Ξύλινο πάτωμα: ποιο είναι καλύτερο;

Κάθε τύπος δαπέδου έχει τα δικά του θετικά χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα. Ας αναλύσουμε ποιος όροφος είναι καλύτερα να φτιαχτεί και γιατί. Από ποια υλικά είναι κατασκευασμένο το δάπεδο και για ποια δωμάτια είναι κατάλληλος αυτός ή αυτός ο τύπος. Κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, ο τύπος δαπέδου για κάθε δωμάτιο σχεδιάζεται αμέσως, με βάση τα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να είναι υγρασία ή ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, έντονη φθορά ή γρατζουνιές επίπλων. Πιθανή διαρροή αντιδραστικών και όξινων υγρών ή βαριών αντικειμένων που πέφτουν. Ας ξεκινήσουμε με το πιο δημοφιλές υλικό – ξύλο. Αυτό είναι ένα ζεστό, αναπνεύσιμο δάπεδο με μοναδικό φυσικό μοτίβο..

Δάπεδο από μασίφ ξύλο

Το φυσικό ξύλο είναι ζεστό, έχει ένα μοναδικό φυσικό μοτίβο και επίσης απορροφά το θόρυβο. Τα παιδιά μπορούν να τρέχουν ξυπόλητα και ακόμη και να παίζουν ενώ κάθονται στο πάτωμα. Καθώς το συμπαγές χαρτόνι φθείρεται, επιτρέπεται η ποδηλασία και η εφαρμογή ενός διαφανούς βερνικιού, ενώ η δομή του δέντρου θα διατηρήσει το μοναδικό του μοτίβο που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Διατίθενται επιλογές με επίστρωση χρώματος.

Δάπεδο από μασίφ ξύλο

Όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, το φυσικό ξύλο καίγεται, αλλάζοντας τη σκιά του. Οι χρωματικές μεταβάσεις σχηματίζονται από σανίδα σε σανίδα. Εάν το δωμάτιο είναι κατασκευασμένο σε απλό στυλ, τότε είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε ειδικά βερνίκια που προστατεύουν από τις ακτίνες UV. Αλλά σε δωμάτια με εσωτερικό στυλ Country και High-Tech, ένας τέτοιος όροφος θα τονίσει περαιτέρω την κατεύθυνση του σχεδιασμού, τη φυσικότητά του.

Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται η παραμόρφωση σε περίπτωση εισροής νερού και ο σχηματισμός ρωγμών κατά την ξήρανση. Είναι απαραίτητο να φροντίζετε συνεχώς: μετά την τοποθέτηση του δαπέδου, μουλιάστε το καλά με προστατευτικά έλαια, καλύψτε το περιοδικά με πολλά στρώματα βερνικιού ή χρώματος.

Το στυλ απαιτεί ειδικές δεξιότητες και εργαλεία. Η βάση είναι ένα ξύλινο πλαίσιο από δοκάρια. Το υψηλό κόστος του υλικού, καθώς επιλέγεται ένας μεγάλος πίνακας και απαιτείται μακρά προκαταρκτική προετοιμασία, με τη μορφή πολλών σταδίων στεγνώματος.

Παρκέ από μασίφ ξύλο

Έχει όλα τα πλεονεκτήματα του φυσικού ξύλου. Συν μια ποικιλία επιλογών στυλ. Χρησιμοποιώντας παρκέ από διαφορετικούς τύπους ξύλου, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικά μοτίβα. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να διαρκέσει εκατό χρόνια. Παραδείγματα μπορείτε να δείτε στις αίθουσες αρχαίων κάστρων και παλατιών της Αγίας Πετρούπολης, της Μόσχας και άλλων πόλεων..

Παρκέ από μασίφ ξύλο

Τοποθετείται με τη μέθοδο της κόλλας σε καλά προετοιμασμένη βάση. Βασικά είναι μια τσιμεντένια επίστρωση με πολύ επίπεδη επιφάνεια. Η συνεχής φροντίδα είναι απαραίτητη με τη μορφή εμποτισμού με λάδια και τρίψιμο με κερί. Πριν από την τοποθέτηση, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε τις κάτω και πλευρικές επιφάνειες από ζημιές από σφάλματα – σκουλήκια. Φοβάμαι την υγρασία. Οι γρατζουνιές παραμένουν όταν μετακινούνται τα έπιπλα. Το στυλ χρειάζεται ικανότητα. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές κατασκευάζουν συχνά κλειδαριές με τενόνιο-αυλάκι στα πλαϊνά άκρα των σανίδων. Αυτό απλοποιεί σημαντικά τη συναρμολόγηση του δαπέδου. Και οι μικρές λοξοτομίες κρύβουν το σχηματισμό κενών όταν στεγνώσουν.

Το συμπαγές παρκέ δάπεδο είναι ακριβό. Αλλά η μακροζωία και η ομορφιά του θα πληρώσει πλήρως το κόστος. Και οι αναδυόμενες γρατζουνιές, τρίβονται με κερί, θα τονίσουν τη φυσικότητα.

Πίνακας παρκέ

Φυσικό ξύλο, το οποίο συναρμολογείται από τρία στρώματα ξύλου διαφορετικών ειδών. Το ανώτερο στρώμα είναι ακριβό και σκληρό, όπως βελανιδιά, οξιά, φτελιά ή εξωτικό. Το μεσαίο στρώμα είναι κατασκευασμένο από μαλακά, φθηνά πετρώματα, με κάθετη κατεύθυνση των ινών και λειτουργεί ως σταθεροποιητής, εμποδίζοντας τη στρέβλωση του δαπέδου. Κάτω στρώμα – λωρίδες από μαλακό ξύλο ανθεκτικές στη φθορά.

Ένα λεπτό στρώμα ακριβού ξύλου μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος του προϊόντος. Η χρήση διαφορετικών ειδών στο στρώμα που πρόκειται να διακοσμηθεί καθιστά δυνατή τη συλλογή διαφορετικών σχεδίων. Ένας τέτοιος όροφος θα τονίσει περαιτέρω την ατομικότητά σας και θα διακοσμήσει την αίθουσα. Το δωμάτιο για αυτό είναι κατά προτίμηση μεγάλο, όχι γεμάτο με έπιπλα και χαλιά. Στη συνέχεια, το δάπεδο θα λάμψει με όλες τις αποχρώσεις των φυσικών μοτίβων..

Πίνακας παρκέ

Ανάλογα με τη μέθοδο εμποτισμού με λάδια και κερί, έχει υψηλή αντοχή και είναι ανθεκτικό στη φθορά. Οι πλευρικές κλειδαριές επιτρέπουν την πλωτή συναρμολόγηση χωρίς κόλλα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αντικαταστήσετε πολλά παρκέ δάπεδα χωρίς να αποσυναρμολογήσετε ολόκληρο το δάπεδο. Η τοποθέτηση του δαπέδου είναι διαθέσιμη σε ένα άτομο χωρίς ειδική εκπαίδευση.

Λεπτό επάνω στρώμα έως 3,5 mm δεν επιτρέπει λείανση. Όταν εμποτίζετε τις κλειδαριές με κερί, μην χρησιμοποιείτε ενδοδαπέδια θέρμανση. Πλύνετε μόνο με ειδικά προϊόντα και κερί κάθε 6 μήνες.

Επιλογές πίνακα μηχανικής

Πρόκειται για μια παρκέ έκδοση που αποτελείται από δύο στοιχεία. Το ανώτερο διακοσμητικό στρώμα είναι ξύλο πολύτιμων και ημιπολύτιμων ειδών και το δεύτερο, σταθεροποιητικό στρώμα, είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες. Τα περισσότερα δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες στην Ευρώπη σήμερα έχουν κατασκευάσει σανίδες σαν δάπεδο..

Επιλογές πίνακα μηχανικής

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων λατρεύουν να εργάζονται με αυτόν τον όροφο. Έχει τεράστιο αριθμό επιλογών. Για παράδειγμα, η βελανιδιά ή άλλο ξύλο εμποτισμένο με σκούρο λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επάνω στρώμα. Το χρώμα παραμένει σε όλο το πάχος της σανίδας και δεν αλλάζει ακόμη και μετά το ξύσιμο. Για να τονιστεί το φυσικό μοτίβο του ξύλου, γίνεται τεχνητή γήρανση και επεξεργασία με μεταλλικές βούρτσες – βούρτσισμα. Επιλέγονται οι πιο μαλακές περιοχές των ινών και η επιφάνεια γίνεται ανάγλυφη. Το κάπνισμα δημιουργεί μια διαφορά στις αποχρώσεις του ξύλου. Ως αποτέλεσμα, το νέο δάπεδο έχει την εκπληκτική ομορφιά του παλιού ξεπερασμένου ξύλου. Τα προϊόντα αυτής της συλλογής δεν έχουν λειανθεί.

Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων λαδιών για εμποτισμό δημιουργεί μια ακόμη ευρύτερη παλέτα χρωμάτων. Τα μοτίβα που δημιουργούνται κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου δαπέδου είναι μοναδικά στην ποικιλία τους. Οι κλειδαριές επιτρέπουν τη συναρμολόγηση του δαπέδου με πλωτό τρόπο. Ένα λεπτό στρώμα φελλού ή κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα. Συνδυάζεται καλά με το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μεμονωμένους χώρους χωρίς να αφαιρέσετε τα έπιπλα από το δωμάτιο.

Σε κατοικημένους χώρους, ένα κατασκευασμένο δάπεδο από σανίδες μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε 6 μήνες είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε βερνίκι ή κερί, ανάλογα με τον τύπο εμποτισμού. Πλύνετε μόνο με ήπια απορρυπαντικά. Φοβάται τη φωτιά. Ακόμη και ένα σπίρτο που πέφτει στο πάτωμα μπορεί να λεκιάσει. Μια σκληρότερη και πιο ανθεκτική επιφάνεια επιτυγχάνεται εμποτίζοντας με λάδι και τρίβοντας με φυσικό κερί. Στη συνέχεια, οι λεκέδες και οι γρατζουνιές επιδιορθώνονται με κερί. Τα δημόσια κτίρια καθαρίζονται με απορρυπαντικά που περιέχουν κερί. Αυτό επιτρέπει στο δάπεδο να λειτουργεί υπό εντατική χρήση έως και 20 χρόνια..

Κάθε τύπος δαπέδου έχει τα δικά του μειονεκτήματα. Αλλά όλα τα είδη που εξετάσαμε είναι φυσικό ξύλο, με όλα τα πλεονεκτήματά του. Μπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με τη γεύση και την οικονομική πλευρά του θέματος. Δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό φύλο.