Βαφή οροφής: τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ξεκινήσατε να ανακαινίζετε το διαμέρισμα, το σπίτι ή το γραφείο σας; Πιστεύετε τι και πώς να διακοσμήσετε καλύτερα το ταβάνι; Or έχετε ήδη αποφασίσει, αλλά εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε για το ποια επίστρωση θα επιλέξετε για το ταβάνι σας; Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε για τα υλικά και την ποιότητά τους για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ανακαίνιση των χώρων. Η βαφή οροφής μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση όταν επιλέγετε ένα υλικό φινιρίσματος. Μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων θα σας βοηθήσει να εξοπλίσετε το ταβάνι για κάθε γούστο και στυλ. Αλλά τι είδους χρώματα οροφής υπάρχουν; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους; Ας το καταλάβουμε με τη σειρά.

Η επιφάνεια των οροφών κατά τη διάρκεια των επισκευών εμφανίζει πολύ συχνά δυσάρεστες εκπλήξεις στους επισκευαστές. Αυτές είναι διάφορες ρωγμές στο γύψο, και η ανομοιομορφία της ίδιας της οροφής, και κάθε είδους εσοχές και εξογκώματα που δεν μπορούν να κρυφτούν ακόμη και με ταπετσαρία. Και αν έχετε ήδη αποφασίσει να βάψετε το ταβάνι και όχι να επικολλήσετε, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να δώσετε προσοχή στην κατάσταση του γύψου. Μετά από όλα, το χρώμα δίνει έμφαση σε τυχόν ελαττώματα στην επιφάνεια, ακόμη και στα μικρότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να σοβάρετε και να ισοπεδώσετε την οροφή πριν βάψετε..

Τύποι βαφής οροφής

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι βαφών οροφής που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά. Ο σκοπός τους είναι συχνά πολυλειτουργικός και σας επιτρέπει να επιτύχετε ορισμένα καθήκοντα στην επισκευή οροφών. Όπως, για παράδειγμα, επισκευή μικρών ρωγμών, πλήρη βαφή πάνω από παλιά σημεία βαφής ή αντοχή στην τριβή.

Τα χρώματα μπορούν να είναι γυαλιστερά, ματ και με υφή. Η επιλογή τους βασίζεται συχνότερα στο γενικό υπόβαθρο του εσωτερικού, η βάση σχεδιασμού για την οποία δημιουργείται κατά την ανακαίνιση..

Ανάλογα με τη βασική τους σύνθεση, τα χρώματα χωρίζονται σε διάφορες ομάδες:

Κάθε ομάδα χρωμάτων είναι μια συλλογή διαφορετικών χρωμάτων που έχουν τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χρωμάτων οροφής

Ματ

 • Πλεονεκτήματα: Η βαθιά διεισδυτική ικανότητα προστατεύει την επιφάνεια της οροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απουσία διαφόρων αντανακλάσεων και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια, αποκρύπτει επιτυχώς μικρά ελαττώματα των επιφανειών της οροφής (τόσο οπτικά όσο και σωματικά).
 • Μειονεκτήματα: οι μεγάλοι πόροι της βαμμένης επίστρωσης είναι πιο συχνά φραγμένοι με σκόνη και βρωμιά, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον καθαρισμό και το πλύσιμο της οροφής.

Λείος

 • Πλεονεκτήματα: οπτική επέκταση του ύψους και του βάθους του δωματίου, πιο βολικό για τον καθαρισμό της βρωμιάς και της σκόνης από την επιφάνεια, πολύ ανθεκτικό στην τριβή και τη γήρανση, αδιάβροχο.
 • Μειονεκτήματα: όλες οι ατασθαλίες, οι διόγκωση, οι ρωγμές και οι λάκκοι θα είναι σαφώς ορατές σε μια γυαλιστερή επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί μια ιδανική επεξεργασία της επιφάνειας της οροφής με αστάρι και στόκο, στεγνώνει πιο αργά ματ.

Γαλάκτωμα

 • Πλεονεκτήματα: φιλικές προς το περιβάλλον και μη τοξικές, ιδιότητες ταχείας ξήρανσης, σχηματισμός αντοχής φιλμ στην βαμμένη επιφάνεια, καλά εφαρμοσμένη με πινέλο, ρολό και σπρέι, ανθεκτική στην καύση, απλώνεται στην επιφάνεια εύκολα και ομοιόμορφα, πλένεται εύκολα από τα χέρια ή εργαλεία, λογική τιμή, με μεγάλη κάλυψη (ακρυλικό).
 • Μειονεκτήματα: λερώνει γρήγορα και γερνάει, ταιριάζει πολύ άσχημα σε οποιεσδήποτε γυαλιστερές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των βερνικωμένων.

Αλκυδικό

 • Πλεονεκτήματα: λόγω του κύριου περιεχομένου αλκυδικής ρητίνης, τέτοια χρώματα είναι πολύ ανθεκτικά στο φως και στους υδρατμούς και είναι πρακτικά αδιάβροχα, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά για τη βαφή οροφών μπάνιων και κουζινών, περιέχουν αντιμυκητιασικά και θιξοτροπικά πρόσθετα , μην γίνουν κίτρινα, βαθιά διεισδυτικά, πολύ αδιαφανή.
 • Μειονεκτήματα: η τοξικότητα παρατηρείται μόνο κατά τη διάρκεια της χρώσης και μετά την ξήρανση, οι βλαβερές ουσίες εξατμίζονται, αλλά μια συγκεκριμένη μυρωδιά παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι ασφαλείς για τη φωτιά, ασταθείς σε αλκαλικές επιδράσεις.

Πυριτικό άλας

 • Πλεονεκτήματα: λόγω ορυκτότητας και υγρού γυαλιού, προσδίδουν βασικά ιδιότητες υγρασίας και αεροστεγανότητας, καθώς και αντοχή σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, πολύ καλά προσαρμοσμένες σε επιχρισμένες επιφάνειες.
 • Μειονεκτήματα: δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αλκυδικές και ακρυλικές επιφάνειες, χρησιμεύει επίσης ως κακή βάση για βαφή με άλλα χρώματα, γυαλί, κεραμικά και μέταλλα δεν μπορούν να βαφτούν, περιορισμένα χρώματα.

Συγκολλητικός

 • Πλεονεκτήματα: ταιριάζει καλά σε οποιαδήποτε κύρια επιφάνεια των τοίχων (γύψος, σκυρόδεμα, τούβλα), ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και κορεσμένων χρωμάτων.
 • Μειονεκτήματα: δεν ανέχονται την υγρασία και τα υγρά δωμάτια, καταστρέφονται εύκολα όταν εκτίθενται στον καπνό ή το διοξείδιο του άνθρακα, μουχλιάζουν γρήγορα σε ένα μη αεριζόμενο δωμάτιο και γίνονται ένα καλό έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες.

Η σωστή και ικανή επιλογή οποιουδήποτε χρώματος θα προσφέρει όχι μόνο ένα όμορφο εσωτερικό του δωματίου, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον άνεση κατά την εργασία με ένα ή άλλο χρώμα. Επομένως, αξίζει να επιλέξετε προσεκτικά το υλικό που είναι πιο κατάλληλο για λειτουργικούς σκοπούς μετά την επισκευή..