Βουρτσισμένο ξύλο – μια εντυπωσιακή εσωτερική λεπτομέρεια

Το βούρτσισμα ξύλου είναι ένας από τους τρόπους διακόσμησης φυσικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας εσωτερικών αντικειμένων και υλικών για διακόσμηση. Αυτή η μέθοδος επεξεργασίας βασίζεται στη χρήση της διαφοράς πυκνότητας των στρώσεων ξύλου. Αν κοιτάξετε την τομή ενός δέντρου, τότε οι δακτύλιοι ανάπτυξης θα είναι απόλυτα ορατοί ακριβώς λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα των στρωμάτων. Οι ίνες με διαφορετικές φυσικές ιδιότητες δημιουργούν ένα ξεχωριστό μοτίβο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη δημιουργία διακοσμητικών (αλλά λειτουργικών) επιφανειών. Αυτά μπορεί να είναι έπιπλα, υλικά φινιρίσματος ή απλά διακοσμητικά στοιχεία σχεδιασμένα για να διακοσμούν το εσωτερικό..

Εφέ ξύλου ηλικίας

Παλαιωμένο ξύλο – η τάση του μοντέρνου σχεδιασμού

Στο μοντέρνο εσωτερικό σχεδιασμό, οι επιφάνειες από ξύλο χρησιμοποιούνται παντού, σε δωμάτια με μεγάλη ποικιλία λειτουργιών. Αυτή δεν είναι μια εύκολη τάση της τρέχουσας σεζόν, είναι ένας δημοφιλής τρόπος δημιουργίας σχεδιαστικών λύσεων για αρκετά χρόνια. Προφανώς, η μόδα για τεχνητά παλαιωμένο ξύλο δεν θα περάσει στο εγγύς μέλλον – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια αυτήν την τεχνική για να διακοσμήσετε το σπίτι σας και να είστε σίγουροι για τη συνάφεια του δημιουργημένου σχεδίου.

Δέντρο παντού

Αρχική υφή

Στυλ χώρας

Ασυνήθιστο ντουλάπι

Βουρτσισμένο δέντρο

Η ρίψη πραγματοποιείται με την αφαίρεση των μαλακών στρωμάτων ξύλου, μετά την οποία τα πιο πυκνά στρώματα θα εκτεθούν, παρουσιάζοντας ένα όμορφο φυσικό σχέδιο, ανάγλυφη επιφάνεια. Συνήθως, η αφαίρεση των μαλακών στρωμάτων συμβαίνει φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ξυλουργικής, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί και το ξύλο να ωριμάσει οπτικά για να αποκτήσει μια υφή επιφάνειας..

Στυλ χώρας

Εσωτερικό σαλονιού

Ξύλινες επιφάνειες

Ξύλινη επένδυση

Επιφάνειες και δομές

Η διαδικασία επιτάχυνσης της γήρανσης του ξύλου μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με μαλακά όσο και με σκληρά είδη ξύλου. Η μόνη προϋπόθεση είναι η παρουσία σαφώς καθορισμένων στρωμάτων με απαλή και σκληρή σύνθεση, καθαρή υφή. Τα ακόλουθα είδη ξύλου έχουν τέτοιες ιδιότητες:

 • Πεύκο;
 • δρυς;
 • λάριξ;
 • φλαμουριά;
 • Καρύδι;
 • wenge (σκούρα αφρικανικά είδη ξύλου).

Πίσω από το κεφάλι του κρεβατιού

Σε μια τζάμια βεράντα

Πρωτότυπα χρώματα και υφές

Εσωτερικό μπάνιου

Επιφανειακή προφορά

Σε εκείνους τους τύπους ξύλου που δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να βουρτσίσουμε λόγω της έλλειψης ενός προφανή «στρωματοποίηση» (διαφορές μεταξύ μαλακού και σκληρού στρώματος, έλλειψη δομής λεπτής ίνας) περιλαμβάνουν:

 • Κεράσι;
 • Σημύδα;
 • κλήθρα;
 • σφεντάμι;
 • τεκτονία;
 • φηγός.

Στυλ σαλέ

Πρωτότυπο σαλόνι

Ξύλινα πάνελ τοίχου

Στοιχεία από ξύλο

Αποτελεσματική χρήση βουρτσισμένου ξύλου

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το φυσικό ξύλο ταιριάζει απόλυτα σε σχεδόν κάθε στιλιστική κατεύθυνση στο εσωτερικό σχέδιο, το πεταμένο ξύλο χρησιμοποιείται ενεργά τόσο για φινίρισμα επιφανειών όσο και για την κατασκευή επίπλων και ειδών διακόσμησης. Επένδυση δαπέδου, πάνελ τοίχου και οροφής, έπιπλα πλαισίου, προσόψεις συστημάτων αποθήκευσης – είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε όλους τους τομείς εφαρμογής του τεχνητά παλαιωμένου ξύλου.

Επικεντρωθείτε στο τζάκι

Εσωτερικό στούντιο

Αρχικό φινίρισμα

Εσωτερικό τραπεζαρίας

Διαδικασία βουρτσίσματος στο σπίτι

Η μέθοδος βουρτσίσματος είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους ωρίμανσης ξύλου στο σπίτι. Μπορείτε να προσθέσετε υφή σε μια ξύλινη επιφάνεια με ελάχιστο εξοπλισμό, εργαλεία και εξαρτήματα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι επίσης ότι περιλαμβάνει τη χρήση αποκλειστικά χειρωνακτικής εργασίας..

Δημιουργική προσέγγιση

Στυλ χώρας

Παλαιό δέντρο παντού

Σιτάρι από φυσικό ξύλο

Έτσι, θα χρειαστείτε:

 • μεταλλικές βούρτσες με διαφορετικούς βαθμούς ακαμψίας (για ακατέργαστη αφαίρεση ενός μαλακού στρώματος από την επιφάνεια ενός ξύλινου τεμαχίου).
 • γυαλόχαρτο με διαφορετικά επίπεδα άμμου (θα χρειαστεί τόσο για τραχύ άλεσμα όσο και για τελική στίλβωση.
 • λεκές ξύλου για να δώσει στο ξύλο το μέγιστο διακοσμητικό αποτέλεσμα.
 • βερνίκι φινιρίσματος επιφάνειας.

Εστίαση στην εστία

Φινίρισμα βουρτσισμένο ξύλο

Τραπεζαρία με ξύλινη επένδυση

Σχεδιασμός κουζίνας-τραπεζαρίας

Όλες αυτές οι συσκευές χρειάζονται αποκλειστικά για χειρωνακτική εργασία για τη δημιουργία μιας επιφάνειας βουρτσισμένου ξύλου. Δίνοντας υφή στο δέντρο, η οπτική γήρανσή του μπορεί να απλοποιηθεί με ελαφρά μηχανοποίηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι με ρυθμιζόμενη ταχύτητα και ειδικό μηχάνημα βουρτσίσματος. Για τέτοια μηχανήματα, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα σύνολο βουρτσών τριών τύπων:

 • μέταλλο;
 • πολυμερές με λειαντικό?
 • σουσάλ (τριχωτό).

Φυσικές αποχρώσεις

Σε αποχρώσεις του γκρι

Φινίρισμα επιφάνειας ξύλου

Αποτελεσματική χρήση ξύλου

Για την παραγωγή μιας μικρής επιφάνειας από ξύλο με υφή, δεν έχει νόημα να αγοράσετε όλες αυτές τις συσκευές. Αλλά αν το βουρτσισμένο ξύλο χρησιμοποιείται ενεργά στο σχεδιασμό του σπιτιού σας, τότε τα έξοδα θα δικαιολογηθούν. Μετά από όλα, έχοντας μια συγκεκριμένη σειρά ενεργειών, μπορείτε να επιτύχετε όχι μόνο γρήγορη, αλλά και υψηλής ποιότητας παραγωγή βουρτσισμένου ξύλου..

Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας με προφορά

Σε ένα φωτεινό σαλόνι

Ξύλινος τοίχος με έμφαση

Ξύλο στη διακόσμηση του σαλονιού

Αλγόριθμος ενεργειών κατά το βούρτσισμα ξύλου

Η χρήση βουρτσίσματος για διακοσμητική επεξεργασία ξύλου σας επιτρέπει να αλλάξετε την υφή και το χρώμα μιας μεγάλης ποικιλίας ξύλινων ειδών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1.Η ξυλεία που χρειάζεστε πρέπει πρώτα να υγρανθεί για να αποφύγετε την εξάπλωση σκόνης ξύλου. Η πρώτη επεξεργασία πραγματοποιείται με μεταλλική βούρτσα, επιλεγμένη με βάση την πυκνότητα του ξύλου. Μεταλλικός «λάχνες» Οι βούρτσες πρέπει να αφαιρούν με επιτυχία το μαλακό στρώμα ξύλου χωρίς να καταστρέφουν τα σκληρά στρώματα. ΚΙΝΗΣΗ στους ΔΡΟΜΟΥΣ «τρίχες» πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του κόκκου, επιλέξτε την ένταση και την πίεση με βάση την αποτελεσματικότητα της απόξεσης του μαλακού στρώματος. Όταν εργάζεστε χειροκίνητα, δεν υπάρχουν προβλήματα με την επιλογή της επιθυμητής έντασης ενεργειών και το επίπεδο πίεσης, αλλά πρέπει να καταβάλετε πολλή προσπάθεια. Με μια μηχανική γραφομηχανή, θα είναι απαραίτητο να επιλέξετε το επίπεδο περιστροφής της βούρτσας για κάθε προϊόν, αλλά η ίδια η διαδικασία είναι απίστευτα γρήγορη και αποτελεσματική.

Εντυπωσιακό ξύλινο φινίρισμα

Διαμέρισμα ως προφορά

Ζεστή παλέτα χρωμάτων

Σε ένα ευρύχωρο και φωτεινό δωμάτιο

2.Στη συνέχεια, πρέπει να αλλάξετε το ακροφύσιο σε βούρτσα πολυμερούς με λειαντικό. Με τη βοήθεια αυτής της συσκευής, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την κύρια λείανση της επιφάνειας, αφαιρώντας την τραχύτητα και πιθανά υπολείμματα ινών ξύλου που έχουν απομείνει από το προηγούμενο στάδιο επεξεργασίας. Αφού αφαιρεθούν όλα τα περιττά, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η ποιότητα της εργασίας που έχει γίνει. Εάν οι αυλακώσεις δεν είναι αρκετά έντονες, τότε επεξεργαστείτε ξανά την επιφάνεια (διαφορετικά είδη ξύλου με διαφορετικούς τρόπους «συμπεριφέρομαι» σε αυτό το στάδιο βουρτσίσματος). Σε αυτό το στάδιο της εργασίας, μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικότητα στο κενό – χρησιμοποιώντας μια σμίλη, να δημιουργήσετε εσοχές αυθαίρετου σχήματος, σε διαφορετικά μέρη (κατά την κρίση σας, όλα εξαρτώνται από το επιθυμητό αποτέλεσμα). Αυτά τα αυλάκια μπορούν να έχουν την πιο φυσική εμφάνιση (σαν το ίδιο το δέντρο να έχει γεράσει με την πάροδο του χρόνου) μετά από τραχύ άλεσμα.

Επίδραση πλυμένου ξύλου

Εντυπωσιακός σχεδιασμός σαλονιού

Συνδυασμός τελειωμάτων

Στο δωμάτιο της σοφίτας

3.Το επόμενο στάδιο είναι το τελικό γυάλισμα με βούρτσα μαλλιών (εξάρτημα). Αυτή η συσκευή θα βοηθήσει να δώσει στην επιφάνεια μια άβολη τελική όψη, αλλά την αισθητική ενός γυαλισμένου προϊόντος με έντονη υφή. Εάν εργάζεστε με το χέρι, χρησιμοποιήστε το καλύτερο γυαλόχαρτο (η επιφάνεια θα γυαλιστεί τέλεια).

Όλες οι αποχρώσεις του γκρι

Πινέλο με πινέλο

Μη τετριμμένος σχεδιασμός

Με φόντο τους λευκούς τοίχους

Διαμέρισμα στούντιο

Ελαφριά εικόνα

4.Ακολουθεί η διαδικασία προετοιμασίας του προϊόντος για χρώση και βερνίκι. Η επιφάνεια πρέπει να καθαριστεί και να στεγνώσει καλά. Ανάλογα με τον επιλεγμένο σχεδιασμό των στοιχείων που θα περιέχουν βουρτσισμένο ξύλο, μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο επίστρωσης για την υφή της επιφάνειας:

 • χρώση?
 • επιχρύσωση?
 • χτύπημα?
 • εφαρμόζετε μόνο διαφανές βερνίκι.

Ζεστασιά ξύλινων στοιχείων

Συνολική ξύλινη επένδυση

Υφή και χρώμα

Στηρίγματα, δοκοί και πλάκες

Η χρήση λεκέδων ξύλου θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια γρήγορη οπτική αλλαγή στην αισθητική του ξύλου – λόγω του σχηματισμού ενός αντίθεσης μοτίβου στο φυσικό ανάγλυφο του δέντρου. Προκειμένου οι περιοχές με μαλακά στρώματα (που απορροφούν γρήγορα τη σύνθεση) να σκουρύνουν και οι πυκνότερες περιοχές να παραμείνουν φωτεινές, ο λεκές πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, άφθονα και να αφαιρέσει αμέσως τα υπολείμματα. Η επεξεργασία της υφής της επιφάνειας με επιχρυσωμένο χρώμα φαίνεται απίστευτα εντυπωσιακή – με φόντο το φυσικό χρώμα του ξύλου, διεισδύει σε βαθουλώματα και μικρορωγμές, δημιουργώντας μια πρωτότυπη και ευγενή λάμψη ολόκληρου του προϊόντος.

Φωτεινό ξύλο

Λακωνικές λύσεις

Διακόσμηση σκάλας

Ανοιχτό ξύλο

Εσωτερικό κουζίνας σε εξοχικό σπίτι

5.Αφού ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες βαφής ή βερνικώματος, η επιφάνεια (μετά από πλήρη ξήρανση) πρέπει να γυαλιστεί ξανά για να απαλλαγείτε από την τραχύτητα που προέκυψε κατά τη βαφή. Μετά την πλήρη ξήρανση, η επιφάνεια μπορεί να βερνικωθεί. Εάν μιλάμε για τη δημιουργία ενός υλικού φινιρίσματος για δάπεδα, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό βερνίκι παρκέ, το οποίο σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του δημιουργημένου δαπέδου.

Ασυνήθιστος χώρος εργασίας

Διακόσμηση διαδρόμου

Ασυνήθιστο μπάνιο

Υπνοδωμάτιο σε γκρι αποχρώσεις

Ένα όμορφο αποτέλεσμα με έντονο φυσικό μοτίβο ξύλου μπορεί να επιτευχθεί χωρίς λεκέδες, ψήνοντας την επιφάνεια με φυσητήρα. Το τεμάχιο εργασίας, ελαφρώς ψημένο με φυσητήρα, θα πρέπει να λειανθεί και μετά τον καθαρισμό και το στέγνωμα, η επιφάνεια θα πρέπει να βερνικωθεί για φινίρισμα.

Πυροσβεστική επεξεργασία ξύλου

Μινιμαλιστικό στυλ

Και εν κατακλείδι

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του βουρτσίσματος ξύλου είναι η δυνατότητα δημιουργίας αποκλειστικών εσωτερικών αντικειμένων και υλικών φινιρίσματος στο σπίτι. Η ικανότητα οπτικής παλαίωσης του ξύλου χωρίς περιττά έξοδα και η χρήση μιας αποτελεσματικής υφής επιφάνειας για τη δημιουργία επιχρισμάτων, επίπλων ή διακόσμησης από μόνο του, ωθεί πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή ιδιωτικών σπιτιών σε διάφορα πειράματα σε αυτόν τον τομέα. Οι πρωτότυπες λύσεις για χρώση, χτύπημα, επιχρύσωση και ασημί προϊόντα με υφή σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε έναν δημιουργικό σχεδιασμό δωματίων με μεγάλη ποικιλία λειτουργικών φορτίων. Μετά από όλα, το φυσικό ξύλο είναι σχετικό ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε στιλιστική κατεύθυνση του εσωτερικού σχεδιασμού. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα χρήσης παλαιωμένου ξύλου για δάπεδα …

Σύγχρονο στυλ

Εστίαση στο δάπεδο

Ελαφρύ επάνω, σκοτεινό κάτω

Έμφαση στο μοτίβο παρκέ

Πάνελ τοίχου για αποτελεσματικό φινίρισμα όλων ή μόνο επιφανειών με έμφαση …

Διακόσμηση τζακιού

Λακωνικός σχεδιασμός

Αρχικός διάδρομος

Φωτεινές επιφάνειες

Υλικό φινιρίσματος για διακόσμηση οροφής …

Διακόσμηση οροφής

Ξύλινα πάνελ οροφής

Η αυθεντική ποδιά κουζίνας …

Κουζίνα σε σκούρα χρώματα

Ασυνήθιστη ποδιά κουζίνας

Σχεδιασμός κουζίνας σε ιδιωτικό σπίτι

Άθλιες επιφάνειες

Δοκοί οροφής, στήλες και οροφές, πλάκες, στερεώσεις, κιγκλιδώματα και σκαλοπάτια και άλλα δομικά στοιχεία του εσωτερικού …

Στυλ χώρας

Πολλά ξύλινα στοιχεία

Διαφορετικοί τύποι ξύλου

Στηρίγματα και στήλες, δοκοί και εγκάρσιες δοκοί

Εκπληκτικά παλαιωμένο ξύλο

Εσωτερικά σεντόνια πόρτας …

Πόρτες και όχι μόνο από ξύλο

Εξοχικό στιλ στο μπάνιο

Έμφαση στις εσωτερικές πόρτες

Προσόψεις συστήματος αποθήκευσης …

Βούρτσες για μπροστινά ντουλάπια

Συνδυασμός υλικών για προσόψεις

Πάγκοι κουζίνας, τραπέζια φαγητού και γραφεία

Θεαματικός πάγκος

Διαφορετικοί τύποι ξύλου

Είδη επίπλων – κρεβάτια, καρέκλες, τραπέζια, σκαμπό, βάσεις, βιβλιοθήκες, πάγκοι και άλλα …

Έπιπλα από ξύλο και άλλα

Τραπεζαρία στην εξέδρα