Πώς να κάνετε μια κουζίνα λειτουργική και άνετη

Το άρθρο παρέχει τους βασικούς κανόνες για την οργάνωση μιας κουζίνας – είναι γενικευμένοι και επομένως ισχύουν για όλους τους τύπους κουζινών. Μία από τις βασικές απαιτήσεις για το σχεδιασμό της κουζίνας είναι η λειτουργικότητα και η ευκολία. Μετά από όλα, είναι βολικό να μαγειρεύετε εδώ και είναι ευχάριστο να δειπνήσετε εάν ο σχεδιασμός έχει μελετηθεί για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και για τις απαιτούμενες ανάγκες..

Για να κατανοήσουμε την ουσία της έννοιας «άνετη κουζίνα» πρέπει να καταλάβετε ότι η κουζίνα, ως μονόκλινο δωμάτιο, αποτελείται από ξεχωριστούς λειτουργικούς χώρους. Κάθε ζώνη εκτελεί μια αντίστοιχη λειτουργία, αλλά μερικές ζώνες χρησιμοποιούνται συχνότερα, μερικές λιγότερο συχνά. Με βάση αυτόν τον κανόνα, πρέπει να αποφασίσετε πώς θα χρησιμοποιηθούν οι χώροι και να δώσετε προτεραιότητα. Αλλά πώς να το κάνουμε σωστά; Ας το καταλάβουμε μαζί. Για να μην μπερδευτούν όλα, το σχέδιο δράσης αποτελείται από πολλά κύρια σημεία, καθένα από τα οποία καθορίζεται αργότερα..

Επιπλα ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Το πρώτο σημείο ήταν ότι τα έπιπλα επιλέχθηκαν πολύ σωστά, μόνο επειδή δεν τα αναδιατάσσουμε ως έπιπλα, εάν δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της κουζίνας, η άνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί καθόλου. Ας ξεκινήσουμε με τα ακουστικά. Επιλέγεται ένα σετ, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή της κουζίνας σύμφωνα με το γούστο, τις προτιμήσεις, τις επιθυμητές απαιτήσεις, αλλά όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του δωματίου, τόσο πιο στενή είναι η επιλογή. Για μια μικρή κουζίνα, ένα γωνιακό σετ θα ήταν η ιδανική επιλογή. Υπάρχουν δύο επιλογές: να συνθέσετε μόνοι σας τα ακουστικά, επιλέγοντας τις κατάλληλες μονάδες ή να παραγγείλετε. Η πρώτη επιλογή είναι φθηνότερη, επιπλέον, ακουστικά – πολλές εταιρείες κατασκευάζουν τώρα σχεδιαστές και ο ίδιος ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει την επιθυμητή διαμόρφωση. Η δεύτερη επιλογή είναι πιο ακριβή, αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα έπιπλα θα ταιριάζουν στο εσωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας κάθε χρήσιμο εκατοστό – αυτό που χρειάζεται για μια μικρή κουζίνα. Εκτός από την περιοχή, πρέπει να λάβετε υπόψη το σχήμα της κουζίνας – το σετ γωνιών θα ταιριάζει απόλυτα σε μια τετράγωνη κουζίνα και σε μια ορθογώνια θα δημιουργήσει σφιχτή.

Κόκκινη κουζίνα Κομψή κουζίνα Φωτογραφία κουζίνας Βολική κουζίνα Σχεδιασμός κουζίνας

ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ. Από την αρχή, πρέπει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε καθόλου τραπεζαρία στην κουζίνα – σε μια μικρή κουζίνα αυτό ισχύει ιδιαίτερα. Είτε η οικογένεια δειπνεί στην κουζίνα είτε σε άλλο δωμάτιο, αν η οικογένεια είναι μεγάλη – αυτές είναι οι ερωτήσεις, απαντώντας σε αυτές, μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή. Εάν το μέγεθος της κουζίνας το επιτρέπει, είναι πολύ πιθανό να τοποθετήσετε ένα ορθογώνιο τραπέζι πλήρους μεγέθους, στο οποίο μια μεγάλη οικογένεια θα είναι άνετη. Εάν η κουζίνα είναι μικρότερη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα στρογγυλό τραπέζι έτσι ώστε οι γωνίες να μην παρεμποδίζουν. Εάν η οικογένεια αποτελείται από δύο ή τρία άτομα και η κουζίνα είναι πολύ μικρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πτυσσόμενο τραπέζι για ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα τραπέζι μετασχηματιστή.

Τα υπόλοιπα έπιπλα – κρεμαστά κουτιά, μετρητές μπαρ, εγκαθίστανται κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του δωματίου και τη θέση των υπόλοιπων επίπλων. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σχεδιασμού του νησιού είναι καλή στην κουζίνα περισσότερο από το μέσο όρο, αλλά έχει τα πλεονεκτήματά της, τα οποία θα συζητηθούν παρακάτω..

Τα επιλεγμένα έπιπλα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά. Αυτό είναι σωστό – αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να είναι όλα στο χέρι και τίποτα δεν παρεμβαίνει στην κίνηση στην κουζίνα. Εδώ είναι απαραίτητο να πούμε για τις λειτουργικές περιοχές, οι οποίες αναφέρθηκαν στην αρχή. Τα τρία πιο χρησιμοποιημένα είναι η σόμπα, ο νεροχύτης και το ψυγείο, ιδανικά θα πρέπει να απέχουν εξίσου μεταξύ τους..

Συρτάρια στην κουζίνα Είδη κουζίνας Φωτογραφία κάγκελου Μπαχαρικά για την κουζίνα Ζυγαριές για την κουζίνα

Τοποθετώντας δύο ζώνες σε μια γραμμή και βγάζοντας την τρίτη ξεχωριστά, μπορείτε να πάρετε το λεγόμενο τρίγωνο κουζίνας. Τις περισσότερες φορές, υπάρχει νεροχύτης ή ψυγείο ξεχωριστά. Εάν η κουζίνα έχει νησιώτικο σχεδιασμό, ο νεροχύτης είναι ενσωματωμένος στον πάγκο εργασίας. Εάν το τραπέζι είναι απαραίτητο, δεν πρέπει να παρεμποδίζει την πρόσβαση στους κύριους λειτουργικούς χώρους.

Το ύψος της επιφάνειας εργασίας και τα κρεμαστά συρτάρια και τα ράφια πρέπει επίσης να επιλέγονται με βάση μετρικά δεδομένα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν λαμβάνεται υπόψη η περιοχή της κουζίνας, αλλά η ανάπτυξη του ιδιοκτήτη της. Το τραπέζι πρέπει να είναι στο ύψος της μέσης και τα ντουλάπια έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα πιάνετε. Είναι καλύτερα αν οι πόρτες του ντουλαπιού ανεβαίνουν κατακόρυφα, τότε δεν μπορείτε να φοβάστε τα χτυπήματα στο κεφάλι σας..

Διάφορες συσκευές σχεδιασμένες να εξοικονομούν χώρο και να παρέχουν γρήγορη πρόσβαση σε σκεύη κουζίνας συμβάλλουν στην ευκολία της κουζίνας. Το κύριο «βοηθοί» – κιγκλίδωμα και διάφορα συστήματα ανάρτησης.

Λειτουργικές προσαρμογές

Αξεσουάρ κουζίνας Πάγκος κουζίνας Κάγκελο για την κουζίνα Αποθήκη Κάδος απορριμμάτων για κουζίνα Κάδος απορριμμάτων κουζίνας

Ένα κιγκλίδωμα είναι ένας μεταλλικός σωλήνας που συγκρατεί γάντζους και συνδετήρες, ράφια και διάφορα στηρίγματα. Είναι οριζόντιες και κάθετες και η τοποθέτησή τους είναι τόσο εύκολη όσο το ξεφλούδισμα των αχλαδιών – απλά πρέπει να βιδώσετε δύο βίδες στον τοίχο ή στην οροφή. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σκεύη κουζίνας είναι κρεμασμένα στη ράγα. Αλλά με όλη την ευκολία αυτής της συσκευής, αξίζει να λάβετε υπόψη τη θέση της – είναι καλύτερα να μην την κρεμάσετε πάνω από τη σόμπα, έτσι ώστε οι πιτσιλιές μαγειρεμένου φαγητού να μην λεκιάζουν τα σκεύη και τα μίνι ράφια με μπαχαρικά πάνω από το νεροχύτη τουλάχιστον να φαίνονται γελοίος.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ο κάδος απορριμμάτων – είναι καλύτερα αν μπορεί να ανοίξει χωρίς χέρια πατώντας το πεντάλ. Και για να μην μπερδευτεί κάτω από τα πόδια, τοποθετείται στη γωνία δίπλα στο νεροχύτη ή στο ντουλάπι κάτω από τον ίδιο τον νεροχύτη, οπότε είναι καλύτερο να επιλέξετε αυτό το ορθογώνιο αντικείμενο. Η κουζίνα, ακόμα κι αν είναι ευρύχωρη, φαίνεται στενή αν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού δεν είναι καλά μελετημένες. Για παράδειγμα, η καλύτερη επιλογή για μια μικρή κουζίνα θα ήταν παστέλ αποχρώσεις των προσόψεων, σε συνδυασμό με ζωντανούς φωτεινούς τόνους λεπτομερειών – δύο βασικά χρώματα, είναι καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε πια. Οι επιφάνειες καθρέφτη επεκτείνουν οπτικά το χώρο, το ίδιο γίνεται με τον φωτισμό σημείων επίπλων.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένας γενικευμένος καθολικός κανόνας για τον σχεδιασμό της κουζίνας και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως φάρος ή αφετηρία για τη μετατροπή της κουζίνας. Λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας και δεν μπορείτε να κάνετε λάθος.