδιά είναι:

Ποδιά κουζίνας από πλακάκια Ποδιά κουζίνας από πλακάκια Μωσαϊκή ποδιά στην κουζίνα

Μεταξύ των σύγχρονων υλικών, τα ακόλουθα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την κατασκευή ποδιών κουζίνας:

Ασυνήθιστος φωτισμός κουζίνας Χώρος εργασίας κοντά στο παράθυρο Περιοχή εργασίας κατά μήκος ενός μακρού τοίχου

Όλα αυτά τα υλικά έχουν τόσο θετικές ιδιότητες όσο και μειονεκτήματα. Μια ποδιά από πλακάκια θα αντέξει την επίδραση των αλλαγών της θερμοκρασίας, δεν θα χαλάσει από λιπαρούς λεκέδες ή σωματίδια τροφίμων. Το υλικό καθαρίζεται εύκολα και διατηρεί την αρχική του εμφάνιση για πολλά χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας για τη χρήση πλακιδίων στην κουζίνα είναι η αντοχή τους στη φωτιά. Η χρήση πλακιδίων για διακοσμητικούς σκοπούς είναι δικαιολογημένη, καθώς μια ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων θα σας επιτρέψει να επιλέξετε ένα μοντέλο για οποιοδήποτε εσωτερικό σχεδιασμένο από τον σχεδιαστή. Το μωσαϊκό κεραμικών πλακιδίων μπορεί να γίνει το επίκεντρο της προσοχής στην κουζίνα και να αποτελέσει ένα πρωτότυπο διακοσμητικό στοιχείο για την περιοχή εργασίας..

Φωτισμός του χώρου εργασίας της κουζίνας

Ταυτόχρονα, το κεραμίδι χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση. Η βρωμιά μπορεί να μπει στις αρθρώσεις που σχηματίζονται μεταξύ των στοιχείων, τα οποία δεν θα είναι εύκολο να αφαιρεθούν από εκεί. Επιπλέον, μια τέτοια ποδιά μπορεί να είναι ακριβή..

Τα γυάλινα πλακάκια για τη δημιουργία ποδιάς έχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα. Μια ποικιλία υφών και τύπων σας επιτρέπει να δημιουργήσετε την απαραίτητη συνοδεία. Τέτοια πλακάκια μπορεί να είναι λεία, γυαλιστερά, ανάγλυφα, διαφανή, απλά ή με σχέδια. Αυτό το υλικό μπορεί να αντέξει φορτία θερμοκρασίας και μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια χωρίς να χάσει την εμφάνισή του. Ένα τέτοιο κεραμίδι φοβάται μόνο μηχανικές βλάβες..

Χώρος εργασίας σε μια στενή κουζίνα

Οι ραφές μεταξύ γυάλινων τμημάτων μπορούν επίσης να φράξουν με υπολείμματα τροφίμων και σκόνη. Η χρήση μονολιθικού σκληρυμένου γυαλιού θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το γυαλί. Or κάντε το ξεφλουδισμένο εφαρμόζοντας την εικόνα απευθείας στην επιφάνεια της γυάλινης ποδιάς. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου προϊόντος μπορεί να είναι το υψηλό του κόστος..

Η πέτρα για την ποδιά θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τόσο μια ακριβή επιλογή από ένα φυσικό υλικό όσο και μια οικονομική από μια τεχνητή. Ταυτόχρονα, η επιφάνεια θα είναι ανθεκτική και θα καθαρίζεται εύκολα. Μια ευγενής ματιά στην κουζίνα με μια πέτρινη πλάτη θα δώσει υψηλά αισθητικά χαρακτηριστικά του ίδιου του υλικού.

Χώρος εργασίας σε λευκό χρώμα

Για μια κουζίνα υψηλής τεχνολογίας, μια μεταλλική ποδιά είναι κατάλληλη. Μπορεί να κατασκευαστεί από φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα. Το υλικό θα δώσει στο δωμάτιο κάποια ψυχρότητα, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν χρησιμοποιείτε μέταλλο σε διαφορετικά στυλ σχεδιασμού. Οι δείκτες αντοχής και αντοχής στη φωτιά ενός τέτοιου διακοσμητικού στοιχείου θα είναι πάντα σε υψηλό επίπεδο. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά δύσκολο να το φροντίσετε, καθώς όλη η βρωμιά σε μια τέτοια επιφάνεια είναι πολύ αισθητή..

Το απλούστερο και φθηνότερο υλικό για μια ποδιά στο χώρο εργασίας της κουζίνας είναι το MDF. Είναι πολύ απλό να το φτιάξετε και να ταιριάξετε τέλεια με τα υπόλοιπα έπιπλα κουζίνας. Μεταξύ των μειονεκτημάτων ενός τέτοιου υλικού είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η τάση για παραμόρφωση και η ευθραυστότητα..

Χώρος εργασίας στη μέση της κουζίνας

Ένα άλλο φθηνό υλικό είναι το πλαστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με τη μορφή πάνελ τοίχου όσο και για τη δημιουργία ποδιάς από μονολιθικό κομμάτι. Τα μειονεκτήματα του υλικού θα είναι αστάθεια σε μηχανικές βλάβες, κίνδυνο πυρκαγιάς και πιθανή απελευθέρωση επιβλαβών στοιχείων στον αέρα του δωματίου.

Το ξύλο μπορεί να δώσει στην κουζίνα μια εκλεπτυσμένη, ακριβή εμφάνιση. Ένα τέτοιο υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικό. Ταυτόχρονα, το υλικό δεν ανέχεται καθόλου την υγρασία και την πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό περιορίζει τη χρήση ξύλου για ποδιές κουζίνας..

Οι ποδιές, όπως και όλα τα άλλα διακοσμητικά στοιχεία, μπορούν να χωρέσουν στο εσωτερικό με διαφορετικούς τρόπους. Είναι σε θέση να υφανθούν αρμονικά στο σχέδιο στο ίδιο σχέδιο χρωμάτων με τα κύρια έπιπλα ή να γίνουν ένα φωτεινό σημείο αντίθεσης στο δωμάτιο..

Χαρακτηριστικά του πάγκου για την περιοχή εργασίας

Ως επί το πλείστον, οι πάγκοι χρησιμοποιούνται αντί για τραπέζι στη σύγχρονη επιφάνεια εργασίας της κουζίνας. Τις περισσότερες φορές είναι μια ενιαία επιφάνεια που ενώνει πολλά επιδαπέδια ντουλάπια. Ένα τέτοιο σύστημα στερείται αρμών που χαλούν την εμφάνιση των επίπλων κουζίνας..

Το τραπέζι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά που του παρέχουν την απαραίτητη αντοχή στην υγρασία, εύκολο καθαρισμό και αντοχή σε μηχανικές βλάβες. Επίσης, το υλικό θα πρέπει να ταιριάζει αρμονικά σε μια τέτοια επιφάνεια στο συνολικό εσωτερικό. Τα κατάλληλα υλικά περιλαμβάνουν φυσικό ξύλο, πλαστικοποιημένη μοριοσανίδα, τεχνητή ή φυσική πέτρα, κεραμικά πλακίδια και πολλά άλλα. Το κύριο πράγμα είναι ο αρμονικός συνδυασμός του στοιχείου με το ύφος και το χρωματικό σχέδιο της κουζίνας.

Χώρος εργασίας στην κουζίνα κάτω από το παράθυρο

Συστήματα αποθήκευσης σκευών κουζίνας

Τα συστήματα αποθήκευσης παίζουν τεράστιο ρόλο στη λειτουργική συνιστώσα του χώρου εργασίας στην κουζίνα. Ακόμα και το μικρότερο δωμάτιο θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε μεγάλο αριθμό βασικών ειδών. Για να γίνει αυτό, απλά πρέπει να επιλέξετε και να διανείμετε σωστά τα διάφορα στοιχεία τέτοιων συστημάτων στο δωμάτιο..

Συρτάρι Περιστρεφόμενο ντουλάπι Σύστημα αποθήκευσης πιάτων

Μεταξύ των καθολικών εκπροσώπων τέτοιων επίπλων είναι:

Σύστημα αποθήκευσης για γλάστρες Αποθήκευση μαχαιριών

Εάν χρησιμοποιείτε σωστά αυτήν τη γκάμα εξοπλισμού, μπορείτε να κάνετε την κουζίνα άνετη χωρίς να γεμίζετε το δωμάτιο με λεπτομέρειες που είναι δυσάρεστες για το μάτι..

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο οπίσθιος φωτισμός

Μερικές φορές ο φωτισμός στην κουζίνα μπορεί να είναι καθοριστικός. Ξοδεύοντας πολύ χρόνο εκεί μπορεί να κουραστείτε από υπερβολικά φωτεινά και κρύα φώτα φθορισμού ή χαμηλό φωτισμό από αδύναμους λαμπτήρες. Ο φωτισμός του χώρου εργασίας πρέπει να μελετηθεί ιδιαίτερα προσεκτικά..

Ο τεράστιος αριθμός σύγχρονων συσκευών φωτισμού απλοποιεί σημαντικά την εργασία. Μια ποικιλία επιλογών τοποθέτησης σάς επιτρέπει να κατευθύνετε τις ακτίνες φωτός στην επιθυμητή περιοχή. Επιπλέον, το φως μιας τέτοιας λάμπας μπορεί να έχει ακριβώς τη σκιά που είναι ευχάριστη στο μάτι του εργαζόμενου της κουζίνας. Και εάν είναι απαραίτητο, τόσο το χρώμα όσο και η κατεύθυνση της ακτινοβολίας μπορούν να αλλάξουν.

Προβολείς στην κουζίνα

Μεταξύ των λαμπτήρων κατάλληλων για τον χώρο εργασίας της κουζίνας είναι:

Κρεμαστά φώτα στην κουζίνα

Κατά τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας στην κουζίνα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, από το μέγεθος του δωματίου έως τις συνήθειες των κατοίκων του διαμερίσματος. Εάν ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις, το μαγείρεμα θα γίνει πολύ πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό..